Päiväretki La Graciosan Kanariansaarelle

Tiedätkö kuinka monta Kanariansaarta on olemassa? Kysymyksestä saa usein vauhdikkaan debatin aikaiseksi, koska aiheesta ollaan monta eri mieltä. Useimmat tuntevat Kanariansaarten seitsemän suurinta saarta, kun taas toiset laskevat joka ikisen Kanariansaariston merenpinnan yläpuolella töröttävän kiven saareksi. 

Muotoilenpa siis kysymyksen uudelleen. Kuinka moni Kanariansaari koostuu upeista, hienohiekkaisista paratiisirannoista turkooseine vesineen ja jossa asukkaita on vain muutama sata?

Vastaus on yksi. 

La Graciosan saari, Lanzarote
Monet unelmoivat usein autioista paratiisisaarista, johon pääsisi pakoon arjen hälinää ja jossa voisi kirmailla ilman rihman kiertämää pitkillä, kultaisilla rannoilla ja vilvoitella turkoosissa meressä. Tätä unelmien saarta ei tarvitse lähteä etsimään Karibialle asti, vaan voit hypätä lautan kyytiin Lanzarotelta kohti pientä La Graciosan saarta. Tämä pieni paikka Kanariansaarilla täyttää melkein kaikki paratiisisaaren tuntomerkit. 

Turismin unohtama paratiisisaari, La Graciosa

La Graciosa on pieni, hiekasta ja tulivuoren kraatereista muodostuva saari Lanzaroten pohjoispuolella. Saaren erottaa Lanzarotesta vain kahden kilometrin pituinen salmi ja sitä asuttaa vain vajaat 700 henkilöä. Saarella on kaksi pientä kylää, Pedro Barba ja Caleta del Sebo. Pedro Barba oli aikoinaan saaren pääkylä, jossa pääelinkeino saatiin suolaamalla kalaa aina 1800-luvulle asti. Nykyisin suurin osa saaren väestöstä asuu La Caleta del Sebossa. La Caleta del Sebo on vanha kalastajakylä ja toimii nykyisin Lanzarotelta kulkevan lautan satamana. 

Kun saapuu La Caleta del Seboon tuntuu siltä kuin lautta olisi tiputtanut sinut Afrikkaan. Tämä pieni, valkoisiksi kalkituista taloista, hiekkateistä ja muutamasta palmuparasta koostuva kyläpahanen ei tunnu tietävän modernista siviilisaatiosta paljoakaan. Voit siis todella odottaa näkeväsi jotain aivan erilaista!

La Graciosa on hyvin riippuvainen naapurisaarestaan. Saarella ei ole ollenkaan vesivarantoja, joten sekä käyttö- että juomavesi kuten myös sähkö tuodaan Lanzarotelta saarelle. 

Caleta de Sebo, La Graciosan saari, Lanzarote

 

Tehtävää La Graciosan saarella

Paras ajanviete paratiisisaarella on tietenkin auringonotto, lepo ja uiminen. Jotkut vuokraavat pyörän (noin 3 euroa/tunti) ja lähtevät tutkimaan saaren jokaista kolkkaa tai sitten kiertävät sen jalkaisin rantaa pitkin. Saari on noin 8 kilometriä pitkä ja neljä kilometriä leveä, joten reippaimmat pystyvät kiertämään sen päivässäkin. La Graciosan saari kuuluu Chinijon saariston luonnonsuojelualueeseen ja kaikenlaiset moottorikulkuvälineet on saarella kielletty, muutamaa tiettyyn tarkoitukseen hankittua poikkeusta lukuunottamatta. Mikäli päätät lähteä tutkimaan saarta omatoimisesti, muista ottaa vettä ja eväitä mukaan, koska kyliä lukuunottamatta saarella ei ole muita kauppoja tai kioskeja. Saarella voi myös lähteä tutkimaan Euroopan suurinta merensuojelualuetta sukeltaen.

Saaren yksi upeimmista rannoista on nimeltään Playa de las Conchas, joka sijaitsee viiden kilometrin päässä La Caletasta. Lähempänä sijaitsee lähes yhtä upea ranta Playa de la Cocina, jonne kävelee noin tunnissa La Caletasta. Kannattaa ottaa huomioon että palmupuut puuttuvat tältä paratiisisaarelta, joten varjoisaa paikkaa ei löydy mistään. Tottakai, turkoosi vesi vilvoittaa mukavasti jos ihoa alkaa liikaa polttamaan. Kuten sanottu, La Graciosan rannoilla uimapuvun käyttö on vapaaehtoista. 

La Graciosan rannat, Lanzarote, Kanariansaaret

La Caleta del Sebossa on parhaimmat mahdollisuudet ruokailuun. Cafe Meson de la Tierrasta saa maittavan lounaan alle kymmenellä eurolla ja El Girasol-ravintolasta saaren erikoisuutta, La Viejaa (papukaijakala). Casa Enriqueta on myös todella tunnettu sen erinomaisista kala- ja äyriäisruuistaan. 

Saarelle järjestetään myös päiväretkiä Lanzarotelta, jolloin retkilaiva tiputtaa ihmiset jollekin paratiisirannalle nauttimaan päivästä. Muutaman tunnin jälkeen retkiläiset viedään nauttimaan erinomaista paikallista kalaruokaa La Caleta del Seboon. Jotkut ihastuvat saareen niin paljon, että päättävät jäädä sinne yöksi johonkin pieneen paikalliseen majataloon. 

Playa de las Conchasin ranta, La Graciosa

 

Saapuminen La Graciosalle

Lanzaroten Órzolasta kulkee kaksi laivaa La Graciosalle: Maritimas Romero ja Biosfera Express. Meno-paluulippu maksaa noin 20 euroa ja viimeinen laiva Lanzarotelle lähtee auringonlaskun aikaan. Matka kestää noin 35 minuuttia yhteen suuntaan. Mikäli saavut Òrzolaan omalla autolla, muista että lauttamatkustajille pysäköinti on ilmaista satamassa. 

Mikäli kiinnostuit enemmän pienemmistä Kanariansaarista, lue myös artikkelimme idyllisestä Isla de Lobosin saaresta

La Graciosan kartta