Parhaat rantalomakohteet Pohjois-Espanjassa

Vehreästä Pohjois-Espanjasta on tulossa kovaa vauhtia todellinen rantalomakohteiden mekka Euroopassa. Suosittuus on alueen koskemattomamman luonnon, kauniiden luonnonrantojen, hurmaavien rannikkokylien ja kestävän matkailun ansiota. 

Pohjois-Espanjan upea rannikkoalue käsittää rantaviivaa Costa Bravan rannoilta aina Biskajanlahdelle ja Galiciaan asti. Pohjoisesta löytyy loistava valikoima niin lapsiystävällisiä rantoja, yksityisempiä pikkupoukamia sekä urbaaneja rantoja lähellä toimintaa ja viihdykkeitä. Tarjontaa on valtavasti, mutta valinta on vaikea! Alla oleva lista parhaimmista rantalomakohteista Pohjois-Espanjassa auttaa vaihtoehtoja punnitsevia matkailijoita päätöksenteossa. 

Costa Brava

Tossa de Mar

Kaunis ja suosittu Tossa de Mar on idyllinen rantalomakohde, jossa on ripaus keskiajan tunnelmaa. Valtava muuri suojelee kylän tunnelmallista Vila Vellan vanhaakaupunkia ja seitsemän muinaista vartiotornia muistuttaa alueen rauhattomasta menneisyydestä. Erityisesti lapsiperheet päätyvät vuokraamaan usein loma-asunnon Tossa de Marista, jolloin he pääsevät päivittäin nauttimaan Platja Granin ja Mar Menudan kaltaisista lapsiperheiden rannoista. Myös 80 metriä pitkä Playa Es Codolar kuuluu kaupungissa lomailevien matkailijoiden suosikkirantoihin. 

Kesäaikaan vilkkaan Tossa de Marin rannat täyttyvät jo varhain aamulla. Jos kaipaa yksityisempää rantaa, kannattaa lähteä patikoimaan Cala Polan ja Cala Bonan poukamille, joille kannattaa myös viedä omaat eväät mukana. Tossan lähellä sijaitsevat myös kuvankauniit Cala Giverolan ja Cala Futaderan poukamat, joiden vesi on hämmentävän turkoosi ja joilla parveilee usein snorklaajia. Tossa de Mar on yksi parhaimmista rantalomakohteista Pohjois-Espanjassa perheille ja pariskunnille. 

Tossa de Mar sopii parhaiten: perheille, ruokamatkailijoille, kulttuurin ystäville ja pariskunnille.

Empuriabrava

Luksuslomakohde Empuriabrava on koko Euroopan suurin asutettu satama-alue. Kaupunki rakennettiin aikoinaan valtavan suon päälle ja tänä päivänä siellä kiemurtelee kymmeniä kilometrejä pitkä kanaaliverkosto. Ei siis ihmekään että Empuriabravaa luonnehditaan usein Espanjan omaksi Venetsiaksi! Ylellisen Empuriabravan loma-asuntojen terasseilla voi nauttia illasta katsellen ohi lipuvia veneitä ja monissa on jopa oma pieni laituri. Suomalaistenkin suosima Costa Brava on tunnettu upeista rannoistaan ja Empuriabrava sijaitsee rannikkoalueen kauneimmalla alueella, jossa rantojen kokoelma on vertaansa vailla. Lomakohde sopii loistavasti lapsiperheille, joille on tarjolla loistavasti palveluja sekä pienemmille lomalaisille suunnattuja aktiviteetteä ja vesiurheilumahdollisuuksia. 

Jos haluaa tutustua Empuriabravan lisäksi kaupungin lähialueisiin, kannattaa reippailla kävellen sen naapurikaupunki Rosesiin tai lähteä ajoretkelle Cadaquésin kylään. Reipasta luontoretkeä kaipaavat voivat suunnistaa Cap de Creusin luonnonpuistoon, josta löytyy upeita merenrantapoukamia ja kauniita maisemia. Empuriabrava sopii ylellistä lomakohdetta etsiville rantalomalaisille sekä lapsiperheille, jotka arvostavat palvelujen läheisyyttä ja helppoa lomailua. 

Empuriabrava soveltuu parhaiten: lapsiperheille, luontomatkailijoille ja luksuslomailijoille.

Cala Montgó

Jos haluaa rauhallisiin rantamaisemiin lomailemaan, kannattaa etsiä loma-asuntoa Cala Montgón poukaman läheisyydestä. Jopa 600 metriä pitkän poukaman varrelta löytyy mukavasti palveluja ja tunnelma on rento ja huoleton. Rannalla loikoilun lisäksi aikaa voi viettää patikoimalla läheisessä Montgrín luonnonpuistossa. 

Cala Montgó soveltuu parhaiten: lapsiperheille, pariskunnille ja luontomatkailijoille. 

Sa Riera (Begurin kunta)

Jos haluaa majoittua lähelle todellista poukamien ja hiekkarantojen monipuolista valikoimaa, kannattaa etsiä majoitusta Sa Rierasta. Tämä upea rannikkokaupunki sijaitsee Begurin kunnassa ja soveltuu hienosti täydelliseen rantalomaan Costa Bravalla. Sa Rierassa pääsee nauttimaan Platja de Sa Rieran, Platja del Racón sekä Cala de l'Illa Rojan kaltaisista, täydellisyyttä hipovista rannoista. Myös monessa postikortissa komeileva Sa Tunan rannikkokylä sijaitsee kävelymatkan päässä Sa Rierasta. 

Sa Rieran eteläpuolelta löytyy kuvan kaunis Platja Fondan ranta, joka on piiloutunut korkeiden kalliojyrkänteiden ja mäntypuiden lomaan. Hieman edempänä sijaitsee Platja Cala Aiguablavan lahti, joka täyttyy matkailijavilinästä kesän lomakuukausina. Begurista löytyy upeita rantamaisemia ja yksityisiä poukamia rennompaa ilmapiiriä kaipaaville. Rantarentoilun jälkeen voi lähteä kiertämään Camí de Rondan polkua, joka kulkee Katalonian parhaimpien rantojen ohi.

Sa Riera soveltuu parhaiten: perheille, kulttuuri- ja luontomatkailijoille sekä pariskunnille. 

Baskimaa

San Sebastián

Playa de La Conchan ranta San Sebastianissa

San Sebastián on todellinen pohjoisen valopilkku, joka on tunnettu luksuslomailijoistaan, herkullisesta gastronomiastaan sekä upeista rannoistaan. Urbaania Pohjois-Espanjan rantalomaa suunnittelevien kannattaa etsiä loma-asuntoa San Sebastiánista, joka tarjoaa mukavasti tehtävää ja nähtävää moneen makuun. Kaupungin upein ranta on sen edessä avautuva, simpukan muotoinen Playa de la Concha, joka on lukuisaan otteeseen äänestetty Tripadvisorin käyttäjien toimesta Euroopan parhaimmaksi rannaksi. Rantapäivän jälkeen voi suunnistaa läheisiin tapas-baareihin nauttimaan pintxosia ja alueen loistavia viinejä. 

Jos kaipaa San Sebastiánissa hetkeksi pois suuremmasta vilinästä, kannattaa kävellä merenrantabulevardia kohti Monte Urgullia. Vastaan tulee upea Playa de Ondarretan ranta, jonka tunnelma on Conchaa rennompi ja rauhallisempi. Toisenlainen tunnelma löytyy myös vanhankaupungin vieressä sijaitsevasta Grosin hippikaupunginosasta. Boheemien kahviloiden, pikkuliikkeitten ja edullisten hippihostellien lisäksi Grosista löytyy upea Playa de la Zurriolan ranta, joka on myös surf-lautailijoiden lempiranta kaupungissa. 

San Sebastián sopii parhaiten: kaupunkilomaan, ruoka- ja kulttuurimatkailuun, juhlimiseen ja vesiurheilijoille.

 

Zarautz

Pohjoisen rantalomakohteiden klassikko Zarautz hurmaa edessä avautuvalla, 2,5 kilometriä pitkällä hiekkarannallaan. Ranta jakautuu kolmeen osaan: keskiosa kuuluu surf-lautailijoille, länsiosa taas lapsiperheille ja kolmas pää hiekkadyyneineen soveltuu yksityisempää tunnelmaa kaipaaville pariskunnille. Kaupungin edessä kulkeva merenrantabulevardi liikkeineen ja ravintoloineen jatkuu aina naapurikaupunki Getariaan asti. 

Kun lomailee Baskimaassa, kannattaa ottaa selvää etukäteen alueella järjestettävistä päiväretkistä. Täällä voi muun muassa lähteä Zumaian ja Deban maisemiin patikoimaan, jossa pääsee ihailemaan vuoristoon muotoutuneita flyssi-kerrostumia. Kannattaa myös vierailla San Juan de Gaztelugatxen saarella, joka on useaan otteeseen näkynyt kuuluisassa Game Of Thrones-sarjassa. 

Baskimaa soveltuu parhaiten: perheille, ruoka- ja luontomatkailijoille ja surf-lautailijoille. 

Kantabria

Santander

Kulttuuririkas ja viehättävä Santander soveltuu myös rantalomakohteeksi. Santander sijaitsee yhdessä koko Espanjan kauneimmista lahdenpoukamista ja alueelta löytyy rantoja moneen makuun. Lapsiperheet viihtyvät kaupungin urbaaneilla Playa de Los Peligrosin, Playa de La Magdalenan tai Playa de Los Bikinisin rannoilla, jotka kaikki sijaitsevat lähellä toisiaan. Rannoilla päivystää hengenpelastajia, laineet ovat lempeät ja turvaverkot pitävät moottoriveneet poissa. 

Magdalenan niemenkärjen toisella puolella löytyvältä Sardineron alueelta löytyy lukuisia hiekkarantoja, luksustaloja ja ylellisiä ravintoloita. Jos kaipaa yksityisempää rantatunnelmaa, kannattaa kulkea lahden ohi Playa de Los Molinucosille tai Playa de Mataleñasille, jotka lepäävät korkeiden kalliojyrkänteiden juurella. Paras paikka auringonlaskun seuraamiseen löytyy Cabo Mayorin majakalta, jolta avautuu upea näköala Biskajanlahdelle. 

Seikkailunhaluisemmat voivat ottaa lautan lahden toiselle puolelle ja majoittua Somon alueelle. Täältä löytyvät upeat Playa del Puntalin, Playa de Somon ja Playa de Loredon rannat. Pitkillä hiekkarannoilla on enemmän yksityisyyttä ja täällä voi myös harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja. Rantojen lisäksi Santanderiin tullaan nauttimaan kaupungin upeista tapas-baareista, ravintoloista, kulttuurista ja rennosta ilmapiiristä. 

Santander soveltuu parhaiten: kaupunkilomakohteeksi, pariskunnille, ruokamatkailijoille ja luonnosta nauttiville lomailijoille. 

Laredo

Vehreä Laredo on rantalomakohde joka sopii erityisesti lapsiperheille. Kaupungin edessä avautuvalta 7-kilometriä pitkältä, matalalta rannalta löytyy mukavasti tilaa ja tunnelmaa vartioi hengenpelastajien tiimi. Rannalta löytyy jalkapallokenttä ja lentopalloverkkoja sekä mukava valikoima erilaisia palveluita. Rannan lähellä on ravintoloita niin lapsiperheille kuin gastronomisia elämyksiä arvostaville lomailijoillekin. 

Laredoon majoittuvat voivat lähteä lautalla päiväretkelle Santoñaan. Santoñan anjovikset ovat maankuuluja ja niitä myydään päivittäistavarakaupoissa ympäri Espanjaa. Santoñan upea, kaksi kilometriä pitkä Playa de Berrian ranta tarjoaa mukavan paikan rentoutumiseen anjovisherkuttelun jälkeen. Lähellä olevasta Nojan kylästä löytyy lisää paratiisimaisia rantoja ja tasokkaita ravintoloita. 

Laredo soveltuu parhaiten: perheille, ruoka- ja luontomatkailijoille. 

San Vicente de la Barquera

Jos haluaa rentoutua koskemattomissa rantamaisemissa häikäisevän kauniin luonnon ympäröimänä, kannattaa harkita San Vicente de la Barqueraa. Täällä aika kuluu kala- ja äyriäisherkkuja nauttien sekä Oyambren luonnonpuiston rantoja tutkiskellen. Vehreät maisemat, sininen meri, hiekkadyynit sekä taustalla nousevat Picos de Europan lumihuiput tekevät maisemasta yhden kauneimmista koko Espanjassa.

Suosittelemme vierailemaan Playa de Gerran ja Playa de Oyambren rannoilla, jotka kuuluvat Kantabrian kauneimpiin rantoihin. Täällä ei hengenpelastajia tai palveluita löydy ja rannalla parveilee enemmänkin surf-lautailijoita kuin turisteja. 

San Vicente de la Barquera soveltuu: surf-lautailijoille, luontoystäville sekä pariskunnille. 

Asturia

Llanes

Playa de Andrín (Llanesin lähellä)

Costa Verdelta loma-asunnon löytäneiden kannattaa vierailla viehättävässä Llanesin rantalomakohteessa. Llanesin keskustan lähellä sijaitseva Playa del Sablón on tunnetusti yksi alueen parhaimmista lapsiperheille soveltuvista rannoista. Keskustan itäpuolella löytyvä, häikäisevän kaunis Playa de Toró kalliojyrkänteineen on taas kaupungin valokuvatuimpia rantoja. 

Jos on aikaa, kannattaa vierailla myös Playa de Cuén, Playa Ballotan ja Playa de Andrínin rannoilla. Ajan puitteissa voi myös suunnistaa  läheisille Playa San Martínin, Playa de Poon, Playa de Torimbian tai Gulpiyurin erikoiselle rannalle. Rannat ovat omalla tavallaan kauniita mutta niille on yhteistä se, että ne kaikki sijaitsevat upean luonnon keskellä ja niiden vesi on kristallinkirkas. Jos patikoi rannikkoa pitkin, saattaa päästä kokemaan Los Bufones de Prían luonnonvoiman, joka muodostaa kallionjyrkänteihin jopa 20 metriä korkeita hyökyaaltoja. 

Lämpiminä kesäöinä kannattaa suunnistaa Llanesin vanhassakaupungissa sijaitsevaan paikalliseen siiderikuppilaan. Asturian omenasiideri maistuu taivaalliselta tapasten kanssa, varsinkin helteisen rantapäivän päätteeksi. 

Llanes soveltuu parhaiten: perheille, pariskunnille, ruoka- ja luontomatkailijoille. 

Ribadesella

Meren ja Sella-joen lähellä sijaitsevien vuorten välissä sijaitseva Ribadesella on yksi Asturian kauneimmista pikkukaupungeista. Kaupunki jakautuu vanhaankaupunkiin sekä Ribadesellan pitkän hiekkarannan vieressä sijaitseviin ranta-alueisiin. 1800-luvulla suuri joukko paikallisia muutti työn perässä Etelä-Amerikkaan ja moni palasi matkalta rikkaana. Ajasta on muistona upeita karibialaistyylisiä rantahuviloita, joita näkee erityisesti rantabulevardilla. Näitä taloja kutsutaan Casas de Indianoseiksi

Jos majoittuu Ribadesellaan, kannattaa lähteä päiväretkelle alueen koskemattomammille rannoille, kuten Playa de La Vegalle, Playa Arenal de Morísille ja Playa Barrigonille. Historiasta kiinnostuneiden tulisi vierailla Tito Bustillon mielenkiintoisilla luolilla, joista löytyy esihistoriallisia luolamaalauksia. Joka vuoden elokuussa Ribadesellassa järjestetään Descenso del Sella-tapahtuma, jossa kymmenet tuhannet melovat Arriondasista Ribadesellaan. Tapahtuma on tärkeä osa Espanjan urheiluohjelmaa ja se myös aina televisioidaan. 

Ribadesella soveltuu parhaiten: surf-lautailijoille, luonnonystäville ja pariskunnille. 

Galicia

La Coruña

Upea La Coruña sijaitsee Pohjois-Galiciassa ja kiehtoo matkailijoita urbaaneilla rannoillaan, arkkitehtuurillaan, gastronomiallaan ja monipuolisella yöelämän tarjonnallaan. Kaupungin parhaat rannat ovat Praia de Riazor ja Praia do Orzán, joiden varrelta löytyy myös mukavasti palveluita. 

La Coruñan lomalaisilla on valtava valikoima tehtävää ja nähtävää. Rennon rantapäivän jälkeen voi nauttia maan parhaimpia kala- ja äyriäisherkkuja kaupungin viihtyisillä terasseilla. Iltapäivällä voi vierailla Herculesin lähes 2000 vuotta vanhalla tornilla, joka on maailman vanhin käytössä oleva majakka. Aluetta asuttaneet roomalaiset rakensivat majakan ja se on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2009 lähtien. Sateisena päivänä voi suunnistaa Aquarium Finisterraen merimaailmaan, joka tukee tutkivaa ja kokemuksellisesta meribiologian oppimista ja kartuttaa matkailijan luonnontuntemusta mielenkiintoisella tavalla. Akvaariossa uiskentelee muun muassa haikaloja, hylkeitä ja rouskuja. 

La Coruña soveltuu parhaiten: lapsiperheille, kulttuurin ja gastronomian ystäville ja surf-lautailijoille. 

Muros

Murosista löytyy upeita rantoja

Valokuvauksellisesta Murosin kylästä löytyy valikoima Pohjois-Espanjan parhaimpia rantoja. Täältä löytyy rauhallisen lomailijan kaipaamia, yksityisiä hiekkarantoja jotka tuntuvat jatkuvan silmänkantamattomiin. Murosista loma-asunnon löytäneet rentoutuvat vuoroin Praia de San Franciscon, Praia de Area Maiorin, Playa de Ancoradoiron ja Playa de Lariñon upeilla rannoilla. Hieman kauempana löytyy puolikuun muotoinen Playa de Carnotan seitsemän kilometriä pitkä ranta, joka tarjoaa upeita maisemia ja rutkasti yksityisyyttä. Täytyy muistaa, että kaikki nämä rannat sijaitsevat Atlantin valtameren puolella ja aallot saattavat kasvaa korkeiksi. Tämän vuoksi rannat eivät sovi pienemmille lapsille. 

Lisää upeita luonnonrantoja löytyy läheiseltä Costa de la Muerten rannikolta. Matkalla voi vierailla Finisterren kylän majakalla, jota roomalaiset kutsuivat "maailmanlopuksi". Myös upeat Playa de Langosteira ja Praia do Rostro kuuluvat lähialueen kauneimpiin hiekkarantoihin. 

Muros soveltuu parhaiten: luontomatkailijoille, surf-lautailijoille ja pariskunnille. 

Sanxenxo

Sanxenxo on elegantti merenrantakaupunki, johon madridilaiset suuntaavat sankin joukoin kesäaikaan pakoon kaupungin ahdistavaa hellettä. Alueelta löytyy yli kymmenen sinilippu-ympäristömerkin omistavaa rantaa, joista suosituimpiin kuuluvat Praia de Silgar, Praia de Baltar, Praia de Canelas ja Praia de Caneliñas. Kaikki rannat soveltuvat loistavasti myös perheille, sillä niiden lähistöltä löytyy paljon palveluita ja rannat ovat matalia. 

Sanxenxossa lomailevien kannattaa vierailla myös Playa de La Lanzadalla, joka jatkuu aina O’Groven niemimaalle asti. Lanzadalla voi harrastaa lukuisia vesiurheilulajeja (kuten surf-lautailua, purjelautailua ja leijalautailua) ja rannan läheisyydessä sijaitsevissa ravintoloissa saa erinomaisia kala- ja äyriäisruokia. 

Sanxexon lomailijoiden kannattaa myös tehdä päiväretki Isla de Onsin saarelle, jolla on luonnonpuiston status. Saarelta löytyy viisi rantaa, joista kaunein on nudistien suosima Playa de Melide. Melide muistuttaa Karibian paratiisirantaa, hiekka on puuterimaisen pehmeää ja vesi välkkyy kirkkaan turkoosina. Isla de Onsin lautta lähtee Sanxexosta, mutta ennen matkaa on pyydettävä virallinen vierailulupa verkossa

Sanxenxo soveltuu parhaiten: perheille, luksuslomailijoille, pariskunnille, luontomatkailijoille ja surf-lautailijoille. 

Baiona

Galiciassa voi varata loma-asunnon kauniista Baionan merenrantakaupungista, joka sijaitsee vain 30 kilometrin päässä Portugalin rajasta. Juuri Baionaan Kolumbuksen laiva La Pinta rantautui vuonna 1493 palattuaan kuuluisimmalta tutkimusmatkaltaan. Laivan kopioon voi tutustua Museo de la Carabela La Pintassa. Paseo del Monte Boin päässä sijaitsee myös kaunis Virgen de la Rocan merelle tiiraileva patsas, joka seisoo pienen vuoren päällä. 

Baionan läheltä löytyy kuusi upeaa rantaa monen auringonpalvojan tarpeisiin. Pitkä Praia América ja Playa de Patosin surf-paratiisi ovat loistavia vaihtoehtoja rentoon rantapäivään. Suosittelemme myös lähtemään päiväretkelle Cíesin saarille, josta löytyy yksi koko Espanjan kauneimmista rannoista - Playa de Rodas. Myös Cíesin saarille täytyy anoa lupa ennen vierailua, sillä saarelle päästetään korkeintaan 1800 ihmistä päivässä. Lautat saarille lähtevät Baionan satamasta ja Vigosta. 

Baiona soveltuu parhaiten: perheille, luonto- ja kulttuurimatkailijoille ja surf-lautailijoille. 

Tässä pieni pintaraapaisu Pohjois-Espanjan parhaimpiin rantalomakohteisiin. Valitsipa sitten minkä kohteen tahansa, pääsee tässä osassa Espanjaa nauttimaan upeiden rantojen, häikäisevän kauniin luonnon ja erinomaisen gastronomian lisäksi hieman erilaisesta tunnelmasta verrattuna eteläisiin turistikohteisiin.