Katalonian ruokasuosikit - top 5

Barcelonaa sanotaan usein espanjalaisen gastronomian mekaksi, jossa kokeilunhaluiset nuoret kokit ideoivat mitä mahtavampia makuja kunnioittaen samalla maan ruokakulttuurin perinteitä. Unohda siis ketjuruokalat ja englantilaisbaarit Katalonian matkalla ja heittäydy maakunnan valloittavien makujen vietäväksi!

Uusien makujen ohella kannattaa kokeilla myös Katalonian parhaiten vaalittuja perinneherkkuja, joista seuraavaksi esittelemme teille viisi suosikkiamme. 

Calçots - vihersipuleita grillissä

Calçots, katalonialaisia sipuleita 

Katalaanien grillissä roihuaa yleensä jotain muutakin kun valtavia lihamöhkäleitä. Toisaalta tämä perinteinen Katalonialainen herkku ei taida olla suomalaisille ihan uusi asia. Kevätsipulien grillaus taitaa jo olla perinne Suomessakin.

Katalonialaisten calçot vastaa siis meidän kevätsipuliamme. Espanjassa sipulia viljellään marraskuusta maaliskuuhun ja niitä syödään Kataloniassa erityisesti helmi- ja maaliskuussa, mutta nykyisin sen suosion vuoksi niillä herkutellaan vieläkin pidemmälle kevääseen. Vallsissa järjestetään joka tammikuun viimeisellä viikolla juhla tämän perinneherkun kunniaksi. Sipuleja dipataan yleensä salvitxada-kastikkeeseen, jossa on manteleita, tomaattia, valkosipulia, pippuria, viinietikkaa ja oliiviöljyä. 

Pa Amb Tomàquet - tomaattileipää

Pa amb tomaquet, eli tomaattileipää Kataloniassa 

Nauti aamiainen kuin katalaani ja huikkaa poskeesi herkullinen tomaattileipä eli Pa Amb Tomáquet! Tämä yksinkertainen mutta herkullinen perinne vaatii vain siivun maalaisleipää, tomaattia, oliiviöljyä ja merisuolaa. Leipä paahdetaan molemmilta puolin ja kypsä tomaatti raastetaan leivän pintaan. Halutessaan voi pyytää leipänsä valkosipulilla, jolloin valkosipuli raastetaan leivän pintaan ennen tomaattia. Usein katalaanit lisäävät leivän päälle vielä muita herkkuja, kuten ilmakuivattua kinkkua tai manchego-juustoa. 

Escudella

Escudella  

Kasvissyöjät voivat siirtyä seuraavaan ruokaan! Pataruoka Escudella i carn d´olla on katalaanien klassinen alku- ja pääruokayhdistelmä. Tämän herkun ensimmäinen osa on escudella, eli padan liemi jossa voi olla pastaa, riisiä tai molempia. Keitto on erityisen herkullinen makujen yhdistelmä, sillä pääruoka on haudutettu siinä kärsivällisesti. Pääruoka, eli carn d´olla on tarjotin, johon on aseteltu kaikki liemessä haudutetut vihannekset ja lihapalat.

Keskeinen osa Escudella i carn d´ollaa on liemessä keitetty valtava, mausteinen lihapulla. Muuten keitosta voi löytää melkein mitä vain lihan paloja aina siankorvista kanaan. Keitossa käytetyt kasvikset vaihtelevat kauden mukaan, mutta yleensä katalaanit käyttävät kaalia, porkkanaa, purjoa ja selleriä antamaan makua tälle klassikolle. 

Escalivada - savustettuja kasviksia

Escalivada, Katalonian perinne ruoka

Escalivada tarjotaan Kataloniassa yleensä alkuruokana tai kenties jonkun liharuoan lisukkeena. Tämä savuinen herkku sai nimensä katalaanin kielen verbistä "escalivar", joka tarkoittaa paistamista tuhkien päällä. Escalivadassa suuri määrä erilaisia vihanneksia, kuten munakoisoa, sipulia, paprikaa ja tomaattia "savustetaan" uunissa tai grillissä pienssä määrässä suolaa ja oliiviöljyä. Tämän jälkeen pehmeät kasvikset pilkotaan ja sekoitetaan uunissa valuneeseen kasvisliemeen ja oliiviöljyyn. Jotkut lisäävät herkkuun hieman anjovista tai valkosipulia maun mukaan. 

Crema Catalana - Katalonian lippulaiva-jälkiruoka

Crema catalana, katalonialainen vanukas

Perinteisesti Katalonian merkittävintä jälkiruokaa tehtiin vain 19. maaliskuuta, kun Espanjassa vietettiin isänpäivää. Nykyisin tätä vanukkaan tapaista milloin vain, missä vain ja millä tekosyyllä tahansa. 

Crema Catalana komeilee melkein kaikkien ravintoloiden menujen jälkiruokana Kataloniassa. Crema Catalana eroaa tutusta créme bruléesta siten, että sen valmistukseen on käytetty sitruunan kuorta ja kanelia. Crema catalana myös tarjoillaan kylmänä. 

Asunto Saloussa

  • 1 makuuhuone
  • yöpyy 4
  • 1 kylpyhuone
  • 50 m²:n pinta-ala
  • Yleinen uima-allas
  • Terassi
  • Terassikalusteet
  • Hissi
  • Liinavaatteet
Nro: 48538 Lisää suosikkilistalle Poista Poista
€ 315 - 819/viikko € 45 - 117/yö Näytä tiedot

Maaseututalo Celràissa

(2)
  • 3 makuuhuonetta
  • yöpyy 8
  • 2 kylpyhuonetta
  • 2 WC:tä
  • 120 m²:n pinta-ala
  • 200 m² terassialue
  • Wi-fi
  • Patio
  • Ulkogrilli
Nro: 57449 Lisää suosikkilistalle Poista Poista
€ 210 - 700/viikko € 30 - 100/yö Näytä tiedot

Maaseututalo Beudassa

  • 6 makuuhuonetta
  • yöpyy 14
  • 4 kylpyhuonetta
  • 4 WC:tä
  • 130 m²:n pinta-ala
  • 30 m² terassialue
  • 700 neliömetrin puutarha
  • Yksityinen uima-allas
  • Wi-fi
Nro: 40351 Lisää suosikkilistalle Poista Poista
€ 1 556 - 2 511/viikko € 398 - 456/yö Näytä tiedot
X
Voita 750 euron arvoinen lahjakortti!
Tilaa uutiskirjeemme ja olet mukana 750 euron lahjakortin arvonnassa.


Olen lukenut ja hyväksyn yksityissuojaa koskevat käytännöt.
 Voita 750 euron arvoinen lahjakortti!  
Spain-Holiday käyttää omia ja kolmannen osapuolen evästeitä parantaaksemme palveluitamme ja tarjoamalla mainoksia, jotka valitaan seuraamalla selaamiasi sivustoja. Muuta asetuksia ja katso lisätietoja.