Vuoden 2020 omituisimmat ja hauskimmat juhlat Espanjassa

Espanjassa mikä vain syy on tarpeeksi pätevä juhlien järjestämiseen. Paikallisten villi mielikuvitus, hauskat legendat ja loppumaton halu juhlia ovat synnyttäneet erilaisia hullunhauskoja perinteitä ympäri maan. 
 
Vuosi 2020 tuo jälleen kerran tullessaan mitä hullunkurisempia pirskeitä ympäri Espanjaa. Olemme koonneet yhteen maan 14 omituisinta ja hauskinta juhlaa, jotta voisit tehdä seuraavasta Espanjan matkastasi vieläkin ikimuistoisemman. Tomaatti-, jauho- ja viinisotaa, ihmistorneja, luurankotansseja ja joulu keskellä kesää... Siinä pieni pala Espanjan omituisimmista perinnejuhlista. Lue lisää!
 
Jauhosota Espanjan Ibissä, Alicantessa

1. La Vijanera-juhla Silióssa (Molledo), Cantabriassa

Päätimme aloittaa listamme koko Euroopan vuoden ensimmäisellä karnevaalilla. La Vijanera on pienen Silión kaupungin värikäs juhla Cantabriassa. Tässä perinteisessä juhlassa pääroolia näyttelevät pröystäilevät "zarramacot" eli värikkäisiin turkisvaatteisiin, lehmänkelloihin ja naamiaishattuihin pukeutuneet paikalliset. 
 
Jokaisella zarramacolla on tietty rooli juhlassa ja yhdessä he kiertävät pientä Silión kylää karkottaen pahoja henkiä. Juhlan kohokohtiin kuuluu myös Coplasin lukeminen, joka on humoristinen satiiri viimeisen vuoden tapahtumista. Tämän jälkeen vuorossa on teatraalinen esitys karhun metsästyksestä ja tappamisesta, joka symboloi hyvän ja pahan taistelua ja tuo onnea seuraavalle vuodelle. La Vijanera-juhla on hauska juhla täynnä taikauskoa ja kulttuuria. 
 
La Vijanera-juhla Espanjassa

2. Las Fallas-juhla Valenciassa

Las Fallas on todiste siitä että espanjalaiset todellakin osaavat juhlia! Valencian kaupungissa järjestettävä massiivinen perinnejuhla houkuttelee jopa kaksi miljoonaa vierailijaa paikalle maaliskuun puolen välin tienoolla. Humoristisen, tulella leikkivän juhlan näyttävin juhlallisuus ovat puusta ja vahamassasta rakennetut jättiläispatsaat, joita on pystytetty kaupungin avainpaikkoihin.
 
Valenciassa on perustettu erilaisia komiteoita rakentamaan näitä värikkäitä patsaita. Jopa 20 metriin yltävien patsaiden hahmot esittävät usein julkisuuden henkilöitä Barack Obamasta Lady Gagaan. Juhlan päätteeksi ne kaikki voittajapatsasta lukuunottamatta tuikataan iloisesti tuleen tapahtuman päätösyönä. 

 
Valencian Las Fallas-juhla

3. Santa Marta de Ribartemen juhla As Nevesissä, Pontevedrassa

Santa Marta de Ribartemen juhla kuuluu ehdottomasti Espanjan kummallisimpiin ja aavemaisimpiin perinteisiin. Ribartemen juhlassa kolkutellaan kuoleman portteja ja uhmataan järkevyyden rajoja kuljettamalla eläviä ihmisiä hauta-arkuissa kohti kirkkoa. Arkuissa kuljetettavat henkilöt ovat käyneet lähellä kuolemaa ja kertovat juhlan aikana kokemuksistaan muille. Kokemuksesta selvinneen omaiset kuljettavat tämän kylän kirkkoon osoittamaan kiitollisuutta läheisensä selviytymisestä.  
 
Santa Maria de Ribarteme ei ehkä ole perinteisin espanjalaisjuhla, mutta vakavampaa osuutta seuraa iloinen kyläjuhla tanssin, musiikin ja hyvän ruuan merkeissä. 
 
Santa Marta de Ribartemen juhla As Nevesissä, Pontevedrassa

4. La Tomatinan ruokasota Buñolissa, Valenciassa

Valencian lähellä sijaitsevassa Buñolin kylässä järjestettävä La Tomatina on maailman suurin ruokasota. Tätä superhauskaa tapahtumaa vietetään joka elokuun viimeisenä keskiviikkona pienessä 9000 asukkaan Buñolissa. Ruokasotaa käydään lähes mädäntyneiden tomaattien avulla, joita kuljetetaan kaupunkiin tapahtumaa varten yli 140 000 kiloa. 
 
Vuonna 2012 Buñoliin saapui yli 50 000 vierailijaa, jotka kaikki halusivat ottaa osaa tähän hullunhauskaan tapahtumaan. Tämän vuoksi Buñolin viranomaiset joutuivat asettamaan tapahtumalle 12 euron pakollisen sisäänpääsymaksun ja rajoittamaan osallistujamäärää rajusti. Nykyisin liput täytyy ostaa tapahtuman kotisivuilta hyvissä ajoin etukäteen. 
 
Tapahtuman aikaan Buñolista on täysin mahdotonta löytää majoituspaikkaa, joten kohtuuhintaista loma-asuntoa kannattaa etsiä Valenciasta
 
La Tomatina food war, Valencia, Spain

5. Tarragonan ihmistornit

Joka toinen vuosi Tarragonassa järjestetään maailman suurimmat ihmistornikilpailut. Näiden jopa 10 metriin kohoavien Ihmistornien rakentaminen on vahva perinne Kataloniassa. Tornit rakentuvat ainoastaan ihmisten varaan, jotka nousevat toistensa olkapäille kerroksiksi ja yleensä tornin huipulle kapuaa lopulta kaksi pientä lasta. Huteria torneja on kaatunut useita vuosisatojen aikana, mutta vakavammilta onnettomuuksilta on kuitenkin vältytty. 
 
Espanjan ihmistornit pääsivät vuonna 2010 Unescon aineettomien kulttuuriperintöjen luetteloon. Jos ei pääse katsomaan Tarragonan kisoja, löytää ihmistorneja myös muista tapahtumista Kalatoniassa. Erityisesti La Mercén, San Jordin ja La Diadan tapahtumissa näitä huimaavia torneja nähdään paljon. 
 
Katalonia on upea maakunta täynnä kulttuuria ja pitkät perinteet omaavia tapahtumia. Jos seuraava matka kohdistuu tälle alueelle, suosittelemme katsastamaan vuokrattavat loma-asuntomme Kataloniassa. Näin pääsee paremmin kiinni todelliseen paikallistunnelmaan ja säästää samalla pitkän pennin matkakuluissa. 
 
Ihmistorneja Espanjassa

6. Haron viinisota, La Rioja

Jos Tomatina kuulostaa sotkuiselta, miltä kuulostaisi sama sota punaviinillä? Rioja on yksi Espanjan tunnetuimmista viineistä ja sitä juhliakseen La Rioja järjestää vuosittain kostean viinisodan pienessä Haron kaupungissa, Batalla del Vinon
 
Legendan mukaan viinisota sai alkunsa Haron kyläläisen pyhiinvaellusmatkalla Los Riscos de Bibilion pyhättöön eräänä kesäkuun 29. päivänä. Kyläläinen päätti virkistää kanssamatkustajaansa kaatamalla hänen päälleen viiniä, jota hän oli kantanut saappaassaan koko matkan ajan. Tästä sai alkunsa yksi Espanjan hauskimmista juhlista, jossa lentää yli 130 000 litraa viiniä.
 
Haron viinisota Espanjassa

7. Cascamorrasin festivaali Guadixissa ja Bazassa, Granadassa

Cascamorrasin festivaali sai alkunsa Guadixin ja Bazan kylien kiistasta joka koski arvokasta neitsyeen patsaasta. Cascamorrasit ovat pienen sierranevadalaisen Guadixin kylän hölmöläisiä, jotka joka syyskuun 6. päivä saapuvat Bazan kylään tarkoituksenaan varastaa kiistan aiheena ollut patsas.
 
Leikin idea on, että jos cascamorrasit onnistuvat varastamaan patsaan ja pysymään matkallaan puhtaana, he saavat pitää sen. Bazan kylän asukkaat ovat tämän vuoksi aseistautuneet hölmöläisten saapumiseen valtavin öljy- ja maaliämpärein, joita he heittävät rosvojen päälle. Juhlan hauskin osa on seurata kun kyläläiset jahtaavat hölmöläisiä ympäri kylää maaliämpäreiden kanssa.
 
Cascamorrasit aina palaavat Guadixiin tyhjin käsin, jonka vuoksi he saavat omassakin kylässään pettyneiden asukkaiden maalia päälleen.  
 Cascamorrasin juhla Espanjassa

8. Ibin jauhosota, Alicante

Joka joulukuun 28. päivä pienessä Ibin kylässä tapahtuu vallankaappaus, jonka apuna käytetään jauhoja. Els Enfarinants (suom. jauhoiset) ottavat kylän valtaan ja säätävät omaperäisiä lakeja, joita paikallisten tulee noudattaa. Se joka uskaltaa rikkoa näitä lakeja, joutuu armottoman jauhopommituksen kohteeksi, jossa lentää myös kasviksia, munia ja mädäntyneitä hedelmiä. Tämän lisäksi säädöksiä rikkoneille määrätään epävirallisia sakkomaksuja, joiden tuotto lahjoitetaan päivän jälkeen hyväntekeväisyyteen. 
 
Lounasaikaan jauhosodassa pidetään tulitauko, jonka aikana kylän ravintolat tarjoilevat juhlaa varten valmistelemansa herkullisen lounaan väsyneille taistelijoille. 
 
Jauhosota Espanjassa

9. Viinikirvan festivaali Penedésissä, Kataloniassa

Joka syyskuun 7. päivä pienessä Sant Sadurní d'Anoian kylässä vietetään viinikirvalle omistettua juhlaa, Festival de la Filoxeraa. Kylän aukiolla nähdään satuolentojen ja jättipäiden tanssiesityksiä ja samaan aikaan jättimäisiksi viinikirvoiksi pukeutuneet paikalliset vaanivat kylän kaduilla lopulta hyökäten heidän kimppuunsa. Kyläläiset voittavat taistelun ja kirvojen tuhoutumista juhlistetaan ilotulitusten, musiikin ja tottakai - hyvän viinin ja ruuan merkeissä. 
 
Viinikirvan festivaali kuvastaa sitä, miten Pedesésin viinialueet lähes katosivat kirvan tuohotessa viljelmiä 1800-luvulla. Juuri kirvan vuoksi viljelijät alkoivat keskittyä enemmän valkoisten rypäleiden tuotantoon, jonka tuloksena alueella ryhdyttiin tuottamaan kuuluisaa cava-viiniä. Mikäli haluaa tutustua paremmin cavan historiaan, suosittelemme lukemaan artikkelimme Penedésin viinimatkailusta
 
Viinikirvan juhla Penedésissä, Kataloniassa

10. La Tamborrada, San Sebastiánin rumpufestivaali

San Sebastiánissa juhlitaan joka tammikuun 20. päivä maan meluisinta juhlaa, La Tamborradaa. Tämä viihtyttävä tapahtuma kerää yhteen yli 15 000 paikallista, jotka soittavat rumpuja kaupungin kadulla 24 tuntia yhteen putkeen. 
 
Juhla sai alkunsa sen jälkeen, kun Napoleonin joukot olivat vallanneet kaupungin noin 700 vuotta sitten. Legendan mukaan paikalliset naiset pilailivat kaupungilla marssineiden ranskalaissotilaiden kustannuksella rummuttaen vesiämpäreitään matkallaan kaupungin suihkualtaalle. La Tamborrada symbolisoi asukkaiden yhtenäisyyttä ja Baskimaan vahvaa identiteettiä. 
 
La Tamborradan menestyksestä kuuluu suuri osa alueen kulinääri-instituuteille, jotka ovat markkinoideet ahkerasti tapahtumaa ja alueen loistavaa gastronomiaa. Tämän vuoksi La Tamborradan rumpaleista suurin osa on pukeutunut kokin vaatteisiin. 
 
San Sebastiánin La Tamborrada, rumpufestivaali

11. Nargón tukkimiesten juhla, Lleida

Kataloniassa tukkipuiden ja muun puutavaran uitto vuorilta jokea pitkin alas oli hyvin suosittu kuljetusmenetelmä viime vuosisadalla. Joka elokuun kolmantena lauantaina on mahdollista nähdä miten uitto aikoinaan tapahtui. 
 
Pienessä Coll de Nargón kylässä järjestettävässä tukkimiesten juhlassa paikalliset pukeutuvat perinteisiin tukkimiehen vaatteisiin muistaakseen näitä rohkeita miehiä, jotka vaaransivat henkensä uittaen puutavaraa vaarallista Serge-jokea pitkin rannikolle. Nargón juhlat ovat myös erinomainen tilaisuus tutustua paikalliseen gastronomiaan ja maistella alueen loistavia viinejä. 
 
Coll de Nargón tukkimiehiä Espanjassa

12. Kuoleman tanssi Vergesissä, Gironassa

Kiirastorstaita vietetään erikoisella tavalla hieman yli tuhannen asukkaan Vergesissä, lähellä Gironaa. Kylä järjestää pääaukiollaan kummallisen paraadin, jossa luurangot tanssivat soihtujen valossa rumpujen tahtiin. La Danza de la Muerte eli kuoleman tanssi on symbolinen esitys joka muistuttaa meitä elämän lyhyydestä ja kuoleman välttämättömyydestä. Joidenkin tutkimusten mukaan kuoleman tanssi on Katalonian vanhin perinnejuhla. 
 
Katalonian alueella juhlitaan paljon erilaisia perinnefestivaaleja ympäri vuoden. Suosittelemme vuokraamaan loma-asunnon Costa Bravan rannikolta, josta on helppo lähteä tutkimaan alueen nähtävyyksiä. Matkaan voi yhdistää näiden perinnejuhlien lisäksi rentoja päiviä rannikon kauniilla rannoilla sekä mielenkiintoisia viinikierroksia Katalonian maaseudulla. 
 
Kuoleman tanssi Espanjassa

13. Elokuun uusivuosi Berchulesissa, Granadassa

Espanjalaiset ovat tunnetusti kovia juhlimaan ja Granadan Berchulesissa uutttavuottakin juhlitaan toistamiseen keskellä kuuminta kesää. 
 
Tässä pienessä andalusialaiskylässä joka elokuun ensimmäinen lauantai on pyhitetty uudenvuoden viettoon. Perinne syntyi siitä, kun vuonna 1994 tuhannen asukkaan Berchulesin iloinen uudenvuoden vietto keskeytyi täysin kylän sähkökatkoksen vuoksi. Berchulesin asukkaat päättivät siksi järjestää juhlan uudelleen elokuussa.
 
Berchulesin uusivuosi oli niin suuri menestys että se on järjestetty siitä lähtien vuosittain ja nykyisin kylään saapuu juhlimaan yli 10 000 joulumielistä vierasta. Jos haluaa vierailla kylässä, voi samalla majoittua Granadaan, joka sijaitsee hyvin lähellä Sierra Nevadaa. 
 
Uusivuosi elokuussa Berchulesissa, Espanjassa

13. Castrillo de Murcian Salto del Colacho, Burgos

Castrillo de Murciassa vietettävä Salto del Colacho ei sovi herkkähermoisille vanhemmille. Myös vauvahyppelyksi kutsutussa tapahtumassa piruiksi naamioituneet paikalliset hyppivät kuluvan vuoden aikana syntyneiden vauvojen yli. Vuonna 1621 alkanut perinne on osa maan katolista Corpus Christi-juhlaa ja kuvannoillistaa taistelua hyvän ja pahan välillä. 

 
Juhla alkaa vastasyntyneiden siunaamisella, jonka jälkeen vauvat asetetaan koristellun alttarin edessä olevien tyynyjen päälle. Tämän jälkeen paikalle saapuu "colacho", eli puna-keltaisiin vaatteisiin sonnustautunut piru, joka hyppii villisti vastasyntyneiden vauvojen yli. Vaarallisen näköisen hyppelyn ideana on vauvojen puhdistaminen perisynneistä ja lupaus turvallisesta elämästä. Hyppelyn jälkeen vauvat palautetaan vanhempien käsivarsille ja juhla jatkuu hyvän ruuan, tanssin ja viinin merkeissä.
 
 
Kuten huomata saattaa, espanjalaisista juhlista ei puutu mielikuvitusta eikä aika käy pitkäksi. Tapahtumien kirjo on valtava ja tässä esittelyssä on vain murto-osa maan hauskoista juhlista. Juhliminen on espanjalaisilla veressä ja he mielellään jakavat näitä hassuja perinteitä myös matkailijoiden kesken. Suuntaa siis tänäkin vuonna Espanjaan hakemaan hauskoja kokemuksia ja rikkaita muistoja!
 

Mielenkiintoisia artikkeleita: