Vaihtoehtoiset terveys- ja hyvinvointiaktiviteetit Espanjassa

Jos kaipaa erikoisempia hyvinvointiaktiviteetteja Espanjan lomalleen, kannattaa tämä artikkeli lukaista loppuun asti. Espanjasta löytyy valtava valikoima poikkeuksellisen erikoisia ja hieman outojakin tapoja edistää hyvinvointia ja parantaa erilaisia vaivoja. Moni terveyttä edistävä idea juontaa juurensa ikivanhoihin hoitomenetelmiin ja toiset taas pohjautuvat uudempiin, hyviksi todettuihin käytäntöihin. Perinteisten hierontojen, joogasessioiden ja kylpylärentoutumisen sijaan tämän artikkelin menetelmissä hellitään mieltä, ruumista ja sielua kokonaisvaltaisesti käyttäen hieman harvinaisempia tapoja. 

Olutkylpylät Espanjassa

Kylpeminen oluessa ei ole uusi ilmiö, sillä menetelmää on käytetty rentoutumiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen jo keskiajoilta asti. Oluessa on parantavia ainesosia jotka muun muassa helpottavat lihasjäykkyyttä, parantavat verenkiertoa, vähentävät stressiä ja auttavat taistelemaan erilaisia ikääntymisen merkkejä vastaan. 

Ensimmäinen olutkylpylä avattiin Espanjassa Granadaan vuonna 2017. Sen suursuosion saattelemana olutkylpylöitä on noussut maassa sen jälkeen kuin sieniä sateella. Granadassa, Alicantessa, Cádizissa ja Teneriffalla kylpylöiden veteen sekoitetaan muun muassa kuivahiivaa, humalaa, ohran siemeniä ja kanelia. 

Tarjolla olevia olutkylpyhoitoja on valtava määrä ja paketteja löytyy aina perustasosta premium-hoitoihin sekä yksityisimpiin kierroksiin kylpylän altailla. Yleensä kierros alkaa 20 minuutin rentoutumisella olutkuplatynnyrissä, jonka aikana voi maistella erilaisia tarjolla olevia olutmerkkejä. Tämän jälkeen siirrytään saunan puolelle, jolloin kylvyn ainesosat pääsevät paremmin imeytymään ihoon. Lopulta asiakkaat pääsevät rentoutumaan ohrasta tehtyihin lepotuoleihin, joka myös osaltaan edesauttaa kylvyssä käytettyjen ainesosien tehoa kehossa. Premium-paketteihin kuuluu lähes aina tarjolla olevan olutvalikoiman vapaa kulutus, hauska olutkaste sekä humalasta ja oluen hiivauutteista valmistettujen kosmetiikkatuotteiden pieni lahjapaketti. 

Eläinterapiaan liittyviä hyvinvointipalveluja Espanjassa

Barcelonasta loma-asunnon vuokranneiden kannattaa osallistua täällä suosittuun liikuntamuotoon: kissojen seurassa joogaamiseen. Jooga avartaa oman kehon tuntemusta ja auttaa olemaan paremmin hetkessä läsnä. Suara Cat Housessa joogaa on tehostettu kissojen terapeuttisen seuran avulla. Mikä parasta, terapiassa käytetyt kissat on adoptoitu Barcelonan katukissoja kotiuttavalta Suara Foundationilta. Voittoa tavoittelematon säätiö etsii työkseen suurkaupungin hylätyille kissoille rakastavia loppuelämän koteja. 

Oli sitten kyseessä kissajooga tai koirakahvila, eläinten kanssa vietetty aika parantaa aina mieltä ja kehoa. Barcelonasta löytyy myös matkailijoidenkin keskuudessa suosittu Husky House, jossa voi kahvitella upeiden siperianhuskyjen ympäröimänä. Sisäänpääsymaksu on ainoastaan viisi euroa ja vierailijoilla on mahdollisuus syöttää ja paijata siellä täällä temmeltäviä huskypentuja. 

Alpakoiden seurassa aikaa viettämisen on todettu helpottavan stressin ja ahdistuksen oireita. Alpakat ovat viisaita ja helposti käsiteltäviä eläimiä, joista jokaisella on oma hellyyttävä persoonallisuus. Alpakat ovat luonteeltaan ujoja, hiljaisia ja uteliaita sekä äärimmäisen älykkäitä. Espanjan maaseudulta löytyy muutamia alpakkatiloja, joihin myös matkailijat voivat lähteä päiväretkelle. 

Alpacas Cantabria tarjoaa tutustumisretkiä, joiden aikana vieraat pääsevät tutustumaan läheisesti tilalla asuviin alpakoihin. Pienen Llanos de Penagosin kaupungin lähellä Santanderissa sijaitsevalla tilalla opastetaan alpakoiden kasvatukseen, kerimiseen ja kudontaan liittyvissä asioissa ja vierailijat pääsevät myös nauttimaan piknik-eväistä tilan upeissa maisemissa. 

Andalusiassa sijaitseva Experience Alpacas taas tarjoaa rentouttavia viikonloppupaketteja, joiden aikana vieraat pääsevät rauhoittumaan alpakkojen seurassa upeiden maaseutumaisemien puitteissa. Córdoban Olive Millissä alpakat saa laiduntaa vapaasti ja tilan vierailijat pääsevät tapaamaan niitä luonnollisessa asuinympäristössään patikoimalla tiluksen jylhissä metsissä. 

Mutakylvyt Espanjassa

Erityisesti Espanjan rannikkoalueilta löytyvästä mudasta on löydetty useita tulehduksia ehkäiseviä, antioksidanttipitoisia ainesosia. Mudan uskotaan tehostavan kollageenin tuotantoa, parantavan verenkiertoa, poistavan kuona-aineita, helpottavan lihasjäykkyyttä ja heleyttävän ihoa. Mikä parasta, näihin luonnon mutakylpyihin pääsee aivan ilmaiseksi. 

Jos majoittuu lomalla Murciaan, kannattaa vierailla Las Charcas de Lo Paganin muta-altailla, jotka kuuluvat Espanjan kuuluisimpiin. Samettisen pehmeä altaiden muta houkuttelee paikalle tuhansia vierailijoita vuosittain, jotka tulevat hakemaan helpotusta proriasikseen sekä lihas- ja nivelkipuihin. Muta myös kuoriii ihoa hellävaraisesti jättäen sen pehmeäksi ja ravituksi. San Pedro del Pinatarin luonnonpuistossa sijaitsevassa Mar Menorissa voi myös nauttia mutakylvyistä ilmaiseksi.  

Jos taas majoittuu Cádiziin, kannattaa vierailla upealla Playa Bolonian rannalla, jonka hiekkadyynien takana sijaitseville kallioille on syntynyt hienoja muta-altaita. Kallion altaisiin on muodostunut mineraalirikasta mutaa kun merivesi on sekoittunut yhdessä magnesiumia, kuparia ja sinkkiä sisältävään maahan. Nämä ainesosat voivat yhdessä poistaa kehon kuona-aineita, vähentää ihon liiallista öljyntuotantoa, parantaa ihon verenkiertoa ja tehostaa sen kollageenituotantoa luonnollisesti. Bolonian altaille on hieman vaivalloisempaa saapua kuin Mar Menorin muta-altaille. Pääsy altaille on mahdollista ainoastaan laskuveden aikaan ja muutenkin paikka on pienoisen kävelymatkan päässä lähimmästä pysäköintialueesta. 

Baleaarien saarilta löytyy muutamia loistopaikkoja mutakylvyistä nauttimiseen. Ibizan lomahuvilojen suosikkialueen Santa Eulalian läheisyydestä löytyy muta-altaita lähellä Playa de Aigües Blanquesin rantaa saaren itäosassa. Sant Josepissa sijaitsevalla Playa Es Bol Noun rannalla voi taas käydä hieromassa ihoon mineraalipitoista punasavea. Paikalliset vierailevat rannalla säännöllisesti ja jättävät usein merivedestä ja punasavesta sekoitetun savinaamion iholleen koko päiväksi. Ihoa parantavien vaikutusten lisäksi punasaven sanotaan helpottavan kipeitä hyttysen puremia. 

Playa Roja on kaunis poukama Menorcan pohjoisosassa, jonka hiekka on väriltään punertavaa. Paikalliset tapaavat sekoittaa rannan punahiekkaa meriveteen, jonka jälkeen he kuorivat ihoa hellävaraisesti seoksella. 

Aiheeseen liittyvää luettavaa:

Espanjan kuumat lähteet

Kuumien lähteiden terveysvaikutukset tunnetaan monessa kulttuurissa tuhansien vuosien ajalta. Kylpeminen luonnon altaissa on aina symboloinut hengellistä puhdistumista ja kehon uusiutumista. Kuumissa lähteissä maan geoterminen lämpö lämmittää maan syvyyksiin valuvaa vettä sitoen siihen paremmin maan rikkaita mineraaleja, joka taas nousee takaisin pintaan muodostaen näitä  lämpimiä altaita. 

Kuumia lähteitä löytyy satoja ympäri Espanjaa. Nykyisin näitä altaita käytetään parantamaan reuman ja suolistosairauksien kaltaisia vaivoja. Kylpeminen lähteissä nopeuttaa myös aineenvaihduntaa, helpottaa lihasjäykkyyttä, poistaa kuona-aineita ja parantaa erilaisia iho-ongelmia. 

Galician Ourensea pidetään Espanjan kuumien lähteiden pääkaupunkina johtuen sen lähellä sijaitsevan Miñon-joen lukuisista luonnonlähteistä. Jotkut altaista ovat yksityisiä mutta monilla voi vierailla vapaasti ilmaiseksi. Esimerkiksi Pozas Muiño de Veiga on ilmainen kuumien lähteiden keskittymä upeissa maisemissa. Lähteiden vesi nousee 65-70 asteiseksi ja niiden veden on sanottu auttamaan erityisesti iho-ongelmiin, kuten atooppisiin ihosairauksiin ja ekseemaan. Erityisesti lapsiperheet ja pariskunnat viihtyvät Pozas Muiño de Veigan altailla. 

Outarizissa sijaitsevat kuumat lähteet on jaettu kahteen eri osaan ja niitä erottaa jalankulkijoille tehty silta. Pozas de Outarizin ja Burgas de Canedon altaita ympäröi kaunis puutarhamainen luonto ja alueelle on ilmainen sisäänpääsy. Molemmista paikoista löytyy niin kylmiä luonnonaltaita kuin kuumia lähteitäkin, joiden veden lämpötila on keskimäärin 60 astetta. Altaiden veden on sanottu tehoavan erityisesti reuman ja psoriasisin oireisiin. 

Niin ikään Ourensessa sijaitsevan Fuente O Tinteiron vesien parantavaan voimaan on uskottu jo pitkään. Veden lämpötila on keskimäärin 43 astetta ja sen sanotaan parantavan tehokkaasti arpia ja hoitavan suun limakalvon, aknen, ekseeman ja säärihaavojen iho-ongelmia. 

Noin 20 minuutin päässä Granadan kaupungin majoituspaikoista löytyy taas Las Pozas de Santa Fen kuumat lähteet. Altaiden lämpötila vaihtelee 38 ja 42 asteen välillä ja ne sijaitsevat upeassa miljöössä mänty- ja oliivipuiden ympäröimänä. Altaiden vesi on mineraalipitoista ja sen toivotaan auttavan ainakin lihassairauksiin, reumaan ja erilaisiin ihosairauksiin. 

Granadan maakunnasta löytyy myös suosittu Zújarin kuuma luonnonallas. Ilmainen nähtävyys sijaitsee upeassa paikassa Moun Jabalcónin ja Negratínin luonnonpuiston välissä. Cerro Jabalcónin vuorilta peräisin oleva vesi voi nousta jopa 40-asteiseksi. Vesi sisältää ravitsevia sulfaatteja ja mineraaleja, joiden niin ikään uskotaan tepsivän erilaisiin iho- ja lihassairauksiin. Paikalla oli aikoinaan roomalainen kylpylä ja paikan kuumien lähteiden käytöstä on todisteita jopa 2000 vuoden takaa. 

Alhaman kuumat lähteet kuuluvat Andalusian vanhimpiin ja niistä nautittiin eritoten Granadan nasridien dynastian aikana. Kuumat altaat näyttelivät tärkeää osaa maurilaisessa kulttuurissa ja vielä tänäkin päivänä Alhamasta löytyy verrattain hyvin säilyneitä todisteita paikalla sijainneesta kylpylästä. Alhaman vesi on keskimäärin 40-asteista ja moni paikallinen vierailee niillä päivittäin uskoen veden terveysvaikutuksiin. 

Las Pozas de Arnedillon kuumat lähteet sijaitsevat La Riojan alueella. Cidacosin joen uomassa sijaitseville altaille on ilmainen sisäänpääsy. Altaiden veden lämpötila vaihtelee, koska ensimmäisen altaan keskimäärin 52 astetta lämpimän veden valutessa alempiin altaisiin sen lämpötila viilenee hieman. Pozas de Arnedillon altaiden veden uskotaan auttavan erityisesti ihosairauksiin kuten psoriasikseen sekä erilaisiin luu-, nivel- ja lihassärkyihin. 

Hiljaisuuden retriitit ja patikkamatkat Espanjassa

Rentouttavat hiljaisuus- ja meditointiretriitit ovat alati kasvavassa suosiossa. Niitä suosivat erityisesti ne, jotka kaipaavat täydellistä irtaantumista arjen kasvattaneesta stressikuormasta. Retriitit kestävät muutamasta päivästä aina kolmeen viikkoon ja niitä yleensä järjestetään metsien keskellä tai rauhallisella rannikkoalueella. 

Tushitan meditaatiokeskuksella on yli 20 vuoden kokemus buddhalaisesta meditaatiosta. Gironan kukkuloilla järjestettävät kurssit ovat tasokkaita ja niiden suunnittelussa on otettu huomioon nykypäivän vaatimukset ja kurssilaisten mahdolliset erityistarpeet. Tushitan kurssilla todella pääsee irtaantumaan arjen huolista - paikassa ei ole edes puhelinkenttää. Tushita toimii aurinkoenergialla, joten sähkön käyttö on minimoitu. 

MasQi Energy House sijaitsee Sierra de Mariolan maaseudulla Alicanten ja Valencian välimaastossa. Yritys tarjoaa erilaisia aktiviteetteja ja terapiaa jossa haetaan hengellistä tasapainoa meditaation avulla. Apua haetaan myös hiljaisten patikkaretkien, joogan ja ruokavalion avulla. Valittavana on muutaman päivän paketeista aina kolmen viikon pidempiin retriitteihin. 

Secret Garden Personalised Retreats sijaitsee jylhillä Malagan vuorilla. Vierailijat voivat suunnitella oman hyvinvointiretriittinsä yhdistelemällä esimerkiksi meditaatiota ja muita erilaisia rentoutumis- ja hiljentymismenetelmiä samaan pakettiin. Maisemat ovat upeita ja vierailijat voivat käydä kävelyillä sekä uimassa paikan läheisissä joissa. Erityisen suosittuja ovat muutaman päivän kestävät "irtautumisretriitit", joiden aikana pääsee hyvin eroon arjen stressin tuomista solmuista. 

Retriittien ohella kannattaa ottaa kaikki hyöty irti Espanjan kauniista luonnosta. Walkingspirit järjestää ikimuistoisia, seitsemän päivää kestäviä patikkaretkiä henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa. Matkaan yhdistetään erilaisia mieltä tasapainottavia rentoutusharjoituksia ja meditaatiota. Somiedon luonnonpuiston maisemissa kulkeva reitti antaa matkailijalle mahdollisuuden tutustua Asturian vaikuttavaan luontoon. Näissä maisemissa sielu lepää ja mieli rauhoittuu.