Espanjan kansallispuistot

Espanjasta löytyy lukuisia kansallispuistoja, joihin matkailijat voivat lähteä tutkimusretkelle maan kauneimman luonnon pariin. Puistojen ainutlaatuinen kasvisto ja eläimistö tarjoaa mukavasti nähtävää koko perheelle ja samalla ajen huolet unohtuvat raikasta metsäilmaa hengitellen. Parhaiten luonnosta pääsee aina nauttimaan vuokraamalla loma-asunnon Espanjan maaseudun rauhasta, jolloin parhaimmat patikkapolut löytyvät läheltä. 

Picos de Europan kansallispuisto

Picos de Europan kansallispuisto sijaitsee Cantabrian jylhillä vuorilla Asturian ja Leónin maakuntien välissä. Yli 64 000 hehtaarin kokoinen puisto kuuluu Espanjan kauneimpien maisemien joukkoon ja pääosin kalkkikivestä koostuviin vuoriin on muodostunut erikoista karstimaata ja pitkiä kalkkikiviluolia. Puiston patikkapolut kiemurtelevat jyrkkien rotkojen ja vehreiden laaksojen poikki ja alueen pikkukylät taas houkuttelevat vierailijoita tutustumaan paikallisen keittiön herkullisiin antimiin. Erityisesti suosittelemme tutustumaan Posada de Valdeónin, Arenas de Cabralesin ja Potesin hurmaaviin pikkukyliin. 

Puiston ilmasto on kostea ja sen vuorenhuippuja peittää usein hento lumipeite. Picos de Europan puistosta löytyy kattava patikkapolkujen reitistö joka sopii niin vasta-alkajille kuin karttuneemmillekin kävelijöille. Suosittelemme kuitenkin ottamaan aina selvää sääolosuhteista ennen suunniteltua retkeä, sillä ajoittain sankka sumu peittää näkyvyyden lähes kokonaan. Mikäli kävely ei kuulu suosikkiaktiviteetteihin, voi puistoon tutustua kätevästi myös Fuente Dén kaapelihissin kyydistä käsin. Hissi vie matkailijat 1823 metrin korkeuteen neljässä minuutissa. 

Caldera de Taburienten kansallispuisto, La Palma

Caldera de Taburienten kansallispuisto hallitsee pienen La Palman Kanariansaaren pohjoisosaa. Yli kymmenen kilometriä leveä puisto syntyi 2 miljooonaa vuotta sitten tulivuorenpurkauksen eroosion vaikutuksesta. Tätä aluetta saarten viimeisin alkuasukaskanta asutti aina 1400-luvulle saakka. 

Koko La Palman saari kuuluu Unescon biosfäärialueiden listoille. Caldera de Taburienten ainutlaatuinen maisema koostuu jyrkistä rotkoista, värikkäistä vesiputouksista, jylhistä mäntymetsistä ja erikoisista kalliomuodostelmista. Kävely on paras tapa tutustua puistoon ja sen patikkareitistöstä löytyy polkuja niin perheille kuin karttuneemmillekin patikoitsijoille. Yksi puiston päänähtävyyksistä on upea Cascade de Coloresin putous (suom. värien vesiputous). Putous jää helposti huomaamatta ja se sijaitsee Las Angustian rotkossa kulkevan polun varrella. Vesiputouksesta voi erottaa upean väriskaalan vuodenajasta riippuen. 

La Palman lomalla kannattaa varata yksi yö maailman kirkkaimpiin kuuluvan tähtitaivaan ihailuun. Suosittelemme ottamaan osaa saaren retkenjärjestäjien astronomiakierroksille, joissa pääsee samalla kuulemaan La Palman tähtitaivaaseen liittyviä mytologisia tarinoita. 

Vaikka La Palma nauttiikin ympärivuotisesta auringonpaisteesta, paras aika vierailla Taburienten puistossa on toukokuusta lokakuuhun. Puistossa on myös leirintäalue joka on auki ympäri vuoden. Yöpyjien tulee anoa lupaa etukäteen (vähintään 24 tuntia ennen suunniteltua yöpymistä). Kesäaikaan ja pääsiäisenä puistossa voi yöpyä enintään kaksi yötä ja muuna aikoina seitsemän yötä. 

Aigüestortesin kansallispuisto, Pyreneet

Aigüestortesin kansallispuisto löytyy Kataloniassa sijaitsevasta Lleidan provinssista. Todelliseksi luontoparatiisiksi luonnehdittu puisto leviää jopa 141 kilometrin alueelle. Puistossa näkee hämmentävän kirkasvesisiä järviä, kohisevia koskia, jylhiä lumihuippuja sekä upeita vesiputouksia. Aigüestortes on myös loistava paikka Espanjan villieläinten tarkkailuun. Puistossa tapaa kotkia, antilooppeja, Pyreneiden gemssejä ja metsäkauriita. Puiston matkailupisteet löytyvät Boín ja Espotin kylistä ja puiston pääsisäänkäynnit löytyvät Pallars Sobiràsta ja Alta Ribagorçasta. Puiston upein näköala avautuu Sant Mauricin jävellä, johon sen takana olevat lumihuippuvuoret peilautuvat kauniisti. 

Aigüestortesin puistosta löytyy laaja polkureitistö josta löytyy vaihtoehtoja niin lapsiperheille kuin himoretkeilijöillekin. Puiston vierailukeskukset tarjoavat kattavasti tietoa puiston käytännöistä sekä reittien tasosta. Puistoon voi lähteä vierailulle ympäri vuoden ja jokainen vuodenaika tarjoaa erilaisen kokemuksen patikoitsijoille. Talvella puisto saattaa peittyä ajoittain hennon lumipeitteen alle, jonka vuoksi paras aika retkeilyyn on toukokuusta syyskuuhun. 

Monfragüen kansallispuisto, Extremadura

Extremaduran provinssi on tunnettu luonnonkauneudestaan ja siellä sijaitseva Monfragüen kansallispuisto on siitä todiste. Monfragüesta löytyy valtava määrä harvinaisia lintulajeja ja puistossa on myös lukuisia luolia, joista on löytynyt esihistoriallisia maalauksia. Puisto kulkee Tagus-joen vartta pitkin ja sen patikkapolut kulkevat jylhien vuorten yli. Puistossa on tavattu jopa 280 eri lintulajia, kuten mustakondoreita, iberiankeisarikotkia, mustahaikaroita ja pikkukorppikotkia. 

Puistosta löytyy valtava määrä tasokkaita patikkapolkuja niin vasta-alkajille kuin harjaantuneille patikoitsijoillekin. Puistossa saattaa myös törmätä pantteri-ilveksiin, kauriisiin, maakilpikonniin ja saukkoihin. 

Aiemmin mainitut luolamaalaukset tuovat nekin oman lisäyksensä puiston ainutlaatuisuuteen. Näitä luolamaalauksia on löydetty jopa yli 100 eri paikasta ja ne ovat todisteita alueen asutuksesta kupari-, pronssi- ja rautakaudella. 

Kevät on otollisinta aikaa vierailla Monfragüen kansallispuistossa, jolloin sen upea lintukanta on parhaiten havaittavissa. Kesäaikaan kattilamainen laakso on tuskallisen kuuma, mutta silloinkin voi patikoimaan lähteä aikaisin aamulla tai ennen auringonlaskua. 

Cíesin saaret, Galicia

Galician rannikolla sijaitsevia Ciesin saaria ei ole turhaan kutsuttu jumalten saariksi. Puuterimaisen valkoisista rannoistaan ja kirkkaista vesistään kuulu saariryhmä sijaitsee lyhyen lauttamatkan päässä Vigosta. Cies koostuu kolmesta saaresta: Monteagudosta, Farosta ja San Martiñosta ja niiden rannat tuovat mielikuvia paratiisimaisesta Karibiasta. Saarien kuuluisin ranta on Playa Rodas, joka on kerran nimetty koko maailman kauneimmaksi rannaksi. Saarelta löytyy myös vehreitä mäntymetsiä, korkeita kallionjyrkänteitä ja upeita hiekkadyynejä. 

Saaren kävijämäärää rajoitetaan kovalla kädellä ja jokaisen vierailijan tulee anoa lupaa ajoissa. Saarelta löytyy myös leirintäalue, jolla voi yöpyä luvalla. Leirintäalue on auki toukokuusta syyskuuhun. 

Kevät ja kesä ovat parhaita aikoja vierailla Ciesin saarilla. Pohjois-Espanjassa talvet ovat kylmiä ja kesällä pystyy parhaiten nauttimaan rannoista ja patikkapoluista.

Cabreran saaret, Baleaarit

Cabreran saaret sijaitsevat noin 15 kilometrin päässä Mallorcan saarelta. Noin 19 kivikkoisesta saaresta koostuva Cabrera on pinta-alaltaan koko Espanjan suurin luonnonpuisto. Saarilla ei ole ollenkaan asutusta, joka on osaltaan auttanut niitä pysymään kauniina ja koskemattomina. Cabreralle pääsee ainoastaan vesiteitse. 

Puistosta löytyy paljon uhanalaisia eläinlajeja, kuten kilpikonnia, valaita ja vedenalaisista luolista löytyviä harvinaisia kala- ja korallilajeja. Saarelle pääsyä rajoitetaan alueen suojelemiseksi ja veneet saavat ankkuroida vain yhdelle merkitylle alueelle. 

Yksi saaren päänähtävyyksistä on Cova Blava (suom. sininen luola). Iltapäivällä auringon viimeiset säteet heijastuvat luolassa asustaviin rauskuihin värjäten veden turkoosin siniseksi. Luoliin järjestetään veneretkiä, joiden aikana pääsee uimaan näihin safiirin sinisiin vesiin. 

Jos haluaa tutustua saariin kävellen, kannattaa ottaa selvää sen patikkapoluista. Yksi saaren suosituimmista reiteistä vie saaren korkeimmalla paikalla sijaitsevalle linnakkeelle, josta avautuu upea näköala Tramuntanan ja Artan vuorille Mallorcan saarella. Cabreralla järjestetään opastettuja kierroksia päivittäin. 

Cabreran saaret ovat suosittuja myös sukeltajien keskuudessa. Posidonia Oceánica-meriheinän valtaamissa vesissä tapaa yli 300 vedenalaista kasvilajia sekä yli 200 eri kalalajia. Jotta vedenalainen maailma pysyisi mahdollisimman rikkaana, veneiden kulkua rajoitetaan ja myös sukeltajien määrä on rajattu minimiin. Mallorcalta loma-asunnon varanneet voivat helposti lähteä päiväretkelle Cabreran saarelle, joka tarjoaa rentouttavan ympäristön upeissa luontomaisemissa. 

Doñanan kansallispuisto, Andalusia

Andalusiassa sijaitseva Doñanan kansallispuisto on Espanjan suurin kansallispuisto ja jälleen yksi Unescon maailmanperintökohde. Huelvan, Cádizin ja Sevillan maille ullottautuva puisto on leveimmillään 543 kilometrin pituinen. Doñana on lintubongaajien paratiisi, sen suojissa liihottaa yli 300 harvinaista lintulajia. Puistossa näkee helposti flamingoja, hanhia, kotkia sekä muita lintuja. Doñanan biodiversiteetti on ainutlaatuinen, sillä täällä elää valtava määrä erilaisia eläinlajeja ja kasveja joita ei normaalisti tavata samalla alueella. Puistossa elää kaksi ainutlaatuista ekosysteemiä ja sen rajojen sisältä löytyy Euroopan suurin kosteikkoalue. 

Puistoon voi tutustua monella eri tavalla, mutta matkailijat päätyvät usein ottamaan osaa Sanlúcar de Barramedista puistoon lähtevälle veneretkelle. Kierroksen aikana pääsee ihailemaan flamingoja, kävelemään upeilla patikkapoluilla ja tutustumaan Asperilloon ja sen rantoihin. Asperillo on paikkaa vaihtava hiekkadyyni, joka on muodostunut Guadalquivir-joen suulle. 

Paras aika tutustua Doñanan puistoon on maaliskuusta toukokuuhun sekä syksyllä syyskuusta marraskuuhun. Tällöin sää on parhain ja puiston eläimet ovat parhaiten havaittavissa. 

Teiden kansallispuisto, Teneriffa

Teiden kansallispuisto on yksi Teneriffan upeimmista luontonähtävyyksistä. Täältä löytyy myös koko Espanjan korkein vuori Teide - 3718 metriä korkea tulivuori joka on yhä aktiivinen. Tulivuoren ympärillä sijaitseva Teiden kansallispuisto tarjoaa jopa yli 190 kilometriä upeita patikkapolkuja sekä upeita kuumaisemia sen tuliperäisessä maastossa. 

Teiden kansallispuisto on houkuttelee paikalle jopa 3 miljoonaa matkailijaa vuosittain. Puistosta löytyy suosittu kaapelihissi, joka vie tulivuoren huipulle asti. Korkeuksista avautuu näköala aina naapurisaarille saakka. 

Puistossa on lukuisia patikkapolkuja, mutta jos haluaa lähteä kävelylle tulivuoren kraaterin ympärille, täytyy siihen anoa ensin kirjallinen lupa verkossa. 

Teiden kansalllispuistoon voi lähteä kierrokselle myös auringonlaskun jälkeen. Esimerkiksi Sunset and Stars Teide Tour tarjoaa yöaikaan tapahtuvia opasretkiä puistoon, jonka aikana pääsee ihailemaan Teneriffan kuuluisaa kirkasta tähtitaivasta tulivuoren kajossa. Kierroksella pääsee käyttämään teleskooppia ja kuulemaan erilaisia tulivuoreen liittyviä tarinoita. Chilen ja Hawaiin ohella Kanariansaarten tähtitaivasta luonnehditaan maailman kirkkaimmaksi ja täällä tunnistetuista 88 tähtikuviosta havaittavissa on jopa 83 kappaletta. 

Teiden kansallispuistoon voi lähteä vierailulle ympäri vuoden. Joskus kuitenkin lumipeite sulkee tiet, joten kannattaa katsastaa tilanne talvisaikaan ennen suunniteltua päiväretkeä. Kesällä puiston aukioloaikoja pidennetään, mutta kuumat kesäkuukaudet saattavat tehdä patikoinnista epämukavaa. 

Timanfayan kansallispuisto, Lanzarote

Jos aikeissa on vuokrata loma-asunto Lanzarotelta, kannattaa ehdottomasti lisätä Timanfayan kansallispuiston päiväretki saaren nähtävyyksien listoille. Tämä karu puisto muodostui vuosien 1720, 1736 sekä 1824 tulivuorenpurkauksien voimasta ja se ulottuu jopa 51 kilometrin säteelle. 

Timanfaya peittää jopa neljäsosan koko Lanzaroten pinta-alasta ja se lisättiin Unescon biosfäärialueiden listoille vuonna 1993. Vierailuja puistoon rajoitetaan jotta sen kasvisto ja eläimistö pysyisi mahdollisimman koskemattomana. Erilaiset opastetut kävelykierrokset sekä linja-autoretket ovat parhaita tapoja tutustua puistoon ja suosittelemme varaamaan retken hyvissä ajoin etukäteen erityisesti loma-aikoina. 

Timanfayan puistossa pääsee ihailemaan karuja kuumaisemia, joissa kraaterit ja terrakotan värinen hiekka hallitsevat näkymiä. Timanfayan tulivuori (jonka mukaan puisto on nimetty) on yhä aktiivinen ja se on puiston ehdoton päänähtävyys. Retkeen voi myös yhdistää ruokailun El Diablon ravintolassa, jossa ruuat valmistetaan tuliperäisen maan lämpöä apuna käyttäen. Maan alaisten laavakivien päällä valmistetu ateria on ainutlaatuinen kokemus. 

Muistutamme että kesäaikaan kannattaa ottaa mukaan päähine ja riittävästi aurinkovoidetta. Puisto ei tarjoa varjoa ja kesäaikaan lämpötila kapuaa tuskallisen korkeisiin lukemiin. 

Ordesan ja Monte Perdidon kansallispuisto, Aragonian pyreneet

Ordesan ja Monte Perdidon kansallispuiston maisemaa hallitsee jylhä, 3355 metriä korkea Monte Perdidon vuori. Tänne lähdetään rentoutumaan raikkaaseen vuoristoilmaan ja ihailemaan Espanjan kauneimpia luontomaisemia. 

Ordesan ja Monte Perdidon kansallispuiston patikkapolut ovat vaikeustasoltaan vaihtelevia ja puistossa voi myös yöpyä sen leirintäalueilla ja majataloissa. Yksi puiston suosituimmista reiteistä kulkee Ordesan laakson läpi ja vie "hevosen häntänä" tunnetulle vesiputoukselle. Kaksi tuntia kestävä reitti kulkee Arazasin joen maisemissa. 

Ordesan ja Monte Perdidon kansallispuistossa toimii lukuisia retkijärjestäjiä, jotka vievät vierailijoita nelivetoajelulle, melomaan ja kanjonoimaan. Puiston upeat kalliojyrkänteet tarjoavat hienoja kokemuksia kiipeilijöille. Tarjolla on neljä eri kiipeilykohdetta, joista löytyy vaihtoehtoja myös vasta-alkajille. 

Puisto on auki vuoden ympäri mutta paras aika Ordesan ja Monte Perdidon vierailuun on keväällä sekä alkusyksystä, jolloin sää on otollisimmillaan patikkaretkelle. 

Sierra Nevadan kansallispuisto, Andalusia

Sierra Nevadan kansallispuisto levittäytyy jopa 850 kilometrin alueelle. Puiston maisemaa hallitsee jylhien lumihuippujen vuoristo laaksoineen ja järvineen. 

Puistossa on loistava patikkapolkujen reitistö ja täältä löytyy myös koko Euroopan eteläisin hiihtokeskus. Eteläisestä sijainnistaan huolimatta Sierra Nevadan hiihtokeskuksen sesonki on koko Euroopan pisin. Hiihtokeskuksen rinteet ovat auki marraskuusta joskus jopa toukokuun alkuun saakka. 

Sierra Nevadan puiston vierailulla kannattaa käydä myös tutustumassa Alpujarrasin pieniin vuoristokyliin. Nämä kylät sijaitsevat Sierra Nevadan vuoriston eteläpuolella ja tarjoavat upean näköalan kylän takana nouseville lumihuipuille. Pampaneira on yksi alueen hurmaavimmista kylistä mukulakivikatuineen ja kylän läpi virtaavine jokineen. Pampaneiraan voi pysähtyä myös ruokailemaan ja täältä voi tarttua hienoja käsitöitä matkalaukkuun. Alueelta löytyy lukuisia patikkapolkuja jotka yhdistävät nämä tunnelmalliset vuoristokylät toisiinsa. 

Myöhäinen kevät ja alkusyksy ovat parhaita aikoja vierailla Sierra Nevadan puistossa. Talvet voivat olla hyisen kylmiä ja taas kesäisin lämpötila käy Andalusialle tyypillisiin hellelukemiin. 

Muistutamme, että kaikki Espanjan kansallispuistot ovat suojeltuja alueita. Jokaisella puistolla on omat sääntönsä, joita tulee noudattaa poikkeuksetta.