Espanjan kauneimmat maisemat

Espanja on pullollaan toinen toistaan kauniimpia paikkoja ja luontonähtävyyksiä, joista moni on jäänyt vaille ansaitsemaansa arvostusta. Maasta löytyy hätkähtyttävän kauniita geologisia luontonähtävyyksiä, kiehtovia metsiä, karuja aavikkoja, tulivuoria, järviä sekä jylhiä vuoria. Kyseessä on siis todellinen luontomatkailijan paratiisi. 

Oppaan avulla voi suunnitella mihin näistä upeista paikoista haluaa tutustua seuraavalla Espanjan lomalla ja mihin kannattaa majoittua. Keskeisellä paikalla sijaitsevasta Espanjan loma-asunnosta käsin on helppo lähteä tutustumaan läheisiin nähtävyyksiin. 

Bardenas Reales, Navarra 

Hiljaisia aavikkomaisemia kaipaaville löytyy muutamia todellisia helmiä Espanjassa. Vaikka sitä onkin vaikea uskoa todeksi, mutta Navarran kaakkoisosasta löytyy huikean karuja kuumaisemia vain puolen tunnin ajomatkan päässä Tudelasta. Voimakkaiden tuulten ja liikkuvan veden aiheuttama eroosio on muodostanut luontoon upeita muodostelmia ja maisemia, joiden vuoksi Bardenas Reales de Navarra on saanut sijan Unescon biosfäärikohteiden listalta. 

Alueen vierailluin ja valokuvatuin paikka on yllä olevassa kuvassa näkyvä Cabezo de Castildetierra. Avaruusmainen maisema kivimuodostelmineen elää eroosion mukana, joten se kannattaa nähdä ennen kuin se muuttaa muotoaan pysyvästi. 

Bardenas Reales de Navarra löytyy Arguedasin kylän läheltä, joka tunnetaan myös nimellä Puerta de las Bardenas (suom. Bardenasin ovi). 

Cuevas del Drach, Mallorca

Mallorcalta löytyy upea luontonähtävyys lähellä Manacorin kuntaa ja Porto Criston loma-asuntojen aluetta. Cuevas del Drach on neljän luolan kokoelma, jotka ovat muodostuneet meriveden uurtaessa rannikon kallioita. Täällä on myös yksi erikoisimmista nähtävyyksistä koko maailmassa - Lago Martel on maailman suurin maanalainen järvi, jonne pääsee opastetulle tutustumisretkelle kauniin musiikin kaikuessa jylhän luolan kattojen kautta!

Lagos de Covadongan järvet, Picos de Europan vuoristo, Asturia

Covadongan järvet kuuluvat Asturian kauneimpiin luontonähtävyyksiin. Rapsakkaa vuoristoilmaa ja jylhiä maisemia arvostavat matkailijat varaavat loma-asunnon Picos de Europan vuoristosta ja viettävät aikaa samoillen maankuulun vuoristoalueen helmassa. Erityisesti Enolin ja Ercinan järvet loistavat kauneudellaan ja jylhillä maisemillaan, jotka sijaitsevat 1000 metrin korkeudessa. Asurian patikointireitit ovat vertaansa vailla ja näissä maisemissa tapaa usein Alppien kylmissä olosuhteissa viihtyviä eläinlajeja, kuten kauriita, vuohia ja hirviä. 

Caminito del Rey, Málaga

Caminito del Reyn polku Malagassa

Uhkarohkeiden polku El Caminito del Rey on vuorten rinteisiin rakennettu seikkailupolku korkeuksissa. Laaksossa virtaava Guadalhorcen joki on muodostanut vuosituhansien saatossa upeita maisemia El Chorron ja Ardalesin väliin sijaitsevalle maaseudulle. Caminito del Reyn suorittaa noin neljässä tunnissa ja matkalla pääsee ylittämään myös huimaavissa korkeuksissa kulkevia vaijerisiltoja. Hiljattain kunnostettu polku kärsi aikoinaan maailman vaarallisimman kiipeilykohteen maineesta, mutta nykyisin reitti on turvallinen ja sopii myös lapsiperheille. Uudistettu polku vihittiin käyttöön vuonna 2014 ja sen jälkeen polun on suorittanut huimat miljoona vierailijaa. 

Espanjan upeimpiin kuuluvalle luontonähtävyydelle täytyy varata liput etukäteen, sillä polulle otetaan päivittäin sisään vierailijoita hieman yli tuhat. 

Las Médulas, León

Leónin kaupungin lähellä sijaitseva, ikivanha kulktakaivosalue Las Médulas on yksi tuntemattomampia luontonähtävyyksiä Luoteis-Espanjassa. Paikalla harjoitettiin kullankaivuuta jopa 2500 vuoden ajan ja se oli aikoinaan Rooman imperiumin suurin avokaivos. Alueella tapaa usein Leónin maaseudulla lomailevia patikoitsijoita ja luontomatkailijoita. Ruosteenpunaiset kalliovuoret pääsevät oikeuksiinsa erityisesti auringonlaskun aikaan ja alueella on myös mielenkiintoisia luolia ja tunneleita. Myös Las Médulas on saanut paikkansa Unescon kulttuurimaisemien listoilta. 

Playa de Las Catedrales, Lugo

Häikäisevän upea Playa de las Catedrales (suom. katedraalien ranta) on yksi koko Espanjan pysäyttävimmistä ja vierailluimmista luontonähtävyyksistä. Tuulen ja veden aiheuttama eroosio on muodostanut Galician rannikolle upeita kaaria ja pylväitä, jotka saavat matkailijan lähes polvilleen. Vierailu Catedralesin rannalla on mahdollista ainoastaan laskuveden aikaan ja lomakausina päivittäisten vierailijoiden määrä on rajattu tarkkaan. Halukkaiden kannattaa varata liput jopa 45 päivää ennen ja seurata vuoroveden vaihtelua. Costa de Galicialla lomailevien ei kannata jättää tätä huikeaa nähtävyyttä väliin. 

El Torcal de Antequera, Málaga

El Torcal de Antequera on yksi Espanjan vaikuttavimmista karstivuoristoista. Suurrealistinen kuumaisema rotkoinneen, kalkkikivikallioineen ja luolineen houkuttelee patikoitsijoita ja seikkailumielisiä matkailijoita tutkimaan aluetta, joka oli vielä 150 miljoonaa vuotta sitten merenpinnan alla. Fossiilit ja maan voimakkaat liikehdinnät sekä jatkuva eroosio ovat muodostaneet tämän vaikuttavan maiseman Malagan maakunnassa.

Jos suunnistaa Torcal de Antequeraan lasten kanssa, kannattaa valita puiston lyhyin, 1,5 kilometriä pitkä kävelyreitti. Puiston kartassa näkyvät keltaiset ja oranssit retiti ovat pidempiä ja haastavampia. 

Salinas de San Pedro del Pinatar, Murcia

Sierra de Tramuntana, Mallorca

Mallorcan kauniit rannat ovat vertaansa vailla, mutta suosikkisaarelta löytyy myös upeita luontonähtävyyksiä. Saaren luoteisosassa sijaitseva, upea Sierra de Tramutanan maisema-alue jylhine vuoristoineen on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Vuoristo on levittäytynyt 90 kilometriä pitkälle kaistaleelle Andratxin ja Cap de Formentorin välille ja sen huippu Puig Major yltää 1445 metrin korkeuteen. Sierra de Tramuntanan vuoristossa kulkee helppokulkuisia patikkapolkuja, jotka poikkeavat viehättävien kylien, kuten Valldemossan ja Sóllerin kautta sekä tarjoavat myös upean näköalan Sa Dragoneran saarelle. 

Garajonayn luonnonpuisto, La Gomera, Kanariansaaret

Garajonayn luonnonpuisto hiljaisemmalla La Gomeran Kanariansaarella houkuttelee erityisesti patikoitsijoita ja rauhallisempaa luontokohdetta etsiviä matkailijoita. La Gomeran lomalaisten ykkösnähtävyys julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1986 ja sitä pidetään La Gomeran parhaiten pidettynä salaisuutena. Puistosta löytyy myös Kanariansaarten suurin laurisilvametsäalue. Myös Teneriffalla ja muilla Kanariansaarilla lomailevien on mahdollista vierailla La Gomeralla saarten välillä kulkevien lauttalaivojen välityksellä. Saarella on myös pieni lentokenttä. 

Playa de Gulpiyuri, Asturia

Playa Gulpiyurin ranta

Upeat luontokohteet vievät meidät jälleen Asturiaan. Ribadesellan ja Llanesin välissä sijaitsee ehkä koko Espanjan erikoisin ranta Gulpiyuri. Playa de Gulpiyuri sijaitsee sisämaassa, noin sadan metrin päässä rannikolta. Nousuveden aikaan Gulpiyuri on parhaimmillaan, kun taas laskuveden aikaan se saattaa hävitä kokonaan jättäen paikalle vain kuivettuneen kuopan. Merivesi löytää tiensä Gulpiyurille merenalaisten luolien ja kiviseinämien kautta. 

Aigüestortesin luonnonpuisto ja San Mauricion järvi, Pyreneet, Lleida

Lleidan provinssissa vehreä Aigüestortesin luonnonpuisto vuoristoineen ja siellä sijaitseva Sant Mauricin järvi luovat upeita värikontrasteja sinisen taivaan kanssa. Katalonian pyreneillä sijaitseva luontoalue sopii loistavasti päiväretkeen luonnon helmassa tai vaikka piknik-kohteeksi matkan varrella. Todellista arjen irtiottoa kaipaavat luonnonystävät voivat varata loma-asunnon Lleidasta ja viettää rentouttavan loman keskellä Katalonian kauneinta luontoa. 

Formentera, Baleaarien saaret

Rento ja koskeattomampi Formentera on yksi Espanjan valokuvauksellisimmista saarista. Pieneltä Baleaarien paratiisisaarelta löytyy 32 hyvin viitoitettua ajoreittiä, jotka kulkevat saaren upeimpien luontomaisemien ohi. Saaren rauhallisilla teillä voi kulkea auton lisäksi kävellen tai pyörällä. Rentoa saaristolomaa kaipaavien kannattaa varata loma-asunto Formenteran saarelta, joka on vielä toistaiseksi säästynyt naapurisaaren Mallorcan kaltaisilta matkailija-aalloilta.  

Tajo de Ronda, Málaga

Málagan maakunnassa sijaitsevan Rondan vuoristokaupungin päänähtävyys on yksi Espanjan kuvatuimmista maisemista. Kaupunkia halkova Tajo-rotko ja sen päälle rakennettu Puente Nuevon silta on pysäyttävä näky, kuten myös sillalta avautuva maisema Rondan maaseudulle ja alhaalla virtaavalle Guadalevínin joelle. Costa del Solin ruuhkaisiin rantoihin kyllästyneet matkailijat majoittuvat loma-asuntoon Rondan sympaattiseen kaupunkiin ja usein yhdistävät lomaan vierailuja kaupungin läheisille viinitiloille. 

Timanfaya, Lanzarote

Karulla Lanzaroten Kanariansaarella pääsee nauttimaan suurrealistisista kuumaisemista, erityisesti saaren lounaisosassa sijaitsevassa Timanfayan luonnonpuistossa. Yaizan ja Tinajon väliin jäävä puisto on yli 50 neliökilometrin kokoinen ja se on syntynyt useiden eri tulivuorenpurkausten seurauksena. Puistossa on lukuisia tulivuorenhuippuja ja sen maastossa tapaa karuista oloista huolimatta useita eri eläinlajeja. Timanfaya käy tutuksi parhaiten oppaan johdatuksella ja retkiä pystyy varaamaan suoraan luonnonpuiston kotisivuilta

El Meandro de Melero, Cáceres

Cáceresin ja Salamancan välissä sijaitsevan Alagónin joen varrelle on muodostunut erikoinen joenmutka, jonka sisään jää pyöreä metsäalue. Näköalaa Meandro de Mederon mutkalle pääsee ihailemaan läheiseltä Mirados de La Antiguan näköalapaikalta ja parhaiten alueeseen tutustuu kävellen. Riomalo de Abajosta lähtevän reitin varrella pääsee samalla tutustumaan polun varrella sijaitsevaan luonnon omaan uima-altaaseen, joka ilahduttaa varsinkin helteisinä kesäkuukausina patikoivia vierailijoita. 

Somiedon luonnonpuisto, Asturia

Asturian Kantabrian vuorilla sijaitseva Somiedon luonnonpuisto kätkee sisäänsä hätkähdyttävän kauniita vuoristo- ja järvimaisemia. Puiston vuorenhuiput kohoavat parhaimmillaan jopa muutaman kilometin korkeuteen ja laaksoihin on muodostunut upeita järviä. Puistossa saattaa törmätä ruskeakarhuihin, jotka ovat ainoita jäljellä olevia yksilöitä Espanjassa. 

Somiedon luonnonpuistosta löytyy lukuisia patikkapolkuja eri tasoisille reippailijoille. Asturian maaseudulla lomailevien kannattaa ainakin käydä tutustumassa tyrmääviin Saliencian ja Lago del Vallen järviin, jotka ovat kuin suoraan kauneimmasta postikortista. 

Garrotxan tulivuoret, Girona

Yksi Espanjan pysäyttävimmistä tulivuorimaisemista löytyy noin 50 kilometrin päässä Gironasta. Garrotxasta löytyy jopa 46 tulivuorenhuippua sekä parikymmentä jähmettyneen laavan muodostamaa basalttilabyrinttiä. Vaikka tulivuoret ovat nukkuneet jo tuhansia vuosia, voi vatsan pohjassa silti lennellä perhosia kraatereita ylittäessä. Gironan lomaan voi mukavasti yhdistää päiväretken Garrotxan tulivuorimaisemissa. 

Cabo de Gata, Almería

Cabo de Gatan luonnonpuisto, Playa de los Genovesesin ranta
Tuliperäinen Cabo de Gatan luonnonpuisto on yksi kuivimmista alueista Euroopassa, mutta siitä huolimatta alue kuuluu Espanjan kauneimpiin ja rakastetuimpiin. Vain lyhyen ajomatkan päässä Andalusian ruuhkaisimmista matkailijakeskittymistä sijaitseva puisto on kuin oma tyyni maailmansa, jossa turkoosi meri ja pienet paratiisipoukamat vuorottelevat aavikkoisten maisemien kanssa. Erityisesti Playa del Mónsulin ja Playa de Los Genovesesin rannat kuuluvat puiston upeimpiin nähtävyyksiin. 

Los Pilones del Valle del Jerte, Cáceres

Extremadurassa valkoisten ja vaaleanpunaisten kukkien meri peittää Jerten kauniin laakson keväisin. Kirsikkapuut luovat satumaisen kauniin maiseman juuri sopivasti kukinnalle omistetun juhlan aikaan, joka järjestetään maaliskuun loppupuolella. Syksyisin samaa laaksoa värittää okrankeltaiset ja punertavat ruskan värit. 

Pilones del Jerten upeat luonnonaltaat palkitsevat laaksossa vaeltavia patikoitsijoita virkistävällä uinnilla. Pienet putoukset, kirkas vesi ja ympäröivä upea maisema tekevät elämyksestä ikimuistoisen. 

Lagunas de Ruideran luonnonpuisto, Kastilia La Mancha 

Yksi Espanjan kauneimmista maisemista löytyy Ciudad Realin ja Albaceten läheltä. Las Lagunas de Ruideralta löytyy jopa 15 upeaa luonnonlaguunia, joita lukuisat vesiputoukset yhdistävät ja joiden ympäröivä luonto on hämmästyttävän monipuolinen ja vehreä. Kastilia La Manchassa majoittuvien kannattaa tehdä päiväretki Ruideran laguuneille ja ottaa mukaan piknik-eväät - tämän parempaa taukopaikkaa saa hakea!

Ordesan ja Monte Perdidon luonnonpuisto, Huesca

Ordesan ja Monteperdidon luonnonpuisto sijaitsee Aragonian Pyreneillä ja maisema vetää vertoja Alpeille. Täältä löytyy upeita metsiä, kauniita laaksoja, kanjoneita, vesiputouksia sekä läntisen Euroopan suurin vuori Monte Perdido (3 335 m). Jos haaveena on matkustaa Pyreneille, kannattaa etsiä loma-asuntoa Torlan upeasta vuoristokylästä, joka sijaitsee lähellä Ordesan laaksoa.