Makumatkalla Espanjassa: vuoden 2021 parhaat gastronomiset tapahtumat

Espanjan gastronomia on paljon muutakin kuin tapaksia ja paellaa. Välimeren terveellinen ruokavalio perustuu tuoreisiin eineksiin ja korkeaan laatuun. Joka vuosi ympäri Espanjaa järjestetään valtava määrä erilaisia gastronomisia tapahtumia, joissa ravintolat ja kokit pääsevät esittelemään taitojaan ja uusia innovaatioitaan. 

Jos olet niitä ihmisiä, joista gastronomiset kokeilut ovat vankka osa matkailua, tämä opas on sinua varten. Olemme koonneet Espanjan vuoden 2021 parhaat gastronomiset tapahtumat tähän artikkeliin, jotta todelliselle makumatkalle maan herkkujen pariin.

Chef in the restaurant of Jose Carlos García

1. Pääkaupungin juhla Gastrofestival de Madrid

Aloitamme listamme yhdellä Espanjan gastronomisten tapahtumien juhlalla, Gastrofestival de Madridilla. Maan pääkaupungin ravintolat, museot, kauppahallit ja pikkuliikkeet ovat suunnitelleet todellisen makumatkan Espanjan herkkujen maailmaan.
 
Gastrofestivaalin ohjelma sisältää kansainvälisten kokkien innovatiivisia makuja, kokkauspajoja, kulinäärisiä retkiä ja erilaisia gastronomiaan liittyviä näyttelyitä, joiden näyttämöiksi on valittu kaupungin upeimpia museoita. Tästä vuodesta eteenpäin tapahtumaan liittyviä menuja tarjoillaan myös gluteenittomana, joten myös keliaakikot ovat tervetulleita gastrofestivaaleille. Madridin lomalla voi yhdistellä kaupungin upeita nähtävyyksiä herkullisiin gastronomisiin elämyksiin. 

Milloin & missä? 12.-28.2. Madridissä. 

Gastrofestival Madrid

2. Festival Transfronterizo del Gurumelo Villanueva del Fresnossa, (Extremadura) 

Maaliskuussa makumatka jatkuu Extremadurassa, Villanueva del Fresnon kylässä. Tässä hauskassa tapahtumassa pääosaa näyttelevät sienet ja erityisesti Andalusiassa kasvava sienikanta Amanita ponderosa, toiselta nimeltään Gurumelo

Amanita Ponderosa-sieni eli Gurumelo

Tätä kyseistä sientä saavutaan metsästämään suurin joukoin aina Portugalista asti. Alueella järjestetään jopa opastettuja sienestysretkiä, jossa kerrotaan parhaat vinkit sienten löytämiselle. Tapahtuman aikana kylässä voi osallistua erilaisiin ruuanlaittopajoihin, maistiaisiin, konsertteihin ja näyttelyihin. 

3. Barcelona Beer Festival

Barcelona Beer Festival on Etelä-Euroopan tärkein artesaanioluiden tapahtuma. Jos huolella valmistettu erikoisolut hivelee sinun makunystyröitäsi, lähde huurteiselle lomalle Barcelonaan maaliskuun lopulla. 

Barcelona Beer Festival

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään tilanpuutteen vuoksi läheisessä L´Hospitaletin kylässä, joka on vain lyhyen junamatkan päässä Barcelonasta. Pieni junaretki kauniilla rannikolla on kuitenkin sen arvoinen, nimittäin tänä vuonna tapahtumassa on esillä 350 eri olutta. Mukana on muun muassa belgialaisten, englantilaisten ja venäläisten panimojen erityismerkkejä. 
 
Milloin & missä? 16.-18.4. La Farga de L’Hospitaletissa, Barcelonassa. 

4. Fiesta del Cerezo en Flor Valle de Jertessä (Extremadura)

Kevään ensimmäisinä päivinä Extremaduran luonto puhkeaa ainutlaatuiseen kukkaan. Leudomman sään saapuessa alueelle sen kirsikkapuiden kukat loistavat valkoisena siellä täällä Valle de Jerten kukkuloilla luoden taianomaisen tunnelman. 

Kirsikkapuujuhla Valle de Jertessä

Tänä vuonna Valle de Jerten kirsikkapuujuhla alkaa 18. maaliskuuta ja se jatkuu aina toukokuun alkuun asti erilaisten tapahtumien merkeissä. Tapahtumat kulkevat eri teemojen mukaan. Ensin juhlitaan “laakson heräämistä”, huhtikuussa “kukkaan puhkeamista” ja toukokuussa “terälehtien sadetta”. Tapahtumia järjestetään laakson pienissä kylissä ja niissä voi nautiskella erilaisia gastronomisia herkkuja, osallistua erilaisiin kulttuuri- ja musiikkitapahtumiin ja maistiaisiin. 

5. Festival del Vino (Vivid) ja Empordàn viinialue, Costa Brava

Huhtikuussa Costa Bravalla järjestetään jälleen kerran suosittu viinifestivaali Festival del Vino (Vivid). Jos erilaisten viinien maistelu ja valmistus on intohimosi, tulet varmasti viihtymään tässä hienosti järjestetyssä tapahtumassa. 

Festival del Vino de Vidid-viinitapahtuma, Costa Brava

Tapahtumia järjestetään laakson ja rannikon pienissä kylissä ja niissä voi nautiskella erilaisia gastronomisia herkkuja, osallistua erilaisiin kulttuuri- ja musiikkitapahtumiin ja maistiaisiin. 
 
Missä & milloin? Empordánssa, Costa Bravalla koko huhtikuun. 

6. Paellan valmistuksen kansainvälinen kilpailu Getxossa (País Vasco)

Mikä voisikaan olla parempaa kuin raikkaan Biskajanlahden äärellä nautittu vastavalmistettu paella? Näin mahtavat tuumata ainakin paellan valmistuksen kansainvälisen kilpailun (Concurso Internacional de Paella) järjestäjät. Pienen Getxon kaupungin tapahtuma järjestetään samaan aikaan Festividad de Santiagon kanssa. Paellakilpailun aikaan tuhannet kerääntyvät kaupungin suuren Aixerrotan (tuulimyllyn) alle nauttimaan yli 200 eri paellasta, jotka kilpailevat tapahtumassa.  

Paikalta on upea näköala Getxon lahdelle ja tunnelma on todella vertaansa vailla. Espanjan keittiön kuuluisimman lippulaiva-annoksen lisäksi tapahtumassa pääsee nauttimaan todellisesta espanjalaisesta juhlahengestä. Paikalla on myös paljon erilaisia ohjelmanumeroita perheen pienimmille. 

Paella

Juhla antaa matkailijoille mahdollisuuden nauttia paella-kulttuurin lisäksi Getxon lahden henkeäsalpaavista maisemista sekä alueen rikkaasta historiaperinnöstä. 

Missä & milloin? 25.7. Getxossa, Baskimaassa. 

7.  Mustekalan juhla eli Fiesta del Pulpo O Carballiñossa (Galicia)

Kaikki mitä Galician vesistä pyydetään on maussaan vertaansa vailla. Maakunnan lippulaiva-annos Pulpo a la Gallega tai toiselta nimeltään Pulpo a la Feria maistuu usein niillekin, jotka eivät ole merten nilviäisiä koskaan suuhunsa laittaneet. Tämä suussa sulava mustekalaherkku kuuluu Espanjan perinteisimpiin annoksiin. O Carballiñossa, Ourensessa tälle herkulle on jopa omistettu kokonainen juhla, Fiesta del Pulpo. 

Pulpó á feira, galicialaista mustekalaa

Mustekalan juhlaa vietetään elokuun alussa ja se alkoi aikoinaan muutaman ystävyksen järjestämästä juhlasta, jossa tätä herkkua tarjoiltiin. Tänä päivänä juhla houkuttelee tuhansia pulpon ystäviä kylään maistelemaan tätä maankuulua herkkua. Maistiaisten lisäksi juhlassa virtaa taivaallinen viini ja raikaa perinteinen, galicialainen musiikki. Jos suunnittelee lomaa Galiciaan tänä kesänä, elokuun alku on mitä mainioin ajankohta tutustua tähän upeaan alueeseen ja sen herkkuihin. 
 
Missä & milloin? 8.8. Galician Ourensessä. 

8. Fiesta del Cocido Montañés Uciedassa (Cantabria)

Jos espanjalainen kotiruoka houkuttelee, suuntaa syyskuun ensimmäinen sunnuntai Saja Besayan luonnonpuistoon vuoristolaispatojen juhlaan (Fiesta del Cocido Montañes). Näissä upeissa vuoristomaisemissa sinulle tarjoillaan aivan ilmaiseksi annos alueen perinteistä pataruokaa, joka on valmistettu paikallisesta sianlihasta, pavuista, kaalista ja perunasta. 

Cocido Montañés-herkkua Cantabriassa

Täyttävän annoksen jälkeen voit auttaa ruuansulatusta osallistumalla paikallisten urheiluperinteiden kisaan, kuten halon heittoon, tukin kantoon tai sitten heittäytyä paikallisten tanssiliikkeiden vietäväksi. 
 
Missä & milloin? Joka syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Cantabriassa. 

9. Iberialaisen kinkun juhla, Feria del Jamón Ibérico Aracenassa (Andalusia)

Jos et ole vielä maistanut aitoa iberialaista kinkkua, joka eroaa paljon ilmakuivatusta jamón serrano-kinkusta, nyt on sen aika! Vuosittain lokakuussa Sierra de Aracenan vuoristossa juhlitaan maineikasta Feria del Jamónia, eli kinkun juhlaa. Espanjassa maan gastronomiasta on tullut todellinen voimavara ja kuten huomata saattaa, kaikille suurimmille herkuille on järjestetty ikioma juhla. 
 
Kinkkujuhlan ohjelmassa on tänäkin vuonna suosittu Ruta de la Tapa, eli tapasten kierros. Paikalliset ravintolat tarjoavat pienen tapas-annoksen vaivaiseen 2 euron hintaan. Jokaisella vierailulla saa tapas-kierroksen karttaan leiman ja kartalla voi osallistua parhaan annoksen äänestykseen. 

Tapahtuman loppuhuipennus on suosituin päivä. Ohjelmassa on hauskoja kilpailuja, kuten “Su peso en Jamón” (suom. painosi kinkuissa), jonka voittaja saa tietenkin painonsa verran kinkkua. Ohjelmassa on myös kinkun leikkaus- ja maalauskilpailuja.  

Aracenan kinkkujuhla

Marraskuussa Andalusian pienessä Alcaucínissa juhlitaan kastanjojen sesonkijuhlaa, eli Fiesta de la Castañaa. Juhlassa tarjoillaan yli 300 kiloa kastanjoita ja jopa 200 kiloa bataatteja. Kastanjajuhlaan saapuu yli 3 500 vierailijaa, jotka palavat halusta maistella juhlissa tarjoiltavia herkkuja sekä Alcaucínille perinteisiä kanelipikkuleipiä. 

Milloin & missä? Joka lokakuun viimeisenä viikonloppuna Huelvassa, Andalusiassa. 

10. Juustofestivaali eli Festival Internacional del Queso San Sebastiánissa

Marraskuussa Pohjois-Espanjan San Sebastiánissa juhlitaan suussa sulavaa kansainvälistä juustofestivaalia. Kaupunkiin saapuu valtava määrä kansainvälisiä juustontuottajia, jotka kaikki kilpailevat vuoden juuston kunniamaininnasta. Ohjelmassa on juustojen maistelun lisäksi kokkauspajoja, näyttelyitä ja opastettuja kierroksia. 

Juuston ystäviä saattaa kiinnostaa myös Extremadurassa järjestettävä Feria Nacional del Queso de Trujillo. Toukokuussa järjestettävässä juhlassa saa erilaisten viihdenumeroiden  maistella maailman kuuluja juustomerkkejä ja erilaisia perinteisiä tapaksia. 

Espanjalaisia juustoja

 
 
Baskimaassa vietetään myös juustojen kilpailua lokakuussa, Concurso de Quesos de Idiazábal de Pastoria. Tapahtumassa valitaan Baskimaan paras juusto ja nautitaan erilaisten juustojen lisäksi paikallisia lähituotteita kuten siideriä, viiniä ja karitsanlihaa.
 
Lokakuussa Extremaduran hurmaavassa Cáceresin kylässä juhlitaan niin ikään juustolle omistettua tapahtumaa Torta del Casaria, Kyseinen lampaan maidosta valmistettu juusto on saavuttanut vuonna 1999 DO-kunniamaininnan. Torta del Casarin lisäksi tapahtumassa pääsee maistelemaa muita juustoja ja paikallisia tuotteita. 

11. La Verema del Cava (Penedés)

Haluaisitko päästä mielenkiintoiselle viinimatkalle Penedésin upeisiin maisemiin? La Verema del Cava tarjoaa sinulle upean mahdollisuuden tutustua Katalonian Penedésin viinintuottaja-alueen parhaimpiin viinitiloihin. Viinintuottajien avoimet ovet houkuttelevat viinin ystäviä niin kaukaa kuin läheltäkin tutustumaan alueen kuuluisimman viinin, cavan saloihin ja historiaan

La Verema del Cava-juhla Kataloniassa

 
Tapahtuman aikana järjestetään ikimuistoisia kierroksia viinitiloilla yöaikaan, erityisiä elokuvailtoja, musiikkiesityksiä ja tietenkin viininmaistajaisia. Tämän lisäksi alueen ravintolat tarjoavat tapahtuman aikana erityisiä juhlamenuita, jotka on rakennettu paikallisia perinteitä kunnioittaen.
 
Missä ja milloin? Elokuun lopusta syyskuun alkuun Penedésissä, Kataloniassa. 
 
Joulukuussa Vilafranca del Penedésissä juhlitaan Feria del Gallo de Vilafrancaa, jonka juuret ulottuvat keskiajalle. Juhlassa pääsee maistelemaan alueen perinteisiä herkkuja ja kuuluisasta Gallo de Penedésistä (penedésiläisestä kukosta) valmistettuja juhlaruokia. 
 
Espanjalaisten ruostumaton taito kerääntyä yhteen juhlan merkeissä yhdistettynä maan upeaan gastronomiaan on luonut sinne tänne mitä herkullisempia gastronomisia tapahtumia. Kuten jo huomasit, Espanjan keittiö on muutakin kuin tapasta ja paellaa. Espanja on kulinaristien suosikkikohteita maailmassa ja sen gastronomia on vihdoin saamassa ansaitsemansa mittasuhteet myös eurooppalaisten keskuudessa. Lähde siis sinäkin makunystyröitä hellivälle matkalle Espanjan lämpimän auringon alle!

Lisää luettavaa: