Tehtävää ja nähtävää Deniassa

Costa Blancan lomakohteiden kärkijoukkoon kuuluva Denia on monen matkailijan kestosuosikki Espanjassa. Deniasta löytyy valikoima koko Costa Blancan parhaimpia rantoja ja kaupungin vanhakaupunki sekä rikas historiaperintö monumentteineen ja taideteoksineen ovat matkailijoiden mieleen. Denian viihtyisän sataman lukuisat ravintolat tarjoilevat makuhermoja helliviä nautintoja ja alueen upea luonto kutsuu liikkumaan. 

Kokosimme listan kaupungin parhaimmista nähtävyyksistä ja aktiviteeteista katkaisemaan päivittäisen rantaloikoilun Deniassa. Nämä asiat kannattaa lisätä Denian tehtävälistan kärkipäähän. 

Vierailu Denian linnassa


Denia on rakennettu jylhän kalliovuoren ympärille, jonka huipulta avautuu upea maisema ympäröivälle rannikolle ja maaseudulle. Vuoren huipulla seisovaa linnaa pidetään Denian symbolina sekä kaupungin päänähtävyytenä. 

Denian linnalle on myönnetty kulttuurimonumentin titteli Espanjan valtion toimesta. Linna rakennettiin 1100-luvulla almohadien berberidynastian aikakaudella, mutta linnan tyylisuuntaus sai myöhemmin vaikutteita myös muilta alueella vallinneilta kansoilta. Erityisesti renessanssin tyylikauden ja roomalaisten omaksumat suuntaukset ovat vieläkin selvästi erotettavissa linnan ulkopiirteissä. 

Denian linnan pääsisäänkäynti


Linnassa järjestetään säännöllisesti oppaiden johtamia tutustumiskierroksia sekä erilaisia kulttuuritapahtumia. Linnalta avautuu upea näköala Montgón vuorille sekä ympäröivään kaupunkiin. 

Denian linnan sisällä toimii kaupungin arvostettu arkeologinen museo, jonka pysyvä keskiajan purjehdus- ja tutkimusmatkailuun keskittyvä näyttely on erityisesti lapsiperheiden mieleen. Linnassa toimii myös viihtyisä näköalakahvila, jonne voi istahtaa lasilliselle ihailemaan ympäröivää maisemaa. 

Aukioloajat:
Marraskuusta maaliskuuhun: klo 10 - 18.00
Huhti-toukokuussa: klo 10 - 19.00
1.6. - 15.9.: klo 10 - 20.30 (heinä-syyskuun aikana linna on ajoittain auki klo 00.30 asti)
15.-30.9.: klo 10 - 20.00
Lokakuussa: klo 10 - 18.30

Hinnat:
Aikuiset: 3 €
Lapset (8-16 v.): 1 €
Eläkeläiset: 2 €
Opiskelijat: 2 €
Ryhmät (min. 25 henkeä): 2 €

Tutustumiskierros vanhaankaupunkiin

Denia, Iglesia de la Asuncionin kirkko


Denian vanhakaupunki on mielenkiintoinen yhdistelmä modernia arkkitehtuuria sekä historiallisesti arvokkaita rakennuksia. Värikkäät kalastajatorpat sekä modernimmat asuinrakennukset kauniine kukkaistutuksineen vuorottelevat Denian kapeilla kaduillapikkuliikkeiden ja viihtyisien kahviloiden kanssa. 

Denian vanhakaupunki (esp. Casco Antiguo) alkaa aivan linnan vuoren juurelta, kaupungintalon ja Iglesia de la Asunciónin kirkon vierestä. Vanhakaupunki henkii 1600-luvun aikaa ja vanhimmat rakennukset ovat rakennettu 1700-luvulla, jolloin Denia noteerattiin maailmalla vahvana rusinoiden tuottajakaupunkina. Calle Cavallersin kadulta löytyy etnologinen museo, jossa pääsee tutustumana paremmin tuon ajan elämään (sisäänkäynti on ilmainen). 

Denian vanhakaupunki


Calle Marques de Camposin puiden reunustamalta kadulta löytyy mukava valikoima erilaisia liikkeitä ja terassi-kahviloita. Denian mielenkiintoinen lelumuseo taas löytyy viereiseltä Calle Calderonin kadulta. 

Lähellä satamaa sijaitsee Denian vanha kalastaja-alue Barrio Baix la Mar. Täältä löytyy valokuvauksellisia, kirkkain värein maalattuja kalastajatorppia kapeiden katujen varsilta ja juuri tällä alueella pääsee herkuttelemaan Denian parhaimmilla kala- ja äyriäisruuilla alueen maineikkaissa ravintoloissa. 

Rannat ja vesiurheilumahdollisuudet Deniassa

Denian satama


Moni matkailija saapuu tänne vuosi toisensa jälkeen nauttimaan Denian rannoista, jotka kuuluvat koko rannikon kauneimpiin. Denian 15 kilometriä pitkä rantaviiva jakautuu kahteen eri osaan. Las Rotasin alueelta löytyy pääasiassa kivikkoisia merenrantapoukamia ja Las Marinasista taas löytyy täyden palvelun pitkiä hiekkarantoja. 

Molemmilla alueilla pääsee nauttimaan erilaisista vesiurheilumahdollisuuksista. Las Rotasissa pääsee parhaiten nauttimaan Costa Blancan hämmentävän kirkkaiden vesien upeasta vedenalaisesta maailmasta ja Las Marinasissa taas pääsee harjoittamaan SUP-lautailua, melontaa sekä purje- ja leijalautailua. 

SUP-lautailua Deniassa


Denian satama on myös hyvin vilkas ja tarjoaa erilaisia aktiviteettimahdollisuuksia matkailijoille. Satamassa toimivien retkienjärjestäjien kautta pääsee muun muassa purjehtimaan, kalastusretkelle tai moottoriveneajelulle Denian kauniille rannikolle. Satamassa on myös mahdollisuus vuokrata erilaisia vesiurheiluvälineitä. 

Denian arvostetulta Club Nauticon seuralta voi myös vuokrata vesiurheiluvälineitä, kuten vesijettejä, kajakkeja, kanootteja ja SUP-lautoja. 

Pyöräilyä Denian rantabulevardilla


Denian rantabulevardilla tapaa paljon pyöräilijöitä, lenkkeilijöitä ja erityisesti auringonlaskun aikaan rantaan kerääntyy iltakävelijöitä, jotka myös istahtavat rannan baareihin nauttimaan cocktailin ennen illlallista. Promenadi alkaa satamasta ja kulkee Marineta Cassianan ja Las Rotasin rantojen ohi, aina Cabo San Antonion luonnonpuistoon asti. Luonnonpuisto on saanut nimensä siellä sijaitsevan kalliovuoren ansiosta, joka tarjoaa huipulle reippaileville patikoitsijoille upean näköalan ympäröivälle rannikolle. 

Ostoksia paikallisilla markkinoilla

Denia Market


Denia on todellinen shoppaajan unelmakohde. Calle Marques de Campon kadulta sekä läheiseltä Baix la Marin naapuruston puolelta löytyy lukuisia artesaanikauppoja sekä pieniä butiikkeja moneen makuun. 

Jos haluaa shoppailla paikallisia tuotteita, kannattaa suunnata kauppahalliin (esp. Mercado Municipal), joka sijaitsee lähellä linnaa sijaitsevalla Calle Magallanesin kadulla (auki maanantaista lauantaihin). Maanantaisin ja perjantaisin kauppahallin pihalla järjestetään ulkoilmamarkkinat, jossa myydään tuoreita paikallisia hedelmiä ja vihanneksia. 

Denian markkinat


Maanantaisin Explanada de Torrecremadan kadulla järjestetään viikoittaiset markkinat, joilla myydään kaikkea vaatteista ruokaan. Samassa paikassa järjestetään perjantaisin kirpputoritapahtuma. 

Denian satamassa järjestetään maanantaista perjantaihin klo 17.30 erikoinen kalojen huutokauppatapahtuma Lonja de Denia. Paikalliset kalastajat saapuvat joka iltapäivä veneineen satamaan huutokauppaamaan päivän saaliitaan. Äänekkäässä tapahtumassa pääsee näkemään paikallisia kala- ja äyriäislajeja sekä todistamaan tätä pitkät perinteet omaavaa tapahtumaa. 

Montgón luonnonsuojelualue

Montgon vuori, Denia


Denian maisemaa hallitsee sen takana nouseva, 800 metriä korkea Montgón vuori. Vuori ja sitä ympäröivä alue muodostavat Montgón luonnonsuojelualueen, joka toimii yli 650 eri kasvi- ja eläinlajin kotina. Puistossa on lukuisia eri tasoisia patikkapolkuja, joille voi lähteä seikkailemaan koko perheen kanssa. 

Denia ja sen ympäristö ovat todellista pyöräilijän unelma-aluetta. Kaupungin rantabulevardeilta voi hurauttaa vaikka tutkimaan upeissa luontomaisemissa kulkevaa Via Verde de Denian pyöräilytietä, joka on rakennettu vanhan junaradan reitille. 

Näiden lisäksi Deniassa voi lähteä kanjonoimaan, kiipeilemään, maastoautosafarille tai vaikka tutkimaan alueen upeita luolia. Esimerkiksi OK Aventurasin ja Tururacin retkenjärjestäjät vievät halukkaita huimapäisille retkille ympäri vuoden. 

Lautalla Baleaarien saarille

Balearian lautta Deniasta Baleaarien saarille


Denia sijaitsee vain 100 kilometrin päässä Ibizan kuuluisasta bilesaaresta. Moni vuokra-asunnon Deniasta varannut hurauttaa viikonloppuretkelle Baleaarien saarille tai osallistuu päiväretkille, joita tehdään Ibizan lisäksi Mallorcalle ja Formenteralle. 

Korkeasesongin aikaan Denista lähtee päivittäin kolme lauttaa Baleaareille (lisää tietoja Baleaarien lauttojen sivuilta). Lauttamatka vie 2-5 tuntia yhteen suuntaan, riippuen lautasta. Menopaluu kustantaa keskimäärin 60 euroa.