Päiväretki Fuerteventuran taianomaiselle El Cofeten rannalle

Monet fuerteventuralaiset eli majorerot vannovat vakaasti että ainakin laskuveden aikaan Fuerteventura olisi Teneriffaa suurempi. Saari on ehkä kaikista Kanariansaarista karuin ja aavikkomaisin, mutta yksi on varmaa: Fuerteventuralla on Kanariansaarten kauneimmat rannat

Viemme teidät päiväretkelle Fuerteventuran ehkä upeimmalle rannalle, joka on kuin aivan toiselta planeetalta ja jonka taianomaisuus on jättänyt monen kokeneemmankin matkailijan sanattomaksi. 

Fuerteventuran rannat

El Cofeten ranta, Fuerteventura

Fuerteventuralla löytyy rantoja jokaiseen makuun. Pohjoisen pieni simpukan muotoinen Playa del Cotillo on kuin pala Karibiaa Euroopan kamaralla ja silmänkantamattomiin jatkuvat Corralejon ja Jandian rannat houkuttelevat vesiurheilun harrastajia. 
 
Suosikkirantojen lisäksi Fuerteventuralta löytyy todellinen helmi, jonka taianomaisuus ja mystisyys on hurmannut yhden jos toisenkin. Saaren autiolta länsirannikolta löytyvä koskematon El Cofete on varmasti Kanariansaarten kuuluisin ranta. Yli 12 kilometriä pitkä rantaviiva ja sitä ympäröivä karu luonto on kuin suoraan toiselta planeetalta ja rannan takana nousevat 800 metriä korkeat Jandian vuoret tuovat lisää dramaattisuutta avautuvaan maisemaan, joka on todellakin vertaansa vailla. 

Päiväretki El Cofeten rannalle

El Cofeten ranta, Fuerteventura

Fuerteventuran matkailijan kannattaa ehdottomasti varata yksi lomapäivä El Cofeten vierailulle. Päästäkseen rannalle täytyy ensin matkustaa saaren eteläisimpään kaupunkiin Morro Jableen. Morro Jablesta voi osallistua jollekin järjestetylle El Cofeten opasretkelle tai vaihtoehtoisesti suunnata rannalle omatoimisesti nelivetoisella autolla tai mönkijällä.
 
Nämä ovat siis suositellut vaihtoehdot, mutta suurin osa rannalle saapuvista autoista on normaaleja henkilöautoja. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että vuokra-auton vakuutus tuskin kattaa kivikkoisella El Cofeten tiellä sattuneet vahingot, jolloin ne jäävät vuokraajan harteille. Kannattaa myös tarkistaa säätiedotus, koska sateen sattuessa voi matka jäädä hyvin lyhyeksi. On myös hyvä varata omat eväät ja vesipullo mukaan, koska mukavuuksia rannalta ei juurikaan löydy.

Kivinen tie perille

Road to El Cofete beach, Fuerteventura

Rannalle itsenäisesti lähtevän täytyy  ajaa aivan Morro Jablen satamaan asti ja kääntyä tienviitan kohdalla, jossa lukee Cofete – El Puertito. Tätä paikoin hyvinkin kivikkoista tietä täytyy jatkaa noin 8,5 kilometriä, kunnes oikealla vastaan tulee pieni Cofete-kyltti. Sen jälkeen vuorelle nouseva tie vain muuttuu vaikeampikulkuisemmaksi.
 
Noin kahden kilometrin päässä vastaan tulee Degollada Agua Ovejan näköalapaikka, jossa pääsee nauttimaan ensimmäisistä henkeäsalpaavista näkymistä El Cofeten rannalle. Tie jatkuu paikoiten hyvinkin syvien rotkojen reunalla aina alas asti, jossa ensin vastaan tulee pieni Cofeten kylä.

El Cofeten nähtävyydet 

El Cofeten ranta, Fuerteventura

Kylästä löytyy pieni kalaravintola, näköalatasanne ja hieman syrjemmällä silmään pistävä Casa de los Winterin vuonna 1946 rakennettu valkoinen huvila. Huvilan historiaan liittyy salaperäisiä legendoja. Tarinoiden mukaan huvila on toiminut joko saarelle sukellusveneellä matkanneiden natsien huvittelupaikkana tai sitten saksalaisen upseerin sodan jälkeisenä piilopaikkana. Joka tapauksessa huvila tarjoaa mielenkiintoisen kuvan sodan jälkeisistä tunnelmista ja siihen pääsee tutustumaan vapaaehtoista sisäänpääsymaksua vastaan. 
 
Retken kohokohta on tietenkin ikimuistoinen kävely upealla rannalla. Mikäli aika sallii, voi kävellä noin viisi kilometriä pienelle El Isloten saarekkeelle asti tai vaihtoehtoisesti taittaa vajaat kolme kilometriä valtavalle Roque de Moron kivelle. El Isloten jälkeinen ranta on nimeltään Barlovento. Nämä kaksi rantaa muodostavat tämän yli 12 kilometriä pitkän rantaviivan. 
 
El Cofete ei ole uimaranta. Aallot täällä ovat lähes aina vaarallisen korkeita ja virtaukset imaisevat kokeneemmankin uimarin hetkessä. Tuulet myös saattavat voimistua rannalla joskus myrskylukemiin, joten yleensä uiminen ei ede tule ensimmäisenä mieleen. 

Paluumatka

Punta Pesebren näköalapaikka, Fuerteventura
Paluumatka kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa. Mikäli lähdit retkelle ajoissa, voit käydä aivan Fuerteventuran saaren läntisimmässä kärjessä sijaitsevassa Puertitossa ja Punta Jandian majakalla.

Puertitosta löytyy suosittu Punta de Jandian ravintola, jonka kalaliemen (caldo de pescado) maine on kirinnyt ympäri saaren. Voit myös jatkaa tietä Punta Pesebreen, josta avautuu sanoinkuvaamaton näköala länsirannikolle, aina ikimuistoiselle El Cofeten rannalle asti. 

Fuerteventuran länsikärjen kartta