Parhaat espanjalaiset ruuat - TOP 10

Espanjasta löytyy laaja liuta maailmankuuluja kokkeja. Baskimaassa ja Kataloniassa on ravintoloita, joihin täytyy varata pöytä jopa 12 kuukautta ennen toivottua aikaa. Matkailijoille ruokailu on loman kohokohtia uusien makuelämyksien parissa.  

Olemme koonneet listan espanjalaisten suosituimmista ruuista, joita kannattaa maistaa edes kerran Espanjan lomalla

Patatas Bravas

Patatas bravas

Vaikka espanjalaiset rakastavat erilaisia mausteita, he eivät välitä paljoakaan tulisesta ruuasta. Yhden poikkeuksen sääntöön tekee kuitenkin paikallisten lempiherkku patatas bravas. Patatas bravas koostuu tarkoin valituista, kuorituista ja uppopaistetuista perunoista ja yksityiskohtaisesti valmistetusta kastikkeesta, jonka resepti vaihtelee maakunnittain. Patatas bravas syödään usein ruuan lisukkeena tai sellaisenaan tapas-annoksena hyvän juoman saattelemana. 

Paella

Paella

Jos haluaa maistaa kaikkein perinteisintä paellaa, kannattaa vierailla Valencian maakunnassa. Espanjan tunnetuin ruokalaji syntyi Valencian Albufera-järven reunamilla joskus 1800-luvun puolivälissä ja sen juuret juontavat yksinkertaiseen espanjalaiseen kansankeittiöön. Perinteinen valencialainen paella koostuu muun muassa riisistä, kasviksista, mausteista, kanasta ja kanin lihasta, mutta rannikoilla paellassa pääosaa näyttelevät tietenkin kala ja äyriäiset. 

Gazpacho - andalusialainen tomaattikeitto

Gazpacho

Mikään ei viilennä niin loistavasti kuin lautasellinen virkistävää gazpachoa kuumana kesäpäivänä. Tämä herkullinen tomaattikeitto on kotoisin lämpöisestä Andalusiasta, joten on ymmärrettävää että alueen nimikkoruoka tarjoillaan kylmänä. Gazpacho loihditaan hyvin tavallisista eineksistä. Keiton valmistamiseen tarvitaan tomaattia, kurkkua, valkosipulia, paprikaa, sipulia, oliiviöljyä, suolaa ja viinietikkaa. Voilá. hellekesän herkkusoppa on valmis!

Jamón Ibérico - iberialainen kinkku

Jamon serrano y queso manchego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roikkuvat kinkun järkäleet ovat tuttu näky espanjalaisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Nämä ilmakuivatut iberialaiset kinkut ovat Espanjan kansallisylpeys ja sillä on hyvin tärkeä osa maan ruokakulttuuria. Kinkkuja saatetaan kuivattaa useita vuosia ja valmiina se on yleensä menettänyt jopa kolmanneksen alkuperäisestä painostaan. Espanja tuottaa yli 40 miljoonaa kinkkua vuodessa, niin omaan kuin muidenkin maiden käyttöön. 

Calamari - friteerattuja kalmarin renkaita

Calamares fritos

Sanotaan että mikä vain maistuu erinomaiselta uppopaistettuna. Totta tai tarua, mutta ainakin Espanjassa supersuositut kalmarin renkaat maistuvat herkullisilta uppopaistettuina. Kalmari kuuluu mustekaloihin ja tätä herkkua tapaa myös muualla maailmassa, kuten Pohjois-Amerikassa. Uppopaistetut kalmarit tarjoillaan Espanjassa raikkaan sitruunan kera. 

Pulpo a la gallega - mustekalaa galicialaisittain

Pulpo a la Gallega

 

Galician omaa herkkua Pulpo a la Gallegaa saa mistä vain Espanjan maan kolkasta, mutta se on erityisesti Galiciassa lomailevien suosikkiannoksia. Galicialainen mustekala keitetään kokonaisena ja tarjoillaan keitettyjen perunasiivujen kanssa, oliivöljyllä, suolalla ja paprikajauheella maustettuna. Mikäli ei ole koskaan maistanut mustekalaa tai haluaa maistaa jotain todella erikoista, tästä on hyvä aloittaa.

Tortilla Española - espanjalainen perunamunakas

Tortilla española

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämä kohtalaisen yksinkertainen herkku vie kielen mennessään. Tortilla española eli espanjalainen perunamunakas kuuluu myös lähes jokaisen espanjalaisen kahvilan ja ravintolan ruokalistalle ja sitä käytetään myös ahkerasti tapas-annoksena. Espanjalainen perunamunakas valmistetaan paistamalla perunaa reilussa öljyssä ja lisäämällä seokseen rikottuja kananmunia. Moni höystää munakkaansa vielä chorizolla, pinaatilla, paprikalla tai sipulilla. Kyllä, herkku maistuu yhtä hyvältä kuin näyttää. 

Crema catalana - katalonialainen paahtovanukas

Crema catalana eli katalonialainen paahtovanukas

Sana "crema" yleensä viittaa soseutettuun keittoon Espanjassa. Crema Catalana on kuitenkin Katalonian nimitys sen klassikkojälkiruualle, paahtovanukkaalle. Crema Catalana muistuttaa hieman ranskalaista créme brûléeta, mutta se on maustettu espanjalaisittain kanelilla ja sitruunalla. 

Chorizo - iberialainen makkara

Chorizo

On suorastaan häpeällistä poistua Espanjan rajojen ulkopuolelle ennen kuin olet maistanut chorizo-makkaraa. Chorizo-makkaran valmistuksessa käytetään rasvaista sianlihaa, paprikaa ja chiliä. Espanjassa tapaa usein kovaa, fermentoitua ja savustettua chorizo-makkaraa jota voi syödä paistamatta kylmänäkin. Raakaversiot täytyy luonnollisesti paistaa. Tunnollisimmat chorizo-makkaran loihtijat lisäävät siihen savustettua paprikaa, joka antaa makkaralle herkullisen savuisen vivahteen. 

Fabada asturiana - asturialainen muhennos

Fabada asturiana, asturialainen muhennos

Ylhäällä esitelty chorizo-makkara on tärkeä osa myös Asturian maakunnan nimikkoannosta, fabada asturianaa. Tämä herkullinen muhennos valmistetaan valkoisista pavuista, sianlihasta, pekonista, mustasta morcilla-makkarasta, chorizo-makkarasta ja sahramista. Tätä raskasta ja energiapitoista ateriaa on syöty Asturiassa lähinnä kylminä talven kuukausina, mutta nykyisin tätä herkkua tapaa myös ravintoloissa alkuruokana ja tapas-annoksena.