Fuerteventuran 5 kohokohtaa

Paratiisirantojen ja karujen kukkuloiden saari Fuerteventura on säilynyt suhteellisen rauhallisena matkailukohteena verrattuna muihin Kanariansaariin. Fuerteventuralla hallitsee rento ja jopa hieman hippimäinen tunnelma, johtuen sen mahtavista rannoista ja aalloista, jotka houkuttelevat huimapäisiä surffailijoita ja leijalautailijoita saarelle vuosittain.

Corralejon rannat ja dyynit, Fuerteventura

 

Tämä Kanariansaarten toisiksi suurin ja varmasti tuulisin saari sijaitsee vain noin 100 kilometrin päässä Afrikan rannikolta, ja on täten lähempänä Marokkoa kuin Espanjaa. Afrikasta puhaltavat itäiset tuulet ovatkin tuoneet saarelle valtavan määrän hienoa hiekkaa Saharan autiomaasta, jotka ovat muodostaneet saaren rannikkoalueille upeita hiekkadyynejä. Uskotaan että Fuerteventura on Kanariansaarista vanhin, joka syntyi 20 miljoonaa vuotta sitten tulivuorenpurkauksen seurauksena. 

Fuerteventuran leijafestivaali Corralejossa

 

Mikäli haet rauhallisempaa rantalomakohdetta, Fuerteventura on sinulle täydellinen valinta. Täällä päivä taittuu rannalla rentoutuen ja saaren lukuisista vesiurheilumahdollisuuksista ja gastronomisista herkuista nauttien. Kerromme seuraavaksi saaren viisi kohokohtaa, joita ei kannata jättää väliin saarella vieraillessa.

1. Corralejon hiekkadyynit ja luonnonpuisto

Corralejon hiekkadyynit, Fuerteventura, Kanariansaaret


Saaren pohjoisosassa sijaitsevan Corralejon matkailukaupungin ulkopuolella avautuu huimaava näkymä. Sahara on puhaltanut tälle puolelle saarta jättiläismäisen määrän hienoa hiekkaa ja luonut rannikolle 11 kilometriä pitkän hiekkarantaviivan, joka muistuttaa hieman Maspalomaksen dyynejä Gran Canarialla. 

Tämä pitkä rantaviiva ja sen dyynit rauhoitettiin kansallispuistoksi vuonna 2002 ja alue on hyvin puhdas ja siisti. Rannalla on tuskin koskaan ruuhkaa sen valtavan koon vuoksi ja sieltä löytyy paljon kivistä rakennettuja tuulensuojia, joissa voi ottaa aurinkoa ja nauttia turkoosista merestä. Rannalta löytyy leija- ja purjelautailuvuokraamoita sekä alueita jotka ovat vain näiden urheilijoiden käyttöön varattuja.  

2. El Cotillo ja La Concha-ranta

El Cotillo, Fuerteventura, Kanariansaaret

 

El Cotillon kylä on viime vuosina alkanut vakaannuttaa asemaansa Fuerteventuran yhtenä mielenkiintoisimmista matkakohteista. Suosioon on varmasti vaikuttanut kylän vieressä sijaitseva La Conchan paratiisiranta, joka on monen mielestä saaren kaunein ranta. El Cotillolla on kuitenkin erilainen menneisyys. El Cotillo oli aikoinaan kalastajakylä, jossa viljeltiin paljon jäkäläsukuista kasvia Orchillaa, jota käytettiin keskiajalla hyvin suositun purppuran väriaineen tuottamiseen. Kylästä löytyy pieni ympyränmuotoinen linnake, El Tostón, mutta kylän mukavin paikka on sen vanhan sataman alue kahviloineen ja ravintoloineen.

Playa La Conchan ranta, Fuerteventura

 

El Cotillon tie vie lopulta Faro del Cotillolle, eli kylän majakalle. Majakka rakennettiin vuonna 1897 ja siellä pidetään tänä päivänä Museo de la Pescaa, eli kalastajamuseota. Museoon pääsee 5 euron sisäänpääsymaksua vastaan ja se kertoo hyvin yksityiskohtaisesti alueen kalastajakulttuurista. Majakalta lähtee pienempiä rannikkoteitä, jotka vievät pienille rantapoukamille. Ennen majakkaa tiellä vastaan tulee La Concha-ranta, joka on kuin välähdys Karibialta. 

3. Betancuria

Betancuria, Fuerteventura, Kanariansaaret


Fuerteventuran entinen pääkaupunki Betancuria sijaitsee syvässä laaksossa, jossa aikoinaan virtasi joki. Normannilainen valloittaja Jean de Béthencourt perusti Betancurian vuonna 1405 saaren keskiosaan ajatellen, että suojaisa sijainti suojelisi kylää merirosvojen hyökkäyksiltä. Béthencourt ei onneksi elänyt nähdäkseen kylän täydellistä tuhoutumista vuonna 1593, kun merirosvo nimeltään Jaban tuhosi sen maan tasalle. Kaupunkia alettiin tämän jälkeen rakentaa hiljalleen uudelleen, ja sen kirkko saatiin valmiiksi vuonna 1691. 

Betancurian kylä, Fuerteventura

 

Betancuria pysyi saaren pääkaupunkina aina vuoteen 1834 asti, jonka jälkeen La Olivan kaupungista tehtiin saaren pääkaupunki ennen sen lopullista siirtymistä Puerto de Rosarioon. Betancuria saa tänä päivänä elinkeinonsa ainoastaan matkailusta. Kylässä on sympaattisia matkamuisto- ja käsityöläisliikkeitä ja siellä voit kokeilla erinomaista Queso Majoreroa, eli fuerteventuralaista vuohenmaitojuustoa.

4. Ajuyn merirosvoluolat

Ajuyn luolat, Fuerteventura, Kanariansaaret

 

Fuerteventuran länsiosassa sijaitsevan pienen kalastajakylän Ajuyn kallionjyrkänteet kätkevät sisälleen salaisuuden. Kun lähtee patikoimaan kylän oikealla puolella vievää polkua pitkin korkeille jyrkänteille, päätyy lopulta huikeille Ajuyn merirosvoluolille. Näille kivisille poukamille kuuluisa Jean de Béthencourt laski ankkurinsa, kun saapui ensimmäisen kerran valloittamaan sitä vuonna 1402. Mahtoiko aavistaakaan, että kolmen vuoden päästä hän hallitsisi koko saarta.

Ajuyn luolat, Fuerteventura

 

Kun palaat luolilta takaisin kylälle, voit nähdä Playa de Garceylla vilauksen kuuluisasta American Star-laivasta, joka haaksirikkoutui rannalle vuonna 1994. Mikäli satut paikalle laskuveden aikaan, saatat nähdä koko hylyn selvästi veden pinnassa. Ennen kylästä poistumista kannattaa nauttia makunystyröitä hellivä ateria jossain Ajuyn rantaravintolassa. 

5. Cofete ja Barlovento

Cofete- ja Barlovento-rannat, Fuerteventura, Kanariansaaret

 

Voidaan sanoa, että voit sanoa tuntevasi Fuerteventuran vasta kun olet nähnyt vaivan ajaa etanan vauhtia kivikkoista maastotietä pitkin Morro Jablesta Cofete-rannalle. Kun saavut tietä pitkin Frailin ja Pico de la Zaran kukkuloiden väliin, sinua tulee vastaan henkeäsalpaava näkymä Cofete- ja Barlovento-rannoille. Kannattaa jaksaa ajaa vielä alas rannalle asti, se on todella vaivan arvoista. Cofete ja Barlovento ovat sanoinkuvaamattomia rantoja, mutta aallot ovat usein täällä sen verran valtavia, että uiminen on harvoin mahdollista. 

Cofeten ja Barlovento rannat, Fuerteventura

 

Cofetessa on jotain hyvin mystistä. Kun saapuu vilkkaammalta etelärannikolta tälle autiolle, epärealistisen näköisten vuorien reunustamalle rannalle joka jatkuu silmän kantamattomiin, tuntuu kuin olisi saapunut aivan toiseen maailmaan. Päiväretki El Cofeten rannalle on todellakin yksi Fuerteventuran unohtumattomammista kohokohdista. 

 

Heräsikö mielenkiintosi? Mitäpä jos varaisit näppärän lautan itsellesi kohteesta Fuerteventura? Varaa lippusi kohteesta Fuerteventura upeisiin paikkoihin kuten Tenerife ja Gran Canaria. Klikkaamalla Directferries.fi-linkkiä pääset selaamaan sopivia aikatauluja ja hintoja matkallesi.