Espanjaan syyskuussa - parhaat lomakohteet

Syyskuu on loistava kuukausi lomailla Espanjassa. Kesän pahimmat helleaallot ovat jo väistymässä ja ruuhkahuiput maan rannoilla ja nähtävyyksillä hiljentävät tahtiaan. Moni lomalainen ajoittaakin juuri tästä syystä lomailun syksyyn, jolloin hinnatkin ovat huokeammat. 

Laadimme listan parhaimmista paikoista syksyiseen lomailuun Espanjassa. Olipa sitten mielessä rento rantaloma, lyhyempi kaupunkiloma tai romanttinen matka rakkaan kanssa, Espanjasta löytyy jotain jokaiselle. 

Ibiza

Ibiza ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Maailman kuuluisimpiin kuuluva bilesaari on yksi kesän kestosuosikeista. Saaren keskikesän tuskalliset ruuhkakuukaudet ovat alkaneet olla monelle jo liikaa, jonka vuoksi useampi lomalainen ajoittaa Ibizan loman rauhallisemmille syys- tai kevätkuukausille. Syyskuussa Ibizan rannoilla saa jo rentoutua hiljaisemmassa miljöössä ja saaren ravintoloissa ja baareissakin alkaa olla mukavampi tunnelma. 

Syyskuussa Ibizan sää on yhäti mukavan lämmin ja aurinkoinen. Lomailijat pääsevät vielä pitkälle syksyyn nauttimaan saaren upeimmista rannoista ja Ibizan vuokrattavien rantalomahuviloidenkin hinnat ovat keskikesää edullisemmat saaren suosituimmissa kohteissa, kuten Eivissassa, Santa Eulariassa ja Portinaxissa. 

Vaikka syyskuussa meno alkaakin hiljentyä, voi Ibizan klubeilla ja baareissa juhlia aivan yhtä vauhdikkaasti kuin kesälläkin. Saaren kuuluisimpien klubien teemajuhlat ovat vielä täydessä vauhdissaan ja saaren parhaat kohteet juhlimiseen ovat jo vapautuneet suurimmista vierailijapiikeistään. Syyskuun loppupuolella klubien kauden päätösjuhlat alkavat vallata tapahtumakalenterien päiviä. Kausi huipentuu aina näyttävästi eri puolella saarta järjestettäviin, loistavien DJ:den tahdittamiin juhliin. 

La Rioja

Syyskuu on sadonkorjuun aikaa. Espanjaan suuntaavan ruokamatkailijan kalenteri täyttyy erilaisista gastronomisista tapahtumista ja aktiviteeteistä. Erityisesti maan loistavin viinintuottaja-alue La Rioja houkuttelee kulmilleen valtavasti viineihin ja gastronomiaan perehtyneitä matkailijoita. Syyskuun loppupuolella Logroñon kaupungissa juhlitaan ehkä maan kuuluisinta viinintuotannolle omistettua juhlaa, Fiesta del Vinoa. 

Syksyn tuomat tapahtumat La Riojassa ovat vain yksi syy matkustaa alueelle. Täällä pääsee nauttimaan perusespanjalaisesta maaseudun tunnelmasta ja kokemaan maan parhaimpiin kuuluvan gastronomia-alueen ainutlaatuisia elämyksiä. Suosittelemme vierailemaan esimerkiksi Ollaurin pienessä kylässä järjestettävässä Mercado de la Vindimia-tapahtumassa, jossa alueen parhaimmat viininviljelijät ovat esittelemässä tuotantoaan. Toinen suosittu juhla on maan kuuluisimmalle makkaralle omistettu Festival del Chorizo, jota juhlitaan pienessä Baños de Río Tobían kaupungissa. Santo Domingo de la Calzadassa taas vietetään keskiajan maanviljelyyn ja käsitöihin omistettua Mercados Medieval y del Camino-festivaalia. 

Upeiden maisemien, pitkien perinteiden ja sijaintinsa vuoksi La Rioja sopii loistavasti maaseutulomakohteeksi Espanjassa

Barcelona

Syyskuu on todellinen tapahtumien kuukausi Barcelonassa. Juuri kun kaupunki on selvinnyt sen suurimmasta ja kuuluisimmasta elokuun perinnejuhlasta, Festa Major de Graciasta, kaupungin kadut ja aukiot täyttyvät jos syyskuussa lukuisista uusista tapahtumista. 

Pienempi kaupunkitapahtuma Festa Major d’Horta järjestetään syyskuun ensimmäisellä viikolla samannimisellä alueella, keskustan pohjoispuolella. Korttelitapahtuma antaa matkailijoille upean tilaisuuden tutustua perinteiseen tunnelmaan barcelonalaisessa barriossa. Ohjelmassa on erilaisia teatteriesityksiä, tansseja, gastronomisia teematapahtumia, lasten aktiviteettejä ja katukonsertteja sekä perinteisiä correfoc-ilotulitusesityksiä. Seuraavalla viikolla vietetäään samantapaista naapurustojuhlaa Festa de Poblenouta, joka järjestetään La Barceloneta-rannan pohjoispuolella. 

Syyskuussa vietetään yhtä Barcelonan odotuinta perinnejuhlaa, kaupungin suojelupyhimykselle Virgen de la Mercedille omistettua Festa de la Mercétä. Barcelonan goottilaiskorttelissa sijaitseva basilika-kirkko on omistettu samalle Mercedin neitsyelle ja osittain uskonnollisen juhlan ohjelmanumeroita nähdään ympäri Barcelonan vanhaakaupunkia. Luvassa on muun muassa correfoc-ilotulitusesityksiä, ihmistorneja, jättiläisten paraateja, konsertteja, perinteisiä tansseja ja tulella leikkiviä näytöksiä. 

Syyskuu paketoidaan näyttävästi Festa Major de la Barceloneta-juhlalla, jota vietetään 29. syyskuuta. Rantaa ympäröivä alue kuuluu suosituimpiin Barcelonan loma-asuntojen keskittymiin, sillä rantojen lisäksi myös keskusta on kivenheiton päässä. Barcelonetan juhlassa nähdään erilaisia paraateja ja perinteisiä musiikkiesityksiä rannalla. Rannalla vietettävissä juhlissa paikalliset juovat perinteisesti rom cremat-juomaa (suom. poltettua rommia), joka koostuu rommin lisäksi kahvipavuista, sokerista, sitruunasta ja kanelista. 

Costa Blanca

Suosikkirannikko Costa Blanca kuuluu Espanjan parhaimpiin rantalomakohteisiin. Rannikko soveltuu loistavasti myös syksyiseen lomailuun, sillä sen leuto ilmasto ja valtava aktiviteettien valikoima pitävät lomailijat tyytyväisinä pitkälle syksyyn. Costa Blanca on Espanjan mantereelle suuntaavien talvilomalaisten lempikohteita juuri sen loistavan ilmaston vuoksi. 

Yksi Costa Blancan kestosuosikeista syyskuun lomalle on hurmaava Altea. Vain muutaman kilometrin päässä Alicantesta sijaitseva pikkukylä hurmaa vierailijat kauniilla rannoillaan, tunnelmallisella vanhallakaupungillaan ja runsaalla aktiviteettien valikoimallaan. Syyskuussa Alteassa juhlitaan suosittua Moros y Cristianos-festivaalia, joka on omistettu reconquistalle (suom. takaisinvaltaukselle). Samaa juhlaa vietetään muuallakin, mutta erityisesti Costa Blancalla juhlittavat festivaalit kuuluvat suosituimpiin. 

Altean juhla on omistettu sen omalle suojelupyhimykselle, San Blasille. Festivaali on sekoitus uskonnollisia tapahtumia ja historiallisia esityksiä, joita nähdään kaupungin kaduilla ja aukioilla viiden päivän ajan. Ohjelmassa on paraateja, musiikki- ja tanssiesityksiä, ilotulitusshowta ja gastronomisia elämyksiä. 

San Sebastian

Syyskuu on loistokuukausi lomailuun Pohjois-Espanjan viehättävässä San Sebastianissa. Kaupunki isännöi lukuisia kansainvälisiä tapahtumia juuri syksyllä, joten matkailijoilla on hieno mahdollisuus päästä sukeltamaan kaupungin sykkeeseen myös ruuhkaisimman lomakauden päätyttyä. 

Syyskuu alkaa perinteisellä baskifestivaalilla Euskal Jaiakilla. Tapahtuma on omistettu pohjoisen kansanperinteille ja sen aikana nähdään hauskoja urheilutapahtumia, kuten kivenkantokilpailuja ja baskilaisjalkapallo-otteluja. Euskal Jaiakissa nähdään myös suosittu melontakilpailu Bandera de la Concha, johon saavat ottaa osaa vain perinteiset baskilaiskajakit melojineen. Nämä juhlat antavat matkailijoille tilaisuuden tutustua myös Pohjois-Espanjan kuuluisan gastronomian parhaimpiin paloihin. 

Tapahtumien kuukausi jatkuu musiikkifestivaali Donostia Kutxa Kultur Festibalalla (joka tunnetaan myös nimellä KKF) ja se päättyy kuuluisaan San Sebastianin elokuvafestivaaliin, joka on yksi Euroopan arvostetuimmista elokuvatapahtumista. 

Jos haluaa pienen tauon kaupungin paraadeista ja ruuhkaisista kaduista, kannattaa suunnata San Sebastianin rannoille. Syyskuussa rannoilla on vähemmän ruuhkaa ja uskaliaimmat tarkenevat vielä uimaan. San Sebastian on vesilautailijoiden suosikkikohteita syyskuussa, kun vuodenajan merivirrat tuovat sen rannoille valtavia aaltoja. 

Sevilla

Kesän helteisimpänä aikana Sevillasta tulee vaikea vierailukaupunki. Lämpötila kapuaa sellaisiin lukemiin, että jopa paikalliset pakenevat tuskallista hellettä Costa de La Luzin rannoille. Syksylläkään ei saada nauttia viileistä päivistä, mutta lämpötila laskee juuri sopivasti kaupungista nauttimiseen siedettävämmästi. Ne jotka haluavat kokea Sevillan upeat kulttuurinähtävyydet ilman suurempia matkailijaruuhkia, voivat varata loma-asunnon Sevillan sydämestä syyskuussa. 

Syyskuussakin Sevilla on todellisessa kukoistuksessa. Suosittelemme vierailemaan vanhankaupungin ja suosituimpien barrioiden (Trianan, Macarenan jne.) lisäksi Biennalen flamencofestivaaleilla, jotka kuuluvat maan tärkeimpiin. Juhlan aikana nähdään laaja skaala erilaisia esityksiä ja tapahtumia kaupungin aukioilla ja kaduilla. Festivaalia ei järjestetä joka vuosi, mutta jos se ei juuri osu oman loman kohdalle, löytyy Sevillasta silti paljon mahdollisuuksia tutustua flamencon kiehtovaan maailmaan. 

Syyskuussa Sevilla tarjoaa oman valikoimansa urheilutapahtumia sporttien ystäville. Nocturna del Guadalquivir on amatöörikisa joka kulkee vanhankaupungin läpi ja Gran Semana Anglo-Arabe on Parque del Alamillon puistossa järjestettävä hevosurheilutapahtuma. 

Lanzarote

Jos kaipaa täydellistä rentoutuslomaa syyskuussa, kannattaa majoittua Lanzaroten taianomaiselle saarelle. Upea Kanariansaari tarjoaa loistavan sään ympäri vuoden, uskomattomia rantoja, jotka juuri syyskuussa ovat välisesongin takia mukavan rauhalliset. 

Lanzarotelta löytyy lomakohteita moneen makuun. Rentoa rantalomaa kaipaavien kannattaa suunnistaa Papagayon paratiisirannoille tai Playa Blancan rantabulevardin palvelujen lähelle. Kulttuurista nauttivien kannattaa vierailla Arrecifen tai Teguisen kaupungeissa, joiden arkkitehtuuri ja sympaattiset pikkuliikkeet ja kauppahallit hurmaavat jokaisen. Suosittelemme myös vierailemaan Jameos de Agualla, joka on taiteilija Cesar Manriquen parhaimpia mestariteoksia. 

Luonto on Lanzaroten vahvimpia valttikortteja ja saari onkin julistettu Unescon biosfäärialueeksi. Upeiden rantamaisemien lisäksi saarella pääsee ihailemaan kuumaisemia ja vaikuttavia tulivuorimuodostelmia. Lanzarotella sijaitsee myös yksi Espanjan ainutlaatuisimmista viininviljelyalueista, La Geria. Alue sijaitsee vahvasti tuliperäisellä maaperällä ja sen viinintuotannossa käytetään hyväksi ikivanhoja oppeja. Suosittelemme ottamaan osaa La Gerian viininmaistajaisiin, joissa pääsee näkemään viljelmiä upeissa tulivuorimaisemissa.