El Hierro - vihreä paratiisisaari Kanarialla

Kun maan vielä uskottin olevan litteä pannukakku, El Hierron saari oli viimeinen piste lännessä, johon saattoi purjehtia putoamatta maan reunalta alas tuntemattomaan. Tänä päivänä saarelle pääsee onneksi myös lentäen tai mukavasti lautalla. Jos olet esimerkiksi vuokrannut loma-asunnon Teneriffalta, voit hyvin lähteä seikkailemaan El Hierron utuisiin metsiin muutamaksi päiväksi. 

Matkailijat ovat pikkuhiljaa löytäneet El Hierron ja sen maine on jo kirinyt maailmalla. Tämä vihreä paratiisisaari on uskomattoman kaunis, koskematon ja rauhallinen, kuin täysin toinen maailma verrattuna muihin ruuhkaisiin Kanariansaariin. Täältä ei löydy ostoskeskuksia eikä englantilaisbaareja. Ja juuri senkin vuoksi se on niin ainutlaatuinen. 

Erilainen Kanariansaari

El Hierron saari, Kanariansaaret

El Hierro on Kanariansaarista pienin ja sitä asuttavat vain reilut 10 000 asukasta. Matkailu ei vielä ole kunnolla rantautunut saarelle ja siksikin se on pysynyt niin koskemattomana. 

El Hierron viehätysvoima piilee sen poikkeuksellisen kauniissa luonnossa. Vaikka saari on pituudeltaan vain 30 kilometriä, sen välillä voi havaita valtavan monimuotoisia luontomaisemia. Saarta ympäröivissä vesissä piilee upea, merenalainen vulkaaninen maailma, jota sukeltajat tulevat ihailemaan ympäri maailman. 

Ekoteknologian edelläkävijä

El Hierro, Kanariansaaret

Saaren rikas luonton on hyvin arvokas herreroille, eli El Hierron asukkaille. Saarella on jo vuosikymmeniä ollut kunnianhimoinen tavoite tuottaa saaren koko energiatarve itse uusiutuvan energian tuotantomuotoja käyttäen. Vuonna 2015 aukaistu vesi- ja tuulivoimala tuottaakin jo yli puolet saaren energiantarpeesta ja tämä suuri omavaraisuusprojekti on saanut valtavaa huomiota myös maailmanlaajuisesti. 

Saaren toinen tavoite on saada kaikki käyttämään päästöttömiä sähköautoja. Tämän vuoksi saarella näkee hämmentävän autioissa paikoissa sähkökäyttöisten autojen latausasemia. 

El Hierro kuuluu myös Unescon biosfäärialueisiin

El Hierron monet kasvot

El Hierron saari, Fronteran laakso

El Hierrolla maisema vaihtuu koko ajan. Vihreät kumpukukkulat muuttuvat hetkessä karuihin tuliperäisiin maisemiin. Vuokra-auto on saarella välttämätön, sillä opastettuja kiertoajeluja järjestetään hyvin vähän eikä julkinen liikenne kulje saaren upeimmilla alueilla. 

El Hierron Kanariansaari

Vaikka El Hierron läntisessä kärjessä ei juurikaan ole asutusta, kannattaa silti nähdä vaiva ajaa sen kiemuraista pikkutietä El Pinarin kylästä pohjoisrannikolla sijaitsevan Sabinosan kautta La Fronteran kaupunkiin. On suositeltavaa kuitenkin ottaa selvää tien kunnosta etukäteen, sillä se on usein poikki sateiden aiheuttamien maanvyöryjen vuoksi. 

La Frontera on saaren pääkaupungin Valverden jälkeen suurin asutusalue joka sijaitsee syvässä El Golfon vihreässä laaksossa. Laakso syntyi aikoinaan suuren tsunamin aiheuttaman maanvyöryn aikaansaannoksena. 

La Fronteran kaupunki, El Hierro

Saarella ei juurikaan löydy hiekkarantoja, vaan kristallin kirkkaisiin vesiin voi pulahtaa saaren upeilla merivesialtailla. Saarella on myös paljon meren äärelle rakennettuja piknik- ja grillauspaikkoja, joihin on asennettu mereen laskeutuvia portaita uimisen helpottamiseksi. 

El Hierron suosituimmat luonnonaltaat ovat La Fronterassa sijaitseva Charco Azul ja La Maceta sekä saaren pohjoiskärjessä sijaitseva Pozo de Calcosas.

Pozo de Calcozasin luonnonaltaat, El Hierro

El Hierron merenalainen tulivuori

El Hierro on päässyt maailmanlaajuisiin uutisiin myös erikoisen luonnonmullistuksen ansiosta. Saaren eteläkärjessä sijaitsevan La Restinga-kylän edessä, syvällä meren pohjassa nousee pintaa kohti heräilevä, vedenalainen tulivuori.

Vuonna 2011 koko kylä jouduttiin evakoimaan moneen otteeseen tulivuoren aiheuttamien maanjäristysten vuoksi.

La Restingan kylä, El Hierro

Tulivuori syöksi merenpintaan tuhkaa ja höyryä sekä värjäsi merenpinnan vihreäksi. Tulivuoren huippu on noussut vuosi toisensa jälkeen lähemmäksi meren pintaa ja se sijaitsee tällä hetkellä noin 70 metrin syvyydessä.

Tuleeko La Restingan merenalaisesta tulivuoresta uusin tulokas Kanarian saarikokoelmaan, jää nähtäväksi. 

Saapuminen El Hierron saarelle

Las Playas, El Hierro

El Hierrolle suuntaavat yleensä harjaantuneet omatoimimatkailijat. Majoitus, autonvuokraus ja kuljetus hoituu käden käänteessä Internetin kautta, jolloin lomasta tulee juuri sellainen kuin itse haluaa. Muista matkaa suunniteltaessa katsastaa myös vuokrattavat loma-asunnot Kanariansaarilla ja löydä oma lomapaikkasi lämpimän auringon alla. 

El Hierrolle pääsee naapurisaarelta Teneriffalta joko lentäen tai lautalla. Vaihtoehdot ovat hinnaltaan samaa luokkaa, mutta joskus saattaa löytyä edullisia lentotarjouksia. 

Kanariansaarten oma lentoyhtiö Binter lentää El Hierrolle lukuisia kertoja päivässä sekä Teneriffan pohjoiselta että eteläiseltä lentoasemalta ja Gran Canarialta. Binter tarjoaa lentoja El Hierrolle kaikilta suurimmilta Kanariansaarilta, jolloin välilasku tehdään joko Teneriffalla tai Gran Canarialla. 

Hieman hitaampi vaihtoehto on matkustaa saarelle lautalla Teneriffan Los Cristianosista. Naviera Armas liikennöi saarelle kuusi kertaa viikossa. Teneriffan lisäksi El Hierrolle pääsee lautalla myös La Gomeralta. 

El Hierron kartta