5 hyvää syytä vierailla kiehtovalla Gibraltarilla

Gibraltar sijaitsee Euroopan eteläisimmässä kärjessä sekä vain 14 kilometrin päässä Afrikan rannikolta. Gibraltar on Ison-Britannian itsehallintoaluetta ja se sijaitsee strategisesti hyvin tärkeällä alueella Välimeren ja Atlantin välissä. 

Gibraltar on mainio matkailukohde sen nähtävyyksien ja aktiviteettien ansiosta. Gibraltarille on mukava lähteä vaikka päiväretkelle koko perheen voimin.

Saapuminen Gibraltarille

Gibraltarille mentäessä tulee olla passi mukana, koska rajalla noudatetaan normaaleja rajanylityskäytäntöjä. Kun olet päässyt tullin ohi, sinua tulee vastaan monia maksullisia pysäköintialueita. Voit vaihtoehtoisesti yrittää pysäköidä ilmaiselle alueelle Queenswaylla. On myös mahdollista jättää auto Gibraltarin ulkopuolelle ja ylittää raja kävellen. Gibraltarilla käyvät sekä eurot että punnat. 

Englantilainen aamiainen Gibraltarilla

Gibraltarin vuori

Nyt kun kerran olet Isossa-Britanniassa, kannattaa kokeilla paikallisia herkkuja, kuten perinteistä englantilaista aamiaista, joka koostuu paistetuista munista, pekonista, makkaroista, paahtoleivästä ja pavuista. Tämän energiarikkaan aamiaisen jälkeen jaksat varmasti harppoa pitkin jyrkkiä Gibraltarin katuja. 

Erittäin hyvää aamiaista tarjoaa The Star Bar, joka on Gibraltarin vanhin baari.


Ostoksien tekeminen Gibraltarilla

Gibraltarin arkkitehtuuria

Aivan Gibraltarin vanhimman baarin The Star Barin vasemmalla puolella sijaitsee Gibraltarin pääkatu, Main Street. Main Streetiltä löydät kaikki parhaimmat kaupat elektroniikasta koruliikkeisiin. Hinnat ovat alhaiset koska ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Muista kuitenkin, että sinua voidaan pyytää esittämään ostoksesi tullissa, jolloin on mahdollista että joudut maksamaan ostoksistasi veroa. 
Kun olet viettänyt hieman aikaa idyllisessä keskustassa, kannattaa jatkaa matkaa ylös kallion jyrkänteelle. Ylös asti voi saapua helposti omalla autolla, taksilla tai gondolihissillä. Alueelle on pääsymaksu. Jos haluat päästä yläkalliolle (Upper Rock) omalla autolla, hinta on esimerkiksi kahdelta aikuiselta, kahdelta alaikäiseltä sekä ajoneuvolta 43 euroa.  

Apinat

Gibraltarin apinoita

Kun saavut yläkalliolle, sinua saapuvat tervehtimään apinalaumat. Nämä Pohjois-Afrikasta kotoisin olevat villiapinat ovat Macaca Sylvanus-rotua ja niitä löytyy Euroopassa vain ja ainoastaan Gibraltarilta. Tänä päivänä apinoita on Gibraltarilla noin 300. Gibraltarin viranomaiset palauttivat yli 120 apinaa Pohjois-Afrikkaan vuonna 2014, koska niitä pidettiin vaarallisina ja arvaamattomina. Apinat ovat tiedettävästi hyökkäilleet turistien kimppuun ja siksi niitä ei kannata lähestyä liikaa. 

Apinoiden ruokkiminen on ehdottomasti kielletty. Paikalle ei kannata viedä mitään syötävää, koska nähdessään rapisevia pusseja tai muuta ruokaan liittyvää, apinat saattavat käydä agressiivisiksi. Kaukaa katsottuna ne ovat oikein herttaisia, mutta kannattaa muistaa että ne saattavat purra. 

St. Michaels Cave - Pyhän Mikaelin tippukiviluolat

St Michaelin luola Gibraltarilla

Pyhän Mikaelin tippukiviluolat sijaitsevat aivan jyrkänteen huipulla. Vuosituhansien kuluessa sadevesi on muodostanut kallioon hienoja ja erikoisia kivimuodostelmia. Luola on valaistu sinisin ja vihrein valaistuksin ja siellä soitetaan rauhallista musiikkia. Luoliin on myös rakennettu musiikkisali, jossa pidetään erilaisia konsertteja. 

Gibraltarin luola-auditorio

Pyhän Mikaelin luola on kaikista Gibraltarin 150 luolasta kaikista suosituin. Luolaan täytyy ostaa sisäänpääsylippu noustessa Upper Rockille ja samalla lipulla pääsee tutustumaan myös maurilaiseen linnaan sekä suuren piirityksen tunneleihin. 

Suuren piirityksen tunnelit (Great Siege tunnels)

Suuren piirityksen tunnelit Gibraltarilla

Gibraltarin piirityksen aikaan 1800-luvun lopulla englantilaiset kaivoivat esiin sarjan tunneleita kallion sisään. Piiritys oli Espanjan toinen yritys saada Gibraltar takaisin englantilaisilta, joka myöskin päättyi häviöllisesti.  

Kolmen vuoden työn jälkeen englantilaiset onnistuivat saamaan valmiiksi tämän tunneliverkoston joka johti aivan kallion pohjoispuolelle asti. Kallion seinämästä ammuttiin kanjoneilla tykkejä espanjalaisia vastaan. 

Tunneleiden ja Upper Rockin vierailuun menee aikaa noin kolme tuntia. Kannattaa kuitenkin ostaa lippu alueelle, koska täällä tulet tutustumaan Gibraltarin kiehtovaan historiaan ja näköala kalliolta on kaiken sen vaivan arvoinen.

Gibraltarin kartta