Espanjan kauniita kyliä ja unohtumattomia luontonähtävyyksiä

Espanja on täynnä unohtumattomia kohteita, jotka jättävät pysyvän vaikutuksen matkaajiin. Nämä ikimuistoiset paikat ainutlaatuisine piirteineen valloittavat kenet tahansa taianomaisella tunnelmallaan ja juurtuvat mieleen pitkiksi ajoiksi. 

Seuraavaksi esittelemme upean valokuvien kokoelman erilaisista vaikuttavista paikoista Espanjassa. Nämä 17 kohdetta sinun tulisi nähdä edes kerran elämässä. 

Pysy mukana!

1 Cedeira, A Coruña

Cedeira

A Coruñassa, Cedeiran kunnassa sijaitseva San Andrésin kylä sijaitsee 140 metriä merenpinnan yläpuolella. Tämä maaginen kylä kuuluu Espanjan myyttisimpiin ja uskonnollisimpiin paikkoihin. Kyläläiset ovat harjoittaneet täällä läpi vuosituhansien erilaisia noituuksia ja kultteja. Useiden legendojen lisäksi kylässä kerrotaan myös tarinaa, joka kertoo että San Andrésin kappeli nimettiin Jeesuksen saman nimisen apostolin mukaan. 

Matkaajille saattaa myös herätä kysymyksiä suurista kiven järkäleistä, joita löytyy pyhättöjen läheltä. Roomasta lähteneet pyhiinvaeltajat keräsivät näitä järkäleitä eri paikkoihin siinä uskossa, että niillä he voisivat todistaa tuomion päivän koittaessa täyttäneensä lupauksensa pyhiinvaelluksesta San Andrésiin. Kuva: Belén Argueso

Inspiroiduitko? Katsasta Galician vuokra-asuntomme

2 Miravetin linna, Tarragona

Miravet, Tarragona

Tarragonan maakunnassa aivan Ebro-joen vieressä kohoaa 100 metriä korkea kukkula, jonka päällä sijaitsee pieni kylä joka on kasvanut Miravetin linnan juurelle. Miravetin linna on arvokas esimerkki ikivanhasta katalonialaisesta arkkitehtuurista. Tämä historiallinen muslimien linnake muuttui luostari-linnaksi heti muslimien karkoituksen jälkeen. 

Paikka on todella uskomaton ja se jättää pysyvän vaikutuksen kaikkiin vierailijoihin. Kylän ahtaat mukulakiviset kadut ovat täynnä sekä muslimien vallan ajan että eri ritarikuntien taidetta. Kylästä löytyy ikivanha öljynpuristamo ja vierailijat voivat ottaa osaa jokea pitkin kulkeville veneajeluille. Kannattaa myös säästää voimia linnalle kapuamiseen, jonka edestä avautuu häikäisevä näköala. Kuva: Mª Jose Salas Garrido.

Kiinnostuitko alueesta? Katsasta vuokrattavat loma-asuntomme Tarragonassa

3 Torlan kylä, Huesca

Torla

Torla on tyypillinen aragonialainen kylä Pyreneiden vuoristossa. Sanotaan että kylä sai nimensä sinne rakennetun tornin mukaan, joka rakennettiin puolustamaan kylää ranskalaisten hyökkäyksiltä. Tämä pieni kylä on todellinen luontomatkailijan unelmakohde ja sillä on takanaan arvokas historia ja kullttuuriperintö. Torla toimii myöskin Ordesan luonnonpuistoon ja Pyreneiden kolmanneksi korkeimmalle vuorelle Monte Perdidolle suuntaavien matkailijoiden ensimmäisenä pysähdyspaikkana.

Torla sijaitsee Sobrarben alueella, noin 100 kilometrin päässä Huescan kaupungista. Torlan maisemaa hallitsee jättimäinen Modarruegon vuorenhuippu, joka yltää 2800 metrin korkeuteen. Torlan keskiaikainen vanha kaupunginosa on säilynyt loistavassa kunnossa vuosisatojen vaihtuessa. Kylän asuintalot on rakennettu kivestä, niitä koristavat upeat kaari-ikkunat ja seinille ripustetut kunniavaakunat. Kuva: Santi Mendiola

Olisiko tämä sinulle mieluinen matkakohde? Katsasta vuokrattavat asuntomme Huescassa. 

4 Picos de Europan vuorenhuiput

Picos de Europa

Monet ovat kuulleet puhuttavan Picos de Europasta, eli Euroopan huipuista. Picos de Europa on vuoren huippujen rykelmä noin 20 kilometriä Pohjois-Espanjasta sisämaahan päin. Sanotaan että Picos de Europa oli ensimmäinen asia, jonka Amerikasta saapuvat laivat näkivät Euroopan mantereella. Vuorille pääsee Asturiasista, Cantabriasta ja Kastilia ja Leónista. 

Picos de Europan ympäristössä elää yli 100 eri lintulajia, kuten maakotkia ja hanhikorppikotkia. Vuorilla tapaa myös metsäkauriita, susia ja joitain karhulajeja. Kuva: Francisco Molina.

Haluaisitko vuorille seikkailemaan? Katsasta vuokrattavat loma-asuntomme Picos de Europalla.

5 Somiedon luontoalue, Asturias

Somiedo

Asturiasissa sijaitseva Somiedo kattaa 300 neliökilometrin kokoisen luontoalueen joka kuuluu Espanjan kauneimpiin. Somiedossa pyökkpuut, tammet ja kauniit kasvit värittävät upeaa vuoristo- ja järvimaisemaa, jonka myös Unesco on julistanut suojelluksi biosfäärialueeksi. 

Somiedon luonnonalue kattaa viisi eri laaksoa, joiden nimet ovat Sapiencia, Valle del Lago, Puerto de Somiedo, Las Aortas ja Cigüeñas. Somiedo on täynnä yllätyksiä, joita vierailijat löytävät kävellessään sen upeita polkuja. Somiedossa saattaa nähdä vilauksia harmaakarhuista, joita on täällä eniten vapaana koko Euroopassa. Kuva: Diego Garín Martín

Heräsikö mielenkiintosi? Katsasta Asturiasin loma-asuntomme.

6 Sierra de Tramutanan vuoristo, Palma de Mallorca

Sierra de Tramutana, Palma de Mallorcan saarella

Espanjasta löytyy paikka jossa ihmisen teot ja luonto elävät täydellisessä symbioosissa. Paikan nimi on Serra de Tramuntanan vuoristo Mallorcalla. Paikan ainutlaatuisuus ei ole jäänyt muiltakaan huomaamatta; myös Unesco on julistanut sen maailmanperintökohteeksi. 

Serra de Tramutanan vuoristo löytyy Mallorcan saaren luoteisosassa. Siellä sijaitseva 1445 metrinen Puig Major on koko Baleaarien saarten korkein kohta. Vuoristo kätkee sisäänsä upeita vuoristolaiskyliä, kuten Sóllerin ja kauniissa lahdenpoukamassa sijaitsevan Puerto de Sóllerin. 
Kuva: Jesús L

Haluaisitko ihailla näitä vuoristomaisemia lähempää? Selaa vuokrattavia loma-asuntojamme Mallorcalla. 

7 Aínsan kylä, Huesca

Ainsa

Upea Aragón tarjoaa mahtavia nähtävyyksiä vuoden ympäri, mutta kesä on ehkä parasta aikaa tutustua tähän ihastuttavaan maakuntaan. Kannattaa käydä tutustumassa Sobrarben kunnassa sijaitsevaan Ainsan kylään, jossa asuu vain muutama tuhat asukasta. Aragónin kuningas syntyi Ainsassa ja se oli aikoinaan Sobrarben kuningaskunnan pääkaupunki.

Ainsa sijaitsee 580 metriä merenpinnan yläpuolella, Ordesan kansallispuiston ja Pyreneiden vuoriston kupeessa. Lähellä Ainsaa sijaitsee yksi Espanjan vanhimmista luostareista: San Victorián. Ainsa on upea keskiaikainen kylä, jonka keskuksena toimii pieni, mukulakivinen aukio. Aukiolta löytyy myös Aragonin kuninkaiden palatsi sekä kylän pieni kirkko Iglesia de Santa Maria. Kuva: Juan Luis Olaeta

Haluatko tutustua kuninkaiden Aragóniaan? Katsasta alueen vuokra-asuntomme. 

8 Hondarribia - Guipúzcoa

Hondarrabia

Baskimaan Gipuzkoassa sijaitseva Hondarribian kylä valloittaa jokaisen sydämen. Niin se on tehnyt myös monille taiteilijoille, jotka tulevat tänne hakemaan inspiraatioita sen keskiaikaisilta, kapeilta mukulakivikujilta. Valloittava Hondarribia sijaitsee vain 25 kilometrin päässä San Sebastiánista. 

Muista tutustua hyvin kylän vanhaan kaupunginosaan, käydä ihailemassa sen ikivanhaa muuria ja kalastajien kaupunginkorttelia. Nouse myös Guadaupelle ja vieraile kylän majakalla. Hondarribiaa virkistävät Atlantin tuulet ja sen pienellä rannalla voi käydä pulahtamassa turkoosiin mereen ja syödä herkullisen kala-aterian. Kuva: Chememoro.

9 Peñiscolan rantakaupunki, Castellón

Peñiscola

Peñiscola on tunnettu ennen kaikkea sen mahtavasta linnasta, joka on rakennettu kaupungin kukkulan huipulle. Peñiscola on epäilemättä yksi Espanjan taianomaisimmista ja ainutlaatuisimmista paikoista, jossa voi myös nauttia upeasta arkkitehtuurista. Peñiscola sijaitsee Castellónin maakunnan pohjoisosassa ja sen viehättävä vanha kaupunginosa sijaitsee aivan kukkulan päällä, 64 metriä merenpinnan yläpuolella. 

Peñiscolan pohjoisranta on sen suosituin, mutta myös Castillo del Papa Lunan 5 kilometriä pitkä ranta houkuttelee vierailijoita, erityisesti lapsiperheitä. Kuva: Víctor Gutiérrez Navarro

Haluatko leikkiä kukkulan kuningasta? Katsasta vuokrattavat loma-asuntomme Peñiscolassa.

10 Ribadesellan kylä, Asturias

Ribadesellas

Picos de Europassa sijaitsevan Ribadesellan kylän vanha kaupunginosa on julistettu Espanjassa kulttuuriperintökohteeksi. Kuningas Alfonso X El Sabio perusti tämän pienen, kuuden tuhannen asukkaan kylän Asturiasissa 1200-luvulla. Ribadesellassa ikivanhat keskiaikaiset rakennukset sekoittuvat upeasti nykyaikaiseen arkkitehtuuriin sen kapeilla kujilla. 

Ribadesellassa on sen pienestä koosta huolimatta paljon nähtävyyksiä. Kylän kirkot Santa María de Junco ja San Esteban de Leces ja Nuestra Señora de Guían renessanssin tyylinen eremitaasi. Ribadesellan kaunis rantapromenadi on omistettu prinsessa Letizialle. Kuva: Luis Relgada.

11 Cudilleron kylä, Asturias

Cudillero, Asturias

Cudillero on hyvin epätavallinen kalastajakylä Asturiasissa. Kylän värikkäät talot näyttävät siltä kuin ne roikkuisivat jyrkässä rinteessä ja niiden välissä kiemurtelee pieniä, kapeita kujia. Legendan mukaan viikingit perustivat Cudilleron. Kylän nähtävyyksiin kuuluu sen pieni aukio, Plaza de la Marina ja näköalapaikat El Paseo al Faro, La Garita ja El mirador del Pico.

Cudilleron gastronomiaa hallitsee tietenkin erilaiset äyriäis- ja kalaruuat. Cudilleron kalastajat pyytävät merestä turskaa, äyriäisiä ja mustekaloja, joita kannetaan kylän ravintoloihin ja kyläläisten ruokapöytään. 

12 Montejo de la Sierran pyökkimetsä, Madrid

Montejo de la Sierran pyökkimetsä

Madridin pohjoisosassa sijaitseva Montejo de la Sierran pyökkimetsä julistettiin Espanjan kansalliseksi luontoperintökohteeksi vuonna 1974. Metsään ei ole helppo päästä ja sitä suojellaan hyvin huolellisesti sen ekologisen arvon vuoksi. Jos haluat lähteä patikoimaan sen poluille, tarvitset ensin virallisen luvan maan ympäristökeskukselta, joka huolehtii puiston suojelusta. Paras aika vierailla pyökkimetsässä on syksyllä, jolloin metsän väriloisto on hurmaavimmillaan. Kuva: Alejandro Cárdaba Rubio.

Haluatko tutustua Madridin nähtävyyksiin? Katsasta asuntomme Madridin alueella.  

13 Tossa de Mar, Girona

Tossa de Marin linnake

Gironan rannikolla, Barcelonan ja Ranskan rajan välissä sijaitsevassa Tossa de Marin rannikkokylässä on asukkaita vain 6000. Tossa de Mar sai aikoinaan elinkeinonsa kalastuksesta, mutta nykyisin kylän tärkein elinkeino on matkailu. Tällä pienellä kalastajakylällä on värikäs historia ja siitä on kehittynyt yksi Costa Bravan suosituimmista matkakohteista. 

Tossa de Marin suosituimmalta rannalta Playa Grandelta avautuu upea näköala kylän linnakkeelle. Kylän keskiaikainen kaupunginosa, La Vila Vella, on yksi parhaiten säilyneistä Kataloniassa. Sen kapeat, mukulakiviset kadut, keskiaikainen sairaala, roomalaisen ja goottilaisen kirkon rauniot ja muuri ovat kylän upeimpia nähtävyyksiä. 

14 Cadaqués, Costa Brava

Cadaqués

Costa Bravalla sijaitseva rauhallinen Cadaquésin kalastajakylä sijaitsee hieman yli kahden tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta. Cadaquésissa on ympärivuotisia asukkaita vain hieman yli 2000, mutta kesäisin väliluku kymmenkertaistuu, kun sen kesäasukkaat palaavat loma-asunnoilleen. Cadaquésin viehätysvoima piilee sen rauhallisessa kalastajakylän ilmapiirissä ja sen sympaattisilla kaduilla, jotka ovat täynnä viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita. 

Lähellä Cadaquésia sijaitsee upea Cabo de Creusin luonnonpuisto ja Figueresin kylä, jossa Salvador Dali syntyi. Kuva: Miguel Angel. 

15 Las Médulasin kultakaivosalue, León

Las Medulas

Aquilanosin luoteisosassa sijaitsee Las Médulasin kultakaivosalue, joka julistettiin Unescon perintökohteeksi vuonna 1997. Las Médulasin erikoinen ulkomuoto syntyi siellä käytetyn kaivuutekniikan tuloksena. Kullankaivajat porasivat kallioon pieniä reikiä ja täyttivät ne vedellä, joka aiheutti valtavia maanvyöryjä. 
 
Roomalaiset löysivät Las Médulasin alueelta paljon erilaisia mineraaleja. He rakensivat alueelle vesikanavia, jotka löytyvät sieltä vielä tänäkin päivänä. He tuskin tiesivät, että heidän kaivuunsa tuloksena alueesta tulisi yksi Espanjan upeimmista paikoista. Kuva: Oscar Martín. 
 

16 Bahía de la Concha, San Sebastián

La Concha

San Sebastián on Baskimaan valovoimaisin kaupunki. Se sijaitsee upean Bahía de la Conchan sydämessä ja sen nimi baskin kielellä on Donostia. Vuonna 2016 San Sebastián toimii Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Kaupungin gastronomia on saanut ansaitsemansa arvostuksen maailmalla, tänne tullaan syömään maailmankuulun keittiön herkkuja. 

Näköalat Los Montes Urgullista ja Igueldosta ovat todella häikäiseviä. Kannattaa myös tutustua San Sebastiánin vanhaan kaupunginosaan, jossa voi maistella kaupungin kuuluisia pintxosia

San Sebastián on myöskin tunnettu sen upeasta arkkitehtuuristaan ja rannoistaan. Kaupungin edessä avautuva, simpukan muotoinen Playa de la Concha on varmasti yksi ehkä koko maailman vaikuttavimmista rannoista. Kuva: Juan Pablo de Miguel.

17 Las playas de Cádiz

Cádizin rannat

Olemme jättäneet viimeiseksi yhden lempipaikoistamme: Cádizin rannikon ja sen paratiisimaiset rannat. Cádiz on yhäti hieman tuntemattomampaa aluetta suomalaisille, mutta toivottavasti tämä tulee muuttumaan lähivuosina. 

Cádizista löydät juuri niitä pitkiä, kultahiekkaisia paratiisirantoja, joista Espanja on niin tunnettu. Turkoosi vesi, lämmin Andalusian aurinko ja leudot Atlantin tuulet saavat sinut luulemaan että olet Karibialla. Tämä pieni pala paratiisia sijaitsee kuitenkin lyhyen lentomatkan päässä Suomesta. Kuva: Juan Antonio Ocaña.

Haluatko kirmaamaan paratiisirannoille? Tutustu Cádizin viiteen parhaimpaan rantaan. 

Kartta