Kanariansaarten keittiön herkut - top 5

Kanariansaarten ruokakulttuuri on saanut vaikutteita niin Afrikasta, Etelä-Amerikasta kuin Manner-Espanjastakin. Vaikka Kanariansaarten keittiö ei ehkä olekaan saavuttanut esimerkiksi Katalonian vertoista asemaa kulinaristien mittapuulla, on tälläkin alueella valloittavan herkullisia perinneruokia yli 100. 

Saadaksesi maistiaisen Kanariansaarten herkullisista antimista, täytyy sinun poistua hotellisi mukavuusalueelta ja ujuttautua niille rauhallisimmille alueille, joissa paikalliset viettävät aikaansa. Ponnistus kuitenkin palkitaan, nimittäin paikallisten kantapaikkojen antimet vievät matkailijan jalat alta, eikä hintakaan päätä huimaa. 

Kanariansaarten ruokakulttuuri on rakentunut oman maan sadon ympärille. Kanariansaarilla kasvaa maukkaita hedelmiä ja kasveja, kuten avokadoja, banaaneita, mangoja, papaijaa, tomaatteja ja vesikranssia. Luonnollisesti myös kala- ja äyriäisruuat hallitsevat saarten keittiötä ja jokaisella saarella tuotetaan viiniä, joista moni on menestynyt myös kansainvälisesti. 

Almogrote, kanarialainen juustotahna

Almogrote, kanarialainen juustotahna 

Almogrote on hyvin suosittu juustosta ja mausteista valmistettu kastike, levite, paté tai tahna, miksi kuka milloinkin sitä kutsuu. Almogrote on alunperin La Gomeran saarelta tuleva erikoisuus, jota syödään leivän kanssa alkuruokana tai pääruuan lisukkeena. Almogrote valmistetaan vuohenmaitojuustosta, tomaatista, valkosipulista, chilistä, oliiviöljystä, suolasta ja pippurista. Kaikki ainekset hienonnetaan ja sekoitetaan sitten yhteen. 

Calamares

Islas Canarias - Calamares y mojo 

Calamares fritos eli uppopaistettu kalmari kelpaa myös niille, jotka eivät yleensä kovinkaan paljon mustekaloista välitä. Kanariansaarilla uppopaistettua kalmaria saa niin renkaina kuin kokonaisenakin. Rapean kuoren alta löytyy pehmeää mustekalaa, joka tarjoillaan usein sitruunan ja vaikka mojo-kastikkeen saattelemana. 

Tämän annoksen valmistaminen ei ole aivan yksinkertaista. Mustekalasta tulee helposti sitkeää, ellei sitä osata käsitellä ennen paistamista ja taitaa juuri sopivan paistoajan. 

Papas arrugadas, ryppyperunoita

Papas arrugadas, kanarialaisia ryppyperunoita 

Papas arrgugadas eli ryppyperunat ovat varmasti Kanariansaarten kuuluisin erikoisuus, jota ilman kanarialaiset eivät voi elää. Ryppyperunat valmistetaan pienistä, uusista perunoista keittämällä ne kuorineen vahvasti suolatussa vedessä. Jotkut kuivattavat perunoita vielä uunissa keittämisen jälkeen, jolloin kuori rypistyy vielä lisää.

Papas arrugadas tarjoillaan herkullisen vihreän ja punaisen mojo-kastikkeen kanssa. Vihreä mojo-kastike (mojo verde) sopii parhaiten kalaruokien lisukkeeksi, kun taas punainen (mojo rojo) sopii parhaiten liharuokien kanssa. Punainen pikantti mojo valmistetaan pääasiassa punaisesta paprikasta, chilistä, valkosipulista ja oliiviöljystä, kun taas vihreä mojo saa ominaisen värinsä vihreästä paprikasta, korianterista ja persiljasta. Punaista mojo-kastiketta saa tulisempana versiona (mojo picón) ja myös lempeämpänä kastikkeena (mojo suave). 

Ron Miel, hunajarommi

Ron miel, hunajarommi 

Kanariansaarten merkkijuoma on saarten oma erikoisuus: hunajarommi eli Ron Miel. Gran Canarialla lomailevilla on oiva mahdollisuus tutustua juoman valmistusprosessiin ilmaiseksi Arucasissa. Kannattaa kuitenkin varata hieman käteistä mukaan, sillä paikasta on melkein mahdotonta lähteä ilman rommipulloa kainalossa!

Kanariansaarten hunajarommissa on hyvin hienostunut ja mutkaton maku. Paikalliset kanarialaiset usein lisäävät pienen lirauksen rommia aamukahviinsa valmistautuessaan päivän koitoksiin. Ja simsalabim, päivä alkaa kuin tanssi!

Kanarialainen viini

Kanariansaarten viiniä 

Kanariansaarten kaksi suurinta viininvalmistajaa ovat Teneriffa ja Lanzarote. Monelle Lanzaroten viinintuotanto tulee yllätyksenä, koska saaren maa on niin karua ja tuliperäistä. Lanzarotella sijaitsee kuitenkin jo maailmalla mainetta niittänyt Bodega La Geria

Lanzarotella viininvalmistajat kasvattavat köynnöksiään kuopissa, jotka ovat 3 metriä syviä ja 5 metriä leveitä. Kuopan reunalle on kasattu korkea, kivinen muuri, joka suojelee köynnöksiä tuulelta. Toinen Lanzaroten kuuluisa viinintuottaja on yksi Espanjan vanhimmista, Bodega El Grifo. El Grifo sijaitsee San Bartloméssa, lyhyen ajomatkan päässä Arrecifestä. 

Myös Teneriffan viinit ovat niittäneet mainetta maailmalla. Erityisesti Tacoronte Acentejon, Valle de Güímarin ja Valle de Orotavan viinit maistuvat niin matkailijoille kuin paikallisillekin. Lue lisää Teneriffan viineistä täältä