Matkavinkit lapsiperheille vuoden 2019 tapahtumiin Espanjassa

Suunnitteletko seuraavaa lomaa perheesi kanssa? Espanjassa hauskojen tapahtumien lista on loputon ja suurin osa niistä on suunnattu juuri lapsiperheille. Jos siis kaipaat tapahtumarikasta perhelomaa lämpöisän auringon alla, Espanja on sinun kohteesi. 
 
Espanjan tapahtumakalenteri on täynnä upeita ohjelmanumeroita, kuten erilaisia paraateja, keskiaikamarkkinoita, urheilutapahtumia, ekologisia kulttuurifestivaaleja ja monikulttuurisia juhlia. Tapahtumat ovat leikkimielisiä mutta samalla myös opettavaisia ja kasvattavia.
 
Olemme koonneet tähän artikkeliin lapsiperheille matkavinkkejä ensi vuoden tapahtumarikkaaseen Espanjaan. 
 
Calafellin perhetapahtuma

1. Itämaan tietäjien upeat kulkueet Reyes Magos

Joka tammikuun 5. päivä maan kylien ja kaupunkien kaduilla vallitsee maaginen joulutunnelma. Joulun kuninkaat eli itämaan tietäjät Melchor, Gaspar ja Baltasar saapuvat mereltä jakamaan lahjoja lapsille. Tietäjät osallistuvat upeaan kulkueeseen, johon jokainen lapsi tahtoo ottaa osaa. Tapahtuma muistuttaa paljon Suomen joulukadun avajaisia, mutta varsinkin isommissa kaupungeissa tapahtuman massiivisten järjestelyjen mittasuhteet ovat aivan eri luokkaa. 
 Itämaan tietäjien kulkue loppiaisena
Itämaan tietäjien kulkue on espanjalaisille lapsille joulun kohokohta. Kulkueeseen osallistuu valtava määrä tanssivia ja laulavia tietäjien apulaisia jotka heittelevät makeisia väkijoukossa seisoville lapsille. Loppiaista edeltävänä yönä tietäjät jättävät lapsille lahjoja jotka avataan loppiaisaamuna.

2. Roolileikkejä karnevaaleissa

Vuoden vaihtuminen tarkoittaa Espanjassa myös vuoden värikkäämmän juhlakauden eli karnevaalien alkamista. Karnevaaleilla on villien juhlien maine, mutta suurin osa tapahtuman ohjelmista on suunnattu juuri lapsiperheille. Jos lomasi ajoittuu helmikuun loppupuolelle, pääset varmasti nauttimaan näistä hullunhauskoista juhlamenoista yhdessä pienen matkalaisesi kanssa. 

Espanjan karnevaalit ovat paljon muutakin kuin naamiaispukuloistoa. Monissa kaupungeissa järjestetään erilaisia esityksiä, leikkejä ja kilpailuja niin pienille kuin isoillekin juhlijoille. Erityisen mahtipontisia ovat esimerkiksi Teneriffan, Cádizin ja Aguilasin (Murcia) karnevaalit, jotka ovat myös julistettu suojelluiksi kulttuuritapahtumiksi Espanjassa. Myös Galician Ourensessa järjestettävät karnevaalit ovat aivan omaa luokkaansa.  
 
Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruz de Tenerifessä järjestettävät karnevaalit ovat maailman toiseksi suurimmat. Kaksi viikkoa kestävän juhlan aikaan kaupungin kadut muuttuvat valtavaksi, meluisaksi tanssilattiaksi. 
 
 
Ourensen karnevaalien peliqueiros-pellehahmoja

3. Tulileikkejä Valencian Las Fallasissa

Jos haluat viedä lapsesi kokemaan jotain todella ikimuistoista, suuntaa Valencian kaupungin keskustaan maaliskuussa. Siellä juhlittava Las Fallas on yksi suosituimmista juhlista Espanjassa, joka on ainutlaatuinen tapahtuma täynnä iloa, hauskoja ohjelmanumeroita ja tulta! Erityisesti perheille suunnatussa La Fallasissa on hauskojen tapahtumien lisäksi myös huvipuisto, jonka näkyvin elementti on Euroopan korkein maailmanpyörä. 
 
Las Fallasin aikaan ympäri Valenciaa pystytetään kymmeniä metriä korkeita paperi- ja vahamassapatsaita, joita on valmisteltu kuukausien ajan juhlaa varten. Nämä yksityiskohtaiset, värikkäät patsaat esittävät eri piirrettyjen hahmoja ja julkisuuden henkilöitä aina Aku Ankasta Lady Gagaan. Juhlan päätteeksi nämä satoja tuhansia maksaneet patsaat tuikataan tuleen voittajaa lukuun ottamatta. Tulinäytöstä vauhdittaa koko taivaan värittävä ilotulitusshow
 
Las Fallas juhla Valenciassa, Espanjassa

4. Tuulen viemää Valencian leijafestivaaleilla

Huhtikuun alussa kauniin Malvarrosa-rannan sininen taivas täyttyy iloisin värein, kun perheet saapuvat Valencian kansainvälisille leijafestivaaleille lennättämään satoja lennokkejaan. Leijat ovat huolella valmistettuja ja jotkut jopa auton kokoisia. Väriloisto taivaalla on todella näkemisen arvoinen ja erityisesti pienten mieleen. 
 
Kanarian Fuerteventuralla nähdään samanlainen leijafestivaali marraskuun alussa. Corralejon luonnonpuiston silmänkantamattomiin jatkuva ranta täyttyy leijojen väriloistosta ja iloisista perheistä. Rannalla järjestetään myös erilaisia leijojen valmistuskursseja lapsille.    
 
Espanjan kansainvälinen leijakilpailu

5. Tartu rattiin Lloretin Formula Weekendissä

Jos perheessäsi on formulaintoilijoita, Lloretissa järjestettävä Formula Weekend on täydellinen matkakohde heitä ajatellen. Suositussa rantalomakohteessa Lloret de Marissa järjestettävä festivaali keskittyy Formula 1-maailman teemoihin ja tapahtumissa voi ihailla upeita ajokkeja ja osallistua erilaisiin kilpailuihin. 
 
Lloretin Formulatapahtumassa on muun muassa vauhdikas karting-rata, virtuaaliajokilpailu ja formulakisoihin keskittyviä näyttelyitä. Tapahtumassa on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä punaisen unelma-ferrarin kyytiin!
 
Barcelonan seudulla lomailevat formulasankarit voivat nautiskella vauhdikkaasta kyydistä Tarragonan PortAventura-huvipuistoon avattavassa Ferrari Landissa
 
Lloret Formula Weekend, Espanja
Lloretin Formula Weekendin aikoihin juhlitaan toista suosittua perinnejuhlaa, kukille omistettua Temps de Florsia. Juhla järjestetään upeassa Gironassa, joka on muutenkin loistava päiväretki- ja lomakohde upeine kulttuurinähtävyyksineen. 
 
Temps Des Flors eli kukkien juhla

6. Juhannusjuhla espanjalaisittain, San Juan

San Juanin kesäfestivaali on yksi Espanjan vanhimmista ja taianomaisimmista juhlista jota vietetään suurin piirtein juhannuksen aikaan ympäri Espanjaa. San Juan on kesään valmistautumisen juhla, jossa juhlitaan myös kesäpäivän seisausta. Upeimpaan juhlatunnelmaan pääsee osallistumalla juhlaan rannikkokohteissa, jossa sytytetään upeita kokkoja koristamaan pimeää rantaviivaa San Juanin yönä. 
 
Suurimmissa kaupungeissa, kuten Barcelonassa ja Valenciassa kesä otetaan vastaan näyttävän ilotulitusshown saattelemana. Jos rannan tunnelma tuntuu liian railakkaalta, voit nousta perheesi kanssa jollekin näköalatasanteelle ihailemaan tulinäytöstä. Tällaisia paikkoja Barcelonassa ovat esimerkiksi Monjuïc ja Tibidabo-vuori. 
 
San Juan juhla Espanjassa

7. Matkusta ajassa taaksepäin: Brionesin keskiaikamarkkinat 

Kesäkuun kolmantena viikkona pieni Brionesin kylä Riojan maakunnassa juhlii näyttävästi keskiajan tyyliin. Markkinoilla pääsee tutustumaan keskiajan eri ammatteihin, pukeutumistyyleihin, tansseihin, musiikkiin ja tietenkin myös vanhanajan keittiön herkkuihin.
 
Yli 700 paikallista kyläläistä osallistuu tähän viehättävään juhlaan pukeutuen perinteisiin vaatteisiin ja kadut on koristeltu ja valaistu keskiajan tunnelmaa kunnioittaen. 
 
Keskiaikamarkkinat Espanjassa

Yhtä vaikuttavaa keskiajan juhlaa Feria Medieval de Montblancia vietetään Tarragonassa huhtikuun lopussa. Juhla on omistettu maakunnan sankarille Sant Jordille, joka legendan mukaan pelasti prinsessan maakuntaa piinanneen lohikäärmeen suusta ja sai palkkioksi kaunottarelta ruusun.
 
Juhlan aikana kaupunkiin rakennetaan upea markkinapaikka keskiajan tyyliin. Paikalla voi nauttia vanhanajan herkkuja, ostaa keskiaikaisia koruja ja seurata upeita näytelmiä, kuten Noche de Dragonia (suom. lohikäärmeen yö) ja romanttista Entrega de la Rosaa (suom. ruusun luovuttaminen). 
 
Lloret de Marin keskiaikajuhlat

8. Perheiden juhla El Calafell Family Weekend

El Calafell Family Weekend on nimensä mukaisesti perhetapahtuma. Tapahtuma järjestetään Tarragonan Calafellissa toukokuun alussa. Kaikki tapahtuman ohjelmanumerot on suunniteltu perheille ja erityisesti pikkuisia juhlijoita ajatellen. 
 
Viikonlopun ajan kestävän juhlan ohjelmassa on kokkikursseja lapsille, teatteriesityksiä, tarinahetkiä ja vesileikkejä. Suurin osa tapahtumista ovat ilmaisia, mutta joihinkin on pieni sisäänpääsy- tai materiaalimaksu.  
 
Calafell Family Weekend perhetapahtuma Tarragonassa

9. Elokuu - kesän paras juhlakuukausi

Jos matkasi Espanjaan ajoittuu loppukesään, olet liikeellä todellisen juhlakauden aikaan. Elokuussa ympäri maata on erilaisia perheille sopivia tapahtumia aina ruokasotafestivaaleista erilaisiin musiikki- ja taidetapahtumiin. 
 
Madridissa juhlitaan elokuussa suosittua Veranos de la Villaa, jossa pääsee nauttimaan laajan skaalan tapahtumista, aina musiikkikonserteista tanssi- ja teatteriesityksiin ja leija- ja rugbykilpailuihin. 
 
Barcelonassa taas juhlitaan upeaa Fiestas de Graciaa joka on kaupungin suurin katufestivaali ja epäilemättä kesän odotetuin tapahtuma. Kaupungin vanhan Gracia-barrion helteiset kadut täyttyvät paikallisista ja matkailijoista, jotka nauttivat juhlasta hyvän ruuan, musiikin ja tanssien saattelemana. 
 
Veranos de la Villas-juhla Madridissa

10. Andalusian odotetuimmat pirskeet, Feria de Málaga

Kun puhutaan Espanjan kesän tapahtumista, tulee usein puheeksi Málagan Feria de Agosto, joka tunnetaan myös nimellä Feria de Málaga. Feria de Málaga ei oikeastaan ole vain yksi juhla, vaan siinä yhdistyy kaksi eri tapahtumaa: Feria de Día (päivän juhla) ja Feria de Noche (yön juhla). Päiväsaikaan kadut täyttyvät kukista ja erilaisia herkkuja myyvistä kojuista sekä upeista musiikki- ja tanssiesityksistä. Perheen pienimmille on erilaisia tapahtumia kuten teatteriesityksiä, leikkejä, pajoja ja muuta mukavaa. 

Illalla perheet voivat vierailla juhlan tapahtuma-alueella ihaillen erilaisia perinteisiä flamenco- ja lauluesityksiä. 

Feria de Málagan juhla

11. Sukella kulttuurimereen Teneriffan Festival Borealissa

Festival Boreal on ympäristö- ja kulttuuriaiheinen tapahtuma Teneriffan pienessä Los Silosin kylässä, saaren luoteisosassa. Tässä lämminhenkisessä perhetapahtumassa voi sukeltaa erilaisten kulttuurien maailmaan, pohdiskella ekotekojen merkitystä ja kuunnella loistavia musiikkiesityksiä. Tapahtuma järjestetäään syyskuun puolivälissä ja se on täysin ilmainen. Lapset voivat viettää aikaa heille omistetulla alueella Boreal Kidsissä sekä BiblioBorealissa, jossa voi nähdä erilaisia dokumentteja, näyttelyitä ja oppia kierrättämään oikeaoppisesti. 
 
Syyskuun lopulla juhlitaan lähellä olevassa Puerto de la Cruzissa Noche de los Volcanesia eli tulivuorten yötä. Tämä opettavainen tapahtuma on perustettu antamaan tietoa vulkaanien maailmasta mielenkiintoisella tavalla. Ohjelmassa on erilaisia tiedevisoja, dokumentteja, teatteriesityksiä ja kierroksia saaren tuliperäisillä alueilla. 
 
Festival Boreal Teneriffalla

12. Kaikkien juhla Teneriffalla: La Fiesta de las Capacidades

Joulukuun alussa Aronan kunta Teneriffalla järjestää tapahtuman, jonka kutsuvieraita ovat kaikki, mutta erityisesti liikuntarajoitteiset ja kehitysvammaiset. Tarkoituksena on kulttuurin ja innovaatioiden kautta osallistaa kaikkia liikuntarajoitteisia ja myös lapsia mukaan erilaisiin aktiviteetteihin. 
 
Ohjelmassa on tanssi-, teatteri- ja konserttiesityksiä, joihin kaikille on pääsy helppoa. Pienemmille järjestetään pelejä, tarinahetkiä ja sätkynukke-esityksiä jotka keskittyvät opettamaan lapsille erilaisuutta arvostavia tapoja hauskalla tavalla
 
Festival de las Capacidades Teneriffalla
Espanjalaiset ovat juhlimisen eksperttejä ja hyvin perhekeskeinen kansa. Näin ollen myös suurin osa maan tapahtumista on suunnattu juuri perheille ja ohjelmaa löytyy yllin kyllin kaikenikäisille lapsille. 
 
Rentoon rantalomaan Espanjassa on mukava yhdistää myös hauskoja perinnejuhlia. Näissä tapahtumissa koko perhe pääsee paremmin kosketuksiin maan upeaan kulttuuriin ja pitkät juuret omaaviin perinteisiin. Myös lapset pääsevät näkemään jotain aivan uutta ja oppivat arvostamaan monikulttuurisuutta ja erilaisuutta ikimuistoisella tavalla. Minne ikinä suuntaakin Espanjassa, on varmasti lähellä jotain ohjelmaa koko perheelle.