Perhelomalle lasten kanssa Espanjaan

Tuntuuko arki ylivoimaisen väsyttävältä ja motivaatio on tehnyt katoamistempun? Seuraavan lomasuunnitelman tekeminen saattaa olla ajankohtaista - on mukava jatkaa arkea kun on mitä odottaa.
 
Olemme koonneet listan vinkkejä lapsiperheen lomasuunnitteluun, josta löytyy ideoita minne mennä, mitä ottaa mukaan ja mitä aktiviteetteja kannattaa miettiä. Pieni irtiotto aurinkoisempiin maisemiin piristää aina kummasti, varsinkin hektisempää arkea pyörittäviä vanhempia.
 

On selvää että pienten lasten kanssa lomaileminen ei ole niin yksinkertaista. Majoituksen löytyminen oikeasta paikasta, läheiset teemapuistot ja ruokailut ovat vain jäävuoren huippu mietittävien asioiden listalla. Seuraavaksi käyn läpi tärkeimmät asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon seuraavaa lomaa suunniteltaessa. 

Parhaat lomapaikat lapsiperheille Espanjassa

Kouluikäisten lasten loma-ajat tulevat vanhempien tietoon jo hyvissä ajoin ennen kouluvuoden alkua. Aikainen lintu madon nappaa, sillä Espanjassa parhaat lapsiperheiden loma-asunnot ja huvilat varataan nopeasti loppuun loma-aikoina. 

 

1. Teneriffa, Kanariansaaret

Suurimmalla Kanariansaarella Teneriffalla nautitaan lämmöstä ympäri vuoden ja lapsiperheille löytyy mukavasti tekemistä ja nähtävää.

Seikkailunhaluisimmat voivat lähteä Sendero de los Sentidosille (suom. aistien patikkapolulle) päiväretkelle tai vaikka tutustumaan tulivuori Teiden avaruusmaisiin maisemiin. Jos lapset pitävät vesileikeistä, Teneriffan saaren upeat rannat tarjoavat monipuolisesti vaihtoehtoja myös turvallista ympäristöä arvostaville lapsiperheille. Hauskat Siam Parkin ja Aqualandin vesipuistot pitävät koko perheen viihdytettynä ja Lago Martianezin ja Garachicon altaissa pääsee pulikoimaan upeissa maisemissa. 

 

2. Benalmadena, Costa del Sol

Aurinkorannikolla sijaitseva Benalmádena on upea kohde lapsiperheen lomalle. Pienestä rannikkokaupungista löytyy muun muassa tasokas eläinpuisto, hieno tivoli huvilaitteineen, trooppinen perhospuisto, maailmankuulu huvisatama aktiviteetteineen sekä satumaisen kaunis Castillo de Colmaresin linna. 

Benalmadenan loma-asunnoista löytyy mukavasti vaihtoehtoja myös perheille, jotka arvostavat rantojen läheisyyttä sekä omaa uima-allasta ja keittiötä. 

 

3. Calella de Palafrugell, Costa Brava

Costa Bravalta löytyy paljon upeita lomakohteita, joiden rantoihin ja maisemiin myös lapset ihastuvat. Viehättävän pieni Calella de Palafrugell on yksi ehdoton lapsiperheiden klassikko rannikolla. Calella de Palafrugellin rannat, valkoisiksi kalkitut talot ja leppoisa rannikkokylän ilmapiiri houkuttelee tuhansia lapsiperheitä vuosittain. 

Rennon loikoilun rannalla voi keskeyttää lähtemällä kävelylle Camino de Rondan polulle. Upeissa rantamaisemissa kulkeva polku kiemurtelee koko Costa Bravan läpi, ohittaen samalla rannikon parhaimpiin kuuluvia rantoja ja poukamia. Calella de Palafrugellin vuokra-asunnolta voi lähteä myös päiväretkelle Palsin keskiaikaiseen kylään, joka viskaa vierailijat ajassa vuosituhannen verran taaksepäin prinsessojen ja ritarien aikaan. 

4. Moraira, Costa Blanca

Costa Blancan rantalomaa suunnittelevien kannattaa tutustua upeaan Morairan rannikkokaupunkiin. Morairassa aika kuluu sen upeilla rannoilla ja rentoutuen kaupungin leppoisassa ilmapiirissä, nauttien Costa Blancan upeista makuelämyksistä tasokkaissa ravintoloissa.

Morairassa vehreät vuoret luovat upeita kontrasteja turkoosiin veteen. Morairan rannat ovat harvoin ruuhkaisia ja sieltä pääsee nopeasti päiväretkelle viehättäviin Benidormin, Altean ja Calpen rannikkokaupunkeihin. 

 

5. Salou, Costa Dorada

Kultaisten rantojen, kattavien aktiviteettimahdollisuuksien ja upeiden luontomaisemien Salou on sekin yksi lapsiperheiden suosikkikohteita Espanjassa. Kaupunki on virallisesti saanut kunniamaininnan perheystävällisenä lomakohteena Espanjassa. 

Saloun parhaimmilla rannoilla pääsee nauttimaan kristallinkirkkaasta vedestä, jossa lasten on mukava telmiä aamusta iltaan. Salouhun majoittuvat lapsiperheet voivat lähteä aktiiviselle seikkailuretkelle Bosc Aventuran köysiradalle, kävelylle Camino de Rondan patikkapoluille tai vauhdikkaaseen Port Aventuran teemapuistoon. Saloun perheaktiviteettien valikoima on todella kattava kaupungin pieneen kokoon nähden. 

Perheloma pienten lasten kanssa - vinkkejä ja neuvoja

1. Vaikka usein lapset pitävätkin lentokoneessa matkustamisesta, saattaa paineen vaihtelut koneen noustessa ja laskeutuessa aiheuttaa heille kipua korviin. Suosittelemme ottamaan tyhjiä vesipulloja mukaan käsimatkatavaroihin, jotka saa täytettyä lentoaseman wc-tiloissa ennen lähtöä. On tärkeää pitää lasten nestetasapainoa yllä matkan aikana ja nieleminen tasoittaa painetta korvissa. Juominen on tärkeää koko matkan aikana ja paineen vuoksi kannattaa juottaa lapset 35-40 minuuttia ennen laskeutumista. Myös tikkarit auttavat asiaa, jonka vuoksi niitä usein tarjotaankin lapsille ennen laskeutumista. 
 
2. Jos edessä on pitkä lento, kannattaa suosia ilta- ja yöaikaan lähteviä matkoja. Silloin lapset todennäköisemmin saavat nukuttua. Aamulennoissakin on hyvät puolensa, sillä niillä matkustaa usein vähemmän ihmisiä ja ne myöhästyvät harvemmin aikatauluista. 
 
3. Käsimatkatavaroiden sisältö kannattaa lapsiperheissä suunnitella tarkkaan. Vaikka perässä vedettävät käsimatkalaukut ovatkin käteviä, kannattaa vanhempien suosia reppuja. Näin kädet pysyvät vapaina ja vanhemmat voivat paremmin keskittyä lapsien tekemisiin. 
 
4. On parempi idea pakata lapsille mukaan terveellistä purtavaa kuin makeisia ja sipsejä. Suuri määrä sokeria antaa lapselle todellisen adrenaliinipiikin, jolloin on vaikeampi pysyä paikallaan pitkän lennon ajan. Hyviä eväitä ovat muun muassa pähkinät, rusinat ja kuivatut hedelmät. 
 
5. Ota lentokoneeseen mukaan pieni lomalahja pikkuiselle matkaajalle. Uusi kirja, sarjakuva tai vaikkapa matkapäiväkirja pitävät lapset viihdytettyinä ja paikallaan. Usein lennoilla näytetään lapsille sopivia elokuvia ja piirrettyjä, mutta luppoaikaa jää pitkillä lennoilla aina runsaasti.
 
6. Jos lapsesi on katoamistemppujen mestari, suosittelemme ottamaan matkalle mukaan GPS-paikantimen joka välittää vanhemmille lapsen sijainnin välittömästi.  Sijainti välittyy vanhemmille helpoiten kännykkäsovelluksen avulla, jolloin myös lapsella tulee olla oma puhelin. On myös hyvä laittaa pienemmille lapsille pieni ranneke, josta löytyy vanhempien puhelinnumero.  
7. Vaikka useimmiten perheet suosivatkin rantalomakohteita, eivät kaikki lapset viihdy hiekkaisilla rannoilla. Jos haluaa nauttia vedestä rauhallisemmassa ympäristössä, suosittelen vuokraamaan huvilan tai asunnon jossa on oma uima-allas. Altaalta pääsee tasaisin väliajoin syömään ja vanhemmat voivat rentoutua aurinkotuolissa vaikka hyvän kirjan parissa. 
 

8. Lomasta ei tule rentouttava kokemus jos kaikki päivät on ahdettu täyteen nähtävyyksiä. On houkuttelevaa ottaa kaikki irti alueen nähtävyyksistä, mutta loman tarkoitus on myos ottaa rauhallisesti ja tankata voimavaroja. Kannattaa siis jättää myös aikaa rennoille rantapäiville ja pelkkään rentoutumiseen.

Kävelemässä lasten kanssa

9. Vaikka vanhemmat saattaisivatkin pitää paikallisista ruoista, voi ruokailusta ravintolassa tulla painajaismainen kokemus pienempien lasten kanssa. Espanjan loma-asunnossa voi valmistaa ruuat itse, jolloin ei myöskään ole sidottu paikallisten ravintoloiden erikoisiin aukioloaikoihin. Toisaalta espanjalaiset ravintolat ovat hyvin valmistautuneita myös kansainvälisten lapsiperheiden makutottumuksiin. 
 
10. Kotiin paluu kannattaa suunnitella niin, ettei lapsilla ole heti seuraavana aamuna koulua. Matkustaminen on työlästä ja pienikin aikaero näkyy helposti myös lapsen arjessa. Kun seuraava päivä varataan lepoon ja matkalaukkujen purkamiseen, käy paluu arkeen rennommin koko perheeltä.