Espanjan kauneimmat kylät

Espanjan viehätysvoima piilee maan upeassa luonnossa, vahvassa identiteetissä ja herkullisessa gastronomiassa, mutta myös sen hurmaavissa pikkukylissä, joissa aika näyttää pysähtyneen ja maan vahva paikalliskulttuuri on vahvimmillaan. Syrjäisille kukkuloille ja hiljaisiin laaksoihin piiloutuu toinen  toistaan kauniimpia kyliä, joista löytyy mielenkiintoisia raunioita, ikivanhoja linnoja ja muita hyvin säilyneitä historianähtävyyksiä. 

Yhä useampi Espanjan matkailija viettää lomansa kaukana rannikon vilkkaimmista loma-alueista. Kokosimme listan maan kauneimmista kylistä, joissa voi viettää rennon loman Espanjan maaseudun rauhassa nauttien pienten kylien gastronomisista herkuista sekä maan viehättävästä paikallistunnelmasta. 

Valldemossa, Sierra de Tramontana, Mallorca

Jos Mallorca on sinun lempisaaresi ja haussa on rauhallisempi lomakohde, kannattaa etsiä loma-asuntoa Valldemossan pienestä vuoristolaiskylästä. Juuri Valldemossa inspiroi Chopinia, joka nimesi kylän maailman kauneimmaksi ja samalla luonnehti sitä yhdeksi romanttisimmista kohteista Espanjassa. Sierra de Tramuntanan vuoristossa sijaitseva Valldemossa hurmaa vierailijat kapeilla mukulakivikaduillaan, viehättävillä pikkuliikkeillään ja pienen kylän leppoisalla tunnelmallaan. Ilmassa leijuu sitrus-, sypressi ja mantelipuiden huumaava tuoksu. 

Ronda, Málaga

Kaunis Rondan kylä Málagan provinssissa on yksi Espanjan hurmaavimmista vuoristolaiskaupungeista. Sen kuuluisimpiin nähtävyyksiin kuuluu pysäyttävä Puente Nuevon silta ja sen alapuolelle putoava Tajon syvä rotko. Kaupungin viehättäviltä kaduilta löytyy lukuisia tasokkaita tapas-paikkoja sekä Andalusian  kuuluisia perinneruokia tarjoilevia ravintoloita. Kaupungin läheltä löytyy myös Serrania de Rondan parhaimpia viinitiloja, joille voi suunnata vierailulle Rondan tutustumiskierroksen jälkeen. 

Cudillero, Asturia

Cudillero kuuluu Espanjan pohjoisrannikolla sijaitsevan Asturian hurmaavimpiin kyliin. Punakattoiset kalkkitalot luovat upeita kontrasteja Biskajanlahden aavaan mereen ja näkymä onkin yksi Pohjois-Espanjan kuvatuimpia maisemia. Rauhallisen kalastajakylän tunnelman lisäksi Cudillerossa pääsee nauttimaan maan pohjoisosan herkullisimmista kala- ja äyriäisruuista. 

Sallent de Gállego, Huesca

Sallent de Gállegon kiehtova kylä sijaitsee Valle de Tenan laaksossa, keskellä Aragonian jylhää vuoristoa. Ympäröivä vuoristo ja sen raikas ilmasto tarjoaa voittamattoman ympäristön irtiottoon Huescan maaseudun rauhassa. Kaiken lisäksi Formigalin hiihtokeskus sijaitsee vain 15 minuutin ajomatkan päässä Sallent de Gallegosta. 

Alarcón, Cuenca

Alarcón on pittoreski kylä lähellä Espanjan keskiosassa sijaitsevaa Cuencan kaupunkia. Levollista ja idyllistä Alarcónia ympäröi ikivanha muuri ja sen pienet kivitalot tuovat lisää keskiajan tunnelmaa katukuvaan. Kylä sijaitsee pienen kukkulan huipulla - näky kuin suoraan ritarien ja prinsessojen Disney-elokuvasta. Kaupunkiin tullaan myös päiväretkelle nauttimaan kylän tasokkaista ravintoloista sekä vanhankaupungin lyömättömän leppoisasta tunnelmasta. 

Fornalutx, Sierra de Tramontana, Mallorca

Mallorcan tyrmäävien rantojen lisäksi saarelta löytyy Fornalutxin kaltaisia, poikkeuksellisen viehättäviä pikkukyliä. Sierra de Tramuntanan vuoristossa sijaitsevassa kylässä leijuu appelsiini- ja oliivipuiden huumaava tuoksu ja sen kaduilla pääsee ihailemaan mallorcalaisen arkkitehtuurisuuntauksen parhaimpia taidonnäytteitä. Majoittumalla Fornalutxiin pääsee nauttimaan niin viehättävän pikkukylän rennosta ilmapiiristä kuin myös lähellä sijaitsevista pohjoisrannikon rannoista. 

Frigiliana, Málaga

Frigiliana

Málagan provinssissa sijaitseva Frigilianan valkoinen kylä on yksi Costa del Solin vierailluimmista pikkukaupungeista. Frigilianan valokuvauksellisen kauniit kalkkitalot, värikkäät kukkaistutukset sekä ympäröivälle maaseudulle avautuvat näköalat houkuttelevat matkailijoita aina Marbellasta asti. Päiväretkeläiset tulevat kylään myös ostoksille, sillä kylän valloittavat artesaaniliikkeet ovat vertaansa vailla. Mikäli yksi päivä ei riitä, kannattaa harkita Frigilianan loma-asunnon vuokraamista. Kylästä hurauttaa muutamassa minuutissa Nerjan kuuluisille rannoille.

Albarracín, Teruel

Teruelissa sijaitseva Albarracín valittiin vuonna 2018 koko Espanjan kauneimmaksi pikkukaupungiksi ja se on myös yksi koko maan eniten vierailijoita vastaanottavista kylistä. Sierra de Albarracínin vuoriston syleilyssä sijaitseva hurmaava kylä keskiaikaisine mukulakivikatuineen sekä sen keskellä jylhänä seisova, henkeäsalpaavan kaunis Castillo del Andadorin linna muureineen luovat taianomaisia mielikuvia satujen prinsessoista ja ritareista. Kylä sopiikin myös loistavasti päiväretkikohteeksi alueella lomaileville lapsiperheille. 

Zahara de la Sierra, Cádiz

Zahara de la Sierran kylä ja sieltä avautuvat maisemat luovat elämyksen, jonka haluaa kokea uudelleen. Hiljaisen kylän historiaa huokuvat kadut ja kukkulan huipulla sijaitseva linna jättävät pettämättömän vaikutuksen alueella vieraileviin matkustajiin. Zahara del la Sierran loma-asuntoihin majoittuvat vierailevat usein samalla myös alueen muissa pikkukylissä, kuten Setenil de las Bodegasissa ja vuoristokaupunki Rondassa. 

Lastres, Asturia

Asturian kauneimpien kylien joukossa loistaa myös lumoava Lastres. Kukkulan päälle rakennettu kylä tarjoaa esteettömän maiseman merelle ja sen kapeat, jyrkät kadut arkkitehtoonisine aarteineen ja monumentteineen ovat julistettu taidehistoriallisiksi suojelukohteiksi Espanjan viranomaisten toimesta.  

Bocairent, Valencia

Bocairent on suhteellisen tuntematon helmi lähellä Valenciaa. Kylä on niin ikään listattu taidehistorialliseksi suojelukohteeksi jo 40 vuotta sitten ja sen arvokas historiaperintö on selvästi havaittavissa sen hyvin säilyneissä kivirakennuksissa, jotka ovat peräisin keskiajalta. Paikalliset kutsuvat Bocairentia kyläksi, jossa "kivet puhuvat". 

Aínsa, Huesca

Yksi Aragonian Pyreneiden kauneimmista kylistä on Ainsa, jota ympäröivä muuri tarjoaa viisi sisääntuloporttia sen vierailijoille. Kylässä leijuu suorastaan maaginen keskiajan tunnelma ja sen kapeilla kaduilla aika näyttää täysin pysähtyneen. Täydellistä irtiottoa arjesta kaipaavat voivat majoittua loma-asuntoon Ainsan ihastuttavaan kylään, nauttia Plaza Mayorin tasokkaiden ravintoloiden antimista, rentoutua ympäröivän luonnon helmassa ja keskittyä hengittämään raikasta vuoristoilmaa. 

Hondarribia, Guipúzcoa

Baskimaan kierroksella kannattaa yöpyä Hondarribian valloittavassa pikkukylässä. Fuentearrabíaksikin kutsuttu kylä on kuuluisa Baskimaan paikallisherkuistaan ja erinomaisista kala- ja äyriäisruuistaan. Rannikkokylän värikkäät kivitalot ja gastronomiset tärpit ovat vain osa hurmaavan kylän vetovoimasta. Sen kaduilla leijuva pikkukylän leppoisa tunnelma on elämys, joka kannattaa tulla kokemaan vaikka läheisestä San Sebastianista asti.  

Vejer de la Frontera, Cádiz

Kapeat mukulakivikadut ja valkoiset kalkkitalot ovat myös Vejer de la Fronteran tunnusmerkkejä. Pikkukylän tunnetuin monumentti on juutalaiskorttelissa sijaitseva kaariholvi Arco de las Monjas (suom. nunnien kaari). Cádizissa matkaavien kannattaa yöpyä Vejer de la Fronterassa ja illallistaa kaupungin tasokkaissa ravintoloissa, joista jokaisella on oma paikallisherkkunsa tarjottavanaan. 

Setenil de las Bodegas, Cádiz

Setenil de las Bodegas on kylä vertaansa vailla. Valtavien kallionkielekkeiden alle rakennettu kylä luolataloineen ja -ravintoloineen on erikoinen nähtävyys Andalusiassa. Kylän läpi virtaavan Tejo-joen varrelta löytyy suosittuja tapas-paikkoja ja baareja, joihin voi pysähtyä lasilliselle. Sierra de Cádizissa lomailevat tulevatkin juuri tälle alueelle nauttimaan sen gastronomiasta ja alueella sijaitsevien viinitilojen maistiaisista. 

Masca, Teneriffa

Vilkkaalta Teneriffan Kanariansaarelta löytyy myös rauhallisempi puoli. Saaren luoteisosassa, pitkään kiemurtelevan serpentiinitien varrelta löytyy saaren sympaattisin vuoristokylä Masca. Vain noin 150 asukkaan kylän talot ovat rakennettu syvässä rotkossa sijaitsevan pienen kukkulan rinteelle ja sen takana avautuu näkymä merelle ja La Gomeran naapurisaarelle asti. 

Mojácar, Almería

Pieni Mojácarin kaupunki Almeriassa on usein komeillut Andalusian kauneimpien kylien listoilla. Tyypillinen valkoinen andalusialaiskylä kalkkikivitaloineen ja värikkäine kukkaistutuksineen on monen lempikohteita Etelä-Espanjassa. Mojácarissa lomailevat saavat oivallisen tilaisuuden tutustua alueella vaikuttaneiden kulttuurien arvokkaaseen historiaperintöön, joka näkyy yhä vahvasti alueen maisemassa ja arkkitehtuurissa.