Viikonloppuloma Espanjassa - mihin matkustaa?

Joskus pienikin irtiottto arjesta antaa mukavasti energiaa ja tilaa uusille ajatuksille. Maisemanvaihdos auttaa lataamaan loppuun palaneita akkuja ja arki saa uutta puhtia mielen levättyä hetkisen. Päätimme listata Espanjan parhaat kohteet lyhyelle minilomalle tai viikonloppulomalle pientä irtiottoa kaipaaville lomailijoille. Mukana mielenkiintoisia kaupunkilomakohteita sekä hurmaavia piilopaikkoja upean maaseudun syleilyssä. 


Mylläsimme maan kaikki kolkat ja suodatimme listalle 9 kohdetta miniloman viettoon Espanjassa. Listalle ylsi upean historian ja kulttuurin omaavia kaupunkeja sekä tyrmäävien maisemien upeita maaseutukohteita. 

Loma Espanjan maaseudun rauhassa

Burgos

Viehättävä Burgos on kuuluisa upeasta keskiaikaisesta arkkitehtuuristaan, kauniista luontomaisemistaan ja Ribera del Dueron alueen viinituotannostaan. Jos kaipaa rauhallista ympäristöä kauniin luonnon keskellä, suosittelemme varaamaan loma-asunnon Kastilia ja Leónin alueelta. Täällä voi lähteä patikkaretkelle Espanjan suurimmalle vesiputoukselle Salto del Nerviónille, joka sijaitsee Miranda del Ebron kaupungin ulkopuolella. Noin 220 metriä korkea putous sijaitsee suojellulla Monte de Santiagon luontoalueella. 

Suosittelemme myös vierailemaan Orbaneja del Castillon valokuvauksellisen kauniissa kylässä, joka on saanut virallisen taide-kulttuurikohteen maininnan Espanjan matkailuviranomaisten toimesta. Kylän läpi virtaavat putoukset ja mukulakivikadut tekevät siitä ainutlaatuisen ja Orbaneja del Castillon tyypillinen pohjoisespanjalainen arkkitehtuuri on sekin upeaa katseltavaa. 

León

Tärkeä osa Kastilia ja Leónin historia- ja kulttuuriperinnöstä löytyy häikäisevän kauniista Leónin kaupungista. León on saman nimisen maakunnan pääkaupunki ja se oli aikoinaan yksi vaikuttavimmista kuningaskunnista Iberian niemimaalla. Kaupungin katukuvasta erottaa hyvin mauri- ja goottilaisarkkitehtuuria sekä Leónissa on valtava määrä keskiajalta säilyneitä rakennuksia. Kaupungissa pääsee myös maistelemaan Pohjois-Espanjan kuuluisia tapaksia, joita saa usein ilmaiseksi juoman kyytipoikana. 

Suuri osa Picos de Europan vuoristosta ylettyy Kastilia ja Leónin alueelle tarjoten upeita vuoristomaisemia, patikkapolkuja ja kiipeilymahdollisuuksia loma-asunnon Leónista löytäneille. Vihreät laaksot, niiden väliin jäävät järvet ja lumiset huiput kuuluvat ehdottomasti Espanjan kauneimpiin luontomaisemiin

Salamanca 

Salamanca on loistava vaihtoehto maaseutulomakohteeksi Espanjassa. Camino de Santiagoon kuuluva, kuuluisa Vía de la Platan pyhiinvaellusreitti kulkee Salamancan läpi tuoden alueelle myös valtavasti matkailijoita. Dueron luonnonpuisto ja Batuecasin vehreät laaksot tarjoavat paljon upeita maisemia ja tasokkaita patikkapolkuja luontomatkailijoille. 

Salamancassa kannattaa varata aikaa Miranda del Castañarin kylän päiväretkelle. Muurien ja neljän sisäänkäynnin ympäröimä vuoristokylä sympaattisine taloineen hurmaa pienen kylän autenttisella tunnelmallaan. Kaupunki kuvastaa loistavasti keskiaikaista menneisyyttä ja välittää hienosti mielikuvia siitä, millaista elämä vuoristossa aikoinaan oli. 

Ronda

Andalusian upeimpiiin kaupunkeihin kuuluva Ronda on yksi parhaimmista minilomakohteista eteläisessä Espanjassa. Málagan vuoristoon kätkeytyvä, upea vuoristokaupunki hurmaa gastronomiallaan ja häikäisevillä maisemillaan. Kaupunki vilisee Rondan historiallisia nähtävyyksiä kierteleviä matkailijoita vuoden ympäri. 

Huima Puente Nuevon silta on yksi Espanjan valokuvatuimpia nähtävyyksiä. Parhaat kuvat siitä saa kävelemällä rotkon pohjalle, jolloin tyrmäävä kaupungin ikoni pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Rondan kuuluisa ruokakulttuuri tarjoaa matkailijoille ikimuistoisia makuelämyksiä ja alueen viinit kuuluvat maan parhaimmistoon. 

Cantabria

Cantabria sijaitsee sekin lähellä Picos de Europan vuoristoa, joka kohoaa parhaimmillaan jopa 2500 metrin korkeuteen. Pienen kylän hurmaavaa tunnelmaa ja kulttuuria kannattaa etsiä Santillana del Marin upeasta kylästä, josta löytyy keskiaikaisia torneja, renessanssipalatseja sekä luolia, joista on löydetty esihistoriallisia maalauksia (Cuevas de Altamiran luolat). Loma-asuntoa Espanjan maaseudun rauhasta voi myös etsiä Potesista, jossa voi hypätä Picos de Europalle nousevan kaapelihissin kyytiin. Matka 1823 metrin korkeuteen vie ainoastaan neljä minuuttia. 

Lumiset vuorenhuiput ja vihreät laaksot eivät ole Cantabrian ainoita valttikortteja. Cantabriasta löytyy myös kauniita luonnonrantoja, joita ympäröivä luonto on poikkeuksellisen kaunis.

Kaupunkiloma Espanjassa - parhaat kohteet

Girona

Girona kuuluu parhaimpiin kaupunkilomakohteisiin Espanjassa. Girona on todellinen kulttuurikehto, joka on toiminut usein Game of Thronesin kaltaisten jättimenestyssarjojen kuvauspaikkana. Gironan upea vanhakaupunki, juutalaiskortteli sekä kaupungin jylhä katedraali hurmaavat kokeneemmankin matkailijan. Kaupungin upea gastronomia ja lukuisat perinnetapahtumat keräävät Gironaan matkailijoiden lisäksi myös kauempaa saapuneita paikallisia. Gironan halkovan Onyarin joen varrelle rakennetut, värikkäät talot kuuluvat kaupungin valokuvatuimpiin maisemiin. 

Córdoba

Andalusiassa sijaitseva Córdoba on sädehtivä esimerkki eri kansakuntien yhteiselon arvokkaasta kulttuuriperinnöstä ja kaupunki kuuluu ehdottomasti Andalusian upeimpiin matkakohteisiin. Kaupunkiin saavutaan päiväretkelle kauempaakin, mutta parhaiten sen nähtävyyksistä pääsee nauttimaan majoittumalla Córdoban keskustaan, kuten Juderían alueelle. Córdoban ikoninen Mequita-katedraali on sen suosituin nähtävyys ja upea esimerkki maurilaisesta arkkitehtuurista. Kaupunki on myös kuuluisa keittiön antimistaan, kuten salmorejo-keitostaan sekä uppopaistetuista flamenquineistaan. Jos taas haluaa tutustua Córdobaa ympäröivään luontoon, kannattaa lähteä retkelle Sierra de Hornachuelosin luonnonpuistoon, jossa virtaa myös Andalusian pisin joki Guadalquivir. 

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca on fantastinen minilomakaupunki ja samalla yksi parhaimmista majoituskohteista Mallorcalla. Palmassa pääsee nauttimaan upeiden kulttuurinähtävyyksien ja herkullisen gastronomian lisäksi myös kauniista rannoista, jotka sijaitsevat vain kivenheiton päässä kaupungista. Palman suosituin nähtävyys on sen katedraali, joka kuuluu goottilaisarkkitehtuurin suurimpiin mestariteoksiin. Katedraalin vierailun jälkeen voi lähteä tutkimaan sympaattista Barrio de Santa Catalinan aluetta, joka tunnetaan myös Palma de Mallorcan omana "Sohona". Santa Catalina on upea sekoitus taidetta, ystävällisiä ihmisiä sekä trendikkäitä baareja ja ravintoloita. Myös Palman viehättävä vanhakaupunki huokuu samanlaista, autenttista tunnelmaa. 

Madrid

Halpalentojen solmukohde ja maan pääkaupunki Madrid on tietenkin ansainnut maininnan listallamme. Madridiin majoittuvilla tuskin tulee olemaan puutetta nähtävyyksistä ja aktiviteeteista. Kaupungissa järjestetään valtava määrä erilaisia tapahtumia, konsertteja, musikaaleja ja näyttelyitä ympäri vuoden. Madridin museot eivät nekään suurempia esittelyitä kaipaa ja Gran Vían, Calle Fuencarralin ja Calle Serranon ostoskadut pitävät himoshoppailijat viihdytettyinä.  

Metrolla voi nopeasti hurauttaa vaikka kaupungin ympäri. Viuhahtaen pääsee myös nauttimaan kaupungin parhaita tapaksia La Latinan, Lavapiesin tai Chuecan baareihin ja ravintoloihin. Coolein tunnelma löytynee Malasañan alueelta, joka on boheemi yhdistelmä urbaania taidetta, eri musiikkigenreille omistettuja baareja ja vapaamielistä tunnelmaa. Malasaña on vaihtoehtoinen trendimekka Madridin sydämessä.