Massaturismin unohtama La Gomeran saari

Teneriffalla lomailevat matkailijat ihailevat usein iltaisin henkeäsalpaavaa näytöstä, kun aurinko laskee läheisen La Gomeran saaren taakse. Millainen tämä pieni ja salaperäinen saari oikein on? 

Tietoa La Gomeran saaresta

La Gomeran saari on Kanarian saarista toiseksi pienin. Saari ei koskaan aikaisemmin ole ollut Kanarian saaria suosivien brittituristien mieleen, mutta saksalaiset löysivät saaren erinomaiset patikkapolut jo kauan ennen kuin muut matkailijat käänsivät katseensa saareen. 

 


View Larger Map 

Teneriffa, Gran Canaria ja La Palma ovat olleet historian tiheimmin asutut Kanarian saaret, jotka vastaanottivat aluksia jotka suuntasivat saarien kautta Kolumbuksen löytämään Amerikkaan. Historia kertoo, että Kolumbus itse pysähtyi La Gomeran saarella ennen kuin suuntasi ensimmäistä kertaa kohti tuntematonta. Sanotaan myös, että pääkaupungissa sijaitsevassa lähteessä on vettä, jolla uusi mantere kastettiin Amerikaksi. Legendan mukaan Kolumbus viihtyi saarella kovin pitkään ennen suurta matkaansa, koska hän oli ihastunut saaren kuvernöörin vaimoon. 

La Gomera on myös kuuluisa saarelaisten kehittämän ainutlaatuisen vihellyskielen 'el Silbon' vuoksi. Kieli kehitettiin jotta saarelaiset pystyisivät kommunikoimaan syvien ja jyrkkien rotkojen yli, joita saarella on paljon. Tätä vihellyskieltä opetetaan lapsille vieläkin koulussa, jottei se unohtuisi. Saarella on usein helpompi kävellä paikasta toiseen kuin ajaa.

San Sebastián de la Gomera

San Sebastián on La Gomeran pienikokoinen pääkaupunki. Kaupunki on ensimmäinen asia mitä saarelle saapuvat matkailijat näkevät tullessaan lautalla Teneriffalta saarelle. San Sebastiánin keskustassa on vaikuttavia historiallisia rakennuksia ja kiinnostavia nähtävyyksiä, kuten talo jossa Kolumbus yöpyi saarella ja Torre del Conde, jossa Kolumbuksen mielitietty asui. San Sebastiánista löytyy paljon kahviloita ja ravintoloita sekä saaren suurin päivittäistavarakauppa Parador. Pääkaupungin edessä on myös pieni mustahiekkainen ranta, jossa voi käydä pulahtamassa virkistävään mereen.

Torre del Conde, La Gomera 

Valle Gran Grey

Suuren kuninkaan laakso (Valle Gran Rey) saaren lounaisrannikolla on matkailijoiden suosima lomakohde saarella. Laaksossa on hotelleja ja asuinalueita sekä pieniä rantapoukamia. Valle Gran Reystä löytää myös ravintoloita, jotka tarjoavat kanarialaisen ruuan lisäksi Malesialaista ja Pohjois-Afrikkalaista ruokaa. Sataman lähellä sijaitsevalla Vueltasin alueella löytyy myös baareja ja kahviloita - shokkina niille jotka luulivat saaren olevan nukkuva paratiisi. Valle Gran Reyssä on tapana seurata huikeaa auringonlaskua - olut tuopin saattelemana. 

Sunset in Valle Gran Rey on La Gomera 

Playa Santiago

Playa Santiago sijaitsee lähellä La Gomeran lentokenttää ja siellä sijaitsee myös saaren suosituin hotelli, Hotel Jardín Tecina, jolla on oma golfkenttä. Alueelta löytyy supermarketti sekä valikoima hyviä ravintoloita, kuten La Cuevita, joka on rakennettu luolan sisään. Playa Santiagon ranta on kuten muutkin La Gomeran rannat, pieni ja kivinen, mutta siellä on hieno ja hieman ränsistynyt rantabaari. 

 

Beach Shack in Playa Santiago, La Gomera 

Vallehermoso

Vallehermoso (suom. kaunis laakso) edustaa aitoa La Gomeralaista kylää. Vallehermoso sijaitsee suuren Roque Cano-jyrkänteen alapuolella ja siellä on mahtavat kävelypolut reippailijoille. Lähellä olevat polut vievät vesilähteille, järville sekä taianomaiselle luonnon uima-altaalle. Vallehermoson pienen keskustan aukiolla voi käydä illalla lasillisella ja ravintola El Carraca tarjoaa erinomaista paikallista ruokaa kohtuullisin hinnoin. 

 

Vallehermoso, La Gomera 

Hermigua

Myös pienessä Hermiguan kylässä on erinomaiset kävelyreitit. Tämä pieni kylä voi hieman hämmentää matkailijoita, koska siellä ei ole ollenkaan keskustaa. Hermiguan talonhökkelit valuvat laakson rinnettä alas banaaniplantaasien keskellä aina rannikolle asti. Kylästä löytyy muutama pieni kauppa, leipomo, ravintoloita ja baareja, mutta kaikki ovat hieman epämääräisesti ripoteltu ympäri aluetta. Bar Pedro, joka myös tunnetaan nimellä Casa Creativa, on hyvä paikka käydä nauttimassa aperitiivi ennen ruokailua. Ravintola Chácarras tarjoaa erinomaista paikallista ruokaa sekä alueen erikoisuutta Almogrotea (juusto-paprikakastike). Alueen paras ranta La Caleta sijaitsee seuraavassa laaksossa. 

 

Hermigua on La Gomera 

Tekemistä La Gomeralla

La Gomeralla voi pelata golfia tai käydä valaiden katseluretkellä Los Òrganoksen basalttijyrkänteen juurella. Teet mitä teetkin, kävelyretki saarella on kaikista suositeltavin ja unohtumattomin aktiviteetti. La Gomera on täynnä pieniä, hyvin viitoitettuja polkuja jotka puikkelehtivat mitä kauniimpien luonnonmaisemien keskellä. Saarella sijaitsee myös suuri Garajonayn kansallispuisto, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. 

 

Garajonay National Park on La Gomera 

Miten saarelle pääsee?

Kaikista helpoiten La Gomeralle pääsee lautalla Teneriffan Los Cristianoksesta. Fred Olsen ferry seilaa tätä kahden saaren väliä kolme kertaa päivässä ja tämä noin 30 euroa maksava matka kestää 50 minuuttia yhteen suuntaan. Myös Naviera Armas seilaa päivittäin saarelle Teneriffalta hieman edullisemmin, mutta matka kestää 10 minuuttia kauemmin. Lentoyhtiö Binter lentää La Gomeralle Pohjois-Teneriffan lentokentältä ja meno-paluuliput eivät yleensä maksa yli 100 euroa. Residentit luonnollisesti saavat alennusta kaikista näistä matkustustavoista.