Joulunviettoa espanjalaisittain

Glögi, graavisiika ja lanttulaatikko eivät kuulu espanjalaisiin jouluperinteisiin. Sen sijaan Cavaa (espanjalaista kuohuviiniä) ja turrónia (espanjalaista mantelimakeista) löytyy varmasti joka ikisestä espanjalaisesta joulupöydästä. Espanjalainen joulu on omalla tavallaan hyvin hieno kokemus suomalaiselle. Kannattaa perehtyä epanjalaisen joulun perinteisiin ja ottaa selvää mitä joulutapahtumia kohteessa vietetään. Seuraavaksi esittelemme muutamia perusespanjalaisia jouluperinteitä. 

Espanjalainen jouluseimi Belén

Belen, espanjalainen jouluseimi

Belénillä (suom. Beetlehem) eli jouluseimellä on hyvin keskeinen rooli espanjalaisessa joulussa. Melkein jokaisessa kodissa on oma jouluseimi ja sen rakentaminen on koko perheen yhteinen tehtävä. Monet taiteilevat seimen itse, eli valmistavat kaikki hahmoja myöten omin käsin. Perinteiseen jouluseimeen kuuluvat Jeesuslapsi, Joosef, Maria ja maatilaeläimet. Monissa ostoskeskuksissa ja puistoissa näkyy valtavia, toinen toistaan vaikuttavampia jouluseimiä. 

Espanjan kuuluisin jouluseimi sijaitsee Madridin Palacio Realissa. Seimeä pääsee katsomaan 15. joulukuuta lähtien aina tammikuun puoleen väliin saakka. Seimessä esiintyvät hahmot ovat peräisin 1700-luvulta, jolloin Kuningas Carlos III lahjoitti ne pojalleen Carlos IV:lle. 

Jouluyö, juhlayö

Turrón, eli espanjalainen mantelimakeinen

Espanjalaisille tärkein joulupäivä on 24. joulukuuta, eli Nochebuena. Myöskin tärkein jouluruoka syödään juuri jouluaattona myöhään illalla ja samalla juhlistetaan Jeesuslapsen saapumista. Jouluaaton illallinen syödään yleensä kotona perheen kanssa. 

Muun muassa makkaralla, rusinoilla ja oliiveilla täytetystä joulukalkkunasta on vähitellen tullut yleinen näky espanjalaisessa joulupöydässä. Vaikka espanjalaiseen joulupöytään tuodaan aina alueittain vaihtelevia perinneruokia, jokaisesta pöydästä löytyy silti aina kahta herkkua: kalaa ja äyriäisiä. Ateria kruunataan herkullisillä jälkiruuilla sekä perinteisellä turrón-makeisilla, joka muistuttaa hieman marsipaania. 

Uusi vuosi, uudet kujeet

Viinirypäleet, espanjalaisen uudenvuoden perinne

Uudenvuoden aatto eli Noche Vieja on myös hyvin tärkeä espanjalaisille. Juhlaa vietetään yleensä perhepiirissä juhlavin menoin. Pöytää koristavat yleensä herkulliset äyriäiset sekä kuplivat juomat. Viinirypäleillä on keskeinen asema seremonioissa. Kun kello lähenee puolta yötä, haastetaan perheenjäsenet syömään 12 viinirypälettä viimeisillä sekunneilla ennen seuraavaa vuotta. Onnistuminen tässä haasteellisessa tehtävässä takaa hyvin menestykellisen uuden vuoden.  

Kolme viisasta tietäjää

Reyes Magos eli kolme itämaan tietäjää

Espanjassa lapset odottavat joulupukin sijaan kolmen itämaan tietäjän saapumista. Tietäjät jättävät heille lahjoja jotka avataan loppiaisena, eli 6. tammikuuta. Loppiaista edeltävinä päivinä monissa kaupungeissa järjestetään itämaan tietäjien kulkueita (Cabalgata de los Reyes Magos), jolloin tietäjät jakavat pienimmille makeisia ja ottavat vastaan heidän lahjatoiveitaan. Sevillassa kulkue on jättimäinen ja myös Madridissa kaduille kerääntyy valtavia määriä perheitä seuraamaan tätä perinteistä paraatia.