Vuoden 2021 parhaimmat juoksutapahtumat Espanjassa

Nykyinen sosiaalisessa mediassa ja fitness-maailmassakin jylläävä juoksubuumi on jyrännyt muiden urheiluharrastusten edelle huimaa vauhtia. Erilaiset kansainväliset juoksutapahtumat houkuttelevat joka vuosi yhä enemmän lajin harrastajia ja myös Espanjassa järjestetään valtava määrä näyttäviä maratoneja ja muita juoksutapahtumia vuosittain.
 
Espanjassa järjestettävien juoksutapahtumien reitit kulkevat upeissa maisemissa ja maan leuto ilmasto tarjoaa loistavat puitteet tapahtumien järjestämiselle.

Olemme koonneet listan Espanjan parhaista juoksutapahtumista vuodelle 2021. Älä missaa mahdollisuutta osallistua näihin tasokkaisiin tapahtumiin ja lähde vauhdikkaalle lomalle Espanjan auringon alle!

Valencian maratooni

1. EDP Bilbao Night Marathon 2021

Lokakuun 23. päivä järjestettävä EDP Bilbao Night Marathon tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua Bilbaon kauniiseen kaupunkiin. Juoksutapahtuma kulkee kaupungin tärkeimpien nähtävyyksien kautta, jotka ovat yöaikaankin kauniisti valaistu. Vuonna 2019 tapahtumassa juoksi yli 12 000 innokasta osalllistujaa jopa 54 eri maasta. Heistä moni palaa tapahtumaan myös tänä vuonna. 
 
Bilbaon yömaraton kuuluu Espanjan urheiluviraston, Real Federación Española de Atletismo RFEA:n virallisiin tapahtumiin ja se suurin yöaikaan juostava maraton. Kisan ampaistessa käyntiin valtava ilotulitus täyttää Bilbaon öisen taivaan väriloistolla.

EDP Bilbaon maratooni

Tapahtumassa on kolme eri reittiä. Maraton ja puolimaraton on suunnattu ammattilaisille ja 10 kilometriä pitkä Carrera Pirata-reitti koko yleisölle. 

2. Menorca Cami de Cavalls Epic 360º Trail 2021

Trail Menorca Camí de Cavals

Marraskuu 5.-7. päivä juostaan Baleaarien saarten suosittu Trail Menorca Epic 360º, jonka 157 kilometriä pitkä reitti kiertää upeaa Menorcan saarta. Reitti on jaettu kolmeen eri pituiseen rupeamaan ja niistä jokainen kulkee erilaisten maisemien kautta. Menorca on tunnetusti yksi Baleaarien upeimmista saarista ja tämä loistavasti järjestetty tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden tutustua saareen ja sen upeaan luontoon. 

 
Compressport Trail Menorca Camí de Cavalls on yksi Euroopan haastavimmista juoksureiteistä. Se kulkee niin ikään Menorcan kauneimpien maisemien keskellä ja reitin pituus on huimat 185 kilometriä. 

3. Canarias InfinityXtreme 2021

Kabariansaarilla järjestettävän InfinityXtremen päivämääriä ei ole vielä julkistettu tälle vuodelle. Teneriffan suosikkilomakohteen Puerto de la Cruzin länsipuolella sijaitsevassa Los Realejosissa järjestettävä tapahtuma valtaa saaren pohjoisosan kaksi vilkkainta tietä, joista voi samalla ihailla saaren upeaa Teide-tulivuorta.  
 
Teneriffan tapahtumassa on kaksi eri haastetta. InfinityXtreme Sprint haastaa osallistujat sevitytymään erilaisista haastavista esteistä yhdessä tunnissa, joita on asetettu neljän kilometrin pituiselle reitille. InfinityXtreme Radical taas haastaa selviytymään samasta reitistä kahteen kertaan kahdessa tunnissa. 

Reiteille mahtuu kerrallaan mukaan vain 800 henkilöä, jonka vuoksi on tärkeä ilmoittautua mukaan ajoissa. Tapahtumaan ottaa osaa vuosittain yhä enemmän osallistujia ja InfinityXtreme on myös noteerattu kansainvälisesti. 

Infinity Xtreme Teneriffalla

4. Valencia Trinidad Alfonson maraton

Valenciassa juostaan loppuvuodesta todellinen juoksutapahtumien klassikko, Maratón de Valencia tai toiselta nimeltään Maratón Trinidad Alfonso, joka on järjestetty vuodesta 1981 lähtien. Tasainen reitti ja Valencian joulukuussa jo hieman viileämpi ilmasto houkuttelee tapahtumaan vuosittain yhä enemmän osallistujia. 

Maraton juostaan pääasiassa maaseudulla, mutta sen lähtö- ja maalipisteenä toimii kaupungin hätkähdyttävä taiteiden ja tieteiden kaupunki. Reitin loppumetrit juostaan näyttävällä, veden päälle rakennetulla osuudella. 

Valencian maraton

5. Ibizan maraton ja puolimaraton 

Huhtikuun 10. päivä juostaan Ibizalla odotettu maraton, joka järjestetään vasta neljättä kertaa. Ibizan maraton kiertää saaren upeimpien maisemien kautta ja päättyy pieneen Santa Eulària des Riun rannikkokaupunkiin.
 
Ibizan toiseen täysmaratoniin odotetaan jopa 3 000 juoksijaa eri maista. Maratonin lisäksi tapahtumassa voi juosta pienemmän matkan tai osallistua samaan aikaan järjestettävään Touribisport-tapahtumaan. 
 
Juoksijat voivat osallistua kolmeen eri kisaan: 21K+21K-maratoniin, 20K:n tai 12K-matkaan. Näistä ensimmäinen on kisan uusi konsepti, jossa kaksi kisaajaa juoksee puolet normi-maratonin matkasta. 20K taas käsittää normaalin puolimaratonin matkan ja 12K taas sopii vähemmän juoksua harrastaneille. 

Ibizan puolimaraton juostaan 1.5.2021. Reitin alkamispisteenä toimii pieni San Josen kylä ja se päättyy tuttuun tapaan Ibizan kaupunkiin. Myös rekisteröinti puolimaratoniin on jo auki. 

Juoksutapahtumat Baleaarien saarilla

6. Ultra Run Sierra Nevada 2021

Huhtikuun 9. päivä juostaan Andalusian odotetuimpiin juoksutapahtumiin kuuluva Ultra Run Sierra Nevada. Viime vuonna tapahtumaan otti osaa 1300 juoksijaa yli 35 eri maasta ja myös tänä vuonna Ultra Sierra Nevada Runin toivotaan vetävän yhtä valtavan yleisön Andalusiaan. 

Juoksutapahtuma startataan Granadan historiallisessa kaupunginosassa aivan henkeäsalpaavan Alhambran vuoren ja palatsin juurella ja se jatkuu aina Pradollanon hiihtokeskukselle asti. Ultra Sierra Nevadassa voi juosta kolme eri matkaa: Ultran (100 km), Trailin (62 km) tai Maratonin (40 km). 

Ultra Sierra Nevada juoksutapahtuma

7. Fornellsin puolimaraton Menorcalla

Fornellsin puolimaraton (21 km) järjestetään tänä vuonna kahdeksannetta kertaa. Myös tämä tapahtuma tarjoaa loistavan mahdollisuuden nauttia juoksemisesta Menorcan saaren valokuvauksellisissa maisemissa. Päivämääriä tapahtumaan ei ole vielä julkistettu.
 
Fornellsin 21 kilometrin pituinen puolimaraton starttaa Es Mercadalista, kulkee Camino de la Tramutanan kautta aina Fornellsiin asti. Reitti tarjoaa saaren upeimpia maisemia ja raikas Välimeren tuuli avittaa suoriutumista. Es Mercadalin ja Fornellsin välillä kulkee tapahtuman aikana linja-autoyhteys, johon täytyy varata liput tapahtuman rekisteröinnin yhteydessä. 
 
Pienempää haastetta kaipaaville on järjestetty lyhyempi, 10 kilometrin matka, jonka lähtö- ja maali ovat molemmat viehättävässä Fornellsin kylässä. 
 

8. Málagan maraton

Joulukuun toisen sunnuntain aamuna kajahtaa klo 9.00 jälleen kerran Málagan maratonin lähtölaukaisu. Monen lajin harrastajan mielestä juuri Malagan maraton on Espanjan paras juoksutapahtuma. Maraton antaa juoksijoille paljon tilaa ja se kulkee kaupungin upeimpien kohteiden, kuten vanhankaupungin, sataman ja merenrantabulevardin kautta. 

Tapahtuman järjestäjät ovat huolellisesti kuunnelleet juoksijoiden aikaisempien vuosien palautteita ja he ovat muokanneet tapahtumaa heidän toiveiden mukaisesti. Senkin vuoksi Málagan maraton on äärimmäisen suosittu juoksun harrastajien keskuudessa. Tapahtumassa on lukuisia levähdyspisteitä ruokakojuineen, joista viidessä on ensiapuhoitajat valmiudessa. 

Malagan maraton

9. Teneriffan Bluetrail

Kanariansaarilla järjestettävä Bluetrail de Tenerife on Espanjan korkeimmalla kulkeva juoksureitti ja se kuuluu myös koko maan haasteellisimpiin matkoihin. Vaikka reitti onkin todella vaativa, tapahtumaan ilmoittautui vuonna 2019 ensimmäisen viikon aikana jopa 2000 osallistujaa (maksimi osallistujamäärä on 2700). 

Teneriffan Bluetrail

Ehkä tapahtuman suosio johtuu sen erikoisesta reitistä. Bluetrail nousee jopa 3500 metrin korkeuteen ja sen matkalla voi ihailla saaren upeita tulivuorimaisemia. Reitti päättyy Teide-tulivuorelle, joka on myös Espanjan korkein huippu. Teneriffan vuorilla on myös raikkaampi ilma ja maailman kirkkaimpiin kuuluva tähtitaivas. 

Teneriffan Bluetrail

Vuonna 2021 Bluetrail juostaan 4. kesäkuuta ja tapahtumassa voi ottaa osaa neljään eri haasteeseen: Ultraan (101,5 km), Trailiin (71 km), maratoniin (44 km) tai puolimaratoniin (20 km). Liikuntarajoitteisille järjestetään kolme lyhyempää reittiä, 1,2 km, 3,7 km ja 8 km. Lisää tietoa kisasta löytyy sen virallisilta kotisivuilta

10. EDP Rock´n´Roll Madrid 2021 maraton ja puolimaraton

Syyskuun 26. päivä Madridissa järjestetään villi ja vauhdikas Rock´n´Roll-maraton. EDP Rock ´n´ Roll Maratón Madrid on yksi Euroopan odotetuimpia maraton-tapahtumia, jonne odotetaan tänäkin vuonna jopa 37 000 osallistujaa.

EDP Rock´n´Rollin reitti kulkee kaupungin tunnetuimpien nähtävyyksien, kuten Puerta del Solin ja Ateltico Madridin uuden stadionin ohi ja päättyy Parque El Retiron puiston vieressä sijaitsevalle Fuente de Neptunon suihkulähteelle. Matkan varrelle on pystytetty valtavia konserttilavoja, jossa kuullaan tunnettuja musiikkiyhtyeitä viihdyttämässä osallistujia ja muita tapahtuman vieraita.  

Edp Rock´n´Roll Madrid maraton

Tänäkin vuonna Madrid tarjoaa kolme eri matkaa: maratonin (42 km, osallistujamäärä max. 15 000), puolimaratonin (21 km, osallistujamäätä max. 17 000) sekä lyhyemmän 10 kilometrin reitin (osallistujamäärä max. 7 000). Lataa Rock ´n´ Roll Madrid-maratonin kartta

11. Sherry-maraton, Jerez de la Frontera

Ne jotka haluaisivat yhdistää juoksureissuun myös aitoa espanjalaiskulttuuria, tulevat ihastumaan Jerez de la Fronteran Sherry-maratoniin. Myös Jereziä pidetään flamencon kotipaikkana ja maailmankuulun sherry-viinin synnyinpaikkana. Jerez de la Fronteran matkailijat viettävät usein aikaa kierrellen alueen upeita bodegoita, joissa pääsee maistelemaan tätä loistavaa viiniä ja tutustumaan sen valmistusprosessiin.

Sherry-maratonin alkupätkästä muutama kilometri kulkee kaupungin keskustassa, jonka jälkeen se jatkuu Jerez de la Fronteran valokuvauksellisella maaseudulla ohittaen lukuisia viinitarhoja ja -viljelmiä. Maratonin levähdyspisteillä saa veden lisäksi halutessaan myös pienen maistiaisen sherryä!

Maratonin lisäksi kaupungissa järjestetään lukuisia muita tapahtumia, jotka rohkaisevat saapuneita osallistujia tutustumaan paremmin Jerez de la Fronteran kaupungin upeisiin nähtävyyksiin. 

Sherry Marathon - Jerez de la Frontera

Tähän päättyy listamme tämän vuoden parhaimmista juoksutapahtumista Espanjassa. Maasta löytyy upea valikoima eri vaativuustason urheilutapahtumia, joiden näyttämönä toimii maan upeat kaupungit ja henkeäsalpaavat luontomaisemat. 
 
Vaihda siis rohkeasti maisemaa ja ilmoittaudu ikimuistoiselle urheilumatkalle saman tien!
 

Lisää luettavaa: