Andalusian kaunein kylä Frigiliana

Frigilianan kylä sijaitsee vain noin 6 kilometrin päässä Nerjasta ja Málagaan on matkaa vain 50 kilometriä. Costa del Solin kylistä Frigiliana on varmasti yksi kauneimmista ja ainutlaatuisimmista valkoisiksi kalkituine taloineen ja kapeine katuineen. 

Frigilianan koristellut mukulakivikadut, piparkakkumaisen kauniit talot ja niiden punertavat katot luovat mahtavan kontrastin sinistä taivasta vasten. Kylän asukkaiden värikkäät kukkaistutukset, tuoksuvat jasmiini- ja laventelipuut ja pienen kylän kiireetön elämä kiehtovat kylässä vierailevia matkailijoita suunnattomasti. Espanjan matkailun edistämiskeskus hiljattain valitsi Frigilianan Andalusian kauneimmaksi kyläksi. Ei ihme, sillä Frigiliana todella on häikäisevän upea. 

Tietoa Frigilianasta

Maisema Frigilianan kukkulalta

Frigilianan kylä on jaettu kahteen osaan. Sen uudempi osa sijaitsee alemmalla tasolla ja vanhempi, Morisco-Mudéjarin kaupunginosa sijaitsee ylemmällä kukkulalla. 

Kaduilla hortoilu on ikimuistoinen kokemus. Tuntuu kuin olisi matkannut taaksepäin ajassa maurilaisten valtakuntien ja takaisinvaltauksen aikaan. Historia on vahvasti läsnä. 

Katu Frigilianassa

Kapeiden ja kiemurtelevien katujen labyrintti vain odottaa matkailijoita tutkimaan sen kätkemiä aarteita. Pieni varoituksen sana: Frigiliana on rakennettu vuoren rinteelle ja sen kadut ovat paikoittain kovinkin jyrkkiä. 

Frigiliana sijaitsee 300 metriä merenpinnan yläpuolella ja kylästä avautuu upea maisema yli maaseudun aina rannikolle asti. Kirkkaana talven päivänä voi erottaa selkeästi Pohjois-Afrikan rannikon taivaanrannassa. 

Frigilianan nähtävyydet

Frigilianan historiallisesti arvokkaisiin nähtävyyksiin kuuluu mm. Fuente Vieja (suom. vanha suihkulähde), San Antonion kirkko, Real Expósito (ikivanha siilo), Santo Cristo de la Cañan kappeli ja Frigilianan kreivien renessanssipalatsi. 

Katu Frigilianassa

Casa Solariega de los Condes (suom. ikivanha kreivien kotipaikka), tunnetaan myös nimellä El Ingenio (suom. mylly). Se rakennettiin 1500-luvun loppupuolella Manrique de Laran perheelle. He perustivat sinne sokeriruokoviljelyksiä ja suuren myllyn. Rakennuksessa toimii vielä tälläkin hetkellä siirappitehdas Ingenio Nuestra Señora del Carmen, joka on ainoaa lajiaan Euroopassa.

Casa del Apero rakennettiin 1600-luvun alussa ja nykyisin rakennuksessa sijaitsee kylän matkailutoimisto, kirjasto, Frigilianan kansallisarkisto sekä kylän historiallinen museo. Museo on kylän yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä myös siksi, että se oli aikoinaan ensimmäinen arkeologinen museo Axarquían hallintoalueella. 

El Torreón on myös mielenkiintoinen nähtävyys Mudéjarin vanhalla alueella. El Torreón on vanha viljelysaitta, joka muodostaa nykyisin osan tavallista asuintaloa. Valokuvaukselliselle sisäpihalle pääsee kukkien reunustamaa holvikäytävää pitkin, jossa on viitoitus "El Torreón".

Suosittelemme myös kiipeämään Frigilianan vieressä sijaitsevalle kukkulalle, josta löytyy vanhan maurilaisen linnan rauniot. Linna tuhottiin lähes perusteellisesti maurien karkoituksen jälkeen, mutta paikalla on vieläkin pieniä muistoja upeasta rakennuksesta. Kukkulalta saa myös upeita kuvia kuvankauniista Frigilianasta.

Frigilianassa elokuun viimeisellä viikolla järjestettävä kolmen kulttuurin juhla on kylän suurimpia tapahtumia. Frigilianan suojelupyhimyksen San Sebastianin juhlaa vietetään vuosittain 20. tammikuuta. Toinen tärkeä päivä Frigilianan juhlakalenterissa on 13. kesäkuuta, jolloin osoitetaan kunniaa Pyhälle Antonius Padovalaiselle. Frigilianan juhlat tarjoavat loistavan mahdollisuuden tutustua maakunnan kulttuuriperinteisiin ja alueen herkullisiin perinneruokiin. 

Tekemistä Frigilianassa

  • Vaella Frigilianan labyrinttimaisia katuja loputtomiin, et kyllästy!
  • Lounasta tai herkuttele tapaksilla jossain Frigilianan lukuisista näköalaravintoloista. Suosittuja paikkoja ovat mm. La Taberna del Sacristan (Plaza de la Iglesia 3), Garden Restaurant (Calle Santo Cristolla) ja Restaurante Al Fuente (Calle Real 32). La Tiendan kahvilan kakut ja muut makeat leivonnaiset houkuttelevat asiakkaita kauempaakin (Calle de la Iglesia 7). 

Frigilialainen ravintola

  • Bongaile muistolaattoja! Kylän vanhaan osaan on sijoitettu 12 keraamista muistolaattaa, jotka kertovat maurien noususta ja heidän viimeisistään taisteluista alueella. 
  • Frigilianan boheeminen ilmapiiri on viehättänyt monia kuuluisia taiteilijoita ja valokuvaajia vuosien aikana, kuten Arne Haugen Sørensenia, Klaus Hinkeliä, Penelope Wurria ja Miro Slavinia. Casa del Aperosta ja kylän yksityisistä gallerioista löytyy heidän töitään.
  • Suuntaa Frigilianasta luontoon! Kylästä on helppo lähteä tutkimaan Sierra de Tejada Almijaran luonnonpuistoa. 
  • Käy tutustumassa kauniiseen Rio Higueron-jokeen, joka on hieman naapurijokeaan Rio Chillaria rauhallisempi. Joen varrelta löytyy paljon polkuja ja piknik-paikkoja. 
  • Hyppää hevosen selkään! Hevosratsastus on suosittua alueella ja täältä löytyy todella ainutlaatuisia maisemia ja ratsastuspolkuja. 

Rio Higueron, Frigiliana

  • Pozo Batan Alberca on Frigilianan oma luontoallas jossa uiminen ei ole virallisesti sallittua. Altaalla näkee kuitenkin usein vilvoittelevia paikallisia ja matkailijoita kesän kuumimpina päivinä. 
  • Frigilianan vierailuun voi myös yhdistää retken kauniiseen Acebuchalin kylään. 
  • Torstaisin ja sunnuntaisin Frigilianassa järjestetään paikalliset matkkinat, joilla myydään paikallisia tuotteita ja käsitöitä. 

Saapuminen Frigilianaan

Frigiliana sijaitsee aivan Nerjan rannikkokaupungin yläpuolella. Kylään pääsee kulkemalla tietä A7/E15, kunnes saapuu Nerjan ja Frigilianan ulosajotielle (numero 292). Liikenneympyrästä tulee suunnatav vasemmalle ja ajaa ylös kiemurtelevaa tietä MA-5105 kohti Frigilianaa. 

Saapuessa Frigilianaan vastaan tulee suuri pysäköintialue, johon suosittelemme jättämään auton. Emme suosittele ajamaan kylään asti, sillä useat kadut ovat yksisuuntaisia ja paikoin hyvinkin jyrkkiä.

Nerjasta kulkee myös linja-auto Frigilianaan. Matka kestää noin 15 minuuttia ja lipun hinta on noin yhden euron. Lisätietoja ja aikataulut löytyvät täältä.

Nerjasta voi tulla Frigilianaan myös taksilla, jolloin kyyti maksaa noin 10-15 euroa. 

Frigilianan kartta