Tapasten tarut ja totuudet

Kun puhutaan Espanjan tapaksista, puhutaan tämän uskomattoman maan historiasta ja kulttuurista. Espanjan gastronomia on kansainvälisesti tunnettu ja tapakset ovat aina olleet ja tulevat olemaan varmasti vastaisuudessakin, pysyvä osa espanjalaista ruokakulttuuria.

Nämä pienet ja herkulliset käsin syötävät suupalat yleensä nautitaan lempijuoman saattelemana. Tapas voi selättää nälän tunteen pieneksi hetkeksi tai sitten herättää vieläkin raivokkaamman nälän tunteen. Suomalaisille tapakset ovat jo tuttu juttu, ja meillä puhutaankin jo tuttavallisesti "snapaksista". Mutta tunnemmeko me tapaskulttuurin historian?

Espanjan kielten tutkimuskeskuksen mukaan tapas on "pieni annos jotain syötävää joka tarjoillaan juoman kanssa". Sana "tapa" tarkoittaa suomen kielellä kantta tai korkkia. Tapaksien synnystä on paljon erilaisia historioita. Kerromme tässä sinulle niistä tunnetuimmat, voit itse päättää mistä pidät eniten.

¡Vamos a tapear!

Tapaksien alkuperä

Origen de la tapa

Nämä pienet suupalat, joista me niin paljon pidämme, tarvitsevat kyytipojakseen täydellisen viinilasin tai huurteisen oluen. Alkoholi nostaa virettä ja antaa voimaa, ja kautta aikojen sitä on nautittu myös lämmikkeenä kylmien talvipäivien lomassa. Espanjaisessa ruokakulttuurissa viinillä on ollut aina hyvin tärkeä rooli ja sillä on Espanjassa jopa oma jumala nimeltään Baco. Kesäisin viini vaihtui aina Espanjassa virkistävään ja tyypilliseen gazpacho-tomaattijuomaan.

On olemassa hyvin suosittu legenda joka vie meidät kuningas Alfonso XIII:n aikaan. Espanjan vanhimman ravintolan Ventorrillo del Chaton mukaan eräänä päivänä kuningas vieraili yhdessä Espanjan vanhimmista kapakoista ja paikan omistaja tarjosi hänelle kopakon viiniä ja asetti lasin päälle ohuen viipaleen juustoa (jotkut sanovat että se oli sittenkin pala kinkkua). Totuus on, että omistaja teki tämän vain siksi, että kärpäset eivät sukeltaisi hänen ylhäisyytensä viiniin.

Ventorrillo del Chato

Siitä lähtien aina kun kuningas Alfonso XIII vieraili alueen kapakoissa, hän halusi aina jonkun pienen syötävän viininsä kylkijäiseksi. Tästä alkoi siis yhden legendan mukaan tämä maailmanlaajuinen muoti-ilmiö: viattomasta yrityksestä suojella lasia kärpäsiltä.

Toinen legenda perustuu kuningas Alfonso X el Sabion sairauteen. Hänen tuli syödä vain pieniä annoksia viinitilkan kanssa tiettyjen ajanjaksojen väleissä. Kun kuningas Alfonso X parantui, hän vaati julkisesti että kaikkien Kastilian kapakoiden pitäjien piti aina tarjota viinin kanssa joku pieni naposteltava, niin hyväksi hän oli todennut tämän tavan.

Rahvaanomainen tarina taas kertoo, että tapakset saivat alkunsa kun maanviljelijöiden ja työläisten piti syödä pieniä annoksia työpäivän aikana, jotta he jaksaisivat jatkaa töitään aina ruoka-aikaan asti, joka Espanjassa on kautta aikojen alkanut hyvin myöhään. Toisen tarinan mukaan espanjan armeijan väelle tarjoiltiin juotavan mukana aina pieniä syötäväpaloja, etteivät juhlankipeät sotilaat humaltuisi liikaa. Tapasten syöminen jatkuvan juomisen lomassa kevensi myös sotilaiden seuraavan aamun harjoituksia.

Millainen tapaksen tulee olla?

Tapas

Jotta annosta voidaan kutsua tapakseksi, sen täytyy täyttää tietyt kriteerit. Ensinnäkin se nautitaan tavallisten ruoka-aikojen välissä, jolloin se antaa voimia jaksaa normaaliin ruoka-aikaan asti. Tapas syödään käsin ja se ei saa olla liian suuri muttei saa jättää liian suurta tyhjiötä - annoksen koon ja ulkonäön määrittäminen on taas pelkkää taidetta.

Tapaksien reseptit vaihtelevat mieltymysten ja jokaisen alueen ruokakulttuurin mukaan. Kaikista yleisempiä tapaksia ovat oliivit, kuivat hedelmät, leikkeleet kuten juusto, chorizo ja ilmakuivattu kinkku. Tapaksien maailma on kuitenkin laajentunut ja ympäri Espanjaa voi löytää mitä ihmeellisempiä ja herkullisempia tapas-annoksia. Tapas voi olla aivan yksinkertainen, mutta myös äärettömän kekseliäs ja taiteellinen. Tapaskulttuurista on tullut espanjalaisen gastronomian nimimerkki ja se on juurtunut maan kulttuuriin pysyvästi.

Jamón Serrano

Tänä päivänä tapaskulttuuri on sitä, että lähdetään ulos kiertelemään ja kokeilemaan mitä erikoisimpia tapaspaikkoja. Tapas yleensä nautitaan ravintolan tai tapasbaarin tiskillä, joten on helppoa vierailla monessa paikassa saman illan aikana. Tämä käytäntö on myös tärkeä sosiaalinen tapahtuma, koska Espanjassa helposti hyviin tapaspaikkoihin "jäädään suustaan kiinni", eli minuutit voivat venyä tunneiksi ja lasillinen tusinaksi. Mihinkään ei tietenkään koskaan ole kiire. Mañana mañana!

Monet Espanjalaiset kaupungit kuten Málaga, Granada, Madrid, Sevilla, Cordoba ja San Sebastian kilpailevat keskenään parhaista tapaspaikoista. Nämä "tapaksien temppelit" ovatkin parhaita paikkoja tutkia tätä hauskaa tapaa ja opiskella sen loppumattomia saloja.

Tapear

Mikäli tahdot tutustua yhteen Espanjan vanhimmista ravintoloista, suosittelemme
Restaurante Ventorrillo el Chatoa.

Osoite:

Vía Augusta Julia, S/N.

Ctra San Fernando, Cádiz

GPS:  W 06º 15' 44" · N 36º 28' 49"

Puhelin:

+34 956 25 00 25