Playa de las Catedrales - Galician oma luonnonihme

Playa de las Catedrales eli katedraalien ranta on todellakin Galician oma luonnonihme. Tälle upealle rannalle on muodostunut katedraaleja muistuttavia kivimuodostelmia kallionseinämään ja tunnelmakin tällä henkeäsalpaavalla rannalla on harras. 

Nämä vedestä nousevat jyrkänteet sijaitsevat pienen Ribadeon kylän rannalla Lugon maakunnassa lähella Asturiasin rajaa. Playa de las Catedrales on Galician symboli, joka komeilee joka ikisessä tämän Pohjois-Espanjan itsehallintoalueen postikortissa.

Galicialaisittain rannan nimi on Praia As Catedrais, mutta rantaa on myös kutsuttu Playa de Aguas Santaksi (suom. pyhien vetten rannaksi). 

Playa de las Catedrales ranta, Galicia, Espanja

Playa de las Catedrales kuuluu ehdottomasti Espanjan kauneimpien rantojen listalle ja ranta on saanut paikan myös Espanjan seitsemän luonnonihmeen joukossa

Tämän tuulen, merisuolan ja veden muodostaman 32 metriä korkean luonnonihmeen voi nähdä vain laskuveden aikaan. Playa de las Catedralesin jylhät jyrkänteet koostuvat liuskekivikerroksista, jota käytetään liitutaulujen valmistukseen kouluja varten.

Katedraalien edessä on 1,5 kilometriä pitkä ranta, jolle on myönnetty sinisen lipun ympäristömerkki sen puhtaiden vesien ansiosta. Ranta on itsessään upea ilmestys, mutta näköala jyrkänteiden yläpuolelta rannalle on myös todella henkeäsalpaava kokemus. 

Playa de las Catedrales, Galicia, Espanja

Rannalle vain laskuveden aikaan

Nousuveden aikaan alas rannalle on mahdotonta päästä, koska se on täysin veden vallassa. Nousuvesi myös etenee todella nopeasti, koska ranta on matala. Kannattaakin ottaa selvää paikallisilta mikä on paras aika vierailla rannalla. Laskuveden aikaan rannalla on upeita hiekkakaistaleita, jossa on mukava kävellä tutkien upeita luolia. 

Mikäli kuitenkin osut rannalle nousuveden aikaan, voit ihailla rantaa jyrkänteiden yläpuolelta. Moni vierailija käykin paikalla useaan otteeseen ennen kuin pääsee laskeutumaan turvallisesti rannalle. 

Playa de las Catedrales ranta Galiciassa

 

Kannattaa kuitenkin odottaa kärsivällisesti oikeaa hetkeä vierailla rannalla. Korkeat kivipylväät muodostavat rannalle holvimaisia käytäviä ja paikalta saa upeita valokuvia. Kivijyrkänteet muistuttavat kuin valtavaa goottilaista katedraalia. Täällä on moni arkkitehti ammentanut inspiraatioita.

Playa de las Catedralesin ranta on erinomainen paikka myös rantapäivän viettoon kesäkaudella. Vaikka nousu- ja laskuvesi mylläävätkin rantaa, voi siellä myös uida huoletta koska rannalla on harvoin aallokkoa tai kovia tuulia. Rannalta löytyy pukuhuoneet ja myös liikuntaesteiset pääsevät rannalle. Lähellä on myös ravintola, jossa voi haukata pienen lounaan.

Galicia - Playa de las Catedrales

 

Saapuminen rannalle

  • Ota etelästä tie A-66 kohti Oviedoa ja jatka Autovia del Cantábricoa eteenpäin. 
  • Ota Ribadeosta tie N-634 A Rochela / A Devesan suuntaan. Vaihtoehtoisesti voit ottaa tien A-66 ja kääntyä tieltä poistumistien numero 513 kohdalla rannalle (Google Maps näyttää virheellisesti poistumistietä numero 516). 
  • Corunasta aja tietä E-70 kohti Fozia ja sieltä tietä N-634 rannalle (katso ylhäältä jatko-ohjeet).