Perheloma teini-ikäisten kanssa Espanjassa

Lomasuunnitelmien tekeminen murrosikäisen kanssa on haasteellista. Miten saada teini-iän tunnekuohuissa kamppaileva nuori irtaantumaan ystävistään ja puhelimestaan viettääkseen laatuaikaa vanhempiensa ja sisarustensa kanssa? Vaikka idea saattaisikin tuntua toivottomalta, on loma Espanjassa myös teini-ikäiselle ikimuistoinen kokemus. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kokosimme vinkkejä miten suunnitella parhaiten loma nuoren matkaajan seurassa.

Vaikka teini-ikäisille loma vanhempien seurassa saattaa vaikuttaa tylsältä ajatukselta, voi idea saada tulta alleen kun tiedossa on matka nuortenkin suosimiin lomakohteisiin lämpimän Espanjan auringon alla. 

 Minne Espanjaan kannattaa lähteä lomalle teini-ikäisen kanssa?

1. Barcelona

Katalonian huikea metropoli ja Gaudín kaupunki Barcelona tarjoaa teini-ikäiselle valtavan valikoiman trendikkäitä kahviloita, pubeja, moderneja museoita, design-myymälöitä ja hauskoja aktiviteetteja. Jos miettii missä Barcelonassa kannattaisi yöpyä, on keskustan lähellä sijaitsevat alueet aina varmoja vaihtoehtoja huolettomaan lomailuun nuoren kanssa. Ne Barcelonan asunnot, joista avautuu näköala satamaan, merelle tai vaikkapa Eixamplen alueen tai La Ramblan vilkkaille kaduille ovat loistavia vaihtoehtoja teini-ikäisten kanssa matkustaville perheille. Myös nuori osaa arvostaa aamulla ikkunasta vastaantulevaa upeaa maisemaa. 

Picasson museo on kaupungin yksi suosituimmista nähtävyyksistä ja jos kotonasi asustaa modernia taidetta ihaileva nuori, kannattaa Barcelonassa ottaa suunta kohti Barcelonan MACBA:a. Nuorista on myös hauska vuokrata pyörä ja ajella Barcelonan parhaimpien rantojen ohi kulkevalla merenrantabulevardilla. Barcelona on lapsiystävällinen lomakohde, jossa teini-ikäiset voivat istua vanhempien seurassa kaupungin näköalaterasseilla ja trendikkäissä baareissa. Baarimikot mielellään taikovat nuorille näyttäviä alkoholittomia drinkkejä. 

 

2. Lanzarote, Kanariansaaret

Lanzaroten Kanariansaari tarjoaa upeita tulivuorimaisemia, tummahiekkaisia luonnonrantoja, kauaskantoisia maisemia ja erityisen viihdyttäviä aktiviteetteja nuorten mieleen. Jos teinisi on aina halunnut oppia surf-lautailemaan, kannattaa hänet viedä Caleta de Famaran kylään. Kylän vieressä avautuva pitkä ja leveä ranta sekä siellä toimivat koulut tarjoavat loistavat mahdollisuudet surffauksen harjoittamiseen ja samalla pääsee tutustumaan yhteen Lanzaroten kauneimmista rannoista. Caleta de Famara on pieni kylä, mutta tunnelma on hippimäisen rento ja sieltä avautuu upea näköala Famaran rannan takana kohoaville vuorille. 

Lanzarote on yksi pienemmistä Kanariansaarista, mutta silti siellä on runsaasti aktiviteettejä. Saaren rauhalliset tiet sopivat hyvin pyöräilyyn ja autolla pääsee mukavasti tutustumaan Lanzaroten pieniin kyliin. Vilkkaisiin turistikohteisiin kaipaavien kannattaa hakea asuntoa Lanzaroten suosituista Playa Blancan, Costa Teguisen tai Arrecifen lomakohteista.  

 

3. Mallorca, Baleaarien saaret

Suurin ja vilkkain Baleaarien saari Mallorca houkuttelee miljoonia perheitä lomailemaan vuosittain. Saaren hämmästyttävän turkoosi vesi, puuterimainen hiekka, upeat patikkapolut ja viehättävät pikkukylät hurmaavat nirppanokkaisimmankin teinin mennen tullen. Usein Mallorcan taloissa ja asunnoissa on oma uima-allas, jossa voi järjestää omat allasbileet ystävien kesken. 

Mitä sitten puuhata teinin kanssa Mallorcalla? Teinit tietenkin rakastavat hyvää ruokaa ja adrenaliinintäytteisiä aktiviteetteja. Mallorcan parhaimmalle rannalle Es Trencille hurauttaa nopeasti vuokra-autolla ja seikkailuhaluisimmat voivat lähteä tutkimaan veneellä saaren upeaa rannikkoa. Monelle Mallorcan pienelle merenrantapoukamalle pääsee ainoastaan meriteitse. 

 

4. Málaga, Costa del Sol

Malagan kaupungista on tullut viime vuosikymmenen aikana yksi Espanjan suosikkilomakohteista. Kaupunkiin tullaan rantalomalle nauttimaan Málagan upeista rannoista, mutta myös lyhyille viikonloppu- ja kaupunkilomille. Málagan loma-asuntoja löytyy kaupungin historiallisesta vanhastakaupungista, jossa kaikki kaupungin päämonumentit, ravintolat ja nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Mikäli tavoitteena on hankkia kateutta herättävä rusketus, kannattaa majoitusta hakea vaikka Malaguetan rannan läheisyydestä. Kaupungissa liikkuminen tapahtuu rennosti kävellen ja Málagaan voi tutustua myös pyöräillen. Kaupungista löytyy myös pitkä liuta ilmaisia perheaktiviteetteja, kuten vapaan pääsyn museoita ja taidenäyttelyitä. 

Málagassa lomaillessa kannattaa osallistua Costa del Solin ilmaisretkille, jotka sopivat loistavasti myös teini-ikäisille. Erityisesti retki Rio Chillarin joelle, kajakin vuokraus Nerjan upeilla rannoilla sekä päiväretki Bermejalesin järvelle ovat myös nuorten mieleen. Málagaa ympäröivä luonto on poikkeuksellisen kaunis ja tarjoaa paljon mahdollisuuksia luonnon ystäville. 

 

5. Teneriffa, Kanariansaaret

Teneriffan teemapuistot, upeat rannat, patikkapolut ja loputtomat vesiurheilumahdollisuudet pitävät vaativammankin teinin viihdytettynä. Saarelta löytyy majoitusvaihtoehtoja jokaiselle, kuten asuntoja Teneriffan rannoilta ja kodikkaita maaseututaloja vuorilta. Ympäri vuoden jatkuva lämmin sää tekee Kanariansaarista loistavan lomakohteen myös talvella. 

Teneriffan ilmaisien aktiviteettien ja nähtävyyksien skaala on myös laaja. Suosittelen käymään pulahtamassa Garachicon luonnonaltailla ja käymään tutustumassa saaren historialliseen kanariantraakkipuuhun El Dragoon, jonka arvioidaan olevan yli tuhat vuotta vanha. 

Perheloma teini-ikäisen seurassa - 10 vinkkiä miten valmistautua matkaan nuoren kanssa

1. Yhteinen suunnittelu. Yritä saada nuori mukaan lomasuunnitteluun ja ota selvä mitkä asiat häntä kiinnostavat ja miten hän haluaisi loma-ajan käyttää. Nuoret jakavat kokemuksia keskenään varsinkin sosiaalisessa mediassa, jossa saattaa näkyä kuvia sukellushetkistä rauskujen keskellä tai kanjonoinnista etelä-Espanjan huikeissa maisemissa. 

2. Shoppailuhetki ennen lomaa. Teinin saa mukavasti viritettyä lomatunnelmaan viemällä hänet shoppailemaan uusia lomavaatteita. Uusi mekko tai hienot aurinkolasit herättävät kummasti lomafiiliksiä. 

Aikuiseksi kasvamiseen liittyy aina monenlaisia haasteita ja nykymaailman vauhdikkaaseen menoon liittyviä paineita. Teini-ikäisille on usein tärkeää näyttää hyvältä ja murrosiän kasvuvauhti on armotonta; vaatteita täytyy ostaa muuttuvalle nuorelle tiuhaan tahtiin. 

3. Mihin majoittua teini-ikäisen kanssa? Nuoret tarvitsevat yksityisyyttä ja tilaa, joten suosittelemme vuokraamaan asunnon jossa on hänelle oma huone. Espanjasta löytyy perheasuntoja ja huviloita omalla uima-altaalla, jotka sopivat hienosti isommallekin perheelle. Kun jokaisella on oma huone ja yhteinen vapaa-ajanviettoalue, sujuu lomailu rennommin. Nuori harvemmin haluaa nauttia hiljaisuudesta ja luonnonrauhasta, jonka vuoksi varmempi vaihtoehto on vuokrata asunto läheltä ostoskatuja, kahviloita ja rantoja. 

4. Kaikkien yhteinen loma. Vaikka onkin tärkeää viettää mahdollisimman paljon aikaa perheen kesken, on ymmärrettävää että vanhemmat mielellään varaavat vaikka yhden illan kahdenkeskeiselle ajalle. Lomallakin on mahdollista pyytää illaksi luotettava lapsenvahti viihdyttämään pienempiä lomalaisia. Lapsenvahti kannattaa aina palkata turvallisen yrityksen kautta, esimerkiksi Miss Baby Sitter on luotettava toimija. 

5. Ranskalaisia vai espanjalaisia chiliperunoita? Ruokailu on tietenkin tärkeä osa jokaista lomaa eikä Espanja tuota pettymystä tässäkään. Jos nuori lomalainen mielellään kokeilee erilaisia ruokia, kannattaa hänet tutustuttaa Espanjan maailmankuulun keittiön antimiin. Jos hän kuitenkin mielummin pysyttäytyy hampurilaisissa ja pizzoissa, löytyy Espanjasta loistavia kansainvälisen keittiön taitajia ympäri maata. 

6. Haastavat puheenaiheet. Vaikka tulisikin mieleen puhua nuoren kanssa haastavimmista aiheista, kuten koulunkäynnistä ja käyttäytymisnormeista, kannattaa ikävät aiheet jättää loman ajaksi syrjään. Kinastelu saattaa johtaa siihen, että nuori viettää lopun matkasta kuulokkeet päässä hautautuneena omaan huoneeseensa. Hankalia asioita voi taas puida kotona. 

7. Vähän on enemmän. Lomaa teini-ikäisen kanssa ei kannata aikatauluttaa minuutilleen, koska nuoret tiedettävästi rakastavat pitkään nukkumista ja yömyöhään valvomista. Hyvä tapa saada nuori ylös varhain on tehdä koko perheelle maukas aamiainen, jota ei edes nuori halua missata. Kannattaa myös suunnitella päivien ohjelma järkevästi ja yhdistellä kaikkia kiinnostavia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä. Kukaan nuori ei jaksa tutustua moneen museoon saman päivän aikana. 

8. Internet. Nuorten on pystyttävä pitämään yhteyttä ystäviin ja sosiaalisen median kanaviin lähes kellon ympäri. Lomakuvien postaus on sääntö eikä poikkeus ja kavereita ei unohdeta edes loman ajaksi. Vanhempien kannattaa huolehtia että loma-asunnossa on rajaton wifi-yhteys, jolloin puhelinta käytetään ainoastaan majoituskohteessa ja sen ulkopuolella koko perhe saa nauttia nuoren jakamattomasta huomiosta. 

Surffausta Espanjassa

9. Uusia kokemuksia. Joskus on helpompi irrottautua vanhemman roolista loman ajaksi ja ottaa enemmän toverillinen rooli nuoren kanssa. Käyttäytymissääntöjä ei toki heitetä nurkkaan, mutta myös nuoresta on mukava puuhata vanhempien kanssa uusia asioita ja lähetä vaikka isän kanssa vesihiihtämään, sukeltamaan tai vaikka riippuliitämään! Uudet kokemukset ovat aina hauskoja ja niitä muistellaan vielä vuosikausia eteenpäin. 

10. Pieniä suuria yllätyksiä. Nuoret arvostavat ystäviensä ja idoileidensa mielipiteitä ja tapoja enemmän kuin mitään muuta. Vanhemmat voivat tehdä pientä tutkimustyötä ennen lomaa ja yllättää teinin vaikka viemällä hänet paikkaan, jossa hänen idolinsa ovat ruokailleet tai viettäneet iltaa. Kuvat näissä paikoissa ovat varmoja hittejä nuoren instagram-tilillä. Nuoresta on myös mukava poseerata valokuvissa upeissa maisemissa, joten vanhempien kannattaa myös hiota hieman kuvaajan taitojaan ennnen lomaa.