Espanja toukokuussa - minne matkustaa?

Toukokuu tuo tullessaan lämpimän aurinkoisia päiviä eteläiseen Espanjaan. Monet kaupungit juhlivat kesän saapumista erilaisin perinnejuhlin ja rantalomakohteet heräävät henkiin valmistautuessaan seuraavan kesän matkailijavirtaan. Toukokuu on loistava kuukausi matkustaa Espanjaan, sillä lämpötilat eivät vielä nouse tuskallisen korkeisiin lukemiin ja nähtävyyksillä ei vielä ole ruuhkaa. 

Listasimme Espanjan seitsemän parasta kohdetta keväisen toukokuun matkailuun. Mukana on kohteita niin kulttuurin, rentoutumisen että juhlien ystäville, kuin myös aurinkoista rantakohdetta etsiville lomalaisille. Listalla on myös pari mukavaa tärppiä kevään perinnejuhlien pariin. 

1. Córdoba, Andalusia

Andalusia on upea lomakohde, jossa perinteiseen rantalomaan voi yhdistää myös kulttuuria ja luontomatkailua. Andalusian ainutlaatuinen viehätysvoima on periytynyt aluetta asuttaneilta kristityiltä, juutalaisilta, muslimeilta ja mustalaisilta. Näiden kulttuurien vaikutuksen voi erottaa selvästi kierrellessä Córdoban katuja, joiden varrelta löytyy upeita arkkitehtoonisia helmiä ja vaikuttavia monumentteja. Näistä kuuluisimmat ovat Córdoban kuuluisa La Mezquita-katedraali sekä häikäisevä Alcázarin linna.

Cordoban patiofestivaalien sisäpihoja

Córdoban kaupunki puhkeaa todelliseen väriloistoonsa juuri toukokuussa. Kaupungin kadut täyttyvät upeasta kukkaloistosta ja ilmassa leijailee huumaava appelsiinipuiden tuoksu. 

Toukokuun ensimmäisellä viikolla vietettävä Córdoban patiojuhla kuuluu kaupungin odotetuimpiin tapahtumiin. Tästä 12 päivää kestävästä juhlasta on nopeasti muodostunut yksi Espanjan kuuluisimmista tapahtumista. Kaupunkilaiset omistavat suunnattomasti aikaa patioidensa koristeluun ja avaavat muutaman viikon ajaksi patiojuhlan aikana muuten suljetut sisäpihansa muiden ihasteltavaksi. Jos haluaa päästä nauttimaan juhlan upeista ohjelmista, kannattaa etsiä ajoissa majoitusta Córdoban kaupungin keskustan lähettyviltä. 

Cordoban patiofestivaali

Jos vierailu ei onnistu patiofestivaalin aikaan, ei hätää. Myöhemmin toukokuussa Córdobassa vietetään upeaa Cruces de Mayoa (suom. toukokuun risti), jossa paikalliset rakentavat kilpaa kauneinta kukin koristeltua ristiä. Juhlan yksi odotetuimmista ohjelmanumeroista on myös La Batalla de Flores, eli kukkien sota. 

Córdoban toukokuiset juhlat päättyvät Feria de Córdoban festivaaliin, jota pidetään massiivisen Feria de Sevillan pikkusiskona. 

2. Girona, Katalonia

Vaikka Katalonian suurin metropoli Barcelona onkin jättänyt Gironan kultturellin kaupungin taidokkaasti varjoonsa, on kaupungin matkailijavirta silti kasvanut huimasti viime vuosien aikana. Barcelonaa rennomman ilmapiirin Girona on onnistunut loistavasti säilyttämään autenttisen espanjalaiskaupungin tunnelman. Yhä useampi Katalonian matkailija päätyy majoittumaan Gironan kaupunkiin, josta on lyhyt junamatka Barcelonan vilskeeseen ja vilinään.

Temps de Florsin kukkajuhla, Girona

Gironan vierailulla kannattaa käydä tutustumassa kaupungin vaikuttavaan katedraaliin. Catedral de Santa Maria de Girona on upea esimerkki katalonialaisesta goottiarkkitehtuurista ja sen edestä avautuu kaunis näköala kaupunkiin. Katedraali näkyy myös kaupunkia halkovan Onyarin joen ylittäviltä silloilta, josta saa myös ihailla kaupungin värikkäitä joenvarsitaloja.

Jos Gironaan matkustaa toukokuussa, voi päästä tutustumaan samalla kaupungin perinnejuhlaan Temps de Florsiin, joka muuttaa Gironan valtavaksi kukkamereksi. Kadun varsilla ja aukioilla näkyy silloin upeita kukkapatsaita ja -taideteoksia, jotka on rakennettu juhlistamaan kesän saapumista.

La Fabrica, Girona

Katalonian luonto tarjoaa upeita maisemia, kauniita luonnonpuistoja ja retkikohteita aktiivisempaa lomakohdetta kaipaaville. Suuremmat matkaseurueet voivat vuokrata huvilan Gironan maaseudulta ja lähteä tutkimaan alueen luontonähtävyyksiä vaikka pyöräillen. Juuri Gironaa ympäröivä alue onkin viime vuosina nimetty yhdeksi loistavimmista pyöräilykohteista Euroopassa. Monipuolinen luonto, loistava sää ja lentoasemien läheisyys ovat varmasti pääsyitä alueen suosittuuteen.

Kanadalainen ammattipyöräilijä Christian Meier tuli aikoinaan Gironaan pyöräilylomalle ja päätti jäädä kaupunkiin asumaan. Meier ja hänen vaimonsa avasivat lopulta La Fabrica-kahvilan, joka on yksi paikallisten suosituimmista tapaamispaikoista Gironassa. Jos lähtee päiväretkelle Gironaan, kannattaa ehdottomasti aloittaa vierailu aamiaisella tässä hurmaavassa pikkukahvilassa.

3. Bilbao, Baskimaa

Jos haluaa päästä herkuttelemaan maailman parhaimpiin kuuluviin ravintoloihin, kannattaa ottaa suunta kohti Bilbaota. Baskimaan kulinäärikulttuuri on alueen päävaltteja matkailijoille ja sen tapakset ovat tunnetusti tajunnan räjäyttäviä.

Guggenheimin museo, Bilbao

Bilbaosta puhuttaessa lähes aina aiheeksi nousevat kaupungin kuuluisat pintxos-tapakset. Baskimaan pintxosit eroavat maan tavallisista tapaksista monella tapaa. Pintxosit ovat pieniä, kulinäärisiä taideteoksia, joiden ideointi ja valmistus toteutetaan todellisella rakkaudella.

Parhaiten paikallistunnelmaan pääsee vuokraamalla asunnon Bilbaon kaupungin keskustasta. Varsinkin vanhassakaupungissa (Casco Viejo) on iltaisin hurmaava tunnelma ja sieltä löytyy kaupungin upeimpia nähtävyyksiä, kuten kaupungin katedraali sekä Mercado de la Riberan kauppahalli. Suurin osa vanhankaupungin kaduista on muutettu kävelykaduiksi, joten liikkuminen keskusassa on vaivatonta. Täällä sijaitsevat myös Bilbaon parhaat pintxos-paikat, joissa tapaksia tarjoillaan paikallisen Txakoli-viinin saattelemana. Sunnuntaisin vanhassakaupungissa järjestetään mielenkiintoiset antiikkimarkkinat, joille saapuu keräilijöitä kauempaakin.

Bilbao 

Vaikuttava Guggenheimin museo on Bilbaon toinen must see-nähtävyys. Frank-Gehryn suunnittelema museo heitti Bilbaon kertaheitolla Espanjan matkailukartalle. Guggenheimissa voi ihailla erilaisia näyttelyitä, mutta museo on itsessäänkin todella vaikuttava näky. Lähes kaikki vierailijat kuvauttavat itsensä joko valtavan hämähäkin tai Jeff Koonsin suunnitteleman kukkapatsaan edessä, joka esittää koiranpentua. 

 

3. Madrid

Madrid ei esittelyjä kaipaa, mutta monelle tulee ylläyksenä se että kaupunki voi olla talviaikaan hyisen kylmä. Madridin sääolot vaihtelevat valtavasti vuoden ympäri, mutta toukokuu on yksi paras kuukausi vierailuun kaupungissa. Toukokuussa lämpötila on tasaisen lämmin, kosteutta on muihin kuukausiin verrattuna vähän ja aika on vuoden vähäsateisin. 

Malasaña, Madrid

Madrid on tuskaisen helteinen kesän kuumimpina kuukausina, jonka vuoksi monet liikkeet, baarit ja nähtävyydet ovat kiinni paikallisten kadottua rannikon lomakohteisiin. Kevätaikaan kaupunki on vielä täydessä kukoistuksessaan ja baarit, ravintolat ja yökerhot kuhisevat paikallisia ja keväisiä matkailijoita.

 

El Retriron puiston kristallipalatsi, Madrid

Madridin majoituskohteita löytyy ympäri kaupunkia, mutta jos haluaa yöpyä kävelymatkan päässä keskustasta, kannattaa majoittua lähelle El Retiron puistoa. Jos taas haluaa yöpyä aivan kaupungin sydämessä, täytyy etsiä majoitusta Puerta del Solin läheisyydestä. Madridin parhaat nähtävyydet sijaitsevat helpon kävelymatkan päässä toisistaan ja kaupungin metro vie nopeasti paikasta toiseen.

Toukokuussa Madridissa juhlitaan kaupungin pyhimykselle omistettuja Saint Isidron juhlia. Juhlan aikana kaupungin katuilla näkyy hauskoja paraateja, konsertteja, esityksiä ja perheet kokoontuvat piknikeille Madridin kauniisiin puistoihin. 

 

3. Ibiza, Baleaarien saaret

Ibizan rantaviiva on noin 210 kilometriä pitkä ja saari kuuluukin koko Espanjan kauneimpiin rantalomakohteisiin. Kuuluisan bileskenen lisäksi Ibiza houkuttelee matkailijoita turkooseilla rannoillaan, joiden puuterimainen hiekka ja ympäröivä luonto ovat vertaansa vailla. Ibiza sai vahvan sijan Euroopan kartoilta 1960- ja 1970-luvuilla, kun hippinuoriso valloitti saaren. Vielä tänäkin päivänä Ibizalla vallitsee rento ja salliva ilmapiiri, joka houkuttelee saarelle juhlijoita ympäri maailman.

Keskiaikajuhlat Ibizalla

Nuoret matkaseurueet vuokraavat huvilan Ibizan rannoilta ja viettävät usein pitkiäkin aikoja nauttien saaren ympäri kellon jatkuvasta juhlahumusta. Vaikka Ibizan kulinääriset kuviot ovatkin maailmankuuluja, on silti mukavaa välillä käydä ostamassa tuoreita aineksia torilta ja nauttia itse valmistettua illallista omalla terassilla.

 Cala Salada, Ibiza

Saaren pääkaupunki on yksi parhaimmista majoituskohteista Ibizalla. Kun majoittuu ibizan keskustaan, pääsee parhaiten nauttimaan hurmaavan Vila d'Eivissan vanhankaupungin tunnelmasta. Vanhankaupungin kukkulalla sijaitsevan Dalt Vilan alueella pidetään hauskat keskiaikajuhlat toukokuussa. Juhla on omistettu saaren monikulttuuriselle menneisyydelle, johon ovat vaikuttaneet niin foinikialaiset, roomalaiset, arabit kuin kristitytkin. Sisäänpääsy juhla-alueelle on ilmaista ja samaan aikaan myös monet kaupungin museot ja galleriat pitävät ovia auki.

Dalt Vilan alueelta löytyy myös kaupungin parhaimpia baareja, kahviloita ja paikallisia käsitöitä myyviä pikkubutiikkeja. Suosittelemme varaamaan pöydän ravintoloiden viihtyisiltä ulkoterasseilta, jotka täyttyvät ilta-aikaan paikallisista ja matkailijoista. 

 

3. Jerez de la Frontera

Jerez de la Fronteralla on pitkä historia takanaan, johon ovat vaikuttaneet alueella asuneet foinikialaiset, roomalaiset sekä muslimit. Kaupunki on niittänyt mainetta maailmalla kuuluisan sherrynsä ansiosta ja alue kuuluukin maan tärkeimpiin viinimatkailukohteisiin. Jerezin viinitiloja kutsutaan "syyllisten katedraaleiksi", eikä kaupungista kannata lähteä ennen kun on vieraillut tilojen sherry-maistijaisissa.

Toukokuu on loistava aika vierailla Jerezissä, sillä silloin kaupungissa juhlitaan kuuluisaa Feria de Caballo-juhlaa. Viikon kestävän festivaalin aikana Jerez ja sen läheiset kylät ottavat osaa erilaisiin kisoihin ja ohjelmanumeroihin. Espanjassa kasvatetut hevosrodut näyttelevät tärkeää roolia tässä pitkät perinteet omaavassa juhlassa.

Feria de Caballon aikaan kaupunkiin pystytetään yli 200 caseta-kojua, joissa tarjoillaan paikallisia herkkuja, sherry-maistijaisia ja myydään erilaisia paikallisia tuotteita. Alueella näkee myös erilaisia musiikki- ja tanssiesityksiä, kuten tulkintoja alueen kuuluisasta flamencotanssista.

Jerezin gastronomia on sekin hyvä syy vierailla kaupungissa. Paikalliset viettivät aikoinaan paljon aikaa kaupungille tyypillisissä tabancoissa, jotka olivat paikallisia viinibaareja ja tapas-paikkoja. Nykyisin tabancos-baareja löytyy yhä kaupungin kapeilta kaduilta ja niissä saa maistella kaupungin parhaimpia tapas-annoksia. Suosittelemme vuokraamaan asunnoon Jerez de la Fronteran keskustasta, jolloin matka kotiin on tabancos-illan jälkeen mukavan lyhyt. 

 

3. Cabo de Gata, Almeria

On yllättävää, että Cabo de Gatan luonnonpuisto on monelle Espanjan matkailijalle täysin tuntematon. Almeriassa sijaitseva Gabo de Gata on Andalusian suurin luonnonpuisto ja yksi Espanjan suojelluimmista luontoalueista. Cabo de Gatan sisään kätkeytyy mitä uskomattomampia rantoja ja monet niistä on vuosi toisensa jälkeen äänestetty Espanjan parhaimmiksi rannoiksi.

Cabo de Gata, Andalusia

Moni luontomatkailija varaa loma-asunnon Cabo de Gatan puiston läheisyydestä ja viettää loman patikoiden puiston poluilla ja häikäisevän kauniilla rannoilla. Almerian maakunnassa lomailevat matkailijat ovat usein perheitä ja aktiivimatkailijoita, jotka eivät kaipaa suurempaa vilinää ympärilleen.

Tuulinen ja karu Cabo de Gatan maisema on myös toiminut monen Hollywood-klassikkoelokuvan kuvauspaikkana. Täällä on kuvattu lukuisia elokuvia kuten Indiana Jones sekä lännenelokuva Hyvät, pahat ja rumat.

Cabo de Gatan puisto, Andalusia

Vaikka alue onkin tuulinen, mitataan Cabo de Gatan alueella usein maan korkeimpia kesälämpötiloja. Kevät on parasta aikaa Cabo de Gatan vierailuun, koska keskikesällä lämpötila saattaa käydä karussa luonnonpuistossa tuskaisen helteiseksi. Toukokuun keskimääräinen lämpötila puistossa on noin 24-25 astetta, joka riittää hyvin myös alueen rannoista nauttimiseen.

Cabo de Gatan retkipolut ovat erittäin suosittuja. Varsinkin keväällä alue on hurmaavimmillaan, kun puut ja kukat puhkeavat väriloistoonsa. Cabo de Gatan rannikolta löytyy muutama upea näköalapaikka, kuten Mirador de la Amatista ja Mirador de las Sirenas. Rannoilla näkee myös vanhoja vartiotorneja, jotka rakennettiin aikoinaan suojelemaan rannikkoa merirosvojen hyökkäyksiltä.