6 parasta gourmet-kauppahallia Madridissa

Espanjassa löytyy valtava valikoima upeita gourmet markkinapaikkoja, joita löytyy varsinkin maan suurimmissa kaupungeissa, kuten Madridissa. Tämä valovoimainen pääkaupunki on myös maailman suurimpien sunnuntaimarkkinoiden, El Rastron tapahtumapaikka.

Jokaisen joka haluaa tutustua Madridin matkallaan uusiin keittiöperinteisiin ja maistella uusia makuja, kannattaa suunnata seuraavaksi esiteltäviin kauppahalleihin. Näistä paikoista löytää tuoreimmat hedelmät, kala- ja lihatuotteet sekä vihannekset, mutta myös valtavan valikoiman baareja ja kahviloita, jotka tarjoilevat mitä ihmeellisimpiä makuja tapasten muodossa. 

Näistä viehättävistä markkinapaikoista on tullut Madridin suosituimpia nähtävyyksiä ja ne ovat todellisia kulinaristin paratiiseja. Seuraavaksi esittelemme Madridin kuusi parasta gourmet-kauppahallia, joiden tulisi olla jokaisen Madridin matkailijan nähtävyyslistalla. 

1. Mercado San Antón

Mercado San Antonin kauppahalli, Madrid

Mercado San Antónin markkinapaikka sijaitsee trendikkäällä Chuecan alueella, joka on tunnetusti taiteilijoiden ja seksuaalivähemmistöjen aluetta. Markkinapaikan alemmalla alueella voi löytää herkullisia artesaanileipomotuotteita, kasviksia, hedelmiä, eksoottisia juustoja, tuoreita mereneläviä ja gourmet-hampurilaisia. Paikan ylemmällä tasolla taas voi tilata suussa sulavia tapaksia ja lasin viiniä tai nauttia kansainvälisistä mauista, kuten sushista. 

San Antonín katolta löytyy trendikäs kattoterassi-baari, jonka sohville voi istahtaa nauttimaan kupillisen kahvia ja ihailemaan näköalaa. Samassa kerroksessa sijaitseva San Antonín ravintola tarjoaa hyvin yksilöllistä palvelua. Ravintolan kokit valmistavat liha- ja kala-annoksia asiakkaiden ostamista kauppahallin tuotteista. Asiakas voi jättää pyynnön ostosten kuljettamisesta ravintolaan sille tiskille, josta hän ne ostaa. 

Osoite: Calle Augusto Figueroa 24. Kauppahallin ukioloajat: maanantaista lauantaihin klo 10-22.00 ja sunnuntaisin klo10-15-00. Ravintolan aukioloajat: arkisin klo 10-00.00, perjantaisin ja lauantaisin klo 10-01.30. Lähin metroasema: Hueca. 

2. Mercado San Miguel

Mercado de San Miguelin kauppahalli Madridissa

Mercado San Miguel on eittämättä yksi Madridin kuuluisimmista kauppahalleista. Itse kauppahallin rakennus on jo upea mestariteos, joka on julistettu Espanjan kulttuuriperintökohteeksi. Matkailijan kannattaa ehdottomasti vierailla kauppahallissa, vaikka ei nälkä olisikaan. 

Kauppahalli kävi läpi suuren remontin vuonna 2009 ja sen jälkeen siitä tuli nopeasti kaikkien gourmet-ruokaa rakastavien kohtaamispaikka Madridissa. Kauppahallista löytyy suuri valikoima maukkaita viinejä, iberialaisia ja ilmakuivattuja kinkkuja ja erilaisia tapaksia maan ja taivaan väliltä. Kauppahallissa on riveittäin suussa sulavia herkkuja tarjoilevia tiskejä, jossa parveilee äänekkäitä espanjalaisia ja sekasortoa ihmetteleviä matkailijoita. 

Mercado San Miguel sijaitsee Plaza Mayorin lähellä ja sen kulmalta alkaa La Latinan alue. Lounaan ja illallisen aikoihin kauppahalli ja sen lähialue on Madridin vilkkaimpia alueita. Espanjalaiset viettävät alueella myös paljon aikaa viikonloppuisin, jolloin kauppahallikin on auki pitkälti yli puoleen yöhön. San Miguelin tapasten hinnat ovat hieman Madridin normaalitasoa korkeammat, mutta ruoka on todella fantastista ja jokaisen lantin arvoista. 

Osoite: Plaza de San Miguel. Aukioloajat: maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 10-24.00, torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 10-02.00. Lähin metroasema: Tribunal (Gran Via)

3. Mercado San Ildefonso

Mercado San Ildefonson kauppahalli, Madrid

Vasta vuonna 2014 ovensa aukaissut Mercado San Ildefonso on yksi Madridin uusimmista nähtävyyksistä. Tässä modernissa rakennuksessa on kolme kerrosta ja se rakennettiin samalle paikalle, jossa 1970-luvulla sijaitse markkinapaikka. Rakennus muistuttaa ulkopuolelta pikemminkin trendikästä New York-tyylistä asuinrakennusta kuin kauppahalllia. Sisällä tunnelma on kuitenkin hyvin "kauppahallimainen". 

Mercado San Ildefonsosta löydät herkullisia, ykkösluokkaisia iberialaisia lihoja, kuten Arturo Sanchezin kuuluisia herkkuja sekä muita kansainvälisempiä makuja. Hallissa on 18 tiskiä, jotka kannattaa kiertää hyvin läpi ennen kuin istahtaa alas hallin keskellä sijaitsevalle ruokailualueelle tai kauniisti valaistulle terassille nauttimaan hallin antimista. 

Mercado San Ildefonso sijaitsee Malasañan hippimäisellä alueella Calle Fuencarrallilla, joka on yksi Madridin parhaimmista ostoskaduista. 

Osoite: Calle Fuencarral 57. Aukioloajat: päivittäin klo 10-01.00. Lähin metroasema: Tribunal (Gran Vía).

4. Platea Madrid

Mercado Platea from the Restaurant Arriba, Madrid

Myös Platea Madridin markkinapaikka aukaisi ovensa vasta vuonna 2014. Tämä moderni kauppahalli sijaitsee trendikkäällä Barrio Salamancan ostosalueella. Platea Madridilla ei ole paljonkaan yhteistä muiden kauppahallien kanssa, koska se muistuttaa lähinnä valtavaa ruokailutilaa johon luulisi mahtuvan joka ikisen madridilaisen. Kauppahallissa on ehkä enemmänkin yökerhomainen tunnelma ja sieltä löytyy myös trendikäs coctail-baari. Iltaisin kauppahallissa soi usein elävä musiikki, joka täyttää koko valtavan tilan. 

Alimmassa kerroksessa "El Fosossa" on paljon tiskejä, josta voi tilata vaikka italialaista tai aasialaista ruokaa. Seuraavassa kerroksessa voit maistella upeita Baskimaan pintxoseja tai iberialaista kinkkua, juustoja, ostereita ja muita tuoreita herkkuja. Toiseksi ylimmässä kerroksessa on ravintola, jossa kuuluisa chef Ramón Freixa Arriba puuhaa kulinaristisia nautintoja ja ylimmässä kerroksessa sijaitsee Palconin coctail-baari.

Kaikkia Platean ravinoloita pyörittää kolmen kokin ryhmä, joilla on takataskussaan yhteensä kuusi Michelin-tähteä. Platean vierailusta ei kuitenkaan täydy tulla kallista reissua, koska pintxosit ja juomat maksavat noin 2,50 euroa kappale.

Kokonainen monen ruokalajin menu El Fosossa maksaa noin 15-30 euroa ja Ramón Freixa Arriban ravintolassa menun hinta yltää 40 euroon asti. 

Osoite: Calle Goya 5-7. Aukioloajat: maanantaista torstaihin klo 12-00.00, perjantaista sunnuntaihin klo 12-02.00. Lähin metroasema: Serrano.

5. Mercado Anton Martín

Yoka Loka Sushi-Bar Mercado Anton Martinissa

Mercado Anton Martín sijaitsee multikulttuurisessa Lavapiesin kaupunginosassa ja se on onnistunut säilyttämään alkuperäisen tunnelmansa jo pitkään. Matkailijan kannattaa käydä edes kerran ruokailemassa Mercado Anton Martínin trendikkäissä baareissa ja ravintoloissa, jotka tarjoilevat mm. kansainvälisiä ja luomutuotteisiin pohjautuvia herkkuja. 

Anton Martínin hinnat ovat kohdallaan. Menujen hinnat vaihtelevat 10 euron molemmin puolin arkipäivisin. Kauppahallista löytyy myös italialaista, japanilaista ja perulaista ruokaa tarjoilevia ravintoloita joiden kokit taiteilevat moderneissa avokeittiöissä. Kauppahallista löytyy myös tavallisia hedelmä-, vihannes- ja lihatiskejä, josta paikalliset ostavat päivittäiset einekset ruuanlaittoon. Parhaimmat ostospaikat tunnistaa aina pitkistä jonoista.

Mercado Anton Martín on kuulunut Madridin vakiokalusteisiin jo 1950-luvulta lähtien, aivan kuten sen yläpuolella sijaitseva Madridin vanhin flamenco-koulu. Joskus kauppahallin katon läpi kuuluu tempoisaa korkojen kopinaa, kun pienet ja aikuisemmatkin harjoittelevat tätä maan kuuluisinta tanssia. 

Osoite: Calle Santa Isabel 5. Aukioloajat: maanantaista perjantaihin klo 9-21.00 ja lauantaisin klo 9-15.00. Lähin metroasema: Anton Martín.

6. Mercado San Fernando

Mercado San Fernando, Madrid

Mercado San Fernando muistuttaa paljon aiemmin esiteltyä Mercado Anton Martínia. Molemmat sijaitsevat samassa Lavapiesin kaupunginosassa. Mercado San Fernando aukaistiin jo vuonna 1944 ja oli Mercado Anton Martínin lailla hyvin rapistuneessa kunnossa ennen kuin se kunnostettiin täysin vuonna 2012.

Mercado San Fernandolta löytyy espanjalaisia erikoisuuksia, erinomaista sushia ja loistavia leipomomyymälöitä, jossa saa herkullisia leivonnaisia ja täytettyjä leipiä. Jos matkailija haluaa, hän voi seurata madridilaisten esimerkkiä ja juoda kahvinsa rennosti tiskillä. 

Lavapiesin alueella näkee paljon luovia, nuoria ihmisiä ja myös San Fernandon kauppahalli seuraa tätä trendiä. Viikonloppuisin kauppahallissa järjestetään erilaisia aktiviteetteja ja musiikkitapahtumia

San Fernandon alin kerros muuttuu joskus sunnuntaisin salsa-näyttämöksi. San Fernandon vierailu voidaan yhdistää lähellä järjestettäviin El Rastron markkinoihin, jotka järjestetään sunnuntaisin. 

Osoite: Calle de Embajadores 41. Aukioloajat: maanantaisin klo 9-14.00 ja 17-21.00, tiistaista torstaihin klo 9-21.00, perjantaisin klo 9-23.00, lauantaisin klo 9-17.00 ja sunnuntaisin klo 11-17.00. Lähin metroasema: Lavapies.

Etsitkö lisää tietoa Madridista? Ehkä sinua kiinnostaisi artikkelimme budjettiviikonlopusta Madridissa.