Mallorca vai Menorca: kumman valitsisit?

Mallorca ja Menorca ovat molemmat upeita Välimeren saaria ja suosittuja matkakohteita. Saaret nauttivat yli 300 aurinkoisesta päivästä vuosittain ja kesäisin aurinko hellii lomalaisia jopa ennätykselliset 12 tuntia päivässä!!
 
Sant Vicenc Playa, Mallorca 
Molemmat saaret ovat täpösen täynnä paratiisimaisia rantoja ja upeita nähtävyyksiä. Mutta miten valita lomakohde näiden lähes täydellisyyttä hipovien saarten välillä?
 
Molemmat kuuluvat Baleaarien saarten ryhmään ja niillä on myös paljon yhteistä. Selvitä kumpi sopii sinulle parhaiten seuraavien vinkkien avulla. Jos pääset heti vauhtiin loman suunnittelussa, muista katsastaa myös vuokra-asuntomme Mallorcalla, jotta pääset nauttimaan lomastasi juuri sinunlaisessasi miljöössä. 
 

Kumman saaren valitsisit seuraavalle lomallesi jos...?

1. ...etsit upeita rantoja?

Monet suuntaavat Baleaarien saarille juuri niiden rantojen vuoksi. Saarista suurimmalla Mallorcalla on yli 555 kilometrin pituinen rannikko ja sen pinta-ala on 3640 km². Saarelta löytyy yli 200 upeaa rantaa, joista parhaimmat löytyvät Mallorcan parhaimpien rantapoukamien listaltamme
 
Playa de Es Trenc, Mallorca
 
Saaren eteläosassa sijaitseva upea Es Trenc kuuluu monen lempirantoihin Mallorcalla. Hienohiekkainen, pitkä ranta ja turkoosi vesi houkuttelevat leikkimään aalloissa. Saatat hetken kuvitella olevasi Karibialla, niin paratiisimainen edessä avautuva maisema on!
 
Mallorca - playa de Pollensa
 
Port de Pollensa on toinen valokuvauksellinen ranta Mallorcalla. Kirkas vesi, takana nousevat Tramutanan vuoret ja lähes valkoinen hiekka tekevät maisemasta postikorttimaisen. Pollensa on kaiken palvelun ranta; läheltä löytyy monenlaisia baareja, ravintoloita, viehättävä satama vesiurheilumahdollisuuksineen sekä kaunis rantabulevardi, jota pitkin on mukava kävellä. 
 
Mallorcalla on yleisesti paremmat palvelut kuin Menorcalla, joka vastaanottaa huomattavasti Mallorcaa vähemmän matkailijoita vuosittain. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Mallorcan rannat ovat Menorcaa ruuhkaisemmat. 
 
Cala Mitjaneta, Menorca
 
Menorca on Mallorcan viehättävä, hiljaisempi pikkusisko. Tämäkin saari tarjoaa valtavan määrän kauniita rantoja, vaikka se onkin Mallorcaa huomattavasti pienempi. Menorcan pinta-ala on 700 km² ja sen väestö on vain kymmenes Mallorcan asukasluvusta, mutta silti saarelta löytyy jopa 216 kilometriä upeaa rannikkoviivaa. 
 
Menorcalta löytyy 75 häikäisevää rantaa. Saaren rannat ovat tyypillisesti pieniä kallioiden väliin piiloutuneita poukamia, joissa valkoinen jauhomainen hiekka laskee turkoosiin veteen. Moni matkailija lähtee koluamaan saaren rannikkoviivaa kävellen. Matkalla tulee vastaan mitä viehättävämpiä maisemia ja pikkupoukamia, jossa voi käydä virkistävällä pulahduksella. 
 
Mikäli tämä saari tuntuu sinun paikaltasi, katsasta kauniit asuntomme Menorcalla ja löydä oma paikkasi paratiisista!
 
Cala Macarella, Menorca
 
Menorcan upeimpiin rantoihin kuuluvat Son Saura, Cala Turqueta ja Cala Macarella. Suositulla Cala Macarellalla on myös nudisteille omistettu poukama nimeltään Cala Macarelleta.

2. ...haluat vierailla viehättävissä kaupungeissa ja kylissä lomallasi?

Palma on Baleaarien saarten pääkaupunki ja myös väestöltään suurin keskittymä maakunnassa. Melkein puolet koko Mallorcan väestöstä asuu pääkaupunkialueella ja Palma de Mallorcan kaupungista löytyykin kaikkea mukavaa nähtävää ja tehtävää koko perheelle. 
 
La Seu, Palman katedraali
 
Mallorcan suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu sen valtava katedraali La Seu, joka on Palman symboli. 
 
Vaikka Palma onkin suurempi kaupunki, on silti sinne mukava lähteä vaikka päiväretkelle saaren muista lomakohteista. Kaupungin pienet kadut, viihtyisä Paseo Marítimo ja ravintolat houkuttelevat matkailijoita tutustumaan kaupungin upeaan tunnelmaan. 
 
Porta de Sant Sebastià, Alcudia, Mallorca
 
Jos kuitenkin pidät enemmän pienemmistä kylistä, voit vierailla vaikka Alcudiassa, joka on saaren pohjoisosan suosituin nähtävyys. Alcudia on kaunis, perinteinen keskiaikaiskylä josta löytyy myös hurmaava satama ja ranta. Kohde on loistava päiväretkipaikka perheille!
 
Mahón luonnonsatama, Mallorca
 
Menorcalla päiväretkiin voi yhdistää niin upeita rantoja kuin pieniä kyliä ja kaupunkeja, joissa voi nauttia vaikkapa perinteisen kala-aterian. Saaren suurimmat kaupungit ovat pääkaupunki Mahón ja Ciutadella, joissa on molemmissa noin 30 000 asukasta. Kyse on siis todella pienistä kaupungeista verrattuna puolen miljoonan asukkaan Palma de Mallorcaan. 
 
Menorcan kaupungit ovat kuitenkin hyvin sympaattisia ja rauhallisempia päiväretkikohteita. Esimerkiksi Ciutadellan vanhakaupunki on hyvin romanttinen ja Mahónissa on taas uskomattoman upea luonnonsatama, joka on suurin koko maailmassa. 
 
Binibeca, Menorca
 
Kannattaa myös käydä tutustumassa valkoiseen Binibecan kylään Menorcan itäosassa, joka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Mahónista.

3. ...haluat juhlia aamunkoittoon?

Mallorca Rocks, Magaluf
 
Juhlahumua ja aamuun jatkuvia bileitä rakastavan kansan kannattaa suunnata Mallorcalle. Esimerkiksi Palma de Mallorcan yöelämätarjonta on todella vaikuttava. Kaupungissa suosituimpien yökerhojen joukkoon kuuluvat mm. Tio´s ja Pacha Mallorca. 
 
Menorcalla illat ovat rauhallisempia. Yökerhoja on vähän eikä iltaohjelmakaan saarella ole muutamaa paikkaa lukuunottamatta kovinkaan päätähuimaava. 
 
Cova d'en Xoroin luola Menorcalla
Kuva: Cova d’en Xoroi
 
Poikkeuksen Menorcalla tekee upea Cova d´en Xoroi, joka on upea illanviettopaikka meren rannalla seisovalla kallionjyrkänteellä. Siellä voi nauttia maukkaan coctailin ja ihailla upeaa auringonlaskua. Usein paikalla on myös DJ, joka viihdyttää tanssituulella olevaa juhlaväkeä. 

4. …pidät enemmän pienestä ja paikallisesta kuin suuresta ja suositusta?

Cala Macarelleta, Menorca

Monelle espanjalaiselle Menorca on Baleaarien saarista autenttisin. Sen maisemat, luonto ja rannat ovat paljon koskemattomammat kuin Mallorcan. Menorca on todellinen helmi Baleaarien saarten joukossa. 
 
Playa de Formentor, Mallorca
 
Mallorca on suositumpi ja tiheämpään asuttu, mutta silti sieltäkin löytyy paljon luonnonkauniita paikkoja. Näiden rauhallisempien paikkojen löytäminen ei ole ehkä niin helppoa varsinkaan korkeasesongin aikaan, mutta etsivä kyllä löytää hiljaisen paikan tältäkin suositulta saarelta.
 
Alcudia, Mallorca
 
Molemmat saaret tarjoavat mahdollisuuksia tutustua lähemmin paikalliseen elämään ja kulttuuriin. Esimerkiksi Palman ja Alcudian markkinoilla pääsee ihailemaan paikallisia käsitöitä ja ostamaan lähituottajien herkkuja. 

5. ...haluat tutustua paikalliseen gastronomiaan?

Mallorcan viinikierroksella

Mallorca ja Menorca ovat molemmat kuuluisia paikallisista ruuistaan ja resepteistään. Menorcalla voi maistella herkullista Mahón-juustoa ja Mallorcalla tarjoillaan pitkän historian omaavaa Ensaïmadaa, joka on paikallinen, sianrasvaa sisältävä leivonnainen. Saarilla järjestetään paljon paikallisille juustoille ja viineille omistettuja retkiä. 
 
Viiniä tuotetaan molemmilla saarilla. Mallorca on niistä suurempi viinintuottaja ja sen tärkeimmät viinimerkit ovat Binissalem ja Santa Maria. Muita pienempiä tuottajatiloja löytyy ympäri saarta. 
 
Menorcalla viinintuotanto on vähäisempää, mutta myös täällä voi osallistua viinikierroksille. Viininystävien suosikkinähtävyys on saaren eteläpuolella sijaitseva Binifadetin viinitila, jonka yhteydessä toimii myös ravintola. 

6. …haluat nauttia luonnosta lomallasi?

Creueta o del Colomerin näköalapaikka, Serra de Tramuntana, Mallorca

Baleaarien saarilla on muutakin kuin upeita rantoja ja ainaista auringonpaistetta. Valtava, 100 kilometriä pitkä Sierra de Tramutanan vuoristo kattaa 30 prosenttia Mallorcan pinta-alasta ja sen uumeniin kätkeytyy monta upeaa luontonähtävyyttä. Tramutanan vuoristo julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2011. 
 
Suosittelemme vierailemaan Mirador de la Creuetan näköalapaikalla sekä Puig Majorilla, joka on Mallorcan ja Baleaarien saarten korkein kohta (1445 metriä). 
 
Deiàn kylä, Sierra de Tramuntana, Mallorca
 
Upeiden maisemien lisäksi Tramutanan vuoristossa voi tutustua viehättäviin pikkukyliin. Esimerkiksi hurmaavaa Deían kylää on luonnehdittu yhdeksi Espanjan upeimmista kylistä. Kylää ympäröi paratiisimainen luonto, jonka vuoksi se houkuttelee myös ulkoilma-aktiviteeteistä kiinnostuneita matkailijoita. 
 
Toinen luontoystävän nähtävyys Mallorcalla on sen rannikolla sijaitseva upea Mondragón luonnonpuisto, joka kätkee rajojensa sisään mitä upeampia rantoja. Mondragó on saaren syrjäisimpiä alueita, mutta korkeasesongin aikaan paikan löytävät paikallisten lisäksi saarelle saapuneet matkailijamassat. 
 
Menorcan maisemia
 
Menorca rantojen ja upean gastronomian lisäksi todellinen luontoystävän paratiisi. Saari on pääasiassa hyvin tasainen ja sen ainoa vuori Monte Toro yltää ainoastaan 358 metriin. Monte Toro sijaitsee aivan saaren keskellä, joten kirkkaalla säällä sieltä avautuu näköala lähes jokaiseen saaren kolkkaan. 
 
Albufera des Graun laguuni, Menorca
 
Suosittelemme myös vierailemaan Menorcan suurimmassa luonnonpuistossa, s´Albuferassa. Luonnonpuistossa elää satoja eläin- ja kasvilajeja, kuten harvinaisia vesilintuja. Puistossa on myös kauniita patikkapolkuja, jonne voi lähteä reippailemaan vaikka koko perheen kanssa. 
 
Koko Menorcan saari julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1993. Tämä selittää sen, miksi saaren rannoilla ei ole yleensä paljonkaan palveluita. Joskus jopa roska-astiat puuttuvat, joten muista ottaa oma pussi sekä eväät mukaan.  
 
Cala Fustam, Menorca
 
Menorcan rannoista noin puolella ei ole perille vievää ajotietä ollenkaan ja joillekin pääsee ainoastaan meriteitse. Tämä selittää poukamien eteen pysäköidyt veneet, joita näkee täällä usein. Rannoille voi myös saapua meloen. 
 
Menorca on rento ja rauhallinen lomakohde, jossa voi nauttia luonnosta ja pienten kylien hurmaavasta tunnelmasta. Muista katsastaa kaikki asuntomme Baleaarien saarilla kun suunnittelet lomaasi. Ehkä oma loma-asuntosi auringon alla löytyykin joltain muulta saarelta.
 

7. …patikointi ja pyöräily ovat lempipuuhiasi lomalla? 

Camí de Cavalls Menorcan pohjoisosassa

Menorcalla kannattaa lähteä patikoimaan, pyöräilemään tai vaikka ratsastamaan. Saaren suosituin vaellusreitti on nimeltään Camí de Cavalls (suom. hevosen polku). Reitti on jopa 185 kilometriä pitkä ja se kiertää koko saaren ympäri. 
 
Mallorcaan voi tutustua helposti myös polkupyörän selässä. Tramutanan vuoristossa kulkee hieman haastavampia reittejä myös pyöräilijöille. Rennompaa pyöräilyretkeä suunnittelevat voivat lähteä pyöräilemään tasaisemmalle Es Plalle, joka kiertää kylästä toiseen upean maaseudun keskellä.
 
Vaellusretki Mallorcan Tramutanalla

Baleaarien maisemat suorastaan puhkeavat kukkaan keväisin, kun kukkaloisto valtaa saaret. Aktiiviloman paras ajankohta on syyskuusta kesäkuuhun, jolloin sää on leuto ja ruuhkaa saarilla on vähemmän. Keväällä ja syksyllä myös rannoilla on rauhallisempaa veden ollessa vielä uimakelpoista. 

8. ...matkustat lapsien kanssa?

Mallorca ja Menorca tarjoavat molemmat lapsiperheille ainutlaatuiset puitteet mukavan loman viettoon. Lukuisat hiekkarannat, luonnonpuistot ja pienemmät kylät ovat erityisesti lapsiperheiden mieleen. 
 
Cala Barques, Mallorca
 
Mallorcalla on lukuisia lapsiystävällisiä lomakohteita, joissa on matalat rannat, päivystävät hengenpelastajat ja laaja palveluvalikoima. Lähes kaikkien rantojen läheisyydessä pysäköintialue ja monelta rannalta löytyy wc- ja suihkutilat. 
 
PIeni poukama Menorcalla
 
Menorca houkuttelee perheitä, jotka kaipaavat rauhallisempaa lomakohdetta. Rannoille on kuitenkin täällä haasteellisempaa saapua, koska moni pieni poukama sijaitsee kävelymatkan päässä tai niille voi saapua vain veneteitse. Mukavuuspalvelut puuttuvat myös monelta rannalta, joten kaikki eväistä roskapusseihin täytyy tuoda itse. Menorcalla on kuitenkin muutama kaunis ranta, joille on helppo saapua myös autolla. 

9. ...lapsesi pitävät vesiurheilusta ja muista ulkoilma-aktiviteeteistä?

Veneitä Cala Escorxadalla, Menorcalla

Menorcalla ei löydy paljonkaan vesiurheilumahdollisuuksia, mutta melonnasta on tullut todella suosittu aktiviteetti saarella. Menorcan rannat ovat yleensä hyvin rauhallisia, joten kajakin kyytiin voi hypätä koko perhe. 
 
Purjelautailusta, vesihiihdosta ja purjehduksesta kiinnostuneet löytävät tekemistä Ses Salinasista ja Fornellsista, jotka sijaitsevat kauniissa lahdessa saaren pohjoisosassa. Fornells on myös kuuluisa loistavista kalaravintoloistaan ja täällä voit maistaa paikallista superherkkua, Caldereta de Langostaa (hummeripata). 
 
Menorcan Cala Galdana Mirador de Sa Puntan näköalatasanteelta
 
Menorcan eteläosassa sijaitseva Cala Galdanan puolikuun muotoinen poukama on kuin suoraan postikortista. Täällä voi nauttia rannan läheisyydessä sijaitsevista palveluista sekä harrastaa muutamia vesiuhreilulajejakin. 
 
Menorcan rauhaisat vedet sopivat myös loistavasti sukeltamiseen ja snorklaukseen. Sen vesissä on värikkäitä kaloja, upeita luolia ja jopa uponneita laivan hylkyjä, joita voi käydä silmäilemässä lähempää. 
 
Snorklausta Es Trencin rannalla
 
Mallorca on sekin hieno kohde sukelluksesta ja snorkaluksesta kiinnostuneille. Mallorcalla on muutenkin paljon enemmän vesiurheilumahdollisuuksia ja muita ulkoilma-aktiviteettejä, kuten kiipeilyä ja extremelaji kanjonointia. 

10. ...jos paikalliset perinteet ja juhlat ovat sinun mieleesi?

Jaleo-festivaali Menorcalla

Menorcalla keskiajalta peräisin, hevosiin liittyvä perinne joka houkuttelee niin paikallisia kuin matkustajiakin. Jaleo-hevosfestivaali on todellinen spektaakkeli, jota ei kannata jättää väliin jos on saarella juhlan aikaan. Jaleota vietetään kesällä eri päivämäärinä eri kylissä. Kaduilla ja kujilla kulkevat hevosparaadit ja toreilla pidettävät näytökset saattavat tosin olla vaarallisia pienemmille lapsille. 
 
Mallorcan Ses Salines on ainoa paikka maailmassa, jossa järjestetään samanlainen hevosfestivaali. Juhlaa vietetään vuosittain elokuussa.
 
Saarilla järjestetään paljon muitakin tapahtumia ja perinnejuhlia. Jos haluat tarkastaa matkasi ajankohtaiset tapahtumat, löydät ne Baleaarien saarten tapahtumakalenterista
 

Kumpi siis...?

 
Upeiden rantojen ja mahtavien vuoristomaisemien Mallorcalla pääsee myös nauttimaan suuremman kaupungin sykkeestä Palmassa, joka on myös monien lehtien mukaan yksi maailman parhaimmista paikoista elää. 
 
Menorcalla taas pääsee nauttimaan rauhallisesta ja rennosta ilmapiiristä sen pienillä rantapoukamilla ja hurmaavissa pikkukylissä. 
 
Minkä saaren sitten valitsetkaan, tulet varmasti ihastumaan. Mallorcalla ja Menorcalla on molemmilla omat piirteet ja puitteet ikimuistoisen loman viettoon.