Espanjan 4 suurinta ja parhainta karnevaalia 2021

Joulun jälkeen Espanjassa eletään kansallisten juhlapäivien osalta hiljaisempaa kautta aina pääsiäiseen asti. Espanjalaisten alkuvuotta värittää kuitenkin eräs hyvin villi ja värikäs juhlaperinne, karnevaalit. 

Karnevaalit ovat valtavia katujuhlia, joissa kaupungit ja kylät heräävät joulun jälkeisestä horroksestaan juhlimaan villimmin kuin koskaan. Luvassa on hulvatonta tanssia, rytmikästä musiikkia, hyvää ruokaa ja hauskoja ohjelmanumeroita koko perheelle. Karnevaaleissa tapaa upeita prinsessoiksi, piruiksi, sarjakuvahahmoiksi ja mitä miksikin pukeutuneita juhlijoita, jotka iloisesti hurvittelevat kaupunkien kaduilla ja aukioilla laulaen, tanssien ja nauttien juhlan herkullisista antimista. 

Cadizin karnevaalit

Karnevaalien historia

Karnevaaleja vietetään nykyisin ympäri maailmaa, mutta espanjalaiset ovat luoneet juhlaan loistavia perinteitä ja omanlaisensa tunnelman. Espanjan karnevaalit eivät ole aivan yhtä yliampuvia ja tanssikeskeisiä kuin Italian Genovan tai Brasilian karnevaalit, mutta juhliin  panostetaan paljon ja niihin on helppo myös matkailijoiden ja lapsiperheiden ottaa osaa. Karnevaalikaupunkeiden matkailussakin näkyy piikkejä juhlan aikana.Tämän takia kannattaa olla ajoissa liikenteessä, jos haluaa matkustaa Espanjaan helmikuussa todistamaan tätä hulvatonta juhlaa.

Cadizin karnevaalit

Karnevaalit antavat juhlijoille mahdollisuuden ryhtyä roolileikkeihin, pukeutua hullunkurisesti ja unohtaa hetkeksi arjen rutiinit ja huolet. Juhlan juuret löytyvät antiikin Rooman ajoilta, mutta perinne levisi hyvin nopeasti Euroopan joka kolkkaan. Ennen pääsiäisen paastoaikaa tarvittiin lupa nauttia elämästä juhlien, syöden ja humaltuen. 
 
Espanjan karnevaalit
 
Espanjan viranomaiset yrittivät vuosia hillitä tätä riettaaksi luokiteltua juhlaa ja se jopa kiellettiin kokonaan Francon aikana. Tänä päivänä juhlan perinteet ovat kuitenkin vahvemmat kuin koskaan ja sen suosio räjähtänyt. Karnevaalien juhlamenot alkavat usein suositun julkisuudenhahmon esiintymisellä, jonka jälkeen katujuhlat täräyttävät käyntiin. Karnevaalit kestävät yleensä viikosta kymmeneen päivään, jonka aikana nähdään kaduilla upeita paraateja, hauskoja kilpailuja, naamiaisesiintymisiä, sirkusshowta ja katuteatterinäytöksiä. 
 
Teneriffan karnevaalit, Kanariansaaret
 
Karnevaalien tärkein päivä on karnevaalitiistai, jota seuraa juhlan päättäjäisseremoniat sardiinin hautajaismenojen saattelemana. Sardiinin hautajaiset, Entierro de la Sardina, on symbolinen juhla jossa nimensä mukaisesti haudataan polttamalla iso, paperimassasta valmistettu kalapatsas. Hautajaiset ovat villin juhlarupeaman päätös, jonka jälkeen ihmiset rauhoittuvat odottamaan pääsiäistä. 
 
Espanjan karnevaalien kuningatar

Espanjan karnevaalit

Karnevaaleja juhlitaan ympäri Espanjaa, mutta suurimmat niistä löytyvät Teneriffalta, historiarikkaasta Cádizista, viheriäästä Galiciasta ja hurmaavasta Sitgesin rannikkokaupungista lähellä Barcelonaa. 
 
Gran Canarian karnevaalit

Teneriffan karnevaalit

Espanjan suurimpia karnevaaleja vietetään Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruzissa. Karnevaaleja juhitaan helmikuussa ja ne houkuttelevat saarelle juhlijoita ympäri maailman. Jos Teneriffan loma ajoittuu juuri karnevaaliaikaan, kannattaa ehdottomasti pakata mukaan hullunkurinen naamiaisasu ja lähteä tähän ikimuistoiseen juhlaan mukaan.
 
Teneriffan karnevaalit
 
Santa Cruzin karnevaalit kestävät hieman yli viikon, jonka aikana pääkaupungin kadut ja aukiot muuttuvat suuriksi tanssilattioiksi. Huolellisesti suunnitellussa ohjelmassa on mukana niin kansainvälisten salsabändien esiintymisiä, tanssishowta, paraateja ja muun muassa upea antiikkiautojen kulkue. Karnevaalien päätapahtuma on nimeltään Coso ja se järjestetään aina karnevaalitiistaina. Coso on valtava paraati ja se toimii juhlan päätöstapahtumana.  

Cadizin karnevaalit

Cádizin kaupunki sai inspiraation karnevaalien järjestämiselle Italian Genovasta. Cádiz ja Genova olivat aikoinaan tärkeät kauppakumppanit, jonka vuoksi myös monet italialaiset asettuivat asumaan kaupunkiin. Kotiaan ikävöivät italialaiset päättivät herättää Cádizissa eloon oman karnevaaliperinteen helpottamaan kaipuutaan. He tuskin aavistivat, että jonain päivänä juhla olisi yksi Espanjan suurimmista karnevaaleista. 
 
Cadizin karnevaalit
 
Upeissa Cádizin karnevaaleissa pukeutudaan hullunkurisesti eikä arkipäivän vaatetusta katsota hyvällä. Pukeutumalla voi sekoittautua hassun juhlaväen sekaan ja pääsee parhaiten aitoon karnevaalitunnelmaan. Aivan kuten Teneriffan karnevaaleissa, myös Cádizissa nähdään musiikkiryhmien loistavia esityksiä, tanssinäytöksiä, sirkusshowta, paraateja ja värikästä pukuloistoa. Cádizin karnevaalit kestävät kymmenen päivää, joiden aikana kaupungin kadut eivät juurikaan hiljene. 
 
Cadizin karnevaalit

Sitgesin karnevaalit

Sitges on tunnetusti Espanjan tärkein gay-kaupunki. Kapupungin karnevaalit ovat erityisen mahtailevat ja suvaitsevat, tuoden kaupunkiin yli 250 000 vierailijaa seitsemän päivää kestävän juhlan ajaksi.
 
Sitgesin karnevaalit
 
Sitgesin karnevaaliparaadit ovat todella näyttäviä ja niissä esiintyvät myös juhlan karnevaalikuningas ja -kuningatar.

Galician karnevaalit

Galician karnevaalit eroavat suuresti Teneriffan, Cádizin ja Sitgesin juhlista. Kaikilla Galician karnevaalikylillä on oma juhlateemansa. Karnevaaliteemat ovat Galiciassa enemmänkin perinteisiä ja historiallisia kuin moderneja. 
 
Galician karnevaalien peliqueiros-pellejä
 
Galician suurimmat ja mielenkiintoisimmat karnevaalijuhlat järjestetään Ourensen maakunnassa. Heti joulun jälkeen kylät aloittavat suurella tohinalla valmistautumisen näihin hauskoihin ja suosittuihin juhliin.
 
Peliqueiroja Galician karnevaaleissa
 
 Galician Laza Carnival on maailman vanhin karnevaali, kun taas Xinzo Carnival on pisin Euroopassa vietettävä karnevaali. Galician karnevaalien pääosassa nähdään hauskoja peliqueiroseja, joiden näyttävä, yli 20 kiloa painava vaatetus luo oman viehätyksensä juhlaan.

Karnevaalien päätösjuhla ja sardiinin hautajaiset

Karnevaalit päättyvät aina saman perinteen mukaisesti hauskoihin sardiinin hautajaisiin, Entierro de la Sardinaan. Tapahtuman aikana valtava paperimassasta valmistettu sardiini saatellaan karnevaalikulkueen saattelemana rannalle, jossa se tuikataan tuleen. Tämä päätösseremonia on yksi karnevaalin suosituimmista tapahtumista ja se päättyy valtavaan ilotulitukkseen.
 

Sardiinin hautajaiset Teneriffalla

Karnevaalien perinteet ovat täynnä mielikuvitusta, satumaailman taikuutta ja vahvoja tunteita. Espanjalaisten loistava juhlimisen taito yhdistettynä tähän vuosisatoja vanhaan perinteeseen on luonut massiivisia juhlatapahtumia ympäri maata. Juhla tarjoaa myös matkailijoille loistavan tilaisuuden tutustua yhteen Espanjan hauskimmista perinteistä. Tässä jälleen yksi syy ihastua ihastuttavaan Espanjaan!

Mielenkiintoisia artikkeleita: