Espanjan 10 upeinta uskonnollista rakennusta

Suurin osa Espanjan historiallisimmista rakennuksista ovat uskonnollisia. Ne eivät kaikki ole samoilta aikakausilta ja niiden tyylisuuntaukset vaihtelevat aina romaanisesta barokkiin. Espanjan kirkot, luostarit ja katedraalit ovat toinen toistaan kauniimpia ja mielenkiintoisempia. Tässä esittelemme Espanjan kymmenen upeinta uskonnollista rakennusta. 

Burgos – Burgosin katedraali

Burgosin katedraali Burgosin kaupungissa Espanjassa

Burgosin katedraali on Espanjan vanhin esimerkki upeasta goottilaisesta arkkitehtuurista. Katedraalin rakentaminen aloitettiin 1200-luvulla, mutta se sai viimeisen silauksensa vasta 1600-luvun lopulla. Tämä upea rakennus on pyhitetty Neitsyt Marialle ja se on saanut vaikutteita ranskaisten katedraalien tyylisuuntauksista. Unesco julisti Burgosin katedraalin maailmanperintökohteeksi vuonna 1984. 

Àvila – Àvilan katedraali

Àvilan katedraali

Àvilan goottilainen katedraali on myöskin saanut vaikutteita Ranskasta ja se sijaitsee Kastilia ja Leonin itsehallintoalueella, Àvilan kaupungissa. Katedraali on rakennettu kaupungin vanhaan kaupunginosaan, jota ympäröi Espanjan pisin, 2500 metriä pitkä muuri. Vanha kaupunginosa on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1985. Katedraalia pidetään Espanjan tärkeimpänä goottilaisen tyylisuuntauksen näytteenä. 

Toledo – Toledon katedraali

Toledo - Toledon katedraali

Toledon katedraali on todellinen arkkitehtuurinen sillisalaatti: mitään erityistä suuntausta kirkon tyylistä ei voi erottaa. Katedraalin rakentaminen aloitettiin vuonna 1226 ja se saatiin valmiiksi vuonna 1493. Toledon katedraalin paikalla oli alun perin upea visigoottinen kirkko, joka loi Toledon katedraalille ulkonäköpaineita. Katedraalin sisustustukseen onkin panostettu huomattavasti, esimerkiksi barokkityylistä alttaria koristaa kaksi renessanssitaiteilija El Grecon alkuperäismaalausta. 

San Lorenzo – San Lorenzo de El Escorialin luostari

Madrid - El Escorial

Escoliarin luostari sijaitsee Madridin maakunnassa, noin 50 kilometriä pääkaupungista luoteeseen San Lorenzo de El Escoliarin kaupungin keskellä. El Escoliarin upea uskonnollinen rakennuskokonaisuus koostuu luostarin lisäksi El Escoliarin museosta, palatsista ja kirjastosta. Nykyisin El Escoliar kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja se toimii usean edesmenneen Espanjan kuninkaan hautapaikkana. 

León – Leónin katedraali

Leon - Leónin katedraali

Leónin goottilaisesta katedraalista on kehittynyt niin vakiintunut maamerkki Espanjalle, että se on jopa painettu maan postimerkkeihinkin. Tämä valtava katedraali hallitsee kaupungin näkymää ja siitä käytetään myös nimitystä "Valon talo". Katedraalissa on 125 ikkunaa, jotka tuovat sen sisään luonnonvaloa upealla tavalla. Katedraali on tälle samaiselle paikalle rakennetuista kirkoista neljäs. 

Zaragoza – Nuestra Señora del Pilarin basilika

Pilarin basilika-kirkko Zaragozassa

Nuestra Señora del Pilarin barokkityylinen basilika on ilmeisimmin maailman ensimmäinen kirkko, joka on omistettu Neitsyt Marialle. Tämän roomalais-katolisen kirkon rakentaminen on tiedettävästi aloitettu jo 1000 vuotta ekr. Zaragozassa sijaitsee myös toinen upea katedraali: Catedral de La Seo. Tästä syystä monet katoliset saapuvat kaupunkiin vierailemaan kirkoissa joka vuosi. 

Barcelona – Sagrada Familian kirkko

Sagrada Familian kirkko Barcelonassa

Sagrada Familian hätkäyttävä basilika on nerokkaan espanjalaistaiteilijan Antoní Gaudin mestariteos. Kirkon rakentaminen alkoi vuonna 1882 ja legendaarinen arkkitehti jatkoi työtään kirkon parissa aina kuolemaansa asti vuoteen 1926 saakka. Gaudi lopulta muutti kirkon sisään ja vietti siellä elämänsä viimeiset 16 vuotta. Kirkon rakentaminen jatkuu vielä tänäkin päivänä, ja sen kunnianhimoiseksi valmistumisvuodeksi arvellaan vuotta 2026, jolloin kuuluisan taiteilijan kuolemasta on kulunut tasan sata vuotta. 

Sevilla – Sevillan katedraali

Sevillan katedraali

Sevillan katedraali on maailman suurin katolinen katedraali ja toimii myös Kristoffer Kolumbusin hautapaikkana. Kirkon sataan metriin ulottuva kellotorni, eli Giralda, on kotoisin vuodelta 1198. Giralda oli paikalla aiemmin toimineen islamilaisen moskeijan minareetti. Katedraalilla on pituutta 125 metriä ja leveyttä 86, joten kirkko tosiaankin on valtava. 

Valladolid – San Pablon luostari

Valladolid - San Pablon kirkko

Espanjan kuningas Alfonso X:n vaimo Aragonin Violante näki kovasti vaivaa saadaksen rahoituksen San Pablon luostarin rakentamiselle vuonna 1276. Myöhemmin kirkko koki huikean julkisivuremontin lisäyksineen vuonna 1497. Kirkon sisällä on paljon upeaa taidetta, kuten veistäjä Gregorio Fernandezin Kristuspatsas. 

Santiago de Compostela – Santiago de Compostelan katedraali

Santiago de Compostelan katedraali

Viimeisimpänä, muttei todellakaan vähäisimpänä esittelemme upean romaanisen Santiago de Compostelan katedraalin. Katedraalin rakentaminen alkoi 1000-luvun alussa ja se jatkui aina 1211-luvulle saakka. Väitetään, että katedraali on Jeesuksen opetuslapsen, apostoli Jaakob vanhemman hautauspaikka. Katedraali toimii kaikkien Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin (Santiago de Compostela-pyhiinvaellusreitti) kulkijoiden pääteasemana.