Girona - Katalonian kulttuurikehto

Costa Bravalla, Katalonian maakunnassa sijaitsevassa Gironan kaupungissa vallitsee pienen, perinteisen espanjalaiskylän tunnelma, mutta kaupungilla on suurkaupungin veroinen valikoima nähtävyyksiä tarjottavana matkailijoille. 

Esittelemme suraavaksi Gironan upeimmat nähtävyydet, joihin ehdit helposti tutustua päivässä. 

Gironan katedraali

Gironan katedraali eli Santa Marian katedraali

Gironan katedraali tunnetaan myös nimeltä Santa Marian katedraali. Katedraalia alettiin rakentamaan 1000-luvulla ensin romaanisen tyylisuuntauksen mukaiseksi, mutta 1200-luvulla tyylisuuntaus vaihtui goottilaiseksi. 

Katedraalin kellotorni saatiin valmiiksi vasta 1700-luvulla ja sen kelloja soitetaan vieläkin tunnollisesti joka tasatunti. Katedraalin museossa säilytetään koko Euroopan kahta tärkeintä keskiaikaista taideteosta. Tapiz de la Creación on arvokas luomiskertomusta kuvaava romaaninen seinävaate ja Beatus on yksityiskohtaisin kuvioin koristeltu Johanneksen ilmestyksestä kertova käsikirjoitus vuodelta 975.

Katedraali on suunnattoman kokoinen ja sen ainoa laiva on koko maailman levein 23 metrin pituudellaan. Vain Rooman Pietarinkirkkolla on leveämpi, 35 metrinen laiva. Sunnuntaisin katedraaliin pääsee ilmaiseksi, muuten sisäänpääsymaksu on 5 euroa. 

Gironan muuri

Gironan muuri

Gironan vanhaa kaupunginosaa ympäröi vaikuttava keskiaikainen muuri, joka rakennettiin aikoinaan suojelemaan tätä strategisesti tärkeää aluetta hyökkäyksiltä. Tämä 800- ja 1400-lukujen välillä rakennettu muuri on selvinnyt monista hyökkäyksistä ja sodista ja on tänään kaupungin tärkein ja vierailluin nähtävyys. Muuri suojelee vanhan kaupungin läntistä osaa ja tarjoaa henkeäsalpaavat näkymät yli kaupungin ja Pyhän Marian katedraalin.

Muurille pääsee helposti kolmesta eri kohdasta: Pyhän Marian katedraalin vierestä, Plaza Catalunyalta ja Gironan yliopistolta. Muurin katedraalin päässä olevassa osassa sijaitsee Gironan romanttisin paikka: Jardins dels Alemanys, eli saksalainen puutarha. Puutarha tuhoutui täysin sodassa, mutta se rakennettiin uudelleen vieläkin kukoistavammaksi. Puutarha on nykyisin gironalaisten lempipaikkoja kuumina kesäpäivinä, jolloin he vetäytyvät puutarhan puiden varjoon levähtämään siestan ajaksi. 

Vanha kaupunginosa

Gironan juutalainen kortteli vanhassa kaupungissa

Gironan katedraali sijaitsee kaupungin kauneimmassa osassa, joka on täynnä labyrinttimaisia, ahtaita katuja ja pieniä putiikkeja. Tämä vanha kaupunginosa on itsessään aivan upea nähtävyys, jossa voi kuljeskella tutkien sen ikivanhoja rakennuksia ja istuskella sen tunnelmallisissa kahviloissa ja ravintoloissa.

Gironassa on paljon mielenkiintoisia museoita, kuten Katalonian arkeologinen museo (Museo de Arqueología de Cataluña) ja kaupungin historian museo (Museo de Historia de la Ciudad). Vanhassa kaupunginosassa sijaitseva Museo de Historia de la Ciudad kertoo viihdyttävästi kaupungin historiasta aina nykypäivään asti ja antaa mahdollisuuden tutustua kaupungin historialliseen kaupunginosaan.

Gironan silta

Katedraalin lisäksi vanhassa kaupungissa sijaitsee myös keskiaikainen juutalainen kortteli sekä Sant Feliun kirkko. Kun Gironan kaupunki alkoi aikoinaan levittäytyä sitä halkovan Oñarin joen toiselle puolelle, alettiin kaupunkiin rakentaa siltoja yhdistämään vanha kaupunginosa uuteen alueeseen. Gironan silloilta avautuu mahtava näköala vanhaan kaupunkiin ja katedraalille ja varsinkin Puente de Hierrolta saa kauniita kuvia kaupungista. Puente de Hierron kohdalla oli aikoinaan paljon puisia siltoja, mutta ne tuhoutuivat tulvissa.

Kukkien aika

Temps de flors, eli kukkien aika Gironassa

Gironassa on paljon erilaisia nähtävyyksiä ja tapoja viettää aikaa, mutta kaupunki on myös kuuluisa sen lukuisista juhlistaan. Erityisesti toukokuussa vietettävä Temps de Flors, eli kukkien aika, on todella ainutlaatuinen ja perinteinen gironalainen juhla. Juhlan aikana mm. katedraalin portaat ja saksalainen puutarha täyttyvät upeista kukka-asetelmista ja niiden tuoksu ja väriloisto täyttää vanhan kaupungin hämärät kadut.

Lokakuun lopulla Gironassa vietetään kaupungin suurinta juhlaa, Les Fires de Sant Narcísia, eli kaupungin suojelupyhimyksen juhlaa. Kymmenen päivän aikana kaupungissa järjestetään yli 200 erilaista tapahtumaa ja juhla päättyy suureen ilotulitukseen. Kaupungin puisto Parque de la Dehesa täyttyy juhlien aikaan markkinakojuista ja toimii myös monien tapahtumien päänäyttämönä. Sant Narcíksen juhla on myös oiva tilaisuus tutustua Katalonian kulttuuriin, gastronomiaan ja perinteisiin. 

Saapuminen Gironaan

Juhlien aikaan kaupungin hotellit ovat täpötäynnä ja autolla ei kannata keskustan lähelle tähdätä. Kaupunkiin kulkee kuitenkin säännöllinen ja nopea junayhteys Barcelonasta, jossa hotellienkin hinnat ovat edullisemmat. Kaupunkiin voi suunnata helposti myös päiväretkelle Barcelonasta, josta Gironaan hurauttaa junalla vajaassa 1,5 tunnissa. Barcelonan ohella Girona on Katalonian upeimpia nähtävyyksiä, jolla on takana värikäs menneisyys ja edessä menestyksellinen tulevaisuus yhtenä Espanjan mielenkiintoisimmista matkakohteista.