Katalonian parhaat rannat

Pojois-Espanjan hurmaava Katalonia on täynnä toinen toistaan kauniimpia hiekkarantoja ja turkooseja merenrantapoukamia. Rannikko houkuttelee vuosittain valtavia määriä matkailijoita, joista moni palaa alueelle vuosi toisensa jälkeen. Katalonian rannikot Costa Barcelona, Costa Brava ja Costa Dorada kaikki nauttivat leudosta säästä ja kristallinkirkkaista vesistä ja niiden varrelle onkin muodostunut toinen toistaan suositumpia lomakohteita. Monet matkailijat vuokraavat rantahuvilan Katalonian rannikolta ja viettävät pidempiäkin aikoja tutkien maakunnan upeita nähtävyyksiä. 

 

1. Cala Montgó

Costa Bravalta löytyy lukuisia Katalonian parhaimpiin kuuluvia rantoja. Rannikon monimuotoinen luonto houkuttelee auringonpalvojien lisäksi myös patikoistijoita ja retkeilijöitä, jotka arvostavat Costa Bravan rannikolla kulkevia, helppokulkuisia luontopolkuja. Cala Montgó on yksi L'Estartitin parhaimmista rannoista ja yksi Costa Bravan rannikon leveimmistä rannoista. Jopa 200 metriä leveä Cala Montgó tarjoaa mukavasti tilaa myös kesän ruuhkaisimpina rantapäivinä. Montgon turkoosi vesi, sen takana nouseva mäntymetsä ja puuterimainen hiekka tekevät siitä samalla yhden Costa Bravan kauneimmista rannoista

Rannan takana nousevat Montgrín vuoret suojelevat Montgon poukamaa voimakkaammilta tuulilta. Poukaman vieressä kulkevalta promenadilta löytyy mukavasti palveluja, joten ranta sopii myös lapsiperheille. Jos loikoilu rannalla kyllästyttää, voi lähteä reippailemaan viereisen Montgrín luonnonpuiston uumeniin. 

 

2. Sa Caleta

Sa Caleta on pieni, 110 metriä pitkä ja 50 metriä leveä poukama lähellä suosittua Lloret de Marin lomakohteen keskustaa. Läheltä löytyy mukavasti palveluja ja Lloret onkin yksi suositumpia lapsiperheen lomakohteita Kataloniassa. Poukaman turkoosi vesi, vehreä luonto ja taustalla seisova Platjan linnake tekevät rannasta valokuvauksellisen. 

Sa Caleta on myös sukeltajien ja snorklaajien suosikkikohteita rannikolla sen kauniin vedenalaisen maailman ansiosta. Kannattaa muistaa että erityisesti ruuhkaisimpina kesäkuukausina ranta saattaa käydä ahtaaksi, joten on suositeltavaa silloin saapua paikalle aikaisin. 

 

3. Cala Giverola

Cala Giverolan pieni, 200 metriä pitkä poukama on yksi Tossa de Marin parhaimmista rannoista. Poukaman puuterimainen hiekka, kirkas vesi ja taustalla kohoavat kalliot luovat upeaa rantamaisemaa, jota tullaan ihailemaan kauempaakin. Giverolan poukama sijaitsee vain 5 kilometrin päässä Tossa de Marin keskustasta ja rannalle pääsee helposti myös vesiteitse. 

Poukaman läheltä löytyy mukava valikoima palveluita rennon rantapäivän viettoon. Rannalta löytyy yleiset wc- ja suihkutilat, vuokrattavia aurinkotuoleja ja -varjoja, ravintoloita, baareja sekä vesiurheilulajien harrastusmahdollisuuksia. Rannalla voi myös hypätä lasipohjaveneen kyytiin tai osallistua opastetuille snorklausretkille. 

 

4. Cala Sa Tuna

Sa Tuna, Costa Brava, Begur

Cala Sa Tuna on 80 metriä pitkä ranta pienessä 4000 asukkaan Begurin kylässä. Begurin asukasluku nousee kymmeniin tuhansiin kesäisin, kun matkailijat valtaavat tämän sympaattisen mutta hieman syrjäisen lomakohteen. Begur on kuitenkin onnistunut säilyttämään rauhallisen kalastajakylän ilmapiirin vuosittain kasvavasta matkailijavirrasta huolimatta. Sa Tunan ranta on rannikolla kulkevan Camino de Rondan patikkapolun varrella, joka kulkee myös muiden alueen upeiden poukamien ohi. Rannalta ei löydy syrjäisen sijaintinsa vuoksi paljonkaan palveluita, joten suosittelemme ottamaan rantaretkelle eväät mukaan. 

Kesän helteisimpinä päivinä voi hakeutua varjoon rannalla sijaitsevan Capellansin luolaan, jossa joskus järjestetään paikallisia musiikkikonsertteja. Ajomatka Barcelonasta Sa Tunaan vie vain tunnin verran, joten tässä on yksi loistava päiväretkikohde Barcelonan kaupunkilomalaisille.

 

5. Cala El Golfet

Playa de El Golfet

El Golfetin suojaisa ranta on vain 75 metriä pitkä ja 20 metriä leveä. Rantaa suojelee punertava kallionseinämä, jonka värikylläisyys vain vahvistuu turkoosia vettä ja ikivihreitä mäntyjä vasten. El Golfet on yksi supersuositun Calella de Palafrugellin kauneimmista rannoista. Suojaisan poukaman rauhallinen vesi ja kaunis vedenalainen maailma houkuttelee paikalle myös snorklaajia ja sukeltajia. 

Golfet sijaitsee kivenheiton päässä Cap Roigin kasvitieteellisestä puutarhasta ja se tarjoaa kauniin näköalan läheisille Formiguesin saarille. Rannan maiseman suurenmoinen värimaailma, suojaisa sijainti ja uskomattoman kaunis ympäröivä luonto tekevät siitä yhden kauneimmista paikoista Kataloniassa. 

 

6. Platja d'es Codolar 

Tossa de Marin niemekkeen toisella puolella sijaitseva Playa d'es Codolarin pieni ranta on häikäisevä näky. Aivan kaupungin vanhan muurin juurella sijaitseva pieni ranta näkyy parhaiten Vila Vellan 50 metrin korkeudessa kulkevilta muureilta. Tossa de Marin kalastajat käyttivät suojaisaa rantaa aikoinaan kalastusveneiden pysäköintiin. 
 
Tuulen puhaltaessa pohjoisesta Playa d'es Codolar on paras vaihtoehto rantapäivän viettoon sen suojaisan sijainnin ansiosta. Myös tämä ranta soveltuu loistavasti snorklaukseen, rannan molemmilla puolilla sijaitsevat kivikot tarjoavat paljon silmänruokaa sukeltajille.  
 
Codolar on äkkisyvä ranta, joten kannattaa noudattaa varovaisuutta pienten lasten kanssa. Rannalle kannattaa suunnistaa lomakuukausina jo varhain, kesällä saattaa joutua taistelemaan paikastaan auringossa. Rannan keskeinen sijainti Tossa de Marin loma-asuntojen ja vanhankaupungin vieressä tekevät siitä kaupungin suosituimman rannan. Codolar sijaitsee lähellä vilkasta Portal de Socorsin katua, jossa on lukuisia baareja ja ravintoloita. Rannalla on myös pieni chiringuito-rantabaari.

 

7. Cala Treumal

Pieni Treumalin 100 metriä pitkä poukama sijaitsee neljä kilometriä Blanesista pohjoiseen. Perheidenkin suosima Blanes on yksi Costa Bravan suosituimmista lomakohteista. Postikorttimaisen kaunista Treumalia ympäröi vihreä luonto mäntypuineen ja rannan vesi on hämmentävän kirkas. Rantaa ympäröivä luonto kuuluu Pinya de Rosan suojeltuun maisema-alueeseen ja metsissä kulkee lukuisia patikkapolkuja. Rannalta löytyy myös ravintola, jossa voi nauttia maittavan lounaan aurinkoisen rantapäivän lomassa. Pieni, kallioinen kukkula erottaa Treumalin seuraavasta Santa Cristinan rannasta joka kuuluu jo Lloret de Marin alueeseen. Molemmat rannat sijaitsevat kauniin Ermita de Santa Cristinan pyhätön juurella. 

Auton voi pysäköidä 300 metrin päässä sijaitsevan Pinya de Rosan kasvitieteellisen puutarhan pysäköintialueelle, josta on helppo kävellä rannalle. Treumalin rantapäivän voi hienosti yhdistää vierailuun Pinya de Rosan kauniissa puutarhassa, jossa pääsee ihailemaan jopa 7000 eri trooppista kasvilajia. 

 

8. Platja de Altafulla

Suosittu Costa Dorada (suom. kultarannikko) on täynnä toinen toistaan kauniimpia rantoja, joiden joukosta löytyy niin pitkiä hiekkarantoja kuin pienempiä, turkooseja merenrantapoukamiakin. Costa Doradalla sijaitseva Altafulla on keskiaikainen rannikkokylä noin 10 minuutin ajomatkan päässä Tarragonan kaupungista. Altafullan edessä sijaitsevalle rannalle on myönnetty sinilippu-ympäristömerkki ja se jatkuu aina Cap Grosilta La Roca del Gaíaan asti. Rannalla on päivystävät hengenpelastajat kesäaikaan ja se sopii myös täydellisesti Tarragonassa lomaileville lapsiperheille. 

Altafullan rannalla sijaitseva purjehdusseura on yksi syy rannan kasvaneeseen suosioon. Club Maritim Altafulla on isännöinyt lukuisia kansainvälisiä mestaruuskisoja Espanjassa. Rannalla järjestetään myös suosittuja lentopallokisoja kesäaikaan.

Altafullan keskiaikainen rannikkokylä kuuluu sekin Costa Doradan parhaimpiin lomakohteisiin. Läheisessä Tarragonan kaupungissa on myös valtavasti nähtävää ja rannikon leuto ilmasto takaa rantapäivien jatkumisen vielä pitkään syksyyn asti.

 

9. Platja de Tamarit

Playa de Tamaritin ranta, Tarragona, Costa Dorada

Tamaritin ranta on 1750 metriä pitkä ja 40 metriä leveä eikä rannalla ole ruuhkaa kuin harvoin ruuhkaisimpina kesäpäivinä. Playa Tamarit on Tarragonan pohjoisin ranta ja se sijaitsee lähellä kaunista Riu Gaían luonnonaluetta. Ranta saa nauttia sen vieressä kohoavan Tamaritin linnan luomasta, tarumaisen kauniista maisemasta ja sitä ympäröivästä kauniista luonnosta. 

Playa Tamaritilla on helppo unohtaa arjen huolet ja heittäytyä mukaan espanjalaiseen huolettomaan elämänmenoon. Rannalla on rento ilmapiiri ja se tarjoaa kaikki tarvittavat palvelut niin rennon kuin aktiivisenkin rantapäivän viettoon. Sinilippu-ymppäristömerkinkin omistavalta Tamaritilta löytyy muun muassa wc- ja suihkutilat, vuokrattavia aurinkotuoleja ja -varjoja sekä ravintoloita. 

 

10. Playa de Calafell

Hieman vajaan parin kilometrin päässä Tarragonan vanhastakaupungista sijaitseva Calafellin ranta oli ensimmäinen ranta Kataloniassa, jolle myönnettiin ISO 14001-laatusertifikaatti sekä sinilippu-ympäristömerkki. Calafellin pieni sijaitsee noin 1,5 kilometriä sisämaahan päin ja se sopii lomakohteeksi niille, jotka haluavat yhdistää lomaansa historiallisia nähtävyyksiä ja kauniita rantoja.

Calafell on noin viisi kilometriä pitkä ja sen puuterihiekkainen ranta jatkuu aina Segurin Yacht Clubilta L’Estanyn rannalle asti. Myös tämä ranta sopii täydellisesti lapsiperheille, sillä rannan vesi on lämpöinen, tyyni ja bulevardin vierestä löytyy tasokkaita leikkikenttiä. Calafellilla voi myös harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja ja ranta sopii myös liikuntaesteisille. 

 

 11. Cala Fonda (Waikiki-ranta)

Cala Fondan poukama, Tarragona

Cala Fondan luonnonpoukama sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Tarragonan loma-asuntojen parhaimmasta alueesta. Paikalliset kutsuvat rantaa Waikikiksi, sillä se muistuttaa hieman Hawaiin kuuluisinta rantaa. Cala Fondan kultainen puuterihiekka ja rauhalliset vedet takaavat rennon päivän Katalonian lämpimän auringon alla. Rannan tunnelma on rento ja salliva - myös nudistit viihtyvät täällä. Fondan palvelut ovat tosin olemattomat, joten omat eväät kannattaa varata mukaan. 

Cala Fonda on vain 200 metriä pitkä eikä saapuminen rannalle ole täysin yksinkertaista. Helpoiten rannalle pääsee kävelemällä Playa Largan pohjoispäässä sijaitsevan Bosc de la Marquesan metsän läpi. 

 

12. Platja de Riumar

Playa Riumarin ranta, Tarragona, Costa Dorada

Platja de Riumar sijaitsee Delta del Ebron luonnonpuistossa, joka on koko Välimeren suurin kosteikkoalue. Luonnonpuistossa kasvaa hedelmäpuita, riisiä ja siellä tapaa harvinaisia lintulajeja. Yli neljä kilometriä pitkä Riumar tarjoaa syrjäisen sijaintinsa ja koonsa ansiosta mukavasti tilaa yksityisyyttä arvostaville auringonpalvojille. 

Riumarin tuulet ja aallot sopivat loistavasti leija- ja purjelautailuun. Rannalta löytyy myös kaikki tarvittavat palvelut, kuten yleiset wc- ja suihkutilat, ensiapuasema, baareja ja ravintoloita. 

 

 13. Platja de Cunit

Cunitin ranta, Tarragona, Costa Dorada

Cunitin kultahiekkainen ranta sijaitsee noin 50 kilometriä Tarragonan keskustasta itään, Barcelonan ja Saloun välissä. Noin 2,5 kilometriä pitkällä rannalla on seitsemän puolikuun muotoista aallonmurtajaa, joiden sisällä myös lapset voivat temmeltää huoletta matalassa ja rauhallisessa vedessä. Jokaisen seitsemän mini-rannan varrella on ainakin yksi ravintola sekä muita palveluita, kuten aurinkotuolien- ja varjojen vuokrauspiste, yleiset wc-tilat ja vesiurheiluvälineiden vuokrauspisteitä.  

Ranta on sen verran syrjäisessä paikassa, että täällä ei juurikaan tapaa matkailijoita ja alue on muutenkin pysynyt verrattain koskemattomana. Cunitin rannalla viihtyvät pääasiassa ulkoilma-aktiviteeteista, patikoinnista ja rauhasta pitävät reippailijat ja lapsiperheet.