Penedésin viinimatkailu: cava-kierroksella Kataloniassa

Espanjalaisen kuohuviinin cavan maine on kirinyt maailmalla kulovalkean tavoin. Espanjalaiset kutsuivat cavaa aikoinaan shampanjaksi, kunnes EU-säännöksien mukana sanan käyttö sallittiin vain Ranskan Champagnen alueella tuotetuilla viineillä. Cava on ajoittain kärsinyt halvan juoman maineesta mutta on viime aikoina kohentanut imagoaan kuplivien viinien markkinoilla. 
 
Vain tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta sijaitsee Penedésin laakso, jota ympäröi mahtavat Montserratin vuoret. Vuorilla sijaitsee upea Montserratin luostari, joka on myös loistava nähtävyys Barcelonassa. Penedésin laaksosta löytyy upeita luonnonpuistoja, kukkuloita, kalastajakyliä ja viehättäviä kaupunkeja jotka nauttivat siitä upeasta ilmastosta, jonka puitteissa vijellään tätä aromikasta rypälettä cavan tuotantoon

Penédesin viinimatkailu - Katalonialaisen cavan parhaimmat tuottajat

Viinimatkailusta nauttivien kannattaa katsastaa tarjontamme vuokrattavista taloista ja mökeistä Kataloniassa, jotka sijaitsevat viinin tuottaja-alueen sydämessä ja josta on helppo lähteä tutkimaan alueen tiloja ja ympäröivää maaseutua. 
 
Cava-kuohuviini

Nyt haluamme tarjota sinulle vedenpitävän matkasuunnitelman Penedésin alueen viinitilojen tutustumiseen. Tutustumiskierroksella pääset vierailemaan alueen parhaimmilla cava-tiloilla, tutustumaan upeisiin nähtävyyksiin sekä viehättävään Vilafranca del Penedésiin ja Sitgesin rannikkokaupunkiin. Tervetuloa cava-retkelle Kataloniaan.
 
Valle de Penedes, Katalonia
Ehkä oletkin jo aikaisemmilla Espanjan matkoilla saanut tutustua maan loistaviin viineihin. Monille esimerkiksi Rioja, Ribera del Duero ja Albariño on tuttuja mutta monikaan ei tiedä että juuri Katalonia on Espanjan tärkein viinintuottaja-alue. 
 
Katalonian alueella Penedésin lisäksi Tarragonassa sijaitsevat Terra Alta ja Priorat sekä Costers del Segre kuuluvat maakunnan tärkeimpiin viinintuottaja-alueisiin. Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin cavan valmistuksen tärkeimpään alueeseen, eli Penedésiin. Tutustu samalla majoitusvaihtoehtoihimme Barcelonan maaseudulla, jotta pääset kätevästi tutustumaan alueeseen. 
 
Bodegas Sumarrocan viinitila

Cava, kuohuva viini Kataloniasta

Olet ehkä jo päässytkin maistamaan cavaa jossain ja huomannut, että se ei eroa kovinkaan paljon shampanjasta. Katalaanit ovat hyvin ylpeitä cavasta ja sitä virtaa niin valtion virallisissa juhlissa kuin pienissä perhetapahtumissakin. 
 
Kuohuvan cavan valmistuksessa käytetään perinteisiä, Katalonian alueelle tyypillisiä viininvalmistusmenetelmiä sekä alueen rypäleitä, joista merkittävimmät ovat xarel-lo, parellada ja macabeo. Viiniin lisättävä sokerimäärä ja kypsytysaika määrää viinin lopullisen maun. Löydät varmasti oman suosikkisi tutustumalla alueen eri viinilajeihin. 
 
Penedésin cava-rypäleiden viljelmiä

Vierailu Katalonian parhaimmille cava-tiloille

Suurin osa Penedésissä sijaitsevista viinitiloista avaa ovet yleisölle. Päiväretki tilalle kestää yleensä noin neljä tuntia ja niihin sisältyy tutustumiskierros, jonka aikana kerrotaan viininvalmistuksen saloista ja historiasta. 
 
Vierailijat pääsevät myös tutustumaan viinikellareihin ja maistelemaan tilan parhaimpia tuotoksia. Joihinkin vierailuihin sisältyy myös Katalonian perinteisistä mauista loihdittu lounas. Tilalta voi myös ostaa mukaan viinejä, joita voi nauttia illalla viihtyisässä loma-asunnossa Katalonian lämmössä. 
 
Penedésin aluetta
Viinitiloilla on hyvät internet-sivut, joiden kautta voi löytää hyviä tarjouksia sekä tilan aukioloajat, hinnat ja saapumisohjeet. Vaihtoehtoja on paljon, mutta kerromme seuraavaksi parhaimmat tilat, joilla voit viettää unohtumattoman päivän tutustuen cavan valmistuksen saloihin. 
 
Cavas Codorníu
 
Cavas Codorníu kuuluu cavan valmistajien kärkijoukkoon. Codorníun tilat on julistettu maan historiallis-taiteelliseksi perinnöksi vuonna 1976 ja itse Josep Puig i Cadafalch on vastannut niiden suunnittelusta. Codorníun vierailuun kuuluu opastettu tutustumiskierros, ruokailu sekä viininmaistelu ammattilaisten johdolla. Mikäli haluat vierailla vain yhdellä tilalla, tässä on mainio vaihtoehto. 
 
Bodega Codorniun viinitila
Codorniú on toiminut jo 1600-luvulta lähtien ja se on Espanjan vanhin samassa suvussa pysynyt perheyritys. Tilalta löytyy ikivanhoja maanalaisia kellareita, joissa viinejä valmistetaan ja kypsytetään vielä tänäkin päivänä. Vierailijat pääsevät näiden kellarien lisäksi tutustumaan tilan puutarhoihin ja maistelemaan Codorníun parhaimpia tuotoksia. 
 
Kesto: 90 minuuttia
Hinta: Aikuiset 12 euroa, nuoret (8-17 vuotta) 8 euroa, lapset (0-7 vuotta) pääsevät vierailulle ilmaiseksi. Opiskelijat, yksinhuoltajaperheet, ryhmät ja eläkeläiset (yli 65 vuotta) 9 euroa. 
Kielet: espanja, katalaani ja ranska
Yhteystiedot: puh. 938 913 342.
 
Cavas Freixenet
 
Cavas Freixnetin tila Kataloniassa
Freixenet on myös varmasti monelle kuohuviinin ystäville tuttu nimi. Freixenet tarjoaa erilaisia vierailuja räätälöidyistä a la carte-illallisista pienempien ryhmien tutustumispaketteihin. Perheille suunnatut vierailut keskittyvät viihdyttämään perheen pienempiä. 
 
Cavas Freixnetin tila, Katalonia
Perheille suunnatut vierailut sisältävät hauskan, audiovisuaalisen esittelyn cavan valmistuksesta. Vierailijat pääsevät tutustumaan tilan upeisiin maanalaisiin luoliin, jossa viini kypsytetään. Lapset ratkeavat kuitenkin riemusta vasta kun pääsevät Freixenetin tiloja kiertävän junan kyytiin. Myös tähän kierrokseen kuuluu cava-maistelu täysi-ikäisille vierailijoille. 
 
Cavas Freixnetin viinitynnyreitä Kataloniassa
Aukioloajat: klo 9.30-16.00
Kielet: Espanja, katalaani, englanti, ranska, saksa ja venäjä. 
Yhteystiedot: puhelin: 938 917 096 tai yhteydenottolomake tilan sivuilla. 
 
Sumarroca
  
Rose-cavan laseja
Sumarroca kuuluu myös alueen parhaimpiin viinitiloihin. Sumarroca sijaitsee Subiratsissa ja se tarjoaa tilavierailujen lisäksi kursseja ja järjestää konferensseja cavan valmistuksesta ja maailmasta. 
 
Sumarrocan vierailut ovat kattavia ja ne päättyvät yleensä viihdyttävään maistelutilaisuuteen. Maistelu sisältää myös pientä, perinteistä naposteltavaa Kataloniasta, kuten tomaattileipää (pan con tomate) ja alueen loistavia juustoja ja leikkeleitä. Ryhmät voivat myös osallistua hauskaan grillijuhlaan, joita järjestetään tilausten mukaan. 
 
Bodegas Sumarrocan viinitila
Sumarroca tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutustua katalonialaisiin makuihin ja viineihin upeassa miljöössä. Maistelut järjestetään ulkotiloissa, josta on upea näköala viiniviljelmille ja maaseudulle. 
 
Vierailut: vierailuja järjestetään tilauksesta yleensä maanantaista lauantaihin. Lisää tietoa tilan kotisivuilta. 
Puhelin: 934 750 125
 
 
Bodegas Sumarrocan tila
Cavas Ferret
 
Cavas Ferret kuuluu myöskin Katalonian perinteisimpiin viinitiloihin. Tila aloitti toimintansa yli 70 vuotta sitten, vuonna 1941. Tila on omistautunut aromikkaiden viinien ja cavojen valmistukseen, jotka ovat menestyneet myös kansainvälisesti. 
 
Cava-viiniä Penedesissä

Ferretin tutustumiskierroksen jälkeen vierailijoille on varmasti muodostunut selvä kuva cavan valmistuksesta Kataloniassa. Vierailijat pääsevät tutustumaan viininvalmistuksen eri vaiheisiin eri vuosikymmenillä. On vaikuttavaa nähdä, miten teknologia on muuttanut tuotannon eri vaiheita. 
 
Aukioloajat: toukokuusta lokakuuhun tila on auki lauantaisin klo 11-00.00. Marraskuusta joulukuuhun tila on auki lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-00.00. Juhlapyhien aikaan tila saattaa olla kiinni. 
Vierailut: 4-20 hengen ryhmille
Puhelin: 938 979 148
 
 
ArtCava
 
Cava-viinin pullotusta
Penedésin alueella on myös paljon pienempiä viinitiloja, jotka ovat perheiden omistuksessa. Yksi niistä on ArtCava, joka sijaitsee aivan Penedésin laakson sydämessä. ArtCavan tuotanto on paljon pienempää kuin edellä mainittujen suurten tilojen; pullojen keskimääräinen vuosituotanto on noin 15 000. Tila on kuitenkin hyvin viehättävä ja vieraat pääsevät myös valmistamaan oman, personalisoidun cava-pullon muistoksi. 
 
ArtCavan maaseututalo
ArtCavan kierros alkaa ajelulla Penedésin alueella ja tilan viiniviljelmillä. Ajelun jälkeen vieraat pääsevät tutustumaan tilan ikivanhaan maataloon, keittiöön, ruokailusaliin ja sisäpihoihin. On helppoa kuvitella, millaista elämä tilalla oli vuosikymmeniä sitten. Viimeisenä vierailijat viedään tutustumaan tilan maanalaisiin viinikellareihin. 
 
Cavan valmistusmenetelmiä
Kierroksen hauskin osuus on, kun vieraat voivat suunnitella oman, personalisoidun cava-pullon muistoksi. Ensin otetaan kuva etikettiä varten, jonka jälkeen vieraat pääsevät seuraamaan cava-pullon valmistusprosessia alusta loppuun. Vierailijoille näytetään, miten huolellinen ja vaativa prosessi yhden pullon valmistus voi olla. 
 Penedésin viinikellarin cava-pulloja

Vilafranca del Penedés: viinimatkailun pääkaupunki

Penedés on Katalonian kuuluisin ja suosituin viinialue. Penedésin pääkaupunkina toimii pieni Vilafranca del Penedésin kaupunki, joka on kuuluisa viineistään, loistavasta gastronomiastaan ja kulttuurinähtävyyksistään. 
 
Vilafranca del Penedesin kaupunki, Katalonia

Vilafrancassa voi viettää aikaa kävellen sen kapeita katuja goottilaisessa kaupunginosassa tai käydä vaikka vierailulla viehättävässä Palau Realin rakennuksessa, jossa toimii nykyisin viinimuseo. Kaupungissa on myös kaunis Santa Marian kirkko (Basílica de Santa Maria), jonka rakentaminen aloitettiin jo 1200-luvulla. 

Vilafrancan viinimuseo
Viinimatka on kaikista hauskinta järjestää itsenäisesti. Moni lentoyhtiö lentää Barcelonan ja Gironan lentoasemille ja majoitusvaihtoehtoja on paljon. Katsasta upeat vuokra-asunnot Barcelonassa, josta on helppo matkustaa Penedésiin.

Hurmaava Sitges: merinäköalakaupunki

Penedésin retkemme päättyy viehättävään Sitgesin rannikkokaupunkiin. Tämä hurmaava kalastajakaupunki tulisi olla kaikkien Costa Bravalla lomailevien nähtävyyslistalla. Kaupunki sijaitsee vain 35 kilometrin päässä Barcelonasta, eli sinne pääsee junalla puolessa tunnissa. 
 
Sitgesin rannikkokaupunki, Katalonia
Sitges on kasvattanut suosiotaan niin matkustajien lomakohteena kuin paikallisten viikonlopun viettopaikkanakin. Sitges on kuuluisa karnevaaleistaan ja elokuvafestivaaleistaan. Kaupunki on myös loistava rantalomakohde, sillä sen edessä on kilometrittäin upeaa rantaviivaa auringonpalvojien iloksi. Sitgesin vuokrattavissa loma-asunnoissa on monissa henkeäsalpaava ja esteetön merinäköala. 
 
Sitgesin kaupunki, Katalonia
Sitgesissä voi vierailla ympäri vuoden, mutta keväisin ja syksyisin suurimmat vierailijamassat eivät raasta hermoja. Sitgesissä on valtava määrä loistavia ravintoloita ja kahviloita, joissa voi kokeilla parhaimpia paikallisia herkkuja Katalonian alueelta - ja tietenkin myös taivaallista cavaa. 

Saapumisohjeet Penedésin viinialueille

Penedésiin pääsee helpoiten junalla Barcelonasta tai Tarragonasta. Juna suunnistaa joko Sant Sadurní d´Anoiaan tai Vilafranca del Penedésiin, jotka ovat tärkeimpiä viinintuottaja-alueita. Jos saapuu autolla, kannattaa suunnata alueelle AP-7-moottoritietä pitkin, joka vie perille suurimmista kaupungeista noin tunnissa. Ajomatka Vilafrancasta tai Sitgesistä ei vie puolta tuntia kauempaa ja Barcelonaan voi palata C-31-tietä pitkin. Voit katsastaa loma-asuntoja Barcelonan alueella, joiden avulla voit nauttia Katalonian nähtävyyksistä parhaimmalla mahdollisella tavalla. 

Vierailu Katalonian viinitiloilla on todella unohtumaton kokemus kaikille viinien ystäville. Tiloilla on mukava viettää päivä suuremmassakin ryhmässä tai vaikka varata romanttinen kierros illallisineen pariskuntien kesken.

Ken tietää, vaikka cavasta kuoriutuisi seuraava lempijuomasi.