Guadix - kiehtova kaupunki Sierra Nevadan juurella

Guadixin upea kaupunki sijaitsee Sierra Nevadan pohjoispuolella, aivan näiden lumisten vuorten juurella. Tie kaupunkiin kulkee valtavan ylätasangon halki ja se tulee hieman yllätyksenä vastaan yksitoikkoisen tasaisen maiseman jälkeen. Vastaan tuleva näky hurmaa heti ensisilmäyksellä. Sierra Nevadan lumiset huiput nousevat tämän sympaattisen kaupungin takana kuin suojelevat jättiläiset. 

Guadix on hieman yli 18 000 asukkaan väkiluvullaan ehkä kuitenkin enemmänkin kylä kuin kaupunki. 

Mikäli sinua houkuttelee ajatus majoittua tähän valokuvaukselliseen kylään, katsasta vuokrattavat loma-asuntomme Guadixissa ja lähde tutustumaan tähän kiehtovaan kaupunkiin Andalusian sydämessä.  

Sierra Nevadan vuoristo

Kylän elämää

Guadix on rauhallinen kylä, jossa tuntuu kuin olisi palannut vuosisadan verran ajassa taaksepäin. Merkkiliikkeitä tai Michelin-ravintoloita täältä ei löydy, mutta rauhaa ja rentoa maaseututunnelmaa rakastavat viihtyvät täällä loistavasti. 

Vaikka Guadix on verrattain pieni paikka, löytyy sieltä paljon nähtävää. Espanjalainen kuuluisa novellisti Pedro Antonio de Alarcón syntyi Guadixissa. Hänen tunnetuimpiin kirjoihin kuuluu El Escándalo ja El Sombrero de Tres Picos.

Guadixista löytyy myös arkkitehtuurillisesti merkittäviä kohteita ja perusespanjalaisen vuoristolaiskylän hurmaavaa tunnelmaa. 

Guadixin kylä Granadassa

Guadixin katedraali

Aloitamme Guadixin upeimmasta nähtävyydestä, Catedral de la Encarnaciónilta eli inkarnaation katedraalilta. Kaunis goottilais-barokkityylinen kirkko rakennettiin noin 1500-1750 lukujen välillä vanhan moskeijan paikalle. Katedraaliin pääsee tutustumaan sisälle ja sisäänpääsymaksuun sisältyy hyödyllinen ääniopas. 

Katedraalin aukiolta voi hypätä paikallisen junan kyytiin, joka kiertää tärkeimpien paikallisten nähtävyyksien ohi. Matka maksaa 5 euroa ja junat kulkevat puolen tunnin välein. 

Guadixin katedraali

Guadixin pääaukio

Katedraalin vasemmalla puolella näkyy kaarien kattama katu, josta pääsee kylän pääaukiolle jota kutsutaan nimillä Las Palmas tai Plaza de la Constitución. Täältä löytyy kylän matkailupiste, josta voi hakea hyödyllisiä lehtisiä kylän nähtävyyksistä. Aukion läheisyydestä löytyy myös mukavia ravintoloita ja pikkubaareja, jotka tarjoilevat lounasta (menu del día) huokeaan 8-10 euron hintaan. 

Guadixin mutkaton mutta maukas keittiö käyttää ruuanvalmistuksessa vain paikallisia tuotteita, jotka vaihtelevat vuodenajan mukaan. Guadixista voi myös löytää herkullisia kala- ja äyriäistapaksia, kuten alla olevasta kuvasta voi huomata. 

Tapaksia

Guadixin luola-asumukset

Ruokailun jälkeen voi suunnata kohti Barrio de las Cuevasin aluetta, jossa kaupungin kuulut luola-asumukset sijaitsevat. Matkailijan täytyy luola-asumukset nähdessään hieman hieraista silmiään. Kyllä, asunnot on tosiaan tehty täysin kiven sisään. Olemme Kivisten ja Sorasten maailmassa! 

Alueen aaltoilevissa rinteissä töröttää siellä täällä pieniä savupiippuja, jotka kertovat maanalaisesta asutuksesta. Tuntuu kuin mikään ei olisi muuttunut täällä moneen tuhanteen vuoteen. 

Guadixin luola-asumukset

Luolamuseo

Guadixista löytyy mukava näköalatasanne, josta voi tarkkailla kylän maisemia 360 asteen kulmassa. Näköalatasanteelta pääsee helposti kylän luolamuseoon. Sisäänpääsylippu museoon maksaa 2,60 euroa ja paikan päällä pääsee nauttimaan videoesityksistä, interaktiivisista näytöksistä ja ikivanhan luolaelämän tunteesta. 

Luola-asumusta Guadixissa

 

Luolamuseosta löytyy sisustettuja luola-asuntoja, jotka antavat hyvän käsityksen millaista elämä on ollut maan alla. Tilassa on kehystettyjä tauluja, joihin on asetettu luolissa asuneiden perheiden kirjeitä. Näistä saa käsityksen että ihmiset ovat olleet erittäin onnellisia maankin alla, vaikka vuosisatojen väliin mahtui todella haasteellisia aikoja. 

Guadixin luolat

Moderni luolaelämä Guadixissa

Vielä tänäkin päivänä tuhannet ihmiset elävät näissä pienissä Guadixin luolissa. Tämän päivän luolaelämä on tietenkin hieman ylellisempää; siellä täällä näkee antennilautasia ja joidenkin asuntojen eteen on pysäköity viimeisimmän vuosimallin menopeli. 

Luola-asumusaluetta pidetään hieman "villimpänä" alueena Guadixissa. Jotkut tulevat silloin tällöin pyytämään matkailijoilta rahaa tai ehdottavat vierailua omaan luola-asumukseensa pientä maksua vastaan. Matkailijan kannattaa kieltäytyä näistä yksityisistä esittelykierroksista kohteliaasti. 

Luolaelämää

Tasainen luolailmasto

Luolasta poistuessa aurinko yllättää kirkkailla säteillään ja lämmöllään. Maan alla ilmatila pysyy kiven vaikutuksesta hieman viileämpänä myös kesän kuumina kuukausina. Luolien lämpötila pysyttelee aina noin +18 asteessa, joka on tietenkin monille ihanteellinen sisälämpötila. 

Guadix

Guadixin päänähtävyydet

Guadixissa on myös muita nähtävyyksiä, jotka ansaitsevat huomiota. Kannattaa varata aikaa ainakin näiden nähtävyyksien tutkimiseen: 

  • Guadixin linnake: 1000-luvulla rakennettu arabilainen linna, joka tarjoaa upean näköalan kylän luola-asumusalueelle. 
  • Santiagon kirkko: kaunis kirkko, jolla on sini-vihreä kellotorni. 
  • Guadixin keramiikkapaja: sijaitsee lähellä linnaketta ja sieltä löytyy hieno kokoelma keramiikkaa eri historian ajoilta. 
  • Palacio de Los Marqueses de Villalegren palatsi: aristokraattista arkkitehtuuria parhaimmillaan.
  • Palacio de Penaflorin palatsi: keskiaikainen aatelismiesten talo, jonka yksityiskohdat edustavat loistavasti alueelle tyypillistä arkkitehtuuria. 

Guadixn aukio

 
Guadixissa löytyy paljon upeita katuja ja rakennuksia, joita on mukava kierrellä kävellen. Kylässä on myös viehättäviä kahviloita ja ravintoloita, joissa on hauska viettää aikaa katsellen rauhallisen kylän elämää. Täältä voi myös ajaa helposti Sierra Nevadan lumisille huipuille harrastamaan vauhdikkaita talviurheilulajeja tai vaihtoehtoisesti suunnistaa illaksi Andalusian aurinkoisille rannoille.