Alhambra, Granadan ylpeys ja maamerkki

Alhambra  on maurilaisten kuninkaiden ikivanha palatsi Granadassa, Espanjassa. Tämä Granadan kuuluisa maamerkki omaa pitkän ja monivaiheisen historian jota ovat värittäneet kaupungissa vallinneet eri ihmisryhmät vuosituhansien ajan. Palatsia alettiin rakentaa 800-luvulla, alkuperäisenä tarkoituksenaan suojella Granadaa maan sisäisiltä konflikteilta. 

Alhambran palatsi, Granada

Granadan palatsin historia

Granadan palatsin rakentaminen Granadan vaikeakulkuiselle al-Sabika-vuoren huipulle oli strateginen päätös, mutta paikka tarjosi myös lyömättömät näkymät ympäröivään luontoon aina Sierra Nevadalle asti. Alhambran palatsin rakentamista vauhditettiin 1200-luvulla ja se valmistui lopullisesti 1500-luvun alussa. Palatsi sijaitsee Granadassa nykyisen vanhan kaupunginosan vieressä ja se on yksi tärkeimmistä islamilaisen arkkitehtuurin ja historian saavutuksista. Palatsi oli aikoinaan silloisen maurilaisen kuningaskunnan poliittinen, kulttuurillinen ja uskonnollinen keskus. 

Alhambra on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin vuodesta 1984 lähtien ja palatsissa vierailee nykyisin yli 2 miljoonaa matkailijaa vuosittain. Palatsia on myös pidetty yhtenä maailman kymmenestä ihmeestä sen monipuolisen arkkitehtuurin ja värikkään historian vuoksi. 

Alhambran puutarhat ja vesiputoukset

Mohammed Ben-Al-Hamar (Mohammad I) alkoi ensimmäisenä asuttamaan kuninkaallista palatsia ja hänen kruununsa perijän Mohammed II:n ja Mohammed III:n avulla Alhambran rakentamista laajennettiin palatsin ympärille. Tuolloin noin viiden vuosikymmenen aikana rakennettiin mm. puutarhan kastelujärjestelmä, joka käytti läheisen Darro-joen vettä, vartiotorneja, lähteitä sekä sisutettiin palatsia ahkerasti. 

Tästä huolimatta se upea Alhambran palatsi jota tänä päivänä saamme ihailla, sai nykyiset piirteensä vasta Yusuf I:n ja Mohammad V:n aikana. Heidän aikanaan rakennettiin mm. palatsin upea leijonapiha, eli "Patio de los Leones". 

Koraanissa kuvaillaan jatkuvasti taivasta puutarhana, jossa vesi virtaa vapaana. Voidaan siis tulkita Alhambran edustavan arabien käsitystä taivaasta. 

Alhambran sisäpiha

Reconquistan eli takaisinvaltauksen aikana Alhambrasta tuli katolisten majesteettien Ferdinand ja Isabella Katolilaisen linna. Heidän aikanaan aloitettiin mm. Kaarle V:n palatsin, keisarien kammarin ja kuningattaren pukuhuoneiston rakentaminen. 

Tänä päivänä Alhambran rakenteiden säilyttäminen on yksi Espanjan tärkeimpiä tehtäviä. Palatsia restauroidaan jatkuvasti; sisustuksen värejä korjaillaan ja rakenteita vahvistetaan, jotta sen värikkään historian moninaiset vaiheet saataisiin mahdollisimman hyvin säilytettyä. 

Alhambran puutarha

Palatsin nähtävyyksiä

Nasridin palatsi edustaa juuri sitä upeaa islamilaista arkkitehtuuria, josta Alhambra on niin kuuluisa. Tätä palatsia alettiin rakentaa 1300-luvulla ja vaikka sitä ei ole vuosituhansien aikana pidetty kovinkaan hyvässä kunnossa, saatiin se jonkin aikaa sitten restauroitua ja vahvistettua niin, että se tulee kestämään vielä pitkän aikaa tulevaisuuteen. 

Alhambran sisätiloja

Palatsissa on paljon erilaisia, korkeita huoneita ja patioita suihkulähteineen ja kukkaistutuksineen. Palatsissa voi viettää tunteja ihaillen sen monivivahteisen sisustuksen yksityiskohtia. 

Alhambran arkkitehtuurisia yksityiskohtia

Suurlähettiläiden salonki, eli Salon de Embajadores on monelle Alhambran palatsin tärkein osa. Kun katsastaa palatsin kattoon ja huomaa miten yksityiskohtaisesti se on koristeltu, ymmärtää kuinka valtava työ Alhambran palatsin rakentamisessa on ollut. 

Alhambran palatsin yksityiskohtia

El Patio del Cuatro Dorado on kahden palatsin yhdistävä patio-puutarha. Kun kävelet puutarhan läpi, saavut upealle Comaresin palatsille. Täältä löydät upeita kuninkaallisten asuttamia huoneita upeine sisustuksineen. 

Mohammad V:n rakentaman Palacio de los Leonesin (Leijonapalatsin) avoimella sisäpihalla sijaitsee maailmankuulu kahdentoista leijonan muodostama suihkulähde. 

Lejonien suihkulähde Alhambrassa

Sala de Dos Hermanasin (Kahden siskon salin) mahtava kupoli muistuttaa alhaalta katsottuna tähtitaivasta, 

Kahden siskon salin tähtitaivasta muistuttava kupoliAlcazaba on Alhambran vanhin osa ja sieltä avautuu upea näkymä yli Granadan kaupungin. Alcazabasta on ensimmäiset maininnat historiassa jo vuodelta 800. Kun kristityt valloittivat Granadan, he korjauttivat Alcazabaa ja se toimi myös ajoittain vankilana. 

Generalifen kaunis palatsi ja sitä ympäröivät puutarhat rakennettiin Muhammed III:n aikana. Generalifen upea puutarha koostuu Sulttaanin pihasta (Jardín de la Sultana) ja Patio de la Acequian puutarhasta, jossa voi tänäkin päivänä nauttia hiljaisuudesta, ihailla tuoksuvia kukkaistutuksia ja trimmattuja pensaspuita. 

Alhambra, Granada

Alhambran vierailu

Alhambran vierailua ei ole aina helppoa totetuttaa. Palatsiin myydään vain rajoitettu määrä lippuja, joita myyvät palatsin sisäänkäynnin lisäksi matkatoimistot ja hotellit, jotka ottavat välityspalkkiota pääsylippujen välittämisestä. Jonot Alhambraan ovat usein pitkiä ja vierailuun kannattaakin varata kokonainen päivä. Lipunmyynti tapahtuu myös internetin välityksellä, jolloin liput voi tulostaa itse. Lapsiperheiden kannattaa myös muistaa että he saattavat joutua todistamaan lasten iät edullisempien lasten lippujen vuoksi. Mikäli ostatte liput etukäteen, kannattaa muutenkin ottaa passit mukaan siltä varalta, että lipun ostajien henkilöllisyys pyydetään todentamaan. Kannattaa joka tapauksessa saapua paikalle ajoissa. 

Paras aika vierailla Alhambrassa on keväällä, kun kukkaloisto on parhaimmillaan eivätkä lomakauden turistimassat ole lähteneet vielä liikkeelle. 

Alhambran sisäänkäynti