Espanjaan lokakuussa - parhaat lomakohteet

Lokakuu on oivaa aikaa vierailla Espanjassa. Syksyiset festivaalit ovat täydessä tohinassa ja monilla alueilla pääsee vielä nauttimaan aurinkoisista rantapäivistä. Lokakuu on myös yksi edullisimmista lomakuukausista Espanjassa, koska kesäsesonki on jo päättynyt ja vuokrattavien kohteiden hinnat laskevat myös sitä mukaa. 

Listasimme kuusi parasta lomakohdetta lokakuiselle lomalle Espanjaan. 

Lokakuussa sää vaihtelee maanosien mukaan ja esimerkiksi maan pohjoisimmissa osissa saattaa jo olla koleaa ja sateista. Eteläisessä Espanjassa taas nautitaan Suomen kesän kaltaisista lämpötiloista ja rannoillakin uskaltautuu vielä uimaan. 

Cantabria

Cantabria on yksi parhaimmista loma-alueista majoittumiseen Pohjois-Espanjassa. Alueen häikäisevä luonto ja tyrmäävät rannat tekevät siitä niin rantalomailijan kuin luontomatkailijankin lempikohteen. Reippailijat voivat lähteä ikimuistoiselle patikkaretkelle Picos de Europan vuorten huipuille. Todellista irtiottoa kaipaavat voivat etsiä loma-asuntoa Cantabrian luonnon hiljaisuudesta ja ladata akkuja todella seesteisissä maisemissa. Lokakuussa Cantabrian sää on täydellinen luonnosta nauttimiseen - kuumat hellepäivät ovat jo menneet, vesiputoukset ja järvet tulvivat ja luonto on vehreä. 

Atlantin valtameren äärellä sijaitseva Cantabria tarjoaa upeita aaltoja surffailijoille ympäri vuoden. Lokakuussa vesi on vielä kesän jäljiltä lämmin ja pitkät hiekkarannat houkuttelevat kaiken tasoisia surffareita Cantabriaan. Cantabriassa kannattaa vierailla Playa de Oyambren rannalla San Vicente de la Barquerassa sekä Berrian rannalla Santoñassa. 

Formentera

Formentera on Baleaarien saarten matkailijoille tuntemattomampi saari, joka siitä huolimatta kuuluu koko Espanjan parhaimpiin rantalomakohteisiin. Idyllisellä saarella lämpötila nousee lokakuussakin 25 asteen lähelle ja rantakelit ovat parhaimmillaan. Matkailijamassoilta välttynyt Formentera on kaunis ja karu. Sen pienet poukamat kuten tyrmäävä Ses Illetes ovat kuin suoraan kauneimmasta postikortista. Ses Illettesin hiekka on vaaleanpunaista, johtuen alueella elävästä, pienestä foraminifera-huokoseläimestä.

Yksi saaren tärkeimmistä lokakuun ohjelmanumeroista on ympäristötapahtuma SONEGPosidonia. Paikalliset ja matkailijat pääsevät festivaaleilla nauttimaan hyvästä ruuasta, musiikista ja kuulemaan saarta koskettavista ympäristöasioista. Kestävään matkailuun keskittyvä tapahtuma kerää samalla varoja saaren luonnonsuojeluprojekteihin. 

Huelva

Huelva ei aina pidetä ensisijaisesti matkailukohteena. Siitä huolimatta Espanjan "salaisimmalla rannikolla" Costa de la Luzilla sijaitseva alue on täynnä toinen toistaan kauniimpia rantoja. Sää on täällä myös mitä mainioin ja vielä lokakuussa matkailijat pääsevät nauttimaan aurinkoisista päivistä Huelvan rannoilla. Atlantin rannikolla puhaltavat tuulet taas tekevät siitä myös vesiurheilijoiden suosikkikohteen. 
 
Suosittelemme vierailemaan rantojen ohella myös Sierra de Aracenan vuoristossa, jonka harvinainen ekosysteemi on luonut vuoristoon upeita maisemia. Alueella on lukuisia patikkapolkuja ja täällä kasvaa jopa yli 500 eri sienilajiketta. Niiden poimimisessa kannattaa noudattaa varovaisuutta, sillä moni lajike on myrkyllinen. 
 
Huelvan odotetuin tapahtuma on hauska Iberiankinkku-festivaali. Tapahtuman aikaan alueella järjestetään erilaisia tapas-kierroksia Aracenan baareissa ja ravintoloissa. Tämä Espanjan ruokafestivaalien suosikkitapahtuma nousi otsikoihin sen eriskummallisen tapahtuman päättäjäisohjelmanumeron vuoksi. Viimeisenä päivänä järjestetään kilpailu, jossa voittaja saa oman painonsa mukaisen määrän iberiankinkkua kotiin vietäväksi!
 
Jos majoittuu Huelvaan, kannattaa myös vierailla Las Maravillas Grottossa, joka on upea maanalaisten järvien, kivimuodostumien ja luolien verkosto. 

Costa del Sol

Sää Costa del Solin aurinkoisilla rannikoilla on lämpöinen vielä lokakuussakin. Alueella mitataan vuosittain noin 320 aurinkoista päivää, joten rannoista pystyy nauttimaan vielä pitkälle syksyyn. Syyslomalaiset voivat vaikka vuokrata rantahuvilan Nerjan upealta rannikolta ja samalla nauttia valkoisten kylien hurmaavasta espanjalaistunnelmasta. 
 
Málaga on yksi Espanjan suosituimmista kesälomakohteista ja se saattaakin ruuhkaisimpina lomakuukausina käydä kestämättömäksi. Lokakuussa sesonki on jo laskenut ja kaupungin loma-asunnot ovat jo huokeammissa hinnoissa. Málagassa voi viettää aikaa käyskennellen sen tunnelmallisessa vanhassakaupungissa, museoissa ja viettäen aikaa kaupungin häikäisevän kauniilla rannoilla. Unohtamatta tietenkin kaupungin upeita tapas-ravintoloita!

Madrid

Kun kesän helteisimmät lämpötilat ovat jo laskeneet, lokakuu tuo tullessaan parhaimman ajan loma-asunnon vuokraamiseen Madridista. Madridissa aika vierähtää kulttuurinähtävyyksiä kierrellen, ravintoloissa ja tapas-baareissa nauttien sekä vermuttia siemaillen. Yksi Madridin parhaimmista majoituspaikoista on Retiron alue, lähellä kuuluisaa Retiron puistoaluetta. Puisto on erityisen upea juuri lokakuussa, sillä ruska on jo tarttunut puiston kasvustoon ja päivät ovat yhäti aurinkoisia. Puiston vierailulla kannattaa käydä tutustumassa häikäisevän kauniiseen Palacio Cristaliin ja tehdä pieni veneretki puiston teköjärvellä. 
 
Lokakuun 12. päivänä Espanjassa juhlitaan Día de Espanaa (suom. Espanjan päivää). Kaupungin keskustassa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten Kolumbuksen Amerikan valloitukselle omistettuja esityksiä. Espanjan kuningas valvoo lipunnostoa ja keskustassa järjestetään näyttävä paraati. Koulut ja suurimmat osat kaupoista ovat kiinni, mutta tunnelma on kaupungissa kokemisen arvoinen.  

Sitges

Tyrmäävä Sitgesin kaupunki sijaitsee vain 30 minuutin päässä Barcelonasta. Pieni rannikkokaupunki on löytänyt tiensä matkailijoiden sydämiin sen tunnelmallisen vanhankaupungin ja kauniiden rantojen ansiosta. Espanjan Saint Tropeziksikin mielletty kaupunki on lokakuussakin yllättävän lämmin ja kaupungin vauhdikas yöelämä pitää energisemmät matkailijat viihdytettyinä. 
 
Kaksi Sitgesin parhaimpiin festivaaleihin kuuluvaa tapahtumaa järjestetään lokakuussa: kaupungin kuuluisa elokuvafestivaali sekä suosittu viinintuottajien sadonkorjuujuhla. Sitges sijaitsee Penedésin viinialueen sydämessä ja kaupunkiin saapuu syksyllä valtava määrä viinin ystäviä juhlimaan sadonkorjuun päättymistä. Festa de la Vereman nimellä kulkeva tapahtuma pitää sisällään lukuisia viininmaistajaistapahtumia, sadonkorjuurituaaleja sekä viinintuotannon historiaan liittyviä perinteitä. 
 
Sitgesin elokuvafestivaali on kauhu- ja fantasiaelokuville omistettu, kansainvälisesti noteerattu tapahtuma. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968 ja festivaalissa nähdään säännöllisesti Quentin Tarantinon ja Cameron Diazin kaltaisia julkisuuden henkilöitä. Tapahtumassa on mahdollisuus päästä vierailemaan erilaisissa elokuvailloissa ja tutustua paremmin elokuvatuotannon ja audiovisuaalisen maailman saloihin.