Fuerteventura, rantalomakohteesta Unescon biosfäärialueeksi

Fuerteventuraa ajatellessa monelle herää mieleen pitkät paratiisirannat ja turkoosi vesi. Fuerteventuralla on kieltämättä Kanariansaarten upeimmat rannat, vaikka muuten saari saattaa olla monen mielestä karu ja aavikoitunut.  

Fuerteventuran luoteisosa, Kanariansaarilla

Tapasin hiljattain erään oppaan joka oli työskennellyt ja elänyt muutamilla Kanariansaarilla ja hän sanoi minulle että Fuerteventuralla "ei ole oikein mitään tekemistä tai nähtävää",

Nyt kun olen tutustunut tähänkin Kanariansaareen, täytyy tunnustaa että olen täysin eri mieltä. Fuerteventura on upea saari, jossa on valtava määrä erilaisia nähtävyyksiä ja kauniita maisemia. Ja Unesco on kanssani samaa mieltä!

Fuerteventura on kuulunut Unescon biosfäärialueisiin vuodesta 2009 lähtien. Vuonna 2015 saari sai tunnustusta sen kirkkaan tähtitaivaan ansiosta. Fuerteventuran teitä ei ole valaistu, jolloin kirkas tähtitaivas pääsee oikeuksiinsa parhaiten. 

Mitä Unescon biosfäärialue tarkoittaa?

Biosfäärialueella pyritään ihmisen ja luonnon väliseen tasapainoiseen suhteeseen. Jotta alue voidaan lisätä Unescon biosfäärialueiden listalle, sen täytyy voida osoittaa että siellä on vahva historiallinen kytkös ihmisen ja luonnon välillä. Biosfäärialueella luonnonsuojelun vastaiset toimet ovat kiellettyjä ja luonnonsuojelulle on myös osoitettu oma yhteistoiminta-alue, jossa sitä harjoitetaan. 

Fuerteventuran tie biosfäärialueeksi

Fuerteventura on Kanariansaarten vanhin saari, jonka luonto on muodostanut 20 miljoonan vuoden aikana. Aikoinaan Fuerteventuralla sijaitsi yli 3000 metriä korkeita vuoria, mutta nyt sen vuoret ovat tasaantuneet kukkuloiksi, joiden korkein kohta sijaitsee 800 metrin korkeudessa. 

Tulivuoriperäistä maisemaa Fuerteventuralla, Kanariansaarilla

Unescon mukaan Fuerteventuralla sijaitsee Euroopan laajin autiomaa. Kerran ollessani Fuerteventuralla yritin lähteä kävelemään näillä valtavilla hiekkadyyneillä, mutta tehtävä osoittautui kuumuuden takia mahdottomaksi ja jopa pelottavaksi, kun hiekkaa jatkui silmän kantamattomiin.

Vaikka saari onkin pääasiassa hyvin karu, löytyy sen kukkuloiden välistä viheriäitä alueita, joissa joki virtaa ja jossa kasvavat tuoksuvat oliivi- ja pistaasipuut. Fuerteventuran länsiosasta löytyy myös noin 100 kilometrin asuttamaton alue. Tällä alueella tapaa harvinaisia lintulajeja ja alueelta on löytynyt jo maailmasta kadonneiden eläinlajien, kuten laavahiirten fossiileja. Fuerteventuran taianomaislta vuorilta on taas löytynyt ikivanhoja luolamaalauksia. 

Fuerteventura

 

Fuerteventura sijaitsee Kanariansaarista lähinnä Afrikan manteretta, joka saattaa sekin olla osasyyna saaren erilaiseen tunnelmaan. Tuntuu että saarella on enemmän yhteistä viereisen mantereen kanssa kuin muiden Kanariansaarten kanssa. 

Fuerteventuran biosfäärialueen päänähtävyydet

Betancuria, Fuerteventura, Canary Islands


Vaikka koko Fuerteventuran saari kuuluu Unescon biosfäärialueeseen, kannattaa varata aikaa käydä muutamilla erityisen mielenkiintoisilla paikoilla. 

Isla de Lobosin saari
Isla de Lobosin saari on kuin minikokoinen Fuerteventura. Saari sijaitsee aivan Corralejon vieressä ja on loistava päiväretkikohde. Lue lisää Isla de Lobosin saaresta täältä. 

Betancuria
Betancuria on Fuerteventuran entinen pääkaupunki ja myös sen viehättävin kylä. Kylä sijaitsee korkeiden kukkuloiden suojelemassa laaksossa, johon se rakennettiin aikoinaan pois merirosvojen silmistä. Betancuriassa vierailee paljon matkailijoita päivittäin, mutta sinne voi myös ajaa helposti omalla vuokra-autolla. Vierailu viheriäässä Betancuriassa toimii hienona vastapainona itäisen saaren karuille maisemille ja se kuuluu Fuerteventuran parhaimpiin kohokohtiin

Perinteinen tuulimylly Fuerteventuralla

Tuulimyllyjen saari
Fuerteventura on täynnä saarelle tyypillisiä tuulimyllyjä. Parhaimmat paikat nähdä näitä saaren maamerkkejä sijaitsevat Antiguan ja Tiscamanitan välimaastossa.  

Meripihkan väriset kukkulat
Fuerteventuran maisemaa hallitsevat valtavat, meripihkan väriset kukkulat. Niistä jylhimmät ja valokuvauksellisimmat sijaitsevat Valle de Santa Inesin ja La Paredin väliin jäävän tien varrella. 

Corralejo Dunes, Fuerteventura, Canary Islands

Fuerteventuran rannat
Et yksinkertaisesti voi vierailla Fuerteventuralla viettämättä aikaa sen upeilla rannoilla. Tämä on todellinen auringonpalvojien nirvana. Voit unohtaa kaikki rannoista ja hiekkadyyneistä näkemäsi kuvat, todellisuus tulee olemaan vieläkin hurmaavampi!

Kuten sanottu, Fuerteventuralla on paljon muutakin nähtävää kuin sen paratiisirannat. Mutta sen rannat todellakin ovat ainutlaatuisia ja niiden kauneus täytyy nähdä omin silmin. 

Tutustu Fuerteventuran 10 parhaimpaan rantaan.