El Médano - vesiurheilijan paratiisi Teneriffalla

El Médanon pieni rannikkokaupunki Teneriffalla on niittänyt mainetta yhtenä maailman parhaimmista leija- ja purjelautailukohteista. Lautailijoiden lempikohde sijaitsee mahtipontisen Montaña Roja-vuoren vieressä, joka pistää eteläiselle lentoasemalle saapuville matkailijoille ensimmäisenä silmään maisemassa. 

Vaikka kyseessä on yksi Teneriffan suosituimmista lomakohteista, on El Médano silti onnistunut säilyttämään autenttisen kalastajakylän tunnelman matkailijavirrasta huolimatta. 

Kalastajakylästä kansainvälisten urheilutapahtumien näyttämöksi

El Médano, Teneriffa, Kanariansaaret
El Médanon kylä alkoi muiden Kanariansaarten kylien tavoin herättämään huomiota matkailijoiden keskuudessa 1980-luvulla kun eurooppalaiset alkoivat matkustamaan saarille massoittain. Teneriffan räjähtävään suosioon vaikutti myös El Médanon viereen vuonna 1978 rakennettu Reina Sofian lentoasema. El Médano on myös loistava päiväretkikohde eteläisen Teneriffan lomalaisille

El Médano, Teneriffa

Tämä maailmankuulujen tuulien rannikkokaupunki on toiminut monien vesiurheilukilpailujen näyttämönä ja houkuttelee urheilijoita kaupunkiin ympäri vuoden. Vaikka sanotaankin että lähelle rakennetut korkeat rakennukset ja hotellit ovat laannuttaneet El Médanon tuulia, on se silti monen purje- ja leijalautailijan suosikkikohteita Euroopassa

Vuonna 2013 vajaa puolet El Médanon vakituisista asukkaista olivat ulkomaalaisia. Tänä päivä kaupunki saakin toimentulonsa pääasiassa matkailusta ja turistit mielellään vuokraavat rauhallisemmasta El Médanosta loma-asunnon ruuhkaisten lomakohteiden sijaan. 

Chillailua ja rantaelämää

El Médano, Teneriffa, Kanariansaaret

El Médanosta ei löydä Playa de las Americasin tapaista villiä yöelämää ja 90-luvun surkeimpia hittejä tykittäviä englantilaisbaareja. Paikka on tyypillinen surffailijoiden kaupunki, jossa ilmapiiri on hyvin rento ja rauhallinen. Rantabulevardilta löytyy loistavia ravintoloita, luonnontuotteita ja urheiluvälineitä myyviä liikkeitä sekä tasokkaita kahviloita. 

El Médano, Teneriffa

El Médanosta löytää tasokkaita ja kohtuuhintaisia kala- ja äyriäisherkkuja tarjoilevia ravintoloita, joiden maine on kirinyt saaren joka kolkkaan. Moni matkailija tuleekin kaupunkiin päiväretkelle nauttimaan Kanariansaarten paikallisen keittiön antimista ja seuraamaan leija- ja purjelautailijoiden taiteilua aalloilla. Eteläisen Teneriffan lomakohteista on matkaa El Médanoon vain hieman yli 20 kilometriä. 

Tehtävää ja nähtävää El Médanossa

Leijalautailua El Médanossa, Teneriffalla

El Médanosta löytyy paljon erilaisia vesiurheilumahdollisuuksia, joista leija- ja purjelautailu lienevät suosituimmat. Urheiluvälineiden vuokrauspisteitä löytyy paljon rantabulevardin loppupäädystä, josta alkaa myös upea Leocadio Machadon luonnonranta (tunnetaan myös nimellä El Médanon ranta). Leocadio Machadon ranta on kantanut sinilippu-ympäristömerkkiä vuodesta 2004 lähtien ja rannalta löytyy myös yleiset wc- ja suihkutilat.

El Médanossa voi osallistua leija- tai purjelautailukurssille, lähteä SUP-lautailemaan, melomaan tai vaikka vuokrata pyörän ja tutustua rannikkoalueeseen toisella tavalla. Vuokrapyörällä voi hurauttaa vaikka läheiseen Los Abrigosin kalastajakylään tai Montaña Amarillan tai La Tejitan luonnonrannoille.

Montaña pelada, El Médano, Teneriffa

El Médanon keskustassa, aivan rannan tuntumassa on pieni Plaza de El Médanon aukio, jossa järjestetään usein tapahtumia ja musiikkiesityksiä. Aukiolta löytyy paljon kahviloita, baareja ja ravintoloita, joissa voi nauttia mm. erinomaisia tapas-annoksia ja alueen kala- ja äyriäiserikoisuuksia. El Médanossa on myös pieni kalastajasatama kaupungin itäpuolella. 

El Médanosta avautuu upea näkymä muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle Montaña Rojalle, eli punaiselle vuorelle. Montaña Roja on vanha, 171 metriä korkea tulivuorikraateri ja sen ympäristö on rauhoitettua lintujen pesimisaluetta (Reserva Natural Especial Montaña Roja).   

Montaña Rojan vuori, Teneriffa

Montaña Rojan länsipuolella sijaitsee Teneriffan suurin luonnonranta La Tejita, joka on yksi Teneriffan suosituimpia nudistirantoja. Vuoren juurelta löytyy erikoisia merivesialtaita joissa voi vilvoitella kuumana kesäpäivänä ja innokkaimmat voivat nousta vuoren huipulle kävellen. Mikäli päättää reippailla Montaña Rojan huipulle, kannattaa muistaa että sadepäivien jälkeen vuoren rinne saattaa olla vaarallisen liukas. 

La Tejitan länsipuolelta löytyy rento chiringuito-rantabaari La Pirata, joka tarjoilee kotitekoista ruokaa ja virkistäviä juomia kohtuuhintaan. Suosittelen erityisesti kokeilemaan La Piratan ceviche-kalalautasta sekä talon herkullisia tapas-annoksia. 

Chiringuito Piratan rantabaari La Tejitan rannalla, El Médano, Teneriffa

El Médanoa rennompaa tunnelmaa saa saarelta hakea. Jos El Médano vaikuttaa mukavalta lomakohteelta, saatat haluta katsastaa myös muut Etelä-Teneriffan sympaattiset rannikkokylät