Vuoden 2021 parhaat tapahtumat Espanjassa

Seuraavaan vuoteen on vielä aikaa mutta Espanjassa jo valmistutaan seuraavan vuoden suurimpiin tapahtumiin täyttä häkää. Juhlien valikoima on huimaavan laaja ja jokaiselle löytyy kiinnostavia tapahtumia. Olemme valinneet tähän artikkeliin 13 vuoden 2021 parasta juhlaa, jotta voit aloittaa seuraavan ikimuistoisen loman suunnittelun saman tien. 

Tomatina juhla

1. Semana Santa eli Espanjan pääsiäinen

Vaikka ei olisikaan uskovainen, Espanjan pääsiäinen on kuitenkin tapahtuma joka jokaisen tulisi kokea ainakin kerran elämässä. Tämän hartaan ja perinteitä kunnioittavan juhlan päivät ovat tarkalleen suunniteltu ja niihin on valmistauduttu koko vuoden päivät. Erityisesti Sevillan Semana Santa ja Málagan pyhän viikon juhlamenot ovat upeita tapahtumia, joihin saapuu valtava määrä myös matkailijoita vuosittain.

Pääsiäisen aikaan Espanjan eri kaupungeissa nähdään tunnelmallisia, kynttilöiden valaisemia kulkueita, jossa lauletaan kauniita lauluja ja kannetaan arvokkaita neitsyeiden kuvia. Kulkueita saapuu katsomaan valtava määrä pääsiäistä juhlivia perheitä, mutta myös paljon turisteja. Paikalliset saapuvat seuraamaan kulkueita jo aikaisin aamulla tuolein ja eväin varusteltuina. Onhan kyseessä vuoden tärkein juhla!

Nazareno

2. Karnevaalit

Siirrymme seuraavaksi tunnelmallisista pääsiäismenoista hulvattomiin karnevaaleihin. Tällä riettaalla juhlalla on värikäs menneisyys ja ne jopa kiellettiin pitkän aikaa Francon ajalla. Karnevaalit ovat juhla täynnä rytmikästä musiikkia, tanssin vapautta ja iloa. Niitä juhlitaan ympäri Espanjaa, mutta erityisen juhlavia karnevaalit ovat Teneriffalla ja Cádizissa.  

Teneriffa on koko Euroopan karnevaalipääkaupunki. Koko helmikuun ajan saari keskittyy tähän värikkääseen juhlaan, joka kerää paikalle vuosittain yhä enemmän vierailijoita. Pääkaupunki Santa Cruz muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi ja myös pienimmissä kohteissa, kuten Los Cristianosissa vietetään omia, pienempiä karnevaaleja. 

Karnevaalien kuningatar

Myös Andalusian viehättävässä Cádizissa karnevaaleja juhlitaan helmikuussa muita suuremmassa mittakaavassa. Cádizin asukkaiden positiivinen elämänasenne yhdistettynä heidän pettämättömään hauskanpitotaitoon ovat synnyttäneet kaupunkiin kadehdittavan karnevaaliperinteen, joka kannattaa ehdottomasti kokea. 

3. Valencian Las Fallas

Maaliskuun puolen välin tienoilla upea Valencian kaupunki syttyy taas kirjaimellisesti tuleen. Unohda kaikki tähän asti kokemasi, sillä Valencian Las Fallas on aivan omaa luokkaansa ja ainoa laatuaan koko maailmassa.

Fallasin aikana Valencian kujia koristaa upea, värikkäiden patsaiden kokoelma. Patsaat on valmistettu huolellisesti kevyestä paperimassasta ja suurin osa niistä yltää jopa kymmenen metrin korkeuteen. Näitä patsaita valmistetaan ympäri vuoden erilaisissa komiteoissa ja patsaat kilpailevat kauneimman tittelistä juhlassa. Voittajapatsasta lukuunottamatta kaikki tuikataan tuleen juhlan päätteeksi. 

Valencia - Las Fallas

Joka päivä klo 14 juhla starttaa musiikin ja ilotulitusten säestämänä. Juhlan suurinta kohokohtaa kutsutaan cremáksi, joka on juuri se yö jolloin patsaat sytytetään tuleen. Kaupungin hämärät kadut valaistuvat valtavista kokoista ja juhla jatkuu aamun pikkutunneille asti.

Valencian Fallas juhla

4. La Tomatina, tomaattisota

Onko sinusta joskus tuntunut, että haluat heittää jotain henkilöä mädäntyneellä hedelmällä? La Tomatina tarjoaa sinulle tähän loistavan mahdollisuuden. Valenciassa sijaitsevassa pienessä Buñolin kylässä järjestettävällä villillä tomaattisodalla on jopa 70 vuoden historia takanaan ja sitä juhlitaan vuosittain joka elokuun viimeisenä keskiviikkona.

Tomaattisota on viikon päivät kestäneen festivaalin päätösjuhla. Juhla houkuttelee pieneen alle kymmenen tuhannen asukkaan Buñoliin jopa 20 000 vierailijaa, jonka vuoksi nykyisin liput tapahtumaan täytyy ostaa hyvissä ajoin etukäteen. 

La Tomatina, Valencia

Tomaattien heittelyn lisäksi juhlan aikana kaupungin pääaukion katulamppu sotketaan liukkaalla saippualla ja sen huipulle sidotaan herkullinen ilmakuivattu kinkkupotka. On hulvatonta seurata kaupunkilaisten epäonnistuneita yrityksiä kiivetä havittelemaan kinkkua lampun päähän. 

5. Córdoban patioiden juhla

Córdoban patiojuhlan aikana kaupunki kirjaimellisesti puhkeaa kukkaan. Toukokuun ensimmäisellä viikolla vietettävä patiojuhla kuuluu Córdoban kaupungin ja koko Espanjan odotetuimpiin tapahtumiin. Cordobalaiset omistavat suunnattomasti aikaa patioidensa eli sisäpihojensa koristeluun ja avaavat muutaman viikon ajaksi patiojuhlan aikana muuten suljetut pihansa muiden ihasteltavaksi.

Festivaalin aikana kaupungin kadut täyttyvät iloisella juhlahumulla, musiikilla ja tapahtumilla. Myös matkailijat ovat löytäneet tämän upean tapahtuman ja juhlan lisäksi saapuvat kaupunkiin nauttimaan sen gastronomisista elämyksistä ja loistavista nähtävyyksistä. 

Cordoban patioiden festivaali

6. Feria de Abril Sevillassa

Yksi vuoden 2021 odotetuimpia tapahtumia on eittämättä Sevillan upea Feria de Abril. Feria de Abrilin ensimmäisen päivän yönä kaupungin häikäisevät juhlavalot sytytetään palamaan, jonka jälkeinen viikko on yhtä juhlaa. 
 

Loistavien tapahtumien lisäksi Feria de Abril tarjoaa hienon mahdollisuuden tutustua tähän tunnelmalliseen Andalusian pääkaupunkiin. Iltaisin Sevillan kadut täyttyvät iloisista juhlijoista ja sevillanaa tanssivista kaunottarista. Kaupungin tunnelmalliset kuppilat ja tapas-baarit ovat täpötäynnä kaupungin gastronomiasta nautiskelevista paikallisista ja matkailijoista. Jokaisen päivän ilonpito jatkuu aina aamun pikkutunneille asti. 

Feria del Caballo

7. Feria del Caballo, Jerez 

Jerezissä järjestettävältä Feria de Caballolta (suom. hevosten juhla) voi odottaa paljon muutakin kuin kavioiden kopinaa. Tämä hevosteemainen tapahtuma sisältää myös upeita tanssiesityksiä, hauskoja tapahtumia ja tietenkin myös sitä upeaa andalusialaista gastronomiaa.  

Feria de Caballo alkaa juhlavalojen sytyttämisellä alueen sisäänpääsyn luona ensimmäisenä päivänä. Luvassa on hevosparaateja, erilaisia tanssi- ja musiikkiesityksiä ja alueella on yli 250 markkinakojua, joista voi ostaa alueen kuuluisimpia tapaksia. 

Feria del Caballo Jerezissä

Kaikki pukeutuvat juhlaa varten. Naiset pukevat ylleen perinteisen flamencopuvun ja miehet lyhyen miestenpuvun. Mutta kaikista tärkeintä on osallistua täysin rinnoin tähän perusandalusialaiseen juhlaan, jonka veroista saa hakea. 

8. Málagan Feria de Agosto 

Malagalaiset joutuvat odottamaan elokuun puoliväliin kaupungin odotetuinta juhlaa. Odotus palkitaan 10. elokuuta, kun Feria de Málaga (tai Feria de Agosto) täräyttää vauhtiin Costa del Solilla. Viikon kestävään juhlaan saapuu väkeä koko maasta, mutta erityisesti andalusialaisille Feria de Malagaan osallistuminen on todella tärkeää. 

Feria de agosto Malagassa

Kuten joka vuosi, Málaga Feria jakaantuu eri kohderyhmille suunnattuihin päivä- ja iltaohjelmiin. Päivällä kaupungissa järjestetään erityisesti perheille suunnaattuja tapahtumia (feria de día) ja ilta- ja yöaikaan kadut täyttyvät juhlahumuisista yöperhosista (feria de noche). 

9. Fiesta Mayor de Gracia Barcelonassa

Barcelonan eri kaupunginosat järjestävät omalla alueellaan nimikkojuhlia koko kesän. Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja Fiestas de Gracialle, jota juhlitaan Gracian barriossa elokuussa. 

Erikoinen Gracian kaupunginosa syttyy tällöin huimaan väri- ja taideloistoon suuren ihmismassan saattelemana. Jokainen kaupunginosan katu kilpailee koristeeellisimman ja taiteellisimman kadun tittelistä, antaen näin jokaiselle vierailijalle paljon loistavaa silmänruokaa. 

Fiestas de Gracia

Katutaiteen lisäksi tapahtumassa pääsee nauttimaan erilaisista näyttelyistä, muotinäytöksistä, markkinoista ja juhlan kunniaksi järjestetyistä gastronomisista makuelämyksistä. Illalla vuorossa on erilaisia musiikki- ja akrobaattiesityksiä sekä ilotulitusnäytöksiä (correfocs), joita järjestetään Gracian aukioilla. 

10. San Juanin yö

San Juanin yö tarkoittaa Espanjassa kesän ja kuuman vuodenajan saapumista. San Juania vietetään aina 23. kesäkuuta, pääasiassa maan rannikkoalueilla. San Juanin yönä valtavat kokot valaisevat hämärää Espanjan rannikkoa, aivan niin kuin Suomessa juhannuksena. 

Noche de San Juan eli Espanjan juhannus

San Juanin yö on todella maaginen ja täynnä taikauskoa. Espanjalaisten kesäyön taikoihin kuuluu niin onnea tuovat keskiyön aallot kuin palavan kokon yli loikkimiset. Joissain Espanjan maanosissa, kuten Galiciassa juhlan pääosaa näyttelee ruoka. Barcelonassa ja Valenciassa taas juhlan odotetuin osuus on näyttävä ilotulitus rannalla, jota varten noustaan mahdollisimman korkealle ihailemaan.

11. Boloencierro en Mataelpino, Madrid

Kuten jo tiedämme, espanjalaisilta ei puutu mielikuvitusta kun kyse on juhlien järjestämisestä. Guadarraman vuoristossa sijaitsevassa Mataelpinon kylässä järjestettävä Boloencierro on juhla, jossa kyläläiset juoksevat karkuun valtavaa, 3 metristä ja 150 kiloa painavaa, kierivää palloa.

Boloencierro Mataelpinossa, Galiciassa

 
Tämä hulvaton elokuisin järjestettävä juhla on saanut vaikutteita härkäjuoksuista, mutta härän sijaan juostaan karkuun täyttä vauhtia vierivää palloa. Perheen pienemmät saavat juosta karkuun pienempiä palloja, jotka on maalattu iloisin värein.  

12. Haron viinisota

Kesäkuun 29. päivä yli 10 000 osallistujaa kerääntyvät pienen Haron kylän kaduille ja aukioille valmiina taistoon. La Riojassa sijaitsevan Haron kuuluisin juhla on alkamassa. Espanja on kuuluisa erilaisista ruokasodistaan, mutta Harossa sotavälineenä käytetään punaviiniä. Tavoite on, ettei kukaan pääse puhtaana pois sota-alueelta. 

Haron viinisodan perinteinen osallistumispuku on yksinkertainen: vaatteiden täytyy olla valkoiset ja päässä kuuluu olla punainen huivi. Viinin lentäessä ympäri kylän kujia ja kulmia kukaan tuskin onnistuu poistumaan juhlasta tahraantumatta. 

Haron viinisota

Kun juhlaa varten varattu 40 000 litraa viiniä on käytetty, alkaa juhlan rauhallisempi osuus. Aukiolla on ohjelmassa loistavaa paikallista musiikkia, tanssia, hyvää ruokaa ja kuinkas muuten - lisää hyvää viiniä1

13. Bilbaon Semana Grande

Lomamatka Bilbaoon on aina hyvä idea. Kaupungissa saa nauttia muuta Espanjaa viileämmistä lämpötiloista ja se on noussut hiljalleen yhdeksi maan suosituimmista kaupunkilomakohteista. 
 
Elokuun puolessa välissä kajahtavat käyntiin Bilbaon yhdeksän päivää kestävä juhla Semana Grande (suom. iso viikko). Sympaattisen Bilbaon kadut ja aukiot täyttyvät konserteista, ruokakojuista, teatteriesityksistä ja perheille suunnatuista tapahtumista. Joka ilta järjestettävä ilotulituskilpailu on päivän odotetuin ohjelmanumero. Huikea ilotulitusshow täyttää kaupungin pimeän taivaan upealla väriloistolla. 

Ainoastaan viimeisenä juhlapäivänä ei nähdä ollenkaan ilotulitusta. Kyseinen sunnuntai on juhlan päätöspäivä, jolloin ohjelmassa on muita huippuesityksiä, kuten juhlan loppukonsertti. Viimeisen päivän kohokohtia on myös juhlan maskotin, Marijaian asettaminen puiselle lautalle, joka lähetetään joelle ja sytytetään palamaan. Maskotti palaa näin juhlaan varmemmin myös seuraavana vuonna. 

Aste Nagusia

Espanja tarjoaa tapahtumia moneen makuun, mutta nämä 13 juhlaa ovat ehdottomasti maan upeimpia ja odotetuimpia festivaaleja. Oletpa sitten suunnittelemassa kultturellia kaupunkilomaa Espanjassa tai rentoa lomaa rannoilla, kannattaa aina tarkistaa kaupunkien omat ajankohtaiset tapahtumat. Niistä ei koskaan ole pulaa Espanjassa.