Kanariansaarten suurimmat erot

Kanariansaaret ovat niin suomalaisten kuin muidenkin eurooppalaisten suosituimpia matkakohteita varsinkin silloin kun lähes koko Eurooppa hytisee talvisäässä. Saarten suuri suosio johtuu eritoten niiden ympärivuotisesta, lämpimästä säästä, takuuvarmasta auringonpaisteesta ja kauniista rannoista. Kanariansaarista jokaisella on myös oma erityispiirteensä ja paljon erilaista tarjottavaa matkailijoille. 

Omaa suosikkisaartaan etsivän kannattaa tutustua saariin paremmin, jolloin myös huomaa miten erilaisia nämä lähekkäin sijaitsevat saaret todellisuudessa ovat. Jokainen saari on omalla tavallaan erityinen ja niistä jokaisella on oma vakiomatkailijakuntansa. Mikä niistä on sinun suosikkisi?

Teneriffa - ikuisen kevään saari

Playa del Duquen ranta Costa Adejessä, Teneriffalla

Teneriffalla on kaksi hyvin erilaista kasvoa. Teneriffan eteläinen puoli, erityisesti Playa de las Americasin ja Costa Adejen alueet ovat hyvin turistikeskeisiä ja vilkkaita. Eteläisen turistialueen ulkopuolelta löytyy taas aivan toisenlainen Teneriffa: taianomainen saari jota kanarialaiset ovat asuttaneet jo yli 500 vuotta.

Teneriffa tarjoaa matkailijoille monipuolisia maisemia ja nähtävyyksiä. Saarelta löytyy niin suuria, pitkän historian ja perinnön omaavia kaupunkeja kuin pienempiä, idyllisiä kanarialaiskyliäkin. Teneriffalta löytyy myös mahtava Teiden kansallispuisto, jossa voit patikoida päiviä näkemättä sieluakaan. Kansallispuistossa sijaitsee Espanjan suurin tulivuori Teide, jota pidetään saaren vahvana symbolina. Matkailijat näkevät usein Teiden jo saapuessaan saarelle lentäen: tämä mahtava tulivuori pääsee todella oikeuksiinsa katsottaessa kaukaa ja korkealta. Luontomaisemien lisäksi Teneriffalta löytyy upea valikoima häikäisevän kauniita rantoja ympäri saarta.

Teiden tulivuori Teneriffalla

Teneriffalla kanarialainen kulinarismi on parhaimmillaan  ja matkailijat yleensä hurmaantuvatkin saaren herkullisista antimista. Ravintoloita löytyy aina Michelin-tähtiravintoloista perinteisiin kanarialaisiin guachincheihin. Kanarialainen keittiö on tyypillisesti sekoitus espanjalaista, etelä-amerikkalaista ja afrikkalaista ruokaa. 

Teneriffalla voi myös lomailla pienellä budjetilla. Ennen matkaa kannattaa tutustua saaren parhaimpiin ilmaisiin aktiviteetteihin ja samalla katsastaa lista jokaisen budjetin loma-asunnoista Teneriffalla

Teneriffa sopii parhaiten: luontomatkailuun, vesiurheilijoille sekä juhlijoille. 

Gran Canaria - rantoja ja urbaania elämänmenoa

Güigüin ranta Gran Canarialla

Voidaan sanoa, että Gran Canaria kärsii usein samanlaisesta imago-ongelmasta kuin naapurisaari Teneriffa. Gran Canaria, aivan kuten naapurisaarensakin Teneriffa, tarjoaa matkailijoille kuitenkin valtavasti nähtävää erityisesti turistialueiden ulkopuolella.

Teneriffa ja Gran Canaria ovat samanhenkisiä saaria ja ne ovat jo vuosikymmenien ajan kilpailleet keskenään matkailijoiden suosiosta. Monien mielestä Gran Canarialla on paremmat rannat kuin Teneriffalla ja Las Palmas voittaa Santa Cruz de Tenerifen mennen tullen sen historiallisen keskustan ja upean Las Canterasin rannan ansiosta. Mielipiteitä on kuitenkin moneksi ja Teneriffaltakin löytyy oma, vuosia saarelle matkannut kannattajaryhmänsä. 

Catedral de Santa Anan kirkko Las Palmasissa, Gran Canarialla

Gran Canarian vuoristoiset kylät ovat myös matkailijoiden mieleen ja joskus maisema on kuin suoraan Villistä Lännestä. Saari nauttii myös aivan lyömättömistä maisemista naapurisaarelle Teneriffalle, jonka Teide-tulivuori näkyy Gran Canarialle kirkkaana päivänä upeasti. Gran Canarialla on paljon tarjottavaa matkailijalle, joka haluaa yhdistää lomaan paljon toisistaan poikkeavia aktiviteettejä ja nähtävyyksiä. 

Gran Canaria sopii parhaiten: lapsiperheille, juhlijoille ja aktiivilomalaisille. 

Lanzarote - häikäisevän kauniita maisemia

Playas de Papagayon rantoja Lanzarotella

Puhutaan että Lanzarotea ei turismi ole vielä pilannut. Tämä on totta muutamasta syystä. Yksi niistä on se, että saaren paikallinen visionääri ja luonnonystävä César Manrique pystyi vaikuttamaan saaren päättäjiin niin, että korkeita hotellirakennuksia ei koskaan noussut saaren rantaviivoille.

Toinen syy on se, että saaren maa ei ollut koskaan niin hedelmällistä kuin muiden saarten, joten asutusta ei Lanzarotelle kasvanut muiden saarten tahdissa. Toisin sanoen Lanzarotella kanarialainen kulttuuri ei ole ehkä niin vahvasti havaittavissa kuin muilla saarilla.

La Gerian viinitila Lanzarotella

Lanzarote sijaitsee saarten itäpuoliskolla ja sen maaperä on volkaanista ja autiota. Kyseessä on yksi vanhimmista Kanariansaarista, jonka luonnosta löytyy valtava määrä laava- ja tuhkakenttiä sekä pienempiä kraattereita. Vihreitä alueita saarella on todella vähän. 

Viime vuosina saari on ryhtynyt houkuttelemaan etenkin urheilijoita, kuten pyöräilijöitä ja juoksijoita. Fuerteventuran tavoin Lanzarotella on paljon paratiisimaisia hiekkarantoja, joista läntisten saarien asukkaat voivat vain unelmoida. Jos haluaa tutustua paremmin yhteen vanhimmista Kanariansaarista, kannattaa aloittaa suunnittelu katsastamalla Lanzaroten loma-asuntojen kattava valikoima. 

Lanzarote sopii parhaiten: ranta- ja perhelomalaisille, pariskunnille, arkkitehtuurista ja kauniista maisemista nauttiville lomalaisille. 

Fuerteventura - saaristolaiselämää rannoilla

Fuerteventura on Kanariansaarista vanhin ja tuulisin. Tämän tasaisemman saaren jatkuvat tuulet ovat surffailijoiden ja leijalautailijoiden mieleen, mutta auringonpalvojat usein kärsivät niistä. Siitä huolimatta Fuerteventura on Kanariansaarten ehdoton rantaparatiisi ja Corralejon upeat hiekkadyynit tarjoavat suojaa myös pahimmilta tuulilta.

Fuerteventuran viehätys piilee sen kultahiekkaisissa rannoissa, turkoosinä välkehtivässä meressä ja sen perinteisissä kylissä, joissa vallitsee rento saaristolaisilmapiiri.

Edellä mainittuja saaria hiljaisemmalta tuntuvalta Fuerteventuralta löytyy kuitenkin mukavasti aktiviteettejä sekä mielenkiintoista nähtävää lintubongaajille. Kuten naapurisaari Lanzarotella, myös Fuerteventuralla perinteinen kanarialaiskulttuuri on vaikeammin erotettavissa kuin vilkkaammilla Kanariansaarilla. 

Antiguan tuulimyllyt, Fuerteventura

Fuerteventuran tuulet ovat muovanneet saaren maisemia vuosisatojen ajan ja saaren korkeimmatkin kukkulat ovat verrattain matalia. Ihailtaessa karuilla kukkuloilla kuivassa säässä laiduntavia vuohia, voi saarella aistia Afrikan mantereen läheisyyden. 

Suosittelemme katsastamaan Fuerteventuran viisi parhainta nähtävyyttä lomamatkaa suunnitellessa. Tietenkin ensi töiksi kannattaa kuitenkin varata majoitus Fuerteventuralta.  

Fuerteventura sopii parhaiten: ranta- ja hyvinvointilomalaisille, vesiurheilijoille ja rentoutujille. 

La Palma - Kanariansaarten oma Isla Bonita

Caldera de Taburiente La Palmalla, Kanariansaarilla

La Palmaa kutsutaan La Isla Bonitaksi, eli kauniiksi saareksi. Lempinimi ei ole annettu syyttä, sillä La Palma on Kanariansaarten kaunein monen saariin tutustuneen matkailijan mielestä.

La Palmalla on takanaan värikäs historia. Se toimi aikoinaan tärkeänä laivanrakentajasatamana, kun eurooppalaiset laivat lähtivät La Palman kautta Amerikkaan ja merirosvot pitivät saarta tukikohtanaan. La Palmalla on mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten Caldera de Taburiente ja Marcos ja Corderon vesitunnelit. 

Calle O'Daleyn katu Santa Cruz de La Palman kaupungissa, Kanariansaarilla

La Palman suuremmat kaupungit ovat täynnä elämää joka henkii perittyä latinalaisamerikkalaista tunnelmaa. Saari on persoonallisempi kuin suuremmat Kanariansaaret ja sieltä löytyy siitä huolimatta yhtä paljon nähtävää. La Palma on monella tapaa vielä hyvin perinteinen Kanariansaari joka myös taistelee samaan tapaan matkailijoiden suosiosta naapurisaarten kanssa. 

La Palma sopii parhaiten: aktiivisille lomalaisille ja luontomatkailijoille. 

La Gomera - saari maailman laidalla

La Gomera, Kanariansaaret

Kaikista yllättävin Kanariansaari on varmasti pieni ja tuntemattomampi La Gomera. La Gomeralla samaan maisemaan mahtuu palmupuita, sademetsää, kukkuloita ja pieniä rantapoukamia.

Autolla ajaminen saarella on todellista taidetta ja joskus on parempi vain liikkua jalan. Kunnollisia teitä on vähän mutta polkuja löytyy ympäri saarta, joka myös selittää patikoitsijoiden valtavan määrän saarella.

Torre del Conde, La Gomera

La Gomeralta löytyy muutama suositumpi lomakohde, kuten Playa Santiago ja Valle Gran Rey. Nämä pienemmät kylät eivät ole niin ruuhkaisia ja suosittuja kuin suurempien naapurisaarten suosikkikohteet. La Gomeran pääkaupunki San Sebastian vaikuttaa pikemminkin nukkuvalta pikkukylältä, jolla on kuitenkin paljon tarinoita takataskussaan. Kolumbus pysähtyi saarella ennen kuuluisaa Amerikan-matkaansa ja tarinan mukaan hänen mielitiettynsä asui saarella. La Gomeralta löytyy paljon rantoja, mutta saari on enemmänkin luonnonlasten pakopaikka muiden saarten hälinästä ja vilskeestä. 

Lisää tietoa saaresta löytyy La Gomeran mini-oppaastamme ja sujuvammin loman suunnittelu alkaa loma-asunnon varaamisella La Gomeran upealta saarelta. 

La Gomera sopii parhaiten: luontomatkailijoille, patikoitsijoille ja rentoutujille. 

El Hierro - rauhaa ja luonnon kauneutta silmänkantamattomiin

Näköala Las Playasin rannoille El Hierrolla

Kanariansaarista maagisin ja mysteerisin on El Hierro. El Hierro oli aikoinaan kuin saari koko maailman laidalla ennen kun lännestä tiedettiin mitään.  Ilmassa on tiettyä taikaa ja usein unohtuu että yhätikin ollaan Kanariansaarilla. Saaren aavemainen tunnelma, upeat luontomaisemat ja hiljaiset kukkulat jättävät matkailijat sanattomaksi.

El Hierrolta löytyy upean utuista metsää, uinuvia kyliä, valtavia liskoja sekä hotelli, joka oli aikoinaan pienin koko maailmassa. 

El Hierron saari

Saaren vedenalainen maailma houkuttelee paikalle lukuisia sukeltajia ja vaativuusluokiteltu patikkareitistö taas reippailijoita ympäri maailman. El Hierroa matkailu ei ole pilannut ja vaikka saarella asuu yli 10 000 asukasta, ei kaduilla juurikaan tapaa ihmisiä. Saarelle ei pääse lentäen ja lautallakin matka kestää yli kolme tuntia. El Hierro todellakin on onnistunut pysyttelemään turismin saavutettamattomissa, ainakin toistaiseksi.

La Graciosa - Lanzaroten pikkuruinen naapurisaari

Ei aikaakaan kun La Graciosaa pidettiin vielä Teguisen kuntaan (Lanzarotella) kuuluvana saarena. Vasta vuonna 2018 saari sai vihdoin oman paikkansa Kanariansaarten listalta ja siitä tuli kahdeksas asuttu saari ryhmässään. 

La Graciosa sijaitsee muutaman kilometrin päässä Lanzaroten pohjoisosasta, josta saarelle pääsee kätevästi säännöllisesti kulkevalla lautalla. La Graciosalta löytyy kaksi pientä kylää (Caleta de Sebo ja Casas de Pedro Barba), muutamia hiekkateitä sekä upeita, turkoosin veden värittämiä merenrantapoukamia. Tänne tullaan rauhoittumaan, rentoutumaan ja nauttimaan saaren paratiisirannoista sekä pienen saaren leppoisasta tunnelmasta.

Playa de las Conchasin ranta, La Graciosa

Suosittelemme vierailemaan saaren eteläpuolella sijaitsevalla Playa Francesan rannalla sekä pyöräilemään saaren läpi sen pohjoisosassa sijaitsevalle Playa de las Conchasin rannalle. Päivän päätteeksi voi vielä nauttia herkullisen kala-aterian Caleta de Sebon merenrantaravintoloissa ennen lautan saapumista. 

La Graciosa sopii parhaiten: ranta- ja luontomatkailuun sekä rentoutumiseen.

Mielenkiintoisia artikkeleita:

Kanariansaarten kartta