Jávean rannat

Pienen Jávean rannikkokaupungin läheisyydestä löytyy jopa yhdeksän koko Costa Blancan parhaimpiin kuuluvaa rantaa. Alicanten maakunnassa sijaitsevassa Jáveassa on yli 20 kilometriä kaunista rannikkoviivaa, jonka varrelta löytyy toinen toistaan kauniimpia rantoja moneen makuun. 

 
Jávean alueella on jylhiä, mereen laskevia kallionjyrkänteitä joiden näköalapaikoilta (esp. miradores) avautuu upeita maisemia rannikolle. Kallion juurella usein kimmeltää kauniita rantoja ja pikkupoukamia, joilla auringonpalvojat paistattelevat päivää lämpöisän Espanjan auringon alla. Kristallinkirkas vesi houkuttelee tutkimaan rannikon vedenalaista maailmaa ja pulahtamaan virkistävälle uinnille. Rannan tuntumassa parveilee melojia ja surffareita, jotka pääsevät nauttimaan häkellyttävän upeista maisemista mereltä päin. Vastapainoa rennolle Jávean rantaelämälle voi hakea alueella järjestettävistä, hauskoista perinnejuhlista. Jos espanjalaiset jotain taitavat hyvin, on se juhliminen!
 
Jávean rannat sijoittuvat pääasiassa Cabo de San Antonion niemenkärjen ja Cala Granadellan rantapoukaman väliselle alueelle. Täydellisestä rantalomasta haaveilevien kannattaa katsastaa Jávean loma-asuntojemme valikoima, josta löytyy lukuisia kohteita aivan rannan edessä. 

1. Playa La Gravan ranta

Playa La Gravan ranta, Javea

Playa La Grava (suom. soraranta) on nimensä mukaisesti pikkukiviranta. Pieni ja sympaattinen La Grava sijaitsee aivan Jávean sataman ja Duenas de la Marin vanhan kalastaja-alueen vieressä. Suosittu ranta loistaa Jávean rantojen listallamme hyvän sijaintinsa ja kattavien palvelujensa ansiosta. 

Leppoisat aallot ja kirkas vesi houkuttelee rannalle uimareita sekä kävelijöitä, jotka saapuvat iltaisin seuraamaan auringonlaskua rantabulevardille. La Gravalla liehuu arvostettu sinilippu-ympäristömerkki, joka kertoo rannan korkeasta tasosta. Kesäisin La Gravan lähelle kerääntyy erilaisia käsitöitä myyviä kauppiaita ja vauhdikkaimmille lapsille löytyy oma vesileikkikenttä. Jávea on yksi Costa Blancan perhelomalaisten suosikkikohteita, niin rantojen kuin nähtävyyksienkin ansiosta. 

2. Playa del Benisseron ja Primer Muntanyarin rannat

Playa del Benisseron ranta, Javea

Playa del Benissero on vesiurheilua harrastavien unelmaranta. Toisin kuin muut Jávean rannat, Benissero on täysin avonainen rannikon parhaimmille tuulille ja täydellisille aalloille. Kesäaikaan 300 metrin päässä olevasta satamasta voi vuokrata lähes mitä vain vesiurheiluvälineitä, kuten kajakkeja, vesijettejä ja SUP-lautoja sekä osallistua erilaisille kursseille. 

Benisseron tunnelma on energinen ja rento eikä rannan edessä näy korkeita hotelleja tai rakennuksia. Rannan lähellä on mukava valikoima erilaisia kahviloita, ravintoloita ja rantabaareja joissa voi vaikka nauttia hileisen mojiton rantapäivän päätteeksi. Benisserolta löytyy yleiset wc-tilat, puurampit, päivystävät hengenpelastajat sekä vuokrattavia aurinkotuoleja ja -varjoja. 

Ranta on saanut nimensä läheisessä Benissan kaupungissa asuneen miehen mukaan. Miehen vuosia sitten rannalle rakentamasssa kotitalossa pidetään tänä päivänä La Siesta-nimistä rantabaaria. Aikoinaan paikallisilla perheillä oli tapana saapua Benisserolle piknikille nauttimaan illasta nuotion äärellä. Vielä tänäkin päivänä uskaliaammat sytyttävät pieniä tulia rannalle iltahämärän saapuessa. 

El Primer Muntanyar on Benisseroa seuraava, pitkä rantakaistale. Jopa 1900 metriä pitkä Primer Muntanyar on listamme pisin ranta ja jatkuu aina Parados de Jáveaan asti. Rannan kristallinkirkas vesi tekee siitä loistavan snorklaus- ja sukelluskohteen ja siellä tapaa myös paljon pitkän matkan uimareita. Kaunis ympäristö ja rannalla sijaitsevat rennot rantabaarit tekevät siitä monen lempirannan Jáveassa. 

3. Playa del Arenalin ranta

Playa Arenalin ranta, Javea
Arenal on Jávean ainoa täysin hiekasta koostuva ranta ja se on myös kaupungin suurin ranta. Arenal sijaitsee keskeisellä paikalla Jávean lahdella ja sitä pidetään kaupungin päärantana. Puuterimainen hiekka laskeutuu hiljalleen veteen ja rannalla viihtyvät kaikenikäiset. Veden puhtaudesta kertoo rannalle myönnetty sinilippu-ympäristömerkki. 

Arenalille tullaan nauttimaan aurinkoisista päivistä rantatuolisssa, pelaamaan jalkapalloa tai lentopalloa ja nauttimaan leppoisista aalloista. Pienemmät vesipedot leikkivät vedessä ja rakentavat hiekkalinnoja, kun taas isommat nauttivat vauhdikkaammista vesiurheilulajeista ja bulevardin lähellä olevien rantabaarien ja -ravintoloiden tarjoiluista. 

Playa Arenalin ranta, Javea

Arenalin suosion ymmärtää hyvin, kun katselee paikallisten ja matkailijoiden rentoa nautiskelua kauniissa miljöössä.

4. Segon Muntanyar

Kun suuntaa etelään Arenalista, päätyy kivikkoisemmalle rantakaistalleelle nimeltä Segon Muntanyar (suom. toinen Muntanyar). Primer Muntanyarin pikkusisko on aivan yhtä tilava ja rannalta kulkee veteen uimista helpottavat portaat. 

Uiminen, snorklaus ja sukellus on mukavinta aikaisin aamulla ja aringonlaskun aikaan, kun vesi on tyyni. Vedessä näkee usein värikkäitä kaloja, jotka parveilevat pääasiassa rannan kivikkoisemmilla alueilla. Arenal on yli 1700 metriä pitkä, joten tilaa riittää myös kesän ruuhkaisimpina aikoina. 
 
Rantojen läheltä löytyy kaupungin parhain valikoima ravintoloita ja sen lähellä on tilava pysäköintialue sekä linja-autopysäkki. Rannan läheltä löytyy myös yksi kaupungin nähtävyys, Sequía de la Norian vesikanava. 

5. Cala Blancan poukama 

Cala Blancan ranta, Javea

Cala Blanca (suom. valkoinen poukama) on saanut nimensä rannan valkoisten kivien ja kallioiden mukaan. Valkoisen poukaman kristallinkirkas vesi houkuttelee paikalle pääasiassa snorklaajia ja hiljaisempaa rantapäivää kaipaavia auringonpalvojia. Rannalta avautuu kaunis näköala Montgón vuorille ja ympäröivään luontoon. Tunnelma on rento ja rauhallinen. 
 
Cala Blanca on noin 300 metriä pitkä ja se koostuu kolmesta pienestä poukamasta, jotka kaikki sijaitsevat lähekkäin muodostaen puolikuun muotoisen kaaren poukamaan. Poukamille pääsee ainoastaan laskeutumalla läheisiltä näköalapaikoilta vieviä portaita alas rannalle. Nämä kaksi näköalapaikkaa ovat nimeltään Mirador de Cala Blanca ja the Mirador de Les Caletes.

Caleta I

Caleta, Cala Blancan ranta, Javea

Ensimmäinen Cala Blancan poukama Caleta I on pituudeltaan 80 metriä ja se sijaitsee aivan poukamien lähellä olevan Avenida Ultramarin tien päässä. Caleta I on pikkukiviranta ja sille pääsee helpoiten laskeutumalla Mirador de Cala Blancan näköalapaikan vieressä olevia portaita alas. 

Caleta II

Seuraava poukama Caleta II on noin 40 metriä pitkä pikkukiviranta. Caleta II on monen lempipoukama, jossa saa nauttia rauhallisesta rantapäivästä kirkkaan veden ja kauniiden maisemien ympäröimänä. Tälle poukamalle pääsee Caleta I:n poukamalta käsin, eli ensin täytyy laskeutua rannalle Mirador de Cala Blancan näköalapaikalta. Toinen vaihtoehto on suunnata rannan toiselle näköalapaikalle Mirador de Les Caletesille, josta sieltäkin laskeutuu portaat poukamille. 

Caleta del Francés

Caleta del Francés (suom. ranskalaisen poukama) sai nimensä aikoinaan ranskalaisherra Monsieur Lambertin mukaan, joka asui rannalla. Tälle pienelle poukamalle pääsee Caleta II:n kautta, eli jälleen kerran kulku käy näköalapaikkojen kautta. Saapuminen tälle poukamalle on hieman vaivalloisempaa kivikkoisen polun vuoksi, joten suosittelemme tuomaan mukana hyvät kengät. 

6. Cala Sardineran poukama

Cala Sardineran ranta, Javea

Cala Sardinera oli nimensä mukaisesti aikoinaan paras paikka sardiinien pyydystämiseen. Enää poukamassa näkee harvemmin kalastajia, mutta se kuuluu Jávean alueen kauneimpiin paikkoihin johtuen sitä ympäröivästä upeasta luonnosta. Kivikkoinen ranta sijaitsee Cap Primin ja Sant Martín pohjoisosassa ja sinne pääsee kävellen Mirador de la Cruz del Portitxolin näköalapaikan kautta.

Myös Cala Sardineran poukamalle kannattaa ottaa snorklausvälineet mukaan. Rannalla ei ole mitään palveluja, joten eväät ja vettä täytyy tuoda itse. 

7. Cala Barraca tai Portitxol

Cala Barracan ranta, Javea

Cala Barracan kivikkoinen poukama sijaitsee Cap Primin ja Cap Negren välissä. Siltä avautuu kaunis näköala Portitxolin saarelle, joka sijaitsee noin 300 metrin päässä rannasta. Cala Barraca kuuluu Jávean sukeltajien ja snorklaajien lempikohteisiin sen kirkkaiden vesien ansiosta. 

Kulku rannalle käy kävellen Mirador de la Cruz del Poritxolin näköalan kautta, samoin kuin Cala Sardineralle. Barracalle pääsee myös  autolla Cabo de la Naon tien kautta. Noin kilometrin pituinen ranta on hyvin suosittu, joten suosittelemme saapumaan kesäaikaan ajoissa. 

8. Cala Ambolon poukama

Cala Ambolan ranta, Javea

Kaunis Cala Ambolo on kuin suoraan postikortista. Karkeahiekkainen, vaalea rantaviiva luo kauniin kontrastin turkoosia vettä vasten. Paratiisimainen Ambolo houkuttelee myös nudisteja, jotka tulevat nauttimaan poukaman äärimmäisestä rauhasta ja suojaisasta sijainnista. 

Ranta sijaitsee lähellä Mirador de Ambolon näköalapaikkaa. Paikka on saanut nimensä paikalla sijainneen Torre de Ambolon vahtitornin mukaan, joka rakennettiin aikoinaan suojelemaan rannikkoa merirosvojen hyökkäyksiltä. 

Ambolon poukamalta ei löydy palveluja, joten eväät täytyy tuoda mukana. Vaikka poukama on hieman syrjäinen ja pieni, on se silti yksi Jávean kauneimmista rannoista. Ambolo on vain 300 metriä pitkä ja kesäaikaan sen läheiset, harvat pysäköintialueet täyttyvät jo aikaisin aamulla. 

Myös Ambolo on loistava snorklauskohde ja sen läheisyydessä tapaa myös kiipeilyharrastajia. Rannan lähellä pääsee ihailemaan myös maisemaa läheiselle Isla del Descubridorin saarelle. 

Huom: Ambololla saattaa joskus tapahtua maanvyöryjä, joten suosittelemme tarkistamaan ajankohtaisen tilanteen varsinkin sateiden jälkeen Jávean matkailutoimiston Cala Ambolon tilannesivulta. Mikäli ranta on kiinni, on sinne lähteminen omalla vastuulla. 

9. Cala La Granadellan poukama

Cala La Granadellan ranta, Jávea

Viimeisenä esittelemme todellisen helmen, jota on usein luonnehdittu koko Espanjan parhaaksi rannaksi. Mielipiteitä on monta, mutta enimmistö pitää La Granadellan rantaa koko Alicanten maakunnan kauneimpana

La Granadella on Jávean eteläisin ranta ja se on palkittu sinilippu-ympäristömerkillä sen puhtaan veden ansiosta. Hevosenkengän muotoisessa poukamassa välkehtii voimakkaan turkoosi vesi ja ympäröivä, vehreä luonto ja valkoinen rantaviiva lisäävät paratiisimaista tunnelmaa. Maineikas ranta luonnollisesti vetää väkeä, joten suosittelemme saapumaan tälle 160 metriä pitkälle rannalle ajoissa. 

Muita Jávean rantoja

Yllä mainittujen rantojen lisäksi Jáveassa on muutama pikkuinen poukama, jotka ansaitsevat maininnan listallamme. Alla olevat paikat ovat erityisesti sukeltajien suuressa suosiossa. 

Playa del Pope tai Playa del Tangó

Playa Del Popen ranta, Javea

Jávean pohjoispuolella sijaitsevan Cabo de San Antonion merensuojelualueen eteläpuolella sijaitsee kaunis Playa del Pope (tai Playa del Tangó), jonka kristallinkirkas vesi ja rikas vedenalainen maailma houkuttelee paikalle sukeltajia ja snorklaajia. 

Cala del Ministron poukama

Primer Muntanyarin rannan toisessa päässä sijaitsee kaunis Cala del Ministron pikkupoukama. Kallioisella poukamalla on useita luonnonaltaita ja suojaisia paikkoja rauhallisempaa tunnelmaa kaipaaville. Jos haluaa uida poukamalla, suosittelemme ottamaan mukaan märkäkengät, sillä ranta on hyvin kivikkoinen ja paikoin vaikeakulkuinen. Jos loikoilu rannalla kyllästyttää, voi reippailla läheiselle näköalapaikalle josta avautuu kaunis näköala Arenalin rannalle. 

Rannan lähellä sijaitsee erikoinen huvila, jonka Franco aikoinaan lahjoitti talousministerilleen Navarro Rubiolle. Nykyisin huvila on asuttamaton, mutta seisoo vielä tukevasti paikallaan. 

Kartta Jávean rannoista