Taianomainen La Gomeran Kanariansaari

Ympyrän muotoinen La Gomeran saari on Kanariansaarten toisiksi pienin saari, jota asuttavat vain hieman yli 24 000 asukasta. Saari tunnetaan myös Kolumbuksen saarena, sillä tutkimusmatkailija pysähtyi saarella ensimmäisellä matkallaan kohti Amerikkaa.

Jotkut kutsuvat saarta myös isla magicaksi eli taianomaiseksi saareksi. Missä piilee tämän pienen saaren viehätysvoima?

Poikkeuksellinen luontoparatiisi

La Gomeran luonto

La Gomera on El Hierron ja La Palman tavoin todellinen luontoparatiisi verrattuna muihin lomasaariin Kanarialla. Vain noin 20 kilometrin levyinen La Gomera on todellinen ekologinen aarre Kanarialla, sillä saari on yli 12 miljoonaa vuotta vanha ja siksi saaren luontoperintöä pidetään hyvin arvokkaana. 

La Gomeran maisemia

La Gomera on muiden Kanariansaarten tavoin tuliperäinen, mutta silti hyvin vihreä saari. Saaren keskellä nousee sen korkein huippu Garajonay (1487 m), joka sijaitsee samannimisessä luonnonpuistossa. Saaren viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui noin 2 miljoonaa vuotta sitten, jättäen saarelle syviä rotkoja ja viheriäitä laaksoja. 

La Gomeran rannikko

La Gomeran korkeat vuoret toimivat muurina pilville, joiden runsaat sateet ovat mahdollistaneet sademetsän muodostumisen saarelle. Tämän sademetsän yli 15 metriset, kiemuraiset puut antavat saarelle taianomaisen tunnelman. 

Garajonayn luonnonpuisto

La Gomera - Garajonayn luonnonpuisto

Garajonayn luonnonpuisto houkuttelee saarelle patikoitsijoita ja muita luontomatkailijoita. Puistossa on infopiste, useita näköalapaikkoja, levähdyspisteitä sekä patikointipolkuja, jotka on kaikki hyvin merkitty. 

Garajonayn luonnonpuisto julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1986 ja sitä pidetään La Gomeran parhaiten pidettynä salaisuutena. Puistosta löytyy myös Kanariansaarten suurin laurisilvametsäalue. 

Saarikierros La Gomeralla

La Gomeran rotkot ja laaksot

La Gomeralla auton vuokraus on välttämätöntä. Saarella ei ole siistiä ja suoraa rannikkotietä, joka veisi saaren ympäri, vaan tiet kiemurtelevat ylös alas Garajonayn rinnettä kuin serpentiini. Rannikolla vastaan tulee autioita, tuliperäisiä rantoja ja ylempänä aavemaisen hiljaisia ja utuisia pikkukyliä.

Teide nähtynä La Gomeralta

Vilkkaat naapurisaaret tuntuvat olevan miljoonien kilometrien päässä. Ainoastaan rotkojen välissä vilahtava Teiden tulivuori muistuttaa todellisesta sijainnista. La Gomeran ihmeellisyys avautuu Atlantin kohisevista aalloista, utuisten metsien harmaudesta ja havisevista palmupuiden lehdistä. Täällä mieli pääsee todelliseen teholataukseen. 

La Gomeran luonto

La Gomeralla on upeita laaksoja, joiden kätköistä löytyy sympaattisia pikkukyliä. Valle Gran Reyn upeaan laaksoon pääsee ajamalla saaren länsirannikkole korkealla mutkittelevaa tietä alas. Vaikka ajaminen vaatii kärsivällisyyttä, matkalla avautuvat näköalat tekevät siitä vaivan arvoisen. Laaksoon järjestetään myös veneretkiä, mutta silloin ajomatkan maisemat jäävät väliin. 

Valle de Hermiguan laakso on kuuluu myös upeimpiin nähtävyyksiin saarella. Laakso on täynnä banaanipuuplantaaseja, jotka jatkuvat portaittain aina rannikolle ja Santa Catalinan rannalle asti. Santa Catalinalta voi kävellä La Caletan rannalle, joka sopii myös loistavasti uimiseen.

La Gomera, Canary Islands
Santa Catalinan rannan itäpuolella nousevat jo rapistuneet Pescanten nosturialueen pilarit, jotka ovat vaikuttava näky. Vuonna 1908 rakennetulla nosturialueella lastattiin rahtilaivoihin niin vientihedelmiä kuin ihmisiäkin.

Matkalla Hermiguaan voi myös tutustua saaren kulinaariseen perintöön ja maistella paikallisia herkkuja Museo de Gofiossa. Erityisesti saaren almogrote-tahna on monen matkailijan suosikkituliainen. Almogrote on paprikasta, kovasta juustosta, valkosipulista ja oliiviöljystä valmistettua kastiketta, jota voi nauttia mojon tapaan ryppyperunoiden seurana. 

Almogrote

Vierailu sumuisessa Bosque de Cerdon metsässä päästää matkailijat La Gomeran taianomaiseen, maagiseen maailmaan. Metsään pääsee helpoiten Hermiguasta. Cerdon puut, utuinen ilma ja täysi hiljaisuus ovat kuin satukirjasta. Ei olisi ollenkaan kummallista, jos vastaan kävelisi hobitti tai vanha kunnon Rölli. 

La Gomeran maisemia

La Gomeralle voi lähteä vaikkapa vain päiväksi Teneriffalta lautalla tai lentäen. Teneriffalla järjestetään myös opastettuja retkiä saarelle, joihin kuuluu kaikki lounaasta kuljetuksiin. Vuokra-auton vieminen Teneriffalta La Gomeralle on ongelmallista, jonka vuoksi auto kannattaakin vuokrata La Gomeralta. 

On kuitenkin suositeltavaa viettää saarella muutamakin päivä, koska kiemuraisilla teillä kulkeminen ja vierailu upeilla nähtävyyksillä vie aikaa. Ja miksi La Gomera ei voisi olla sinun seuraava lomakohteesi?

La Gomeran kartta