L’Escalan hurmaavat rannat - TOP 5

Pienen ja viehättävän L'Escalan kylän kauniit rannat sijaitsevat vain 90 minuutin ajomatkan päässä Barcelonasta ja Gironan lentokentälle pääsee vajaassa tunnissa. Keskeisestä sijainnistaan huolimatta L´Escala on jäänyt lähes täysin matkailijoilta huomaamatta ja se on onnistunut säilyttämään perinteisen espanjalaiskylän tunnelman.

Valokuvauksellisen L´Escalan kylän matkailuvalttina toimivat sen kauniit rannat (16 kappaletta) sekä sen upea arkeologinen kulttuuriperintö, jolla on valtava historiallinen arvo Espanjalle. L´Escalan ja sen lähellä sijaitsevan Sant Martínin välissä sijaitsevat ikivanhan kreikkalais-roomalaisen Empuriesin kaupungin rauniot, jonka yhätikin jatkuvat kaivaukset aloitettiin 1900-luvun alussa. L´Escala oli kreikkalaisten ja roomalaisten tärkein kauppasatama Katalonian alueella johtuen sen loistavasta sijainnista meren ja suojaisan lahden rannalla. L´Escalan lahti on Unescon mukaan yksi maailman kauneimmista meren lahdista. 
 
Olemme listanneet tähän artikkeliin L´Escalan viisi parhainta rantaa, jotta matkailijat voisivat parhaiten nauttia alueen paratiisimaisesta luonnosta ja Costa Bravan kristallin kirkkaista vesistä. Parhaat asiathan elämässä ovat ilmaisia... kuten Espanjan ihanat rannat!

Katalonian helmi: ruusujen lahti

Ruusujen lahti, L'escala

L'Escalan päänähtävyys muinaisten raunioiden lisäksi on sen valokuvauksellinen upea Golfo de Rosas (suom. ruusujen lahti), jonka rannalla kylä sijaitsee. Lahti on poikkeuksellisen kaunis ja sen rannalta löytyy jopa 45 kilometriä hienohiekkaista rantaviivaa ja 15 kilometrin verran rauhaisia merenrantapoukamia,  jotka ovat erityisesti purjehtijoiden suosiossa.
 
Lahti ulottuu aina Cap de Creusilta Montgí Massifin vuoristolle asti. Lahtea ympäröivät vuoret suojelevat sitä tuulilta, jonka vuoksi sen rauhaisat vedet sopivat loistavasti lapsiperheille ja vesiurheilun ystäville. 
 
Hauska fakta ruusujen lahdesta: Antiikin Kreikan matemaatikko Eukleides loi erään estetiikkaa selittävän mallin, johon hän omien sanojensa mukaan sai inspiraation luonnosta. Hänen teoriansa tunnetaan nimellä "kultainen leikkaus" tai "jumalainen suhde" ja sitä on käytetty kautta aikojen arkkitehtuurin ja taiteen opetuksessa. Eukleides olisi ollut mielissään, että kaksi tuhatta vuotta jälkeenpäin L´Escalan edessä oleva ruusujen lahti vastaa täysin kultaisen leikkauksen sääntöä. 
 
Jos suunnitelmissasi on vuokrata loma-asunto Gironasta ensi kesänä, muista lisätä Ruusujen lahti alueen matkailunähtävyyksien listallesi. L´Escalaan voi pysähtyä maittavalle lounaalle ja viettää hetki sen upeilla rannoilla. 

1. Riells - urbaani ranta

Platja de Riells eli Riellsin ranta, L'Escala

Aivan L´Escalan lähellä sijaitsee pieni ja viheättävä Riellsin kylä, joka on ansainnut maininnan listallamme monesta syystä. Riells on kuuluisa viehättävästä promenadistaan, joka on omistettu Antoine de Saint-Exuperyn mestariteokselle Pikku Prinssille. Sympaattinen kylä on myös loistava päiväretkikohde Kataloniassa ja sen hienohiekkainen ja rauhallinen ranta soveltuu loistavasti myös lapsiperheille. 
 
Riellsin ranta sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa ja sen edestä löytyy paljon erilaisia liikkeitä, ravintoloita, kahviloita ja vesiurheilumahdollisuuksia tarjoavia yrityksiä. Usein rannalla järjestetään iltaisin pienet artesaanimarkkinat, jossa voi nauttia paikallisista herkuista ja ostaa matkatuliaisia kotiin. 
 
Rannan itäpuolella löytyy L´Escalan satama Port la Clota, jossa toimii erilaisia sukellus-, purjehdus- ja veneretkiyrityksiä. Satamassa toimii myös tunnettu purjehdusseura L´Escala Yacht Club. Kun ajaa L´Escalasta länteen, saapuu pienelle Port d'en Perrisin rannalle vajaassa viidessä minuutissa. Port d'en Perris soveltuu paremmin rauhallista rantaa kaipaaville. 
 
Lisätietoa:
 • Rannan hiekka: hieno
 • Pinta-ala: 34,704 m²
 • Pituus: 582 metriä
 • Palvelut: rannalta löytyy puiset rampit liikuntaesteisille ja hengenpelastajat valvovat rantaa kesäaikaan. Riellsistä löytyy myös pieni leikkipuisto sekä mahdollisuuksia harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja. 

2. Del Riuet – ranta luonnon keskellä

Platja del Riuetin ranta, L'Escala

Del Riuetin pieni ja hurmaava ranta L´Escalan pohjoispuolella sopii täydellisesti rauhallisen rantapäivän viettoon luonnon keskellä. Ranta jakautuu kahteen osaan. Toiselle puolelle rantaa pääsee Sant Martín kylästä ja se soveltuu loistavasti auringonottoon, uimiseen ja rentoutumiseen. Tätä ranta kutsutaan myös Mirandan rannaksi.
 
Rannan pohjoinen puoli taas soveltuu aktiivisempaa rantapäivää kaipaaville. Rannalla voi harrastaa muun muassa lainelautailua ja surffausta. 
 
Lisätietoa:
 • Rannan hiekka: hieno
 • Pinta-ala: 15,667 m²
 • Pituus: 445 metriä
 • Palvelut: rannalta löytyy rantabaari, yleiset suihkut, vuokrattavia aurinkotuoleja ja -varjoja sekä mahdollisuuksia harrastaa eri vesiurheilulajeja. 

3. Moll Grec – ranta kreikkalais-roomalaisten raunioiden vieressä

Moll Grecin ranta, L'Escala

Moll Grecin ranta on todellinen helmi Kataloniassa. Ranta sijaitsee aivan roomalais-kreikkalaisen Empuriesin kaupungin raunioiden edessä. Uimareita odottaa siis aivan ainutlaatuinen näky!
 
Moll Grec on upea ulkoilmamuseo josta löytyy pysäyttäviä, yli 2000 vuotta vanhoja rakenteita jotka muistuttavat alueen historiallisesta statuksesta Iberian niemimaan porttina. Kreikkalaisia raunioita vastapäätä näkyy ikivanhat keskiaikaiset muurit, jotka taas suojelivat paikalla sijainnutta Sant Martí d'Empúriesin kaupunkia. 
 
Rauniot ovat kuitenkin vain osasyy rannan viehätykseen. Moll Grecin rannan turkoosi vesi, hieno hiekka ja suojaisa sijainti tekevät paikasta loistavan päiväretkikohteen vaikka koko perheelle. 
 
Lisätietoa:
 • Rannan hiekka: hieno
 • Pinta-ala: 17,331 m²
 • Pituus: 432 metriä
 • Palvelut: rannalta löytyy rantabaareja, aurinkovarjojen ja -tuolien vuokrauspiste, leikkikenttä ja päivystävät hengenpelastajat kesäaikaan. 

4. Pedrigolet – Yksityisyyttä arvostaville

Pedrigoletin ranta, L'Escala

Pedrigoletin erikoinen ranta ansaitsee paikkansa listallamme sen vuoksi, että se on niin loistavasti piiloksissa että rannalle löytäneet saattavat päästä nauttimaan sen kauneudesta ihan yksin. 
 
Pieni Pedrigolet sijaitsee kahden suuremman rannan välissä, Rec del Molín ja Portixolin. Rannalle pääsee ainoastaan jalkaisin suunnistamalla sinne pieniä polkuja pitkin, jotka alkavat läheiseltä näköalatasanteelta. Pedrigolet sijaitsee suojaisassa poukamassa ja sen kirkkaat vedet tekevät siitä loistavan snorklauskohteen. 
 
Pedrigolet ei tarjoa muiden rantojen lailla loistavia palveluita tai vesiurheilumahdollisuuksia, mutta se sopii täydellisesti rentouttavaan rantapäivään rauhallisen luonnon keskellä. 
 
Lisätietoa:
 • Ranta: kivikkoinen
 • Koko: 6 x 15 metriä
 • Palvelut: rannalla ei ole palveluita, mutta läheltä löytyy pieni pysäköintialue. Pedrigolet soveltuu snorklaukseen ja sukellukseen. 

5. Montgó – Etelä-L'Escalan suosittu ranta

Praia Montgón ranta, L´Escala

Kaunis ja suosittu Montgón ranta sijaitsee L´Escalan eteläisimmässä päässä. Montgó sijaitsee loistavalla paikalla suojassa pohjoistuulelta ja se on niin matkailijoiden kuin paikallistenkin suosikkiranta tällä alueella. 
 
Montgó sijaitsee lähellä Montgrín, Medesin ja Baixin luonnonpuistoa, jonka upea rannikkoalue kuuluu Espanjan kauneimpiin. Luonnonpuistoon voi lähteä virkistävälle kävelylle vaikka koko perheen voimin. Kannattaa käydä jännittävällä Torre Montgrón tornilla, joka rakennettiin aikoinaan suojelemaan aluetta merirosvojen hyökkäyksiltä. 
 
Lisätietoa:
 • Rannan hiekka: hieno
 • Pituus: 430 metriä
 • Leveys: 200 metriä
 • Palvelut: rannalta löytyy yleiset wc-tilat (myös liikuntaesteisille), suihkut, kajakkien ja muiden vesiurheiluvälineiden vuokrauspisteet sekä päivystävät hengenpelastajat. 

Jos sait inspiraation ja haluaisit vuokrata asunnon L´Escalasta, toimi heti. Parhaimmat viedään päältä!