Minne majoittua Espanjassa tammikuussa

Listasimme Espanjan parhaat lomakohteet tammikuulle. Aloita uusi vuosi ikimuistoisesti ja vuokraa huvila Espanjan rannoilta perheen tai ystävien kesken. Tammikuussa alennusmyynnit ovat parhaimmassa vauhdissaan, Sierra Nevadan rinteillä nautiskellaan upeista hiihtokeleistä ja Kanariansaarilla paistatellaan rannalla lämpimän auringon alla. Listaltamme löytyy paljon kohteita niin ranta- kuin kaupunkilomallekin. 

Granada

Toisin kuin muissa Etelä-Espanjan lomakohteissa, Granadassa lämpötila saattaa laskea lähelle nollaa talvikuukausina. Siitä huolimatta kyseessä on yksi Espanjan parhaimmista talvilomakohteista, sillä jylhä Sierra Nevadan vuoristo löytyy vain 30 kilometrin päässä kaupungista. Espanjan parhaimpiin hiihtolomakohteisiin kuuluva vuoristo tarjoaa lomailijoille myös eniten aurinkoisia päiviä koko Euroopassa. Sierra Nevadasta löytyy jopa 110 kilometriä hiihtolatuja kaiken tasoisille ja sen laskettelusesonki on myös koko Euroopan pisin. 

Granada itsessään on näkemisen arvoinen ja se kuuluu koko Espanjan kauneimpiin kaupunkeihin. Kaupungissa kannattaa lähteä ainakin tutkimaan Albayzínin kaupunginosan labyrinttimäisiä pikkukatuja - tämä arabikortteli on julistettu myös Unescon maailmanperintökohteeksi. Suosittelemme myös tutustumana Barrio del Sacromonten kaupunginosaan, jonka kaduilla saattaa yhäkin aistia flamenco- ja mustalaiskulttuurin vahvoja vaikutteita. 

Granadan lomalla kannatta varata kokonainen päivä kaupungin suosituimman nähtävyyden Alhambran palatsin vierailuun Granadan rakkain maamerkki jättää sanattomaksi ja sen yksityiskohtien tutkiskeluun saattaa vierähtää tunteja. Päivän päätteeksi voi suunnistaa Albaicinissa sijaitsevalle Mirador San Nicolasin näköalatasanteelle, josta avautuu upea näköala niin Sierra Nevadan vuoristoon kuin Alhambraankin. Energisimmät voivat vielä suunnistaa perinteiseen arabialaiseen kylpylään rentoutumaan. 

San Sebastián

Tammikuu on tärkeä kuukausi donostiarraseille (paikallisille San Sebastíanilaisille). Loma-asunnon San Sebastiánista varanneet pääsevät nauttimaan kaupungin suurimpiin kuuluvista perinnejuhlista. Joka vuoden 20. tammikuuta kaupungissa vietetään suosittua Tamborradan festivaalia, jota vietetään samaan aikaan kaupungin suojeluspyhimykselle San Sebastiánille omistetun perinnejuhlan kanssa. Tamborrada järjestettiin ensimmäisen kerran 1800-luvulla sen jälkeen kun San Sebastián oli tuhoutunut Napoleonin sotien aikana tulipalossa. 

Sodan aikana Napoleonin joukot marssivat ympäri kaupunkia rummuttaen äänekkäästi ja he usein jäivät flirttailemaan kaduille vesikannuja kantavien paikallisten neitojen kanssa. Miespuoliset donostiarrasit ärsyyntyivät tästä niin, että he ryhtyivät pilkkaamaan sotilaita rummuttaen haarukoiden ja lusikoiden kanssa naisten kantamia vesitynnyreitä. San Sebastiánin suosituimpiin tapahtumiin kuuluvassa Tamborradassa nähdään ranskalaissotilaiksi pukeutuneita rummuttajia, kokkeja ja vesikannuja kantavia paikallisnaisia paraadeissa, jotka jatkuvat lähes 24 tuntia.

Calle del 31 de Agosto on ainoa katu, joka säästyi tulipalossa. Tuhon jälkeen donostiarrasit ryhtyivät välittömästi rakentamaan kaupunkia uudelleen, tällä kertaa ilman muureja.  

San Sebastiánin rannat ruuhkautuvat kesäaikaan paikallisista ja lomalaisista, mutta alueella on myös uskaliaampia, talvella vesiin uskaltautuvia uimareita. Kaupungin päärannalla Playa de La Conchalla näkyy väkeä läpi vuoden, vaikka hento lumipeite peittääkin sen ajoittain keskitalvella. Paikalliset uskovat suomalaisten tavoin kylmän veden terveysvaikutuksiin ja talvella uimisesta on tullut heille vankka perinne. Uskaliaimmat matkailijat usein lyöttäytyvät paikallisten seuraan virkistävälle talviunnille. 

San Sebastián on yksi Espanjan tärkeimmistä gastronomian kehdoista. Tapasten lisäksi kaupungissa on valtava valikoima ravintoloita vaativammallekin ruokamatkailijalle. Suosittelemme myös kokeilemaan paikallista siideriä, jonka sesonki alkaa juuri tammikuussa Tamborradan aikaan. 

Kanariansaaret

Aloita vuosi ekstra-annoksella d-vitamiinia ja suuntaa Kanariansaarille! Suomalaisten suosikkisaarilla nautitaan tammikuussakin keskimäärin 20 asteen lämpötiloista ja aurinko paistaa päivässä keskimäärin yhdeksän tuntia. Jos kaipaa aurinkoista keskitalven lomaa, kannattaa etsiä vuokrattavia huviloita Kanariansaarten lämmöstä. Kanariansaarilla pääsee nauttimaan auringon lisäksi upeista nähtävyyksistä, kuten Lanzarotella sijaitsevasta César Manriquen kaktuspuistosta ja Teneriffalla ulkoilma-aktiviteettien lisäksi Mascan kaltaisista vuoristokylistä. 

Tammikuussa järjestettävä Kanariansaarten musiikkifestivaali tuo saarelle orkesteita ympäri maailman. Festivaali starttaa musiikkitapahtumien sesongin Euroopassa ja siihen osallistuu myös huomattava määrä matkailijoita. 

Suosittelemme tutustumaan Kanariansaarten suurimpiin eroihin ennen lomakohteen valintaa. Jokaisella saarella on oma tunnelmansa.

Madrid

Espanjan pääkaupunki on todellinen gastronomian mekka tammikuussa. Ruokamatkailijat usein vuokraavat asunnon Madridin keskustasta ja viettävät päivät nautiskellen kaupungin gastronomisista tapahtumista. Madridin suosituimpiin ruokatapahtumiin kuuluva Gastrofestival järjestetään juuri tammikuussa ja se keskittyy gastronomian lisäksi myös taiteeseen, kirjallisuuteen, musiikkiin, teatteriin, valokuvaukseen ja muotiin. Mihin ikinä majoittuukin Madridissa, tämän valtavan tapahtuman ohjelmanumeroita löytyy ympäri kaupunkia. Madridin jokaisella alueella baarit, kaupat, museot ja kauppahallit tarjoilevat parhaimpiaan festivaalin aikana. 

Madridin keskilämpötila tammikuussa on noin seitsemän astetta, joten viileämpi ajankohta on juuri sopiva kaupungin suosituimman ruoka-annoksen Cocido Madrileñon nauttimiseen (madridilainen pataruoka). Lämpimän annoksen jälkeen voi lähteä kierrokselle kaupungin keskustan lähialueille, joista suosituimpiin kuuluvat Plaza Mayorin aukio, Puerta del Sol, Gran Vía dekä Puerta de Alcalá. Kylmyyttä voi myös pakoilla Madridin upeissa museoissa, kuten Reina Sofiassa tai Pradossa. 

Costa del Sol

Valkoisiksi kalkittuja taloja Torremolinosissa

Jos haluaa nauttia keskimäärin +18 asteen lämpötiloista tammikuussa, kannattaa etsiä lomahuvilaa Costa del Solilta. Aurinkorannikon pääkaupunki Málagasta löytyy yöpymisvaihtoehtoja jokaiseen budjettiin, kuten myös muista majoituskohteista Costa del Solilla

Costa del Solin pääkaupunki kuuluu Espanjan parhaimpiin ostosmatkailukohteisiin ja juuri tammikuussa alennusmyynnit ovat parhaimmassa vauhdissaan. Kaupungista löytyy valtava valikoima ostosmahdollisuuksia aina vintage-butiikeista merkkiliikkeisiin. Málagan suosituin ostoskatu Calle Larios on monen himoshoppailijan suosikkpaikkoja koko maassa. Lariokselta löytyy muun muassa valikoima parhaimpia espanjalaismerkkejä, kuten Massimo Dutti, Woman´s Secret ja Bimba y Lola. Kun nousee Calle Lariosta ylös, sen vasemmalle puolelle jäävältä Calle Liborio Garcíalta löytyy kaupungin suurin Zara-liike. Liborio Garcían yläpäädyssä sijaitsee taas Calle Nueva, joka on sekin suosittu ostoskatu. Näiden lisäksi kannattaa käydä tutustumassa Málagan ostoskeskuksiin, joista suosituimpiin kuuluvat Larios Centre ja Corte Inglés. 

Vaikka Costa del Sol tunnetaankin suomalaisten keskuudessa Aurinkorannikkona, voi tammikuu olla liian kylmä ajankohta rantalomaan. Siitä huolimatta sää on mitä parhain alueen kulttuurinähtävyyksien ja maisemien ihailuun. Erityisesti alueen valkoiset kylät ovat hurmaavia ja niistä kauneimpiin kuuluvat Frigiliana, Mijas ja Ronda. 

Córdoba

Córdoba kuuluu ehdottomasti Andalucian kauneimpiin kaupunkeihin ja sieltä löytyy myös lukuisia historiallisesti arvokkaita nähtävyyksiä. Talvi on paras aika vierailla kaupungissa, sillä kesäaikaan helteet saattavat käydä tuskallisiksi. Suosittelemme tutustumaan Córdobaan kävellen, sillä kaikki nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Kaupungin upeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Córdoban moskeija La Mezquita, kaupungin roomalainen silta, synagoga, juutalainen kortteli ja Medina Azaharan rauniot. Medina Azahara oli aikoinaan Abd-al Rahman III:n rakentama kaupunki vain kahdeksan kilometrin päässä Córdobasta. 

Tammikuu on oiva ajankohta asunnon vuokraamiseen Córdobasta. Kaupungissa juhlitaan tärkeää perinnejuhlaa tammikuun viimeisenä viikonloppuna ja samaan aikaan Calahorran tornin alueella järjestetään keskiaikaiset markkinat. Alueelle rakennetaan yli 200 kojua, joissa myydään erilaisia paikallisia tuotteita kuten juustoja, hunajaa, leikkeleitä ja mausteita. Kojujen upea värimaailma sekä ilmassa tuoksuvat mausteet tuovat oman lisänsä tunnelmaan. Lapset pääsevät nauttimaan erilaisista paraadeista, taikurien esityksistä sekä pienemmille suunnatuista peleistä. 

Mallorca

Tammikuu on mitä loistavin ajankohta loma-asunnon vuokraamiseen Mallorcalta. Saaren pääkaupunki Palma juhlii tammikuun 20. päivä San Sebastiánin juhlaa, jonka aikana kaduilla järjestetään upeita konsertteja, esityksiä ja ilotulitusnäytöksiä. Festivaalin aattona kaupungissa juhlitaan alkajaisseremoniaa Plaza Mayorin aukiolla, jossa tuikataan palamaan myös valtava kokko. Juhlassa nähdään myös hauska jättiläisten paraati sekä saarelle legendaarinen Drac Na Cocan lohikäärme. Siellä täällä soi xeremiersin esittämä kelttiläinen musiikki. 

Oli sitten kyseessä perheloma tai vaikka loma pariskuntien kesken, Mallorcalta löytyy mukavasti talviaktiviteettejä kaikille. Upeiden rantojen lisäksi Mallorcalla pääsee ihailemaan kauniita pikkukyliä ja tyrmäävän kauniita luontomaisemia. Talvella Sierra de Tramontanan vuorien huipulla saattaa näkyä hento lumipeite, joten kannattaa myös varautua lämpimämpiin vaatteisiin mikäli suunnitelmissa on lähteä tutkimaan saaren patikkareittejä.