Unelmaloma L'Escalassa - parhaat nähtävyydet ja aktiviteetit

L´Escala on yksi tämän hetken puhutuimmista lomakohteista Kataloniassa. Sympaattinen kylä sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä Gironasta ja kohteeesta hurauttaa 1,5 tunnissa valovoimaiseen Barcelonaan. Pieni mutta pippurinen L´Escala tarjoaa loistavan valikoiman erilaisia kulttuuritapahtumia, perinteisiä juhlia, luontoaktiviteetteja ja tietenkin myös valokuvauksellisia rantoja. Jos tämän kesän lomakohde on vielä valitsematta, kannattaa jatkaa lukemista!

Esittelemme seuraavaksi L´Escalan ja sen lähialueen loistavimmat nähtävyydet ja hauskimmat aktiviteetit. Unelmien lomakohde esittäytyy!

Costa Bravan rannat

Katalonian arkeologinen museo

Jos L´Escalassa ollessa ei käy tutustumassa sen arkeologiseen museoon, on menetys sama kuin kävisi Roomassa vierailematta Colosseumilla. Museo ja sen yhteydessä sijaitseva arkeologinen kaivausalue sijaitsevat vain kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja kokonaisuus on julistettu Espanjan aineelliseksi kulttuuriperinnöksi. Museossa pääsee tutustumaan muinaisen kreikkalaisen kaupungin ja roomalaisten rakentaman aukion raunioihin. 

Museon raunioit kertovat L´Escalan historian pähkinänkuoressa. Kreikkalaiset perustivat kaupungin 600-luvulla eKr. ja myöhemmin roomalaisten vallan aikana siitä tuli hyvin tärkeä kauppakaupunki. Myöhemmin 300-luvulla frankit valtasivat Espanjan ja alueen rikas kulttuuri jäi vuosiksi unohduksiin. Vasta 1900-luvulla kaupungin rauniot löydettiin ja tänä päivänä meillä on hieno mahdollisuus tutustua kaivauksissa löytyneisiin aarteisiin. 

Kaivaukset paljastivat muun muassa upeita kreikkalaisia taloja joiden mosaiikkilattiat ovat vielä selvästi nähtävissä. Raunioista löytyi myös kreikkalaisen kaupungin pääaukion rauniot, upeat pylväsrakennelmat sekä osia 'pyhästä kaupunginosasta', jossa sen temppelit aikoinaan sijaitsivat. Ajan hampaan kestäneet temppelit Asklepios (lääkkeiden jumalan temppeli) ja Zeus (jumalten ja ihmisten isän temppeli) ovat vaikuttava näky, kuten myös ovaalin muotoinen roomalainen anfiteatteri.

Gastronomisia elämyksiä anjovisfestivaaleilla

Espanja on gastronomisten tapahtumien luvattu maa ja L´Escala ei tee poikkeusta sääntöön. L´Escalan pääelinkeinoihin kuuluu matkailun ohella kalastus ja kaupunki on kuuluisa anjoviksistaan, jotka tunnetaan myös kansainvälisillä markkinoilla. Kaupunki on hyvin ylpeä laadukkaista sardelleistaan ja anjoviksia pidetään L´Escalan kaupungin lähettiläinä maailmalla!

L´Escalasssa joka ikinen baari ja ravintola tarjoaa jotain anjovisherkkua, mutta suosituin on varmasti tapas-annos, jossa tuoreella tomaatilla päällysttyä leipää koristaa herkullinen anjovisfile.

Parhaiten kaupungin anjovisherkkuihin pääsee tutustumaan L´Escalan anjovisfestivaaleilla, jonka aikana kaupungin tapas-baarit ja ravintolat kilpailevat parhaimman anjovisannoksen tittelistä. Juhlaa vietetään normaalisti syyskuun lopulla tai lokakuun ensimmäisellä viikolla. Kaupungissa jaetaan juhlaa varten valmistettuja tapas-karttoja, josta käy ilmi kaikki anjovisherkkuja tarjoilevat baarit ja ravintolat. Tapas-kierroksella jokaisesta annoksesta saa leiman karttaan ja sen palauttaeet osallistuvat arvontaan. Eikä tässä kaikki, nämä taivaalliset herkkuannokset irtoavat hyvin edulliseen, 1,50 euron hintaan!

Hauska Portalbaun taiteiden ja kulttuurin festivaali

Portalblaun välimeren musiikin ja taiteiden festivaali on yksi L´Escalan odotetuimpia kesätapahtumia. Tänä kesänä festivaalia vietetään yhdeksännen kerran. 

Tapahtumassa pääsee nauttimaan paikallisesta kulttuurista L´Escalan upeimmissa maisemissa, sillä festivaalin tapahtumat järjestetään yleensä kaupungin historiallisissa rakennuksissa, kuten Alfolí de Salin suolavarasstossa, kreikkalaisessa agorassa tai Mar d'en Manassan anfiteatterissa. Joka vuosi tapahtumaan saapuu artisteja ympäri maailman nauttimaan tästä odotetusta pikkukylän juhlasta. 

Vuonna 2017 tapahtuma järjestetään 14.7.-6.8.2017. Tänä vuonna ohjelmassa on Välimeren kasvistolle omistettu näyttely, Pitanga-ryhmän uusi sirkusesitys, kuuluisan katalaanikitaristin Quimi Portetin konsertti ja koreografi-tanssija Rafael Amargon show-esityksiä. 

Jos haluat osallistua näihin upeisiin paikallisiin festivaaleihin ja tutustua Katalonian kauneimpiin rannikkoalueisiin, varaa seuraava loma-asuntosi L´Escalasta. Upea Katalonia tarjoaa paljon erilaisia nähtävyyksiä Barcelonan kaltaisista metropoleista L´Escalan tapaisiin pikkuisiin rannikkokaupunkeihin. 

Seuraa Fluviá-jokea

L´Escalan lähellä sijaitsevan Fluvià-joen maisemiin kannattaa käydä tutustumassa jos lomailee alueella. Joen vartta voi lähteä tutkimaan joko pyöräillen tai kävellen. 

Pyöräilyretki kannattaa aloittaa Sant Pere Pescadorin kalastajakylästä, joka sijaitsee L´Escalan pohjoispuolella. Kylä sijaitsee joen varrella ja se kukoisti aikoinaan juuri sen loistavan sijainnin vuoksi. Sant Pere Pescadorista hurauttaa joen vartta pitkin Cinc Clausiin ja ohi l'Armenteran alueen, jolla voi pysähtyä bongaamaan lintuja. Reitin viimeinen osuus kulkee upean Les Dunesin rannan ohi, jossa voi pysähtyä uimaan ja rentoutumaan retken päätteeksi. 

Hiekkadyynejä ja tietoa anjoviksista

L´Escalassa sijaitsee pieni anjovisten ja suolan museo MASLE (Museo de la Anchoa y la Sal). Museo tarjoaa katsauksen alueen kalastajakulttuuriin sekä selittää yksityiskohtaisesti miten anjovikset suolataan ja säilötään parhaiten. Museo järjestää myös opastettuja kävelyretkiä läheiseen Sant Martí d'Empúriesin keskiaikaiskylään.

Espanjan dyynejä

Matkalla kävellään upeiden hiekkadyynien ja maisemien ohi. Opas selittää yksityiskohtaisesti näiden tärkeiden luonnonmaisemien muodostumisesta. Näillä pitkillä hiekkadyyneillä on hyvin tärkeä rooli alueen ekosysteemien säilyttämisessä. 

Kierros päättyy Torre del Pedróhon, jossa pääsee ihailemaan valokuvauksellisia maisemia kylään ja merelle. 

Pikku Prinssin kaupunki

Jokaisen L´Escalassa kävijän tulisi käydä tervehtimässä Avenida Riellsillä istuvaa Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssi-patsasta. Kadulta löytää myös muita sadun hahmoja, mutta erityisesti itse Prinssin patsas on niistä suosituin. Prinssi istuu kadun varrella kivimuurin päällä tähystellen sen edessä avautuvalle Ruusujen lahdelle. 
 
Plaça de l'Universin aukiolta johtavat portaat vievät rannalle ja sympaattisen kettupatsaan luokse, joka tuijottaa unelmoiden rannan maisemaa. Hieman kauempana löytyvät ruusun ja apinanleipäpuun patsaat. Avenida Riells on todellinen Pikku Prinssin fanin unelmakatu!

Exteme-urheilua maassa ja korkeuksissa

Suppailua Espanjassa

Erilaiset extrme-lajit ovat suosittuja Espanjassa ja myös L´Escalassa pääsee kokeilemaan muutamaa harvinaisempaa lajia. Stand up paddling eli suppailu kuuluu uusimpiin trendilajeihin myös Espanjassa. Vaikka suppailu näyttää kovin helpolta ja vaivattomalta, vaatii laudalla pysyminen jonkin verran taitoa ja kuntoa. Suppailu on kuitenkin loistava tapa tutustua rannikon pieniin merenrantapoukamiin ja maisemiin. Esimerkiksi Montgón rannalla voi vuokrata laudan tai ilmoittautua suppailun aloittelijakursseille. 

Toinen suosikkilaji L´Escalassa on lento kuumailmapallolla. Globus Empordá tarjoaa adrenaliinin täytteisiä lentoja upeissa Costa Bravan maisemissa. 

Surfausta, purjelautailua ja sukellusta

Sukellusta

L´Escala tarjoaa loistavat mahdollisuudet erilaisien vesiurheilulajien harrastamiselle, kuten surffaukselle, purjelautailulle ja sukellukselle. Näiden lajien kautta pääsee kokemaan Välimeren todellisen viehätysvoiman. 

L´Escalasta löytyy valtava määrä erilaisia vesiurheilulajeja tarjoavia yrityksiä, joista voi myös vuokrata urheiluvälineitä tai osallistua ohjatuille tunneille. Ion Club tarjoaa kaiken tarvittavan surffausta, purje- tai leijalautailua varten. Dive Paradis, Mateua Dive ja Orca Diving Centre taas järjestävät ikimuistoisia sukellus- ja snorklausretkiä Costa Bravan parhaimmille vedenalaisille paikoille. 

Tapas- ja klubikierroksia

Tapaksia

Miten vietät mieluiten iltaa lomallasi? Viihdytkö loisteliaissa trendibaareissa cocktailien ympäröimänä, hiljaisemmassa tavernassa, rennossa rantabaarissa vai vauhdikkaassa yökerhossa? Mitä ikinä sitten kaipaatkin, löydät sen L´Escalasta.

Porto de la Clotasta löytyy kaupungin suosituimmat baarit, kuten Octopuss Tapas & Music Club. Octopuss avasi ovensa vuonna 1995 ja se on tänä päivänä kaupungin legendaarisin ajanviettopaikka. Sen valtavalla terassilla voi tanssia aamun pikkutunneille live-DJ:den tahdittamana nauttien sen kuuluisista cocktaileista. 

Jos haluaa kierrellä lukuisammissa baareissa, kannattaa suunnata Les Barquesin ja Port d'en Perrisin alueelle, jonka kaduilta löytyy baareja ja kahviloita vieri vieressä. Paikalliset suosivat siellä erityisesti perinteisiä El Cafén ja El Caravelin baareja ja modernimpaa La Medusaa. Toinen loistava baarikierros-alue löytyy Sant Marti d'Empuriésista, josta löytyy Va i Ve Riuetin rantaklubi ja Chiringuito Coconut, joka sijaitsee aivan Sant Marin rannan edessä. Minne sitten päätätkin mennä, luvassa on aina hauska ilta herkullisten tapasten ja maukkaiden cocktailien vauhdittamana. 

Sant Martí d'Empuriésin keskiaikainen kylä

Matkusta taakse ajassa 800-luvulle eKr. viehättävässä Sant Martí d'Empuriésin kylässä, jonka vaikuttava historia hurmaa jokaisen. Kylän kapeat mukulakivikadut, Espanjalle tyypilliset kalkki- ja kivitalot ja pienen kylän kodikas tunnelma tekevät siitä todellisen nähtävyyden Costa Bravalla. Kylä oli aikoinaan yksi Välimeren tärkeimmistä satamista. Sen kautta foinikialaiset, puunilaiset ja kreikkalaiset kävivät kauppaa ja kylä oli Empurésin alueen keskiö aina vuoteen 1064 asti. 

Sant Martí d'Empuriésin kylässä voi nähdä keskiaikaisia raunioita, jotka kertovat tarinoita alueen historiasta. On suositeltavaa käydä ainakin kylän keskiaikaisella muurilla ja Sant Martín kirkossa, joka takennettiin vuonna 1538 paikalla sijainneen romaanisen rakennelman tilalle. Monen lempinähtävyyksiin kuuluu myös upea keskiaikainen linna, joka inspiroi Victor Moraa hänen kirjoittaessaan Capitán Trueno-sarjakuvaa.

Kylä on Passeig d'Empuriésin kävelytien varrella, jota pitkin kävellessä saapuu L´Escalan upeille rannoille. 

Päivä Gironassa

Gironan kaupunki, Costa Brava

Girona on yksi Katalonian suurimmista ja tärkeimmistä kaupungeista ja se sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä L´Escalasta. Monelle yksi päivä Gironassa ei riitä, jolloin loma-asunnon vuokraaminen Gironasta muutamaksi päiväksi on loistava vaihtoehto tutustua paremmin kaupunkiin ja sen ympäristöön. 

Gironan päänähtävyyksiin kuuluu sen kaunis Sant Feliun kirkko 1300-luvulta sekä Gironan pysäyttävä goottilais-barokkityylinen katedraali, joka rakennettiin vuonna 1416. Gironan arabilainen kylpylä on vielä paikoillaan ja matkailijat voivat jopa itse kylpeä sen altaissa. Kannattaa myös käydä tutustumassa kaupungin Plaza de la Independencia-aukioon, joka nimettiin itsenäisyyden aukioksi Napolionin joukkojen ja Espanjan armeijan välillä käydyn taistelun mukaan, joka johti maan itsenäistymiseen. Kaupungin juutalainen kortteli kuuluu myöskin sen arvokkaimpiin nähtävyyksiin, kuten myös Gironan juutalainen museo. 

Hauska yksityiskohta: moni Game of Thronesin kohtaus on kuvattu Gironassa!

Päiväretki Montgrín luonnonpuistoon

L'Escalan ympäristöstä löytyy upeita luontomaisemia, kuten jylhiä vuoristoja, valokuvauksellisia rantapoukamia, tiheitä metsiä ja loputtomia hiekkadyynejä. L´Escalan vierestä löytyy myös arvostettu Montgrín luonnonpuisto, joka julistettiin yhdessä Medesin saarten ja Baix Terin kanssa vuonna 2010 suojelluksi alueeksi Espanjassa. Luonnonpuistossa voi nauttia yli 8000 hehtaarista koskematonta luontoa. 

Puisto sijaitsee hyvin lähellä L´Escalaa ja sisäänpääsy on ilmainen. Montgrí tarjoaa koko perheelle loistavan mahdollisuuden viettää päivä luonnon helmassa raikkaasta ilmasta ja uskomattoman kauniista maisemista nauttien. Alueella pesii valtava määrä harvinaisia lintulajeja, kuten haukkoja, pöllöjä ja erilaisia merilintuja, joten suosittelemme ottamaan kiikarit retkelle mukaan. 

Mukaan kannattaa ottaa myös uimapuku. Puistossa sijaitseva kaunis Palsin ranta on yksi alueen upeimmista ja sen rannalla pääsee ihailemaan kaunista maisemaa Medesin saarille. Maisemien lisäksi rannalla näkee valtavia hiekkadyynejä, villejä vesialueilta sekä pitkiä riisipeltoja. 

L´Escala on loistokohde, joka tarjoaa monipuolisten aktiviteettien lisäksi paljon mielenkiintoista nähtävää. Alueen luonto, rikas kulttuurihistoria yhdistettynä taivaallisiin makuelämyksiin on kokemus, joka ei hevillä unohdu. Nähtävydet ja aktiviteetit voi rytmittää omaan tahtiin sopivaksi, sillä kaikki on lähellä ja helposti saavutettavissa. Ja toisaalta olemmehan Espanjassa, jossa kenelläkään ei ole koskaan kiire minnekään.