Missä yöpyä Costa del Solilla - parhaat kohteet

Suomalaisten keskuudessa Aurinkorannikko eli Costa del Sol kuuluu ehdottomasti Espanjan suosituimpiin loma-alueisiin. Upeiden rantojen, häikäisevien nähtävyyksien ja herkullisen gastronomian Costa del Sol ulottuu aina Nerjasta 165 kilometrin päässä olevaan Manilvaan asti. 
 
Epäröimättä rannikon keskimääräiset 320 aurinkoista päivää vuodessa on yksi tärkeimmistä syistä alueen menestykselle matkailukohteena, mutta Costa del Solin upea maaseutu, värikäs historia, täydellisyyttä hipova ruokakulttuuri ja loistavat lentoyhteydet Euroopan suurimpiin kaupunkeihin ovat myös edesauttaneet sen suosiota. 
 
Seuraavaksi tsekkaamme parhaat kohteet missä yöpyä Costa del Solilla. Nämä paikat houkuttelevat alueelle miljoonia turisteja vuosittain. 
 
 
Vesileikkejä Costa del Solilla
 
Vaikka suunnitelmana olisikin kaupunkiloma viehättävässä Málagassa tai rento rantaloma Nerjan rannoilla, kannattaa silti varata päivä tai pari aikaa tutustua rannikon parhaimpiin nähtävyyksiin. Jos haussa on edullisempi kohde, kannattaa majoittua kohtuuhintaisissa lomakohteissa kuten Torremolinosissa, Mijas Costalla tai Fuengirolassa. Jos taas haaveissa on hulppea luksusloma, kannattaa suunnistaa Marbellan ja Puerto Banusin rahantuoksuisille rannoille. 
 
Lapsiperheiden kannattaa suunnata rauhallisemmille paikkakunnille, kuten Nerjaan, Mijas Costalle tai Esteponaan. Jos mieli halajaa maalle, sopii kuvankaunis Frigilianan valkoinen kylä tai viehättävä Mijas rauhaaa ja luontoa kaipaaville parhaiten. Nuoret juhlijat löytävät vauhtia ja vipinää Nerjasta, Torremolinosista, Marbellasta ja Málagan keskustasta. 

Missä yöpyä kaupunkilomalla

Kaupunkilomalaisille löytyy lukuisia kaupunkeja, joiden viehätys ei petä kokeneempaakaan matkailijaa. Esimerkiksi kaupunkiloma Málagan keskustassa on hyvä idea jo siksi, että upeimpien nähtävyyksien äärelle ja parhaimpiin ravintoloihin on silloin vain lyhyt kävelymatka. 
 
Museoiden ystävät löytävät Málagasta todellisia aarteita. Erityisesti Picasson, Carmen Thyssenin ja Venäjän taiteen museot houkuttelevat matkailijoita, kuten kaupungin uusin modernin taiteen keskus Centro Pompidou Málaga

Centre Pompidou Málaga, modernin taiteen keskus

Gastronomialla on tärkeä rooli onnistuneessa kaupunkilomassa. Málagan keskustan tapas-paikat ovat vertaansa vailla; jokaisella ravintolalla on omat nimikkoherkkunsa joihin panostetaan ja joita tullaan maistelemaan kauempaakin. 
 
Málagan gluteenittomien ravintoloiden valikoima on myös todella tasokas. Suosittelemme erityisesti Cañadun kasvisravintolaa, jonka listalta löytyy aina gluteeniton päivän menu joka sopii myös keliaakikoille (Plaza de la Merced 21). Jälkiruuan voi taas käydä hakemassa gluteenittomien jäätelöiden Yummy Heladosista (Calle Molina Lario 6), joka sijaitsee lähellä katedraalia. 
 
Málaga on todellinen gastronomian kehto, josta löytyy kaikkea niin liha-, kasvis- kuin kala- ja äyriäisruokienkin ystäville. Málagan kasvisruokaravintoloiden valtava valikoima on myös saanut kiitosta matkailijoiden keskuudessa. 
 
Málagan kaupungissa on myös legendaarisiksi muodostuneita ravintoloita, joiden maine on kirinyt myös maan rajojen ulkopuolelle. Erityisesti supersuosittu El Pimpin bodega houkuttelee matkailijoiden lisäksi kuuluisuuksia ja jonka itse Antonio Banderas hiljattain osti itselleen. El Pimpissä pääsee nautiskelemaan Málagan nimikkoherkkua pescaito fritoa (suom. uppopaistettuja pikkukaloja) sekä Málagan suojatun alkuperänimityksen (Denominación de Origen) omaavaa Moscatelin viiniä. 

Mikäli loma Málagaan sijoittuu kevät-, kesä- tai syysaikaan, tulee varata aikaa kaupungin upeista rannoista nauttimiseen. Rannoilla voi rentoutumisen lisäksi viettää aikaa sen viihtyisissä chiringuitos-baareissa maistellen vaikka espeto de sardinaseja (perinteinen sardiinivarras Málagasta). 

Espeto de sardinas, malagalaisia sardiinivartaita

Paras auringonlasku näkyy El Balneariosta (Baños del Carmen), joka sijaitsee 3 kilometrin päässä keskustasta (linja-auto numeero 11 kulkee ohi). Paikalla sijaitsi aikoinaan hieno porvariston kylpylä jonka kummitusmaiset rauniot seisovat vielä rannalla hylättyinä. 
 
Suosittelemme vierailemaan kukkulan päällä seisovalla Gibalfaron linnalla, josta avautuu upea näköala Málagaan ja merelle. Linnalta pääsee myös ihailemaan Málagan maineikasta satamaa ja Muelle Unon viihdelaituria, jonka trendikkäissä baareissa ja kahviloissa voi käydä istumassa iltaa minä päivänä viikosta tahansa. 

Parador de Gibralfaro, Málaga

Iltaa voi myös viettää Málagan kauniilla Plaza de la Mercedin aukiolla, jolta löytyy muutama kaupungin parhaimmistoon kuuluva ravintola. Aukiolla sijaitsee myös Picasson synnyinkoti, joka on suosittu nähtävyys Málagassa. 

Parhaat majoittumisalueet rantalomalle

Costa del Solin rannat sopivat loistavasti lapsiperheille ja liikuntarajoitteisille. Rannoilla on usein pyörätuoliystävällisiä ramppeja sekä hauskoja vesipuistoja pienille vesipedoille. Tarjontaa löytyy myös nudisteille ja luksusjuhlia kaipaavalle rantaväelle (erityisesti Marbellassa). 

Nerjan ranta, Balcon Europa

Listaamme seuraavaksi parhaimmat rantalomakohteet Costa del Solilla. Manilvasta Nerjaan asti jatkuvalla rannikkoalueella löytyy valtava määrä upeita rannikkokaupunkeja ja -kyliä, joissa koko perhe pääsee nauttimaan kauniista Välimeren lämpimistä aalloista. 
 
Marbellan laaturannoista varsinkin Cabopino soveltuu hyvin lapsiperheille rauhallisten aaltojen ja matalan rannan ansiosta. Rannan läheisyydestä löytyy kaikki tarvittavat palvelut rennon rantapäivän viettoon. Cabopinon toisessa päässä löytyy Artolan hiekkadyynit, joka on naturistien ja seksuaalivähemmistöjen suosikkialueita Costa del Solilla. 
 
Myös Alicate kuuluu alueen laadukkaimpiin rantoihin, joka ei ruuhkaudu yleensä kesän parhaimpina lomakuukausinakaan. Alicaten palvelut ovat loistavat ja sen vieressä on tilava pysäköintialue. 

Pienempiä, luonnonkauniita poukamia kaipaavat voivat lähteä viettämään lomaa Nerjaan, jonka rannat houkuttelevat myös paikallisia erityisesti loma-aikaan ja viikonloppuisin. 

Playa de Burrianan ranta, näköala rannalta
 
Erityisesti seuraavat rannat kuuluvat suosikkeihimme:
 
Playa de Burrianan ranta, joka kuuluu koko Costa del Solin maineikkaisimpiin rantoihin. Burrianan viehätys ei rajoitu ainoastaan kauniiseen rantaan; paikalla sijaitsee myös lähes legendaarinen paellaravintola Ayo, joka vilahti monesti suosikkisarja Verano Azulissa. 
 
Playa de Maro, jonka kuvankauniisiin maisemiin voi lähteä tutustumaan paremmin vuokraamalla rannalta kajakin. 
 
Playa de Calahonda - kaunis urbaani ranta vain kivenheiton päässä Nerjan maamerkiltä Balcón de Europalta. Rannalle pääsee laskeutumalla puista ramppia pitkin ja erityisesti loma-aikaan ja viikonloppuisin rannalla voi joutua taistemaan paikastaan auringossa. 

Parhaat alueet luksusloman viettoon

Costa del Sol on todellinen paratiisi luksusta arvostaville. Marbellasta löytyy maankuuluja rantaklubeja kuten Nikki Beach ja Ocean Club, joissa aurinkotuolista saattaa joutua pulittamaan jopa 200 euroa. Lopun matkabudjetista voi laittaa sileäksi Puerto Banúsin merkkiliikkeissä ja luksusravintoloissa. Nopeasti ylimääräisestä kahisevasta pääsee myös eroon vuokraamalla vaikka Ferrarin tai Porchen päiväksi. 

Marbellan kuuluisa kultainen maili (Golden Mile) sekä rahan tuoksuinen Puerto Banús ovat maineikkaimpia luksusloma-alueita Costa del Solilla. Jetset-juhlien, tasokkaiden muotinäytösten ja öky-hyväntekeväisyysgaalojen vakioalueella ei säästellä mistään. 

Laadusta tinkimättömät voivat katsastaa luksustason loma-asunnot Puerto Banúsissa tai vaikka vuokrata luksushuvilan Marbellasta

Puerto Banus yöaikaan

Michelin-taikureja Málagasta löytyy useita. Suositun heistä lienee Málagan oma Dani García, jonka lippulaivaravintola El Lago kuhisee kuuluisuuksia ja tasokasta gastronomiaa arvostavia nautiskelijoita. El Lagon keittiössä loihditaan välimeren herkkuja kekseliäin tuulahduksin höystettynä, ja tietenkin paikallisia aineksia käyttäen. 
 
Mikäli kaipaa irtiottoa joskus uuvuttavastakin luksusmenosta, voi Costa del Solilla lähteä patikoimaan vaikkapa Istánin vuorille (n. 15 kilometriä Marbellasta). Erityisesti Charca del Canalónin alue vesiputouksineen, luonnonaltaineen ja upeine metsineen houkuttelee alueen luonnonystäviä. 

Edulliset lomakohteet Costa del Solilla

Costa del Solin edulliset majoituskohteet löytyvät tietyiltä alueilta. Listaamme seuraavaksi edullisemmat lomapaikat rannikolla, jossa majoituksen hinta yöltä jää alle 30 euron. 

Torremolinos, Costa del Sol

Costa del Solin edullisimpiin lomakohteisiin kuuluvat suomalaisten suosikkikohteet Torremolinos, Mijas Costa sekä Fuengirola. Näissä kaupungeissa pääsee nauttimaan upeista rannoista sekä kohtuullisen hintatason ravintoloista ja ostosmahdollisuuksista. 
 
Loma-asunto Torremolinosissa kustantaa keskimäärin 30 euroa yöltä. Torren mukavimpiin nähtävyyksiin kuuluu kaunis Playa Carihuelan ranta ja La Baterian viheriäs puisto, johon voi lähteä piknikille tai vaikka pyöräilemään. Suosikkiravintolamme on Ajopicao (Calle Casablanca 20), jonka listalle on koottu loistavia espanjalaisherkkuja edulliseen hintaan. Ajopicaossa on mahdollisuus myös maistaa Cádizin kuuluisaa punaista tonnikalaa. 
 
Saman budjetin majoitusta löytyy myös Fuengirolan loma-asuntojen tarjonnasta. Lapsiperheiden suosimasta Fuengirolasta löytyy mukavasti ohjelmaa perheen pienimmille. Erityisesti BioParc Zoo sekä kaupungin hauska Fuengirola City Tourin matkailijajuna kuuluvat suosittuimpiin perheaktiviteettteihin. 
 
Yöpyminen Cala de Mijasilla kustantaa alkaen 36 eurolla yöltä. Tämä kohde sopii erityisesti kaunista rantalomakohdetta kaipaaville, jotka arvostavat hyviä palveluita jotka sopivat perheille sekä liikuntaesteisille. Mijas Costan rannan vieressä kulkeva Senda Litoralin puinen kävelytie tarjoaa mukavan tavan tutustua kaupungin merimaisemiin. 

Costa del Solin parhaat perhelomakohteet

Jos lomalle lähtee mukaan lapsia tai nuoria, kannattaa majoittua Costa del Solin suosituille perheloma-alueille. Näillä alueilla on lapsiperheille sopivia uimarantoja sekä hauskoja perheaktiviteettimahdollisuuksia moneen makuun. Nerja on yksi rannikon kauneimmista perhelomakohteista, jonka säät harvoin pettävät auringonpalvojia.  

Melontaa Playa de Burrianalla - Maro Casacada de la Doncellan putous

Nerjassa koko perhe voi lähteä ikimuistoiselle melontaretkelle alueen upeille rannoille. Playa Burrianalla voi kajakkeja vuokrata Educare Aventuralta tai Playa de Maron rannalla Salamandra Aventuralta. Kajakit ovat yksi- tai kaksipaikkaisia ja mukaan kannattaa varata pienet eväät ja vettä. Näiden kahden rannan lähimaasto on erityisen mielenkiintoinen ja matkalla pääsee ihastelemaan eläimiä muistuttavia kivimuodostelmia, vesiputouksia ja jännittäviä luolia. 

Nerjassa sijaitsevat tippukiviluolat ovat myös suosittu koko perheen nähtävyys Costa del Solilla. Luolat löytyvät 3 kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja kaunis Playa de Maron ranta sijaitsee luolien läheisyydessä. 

Raitista ilmaa ja luontoa kaipaavat voivat suunnistaa Nerjan lähellä sijaitsevalle Río Chillarin joelle patikoimaan. Mukaan kannattaa varata eväät sekä uimapuku, sillä joen varrella on lukuisia luonnonaltaita, joihin voi pulahtaa kirkkaaseen veteen virkistäytymään. 

La Cala de Mijas on jo rantojensakin puolesta hyvin suosittu perhelomakohde Costa del Solilla. Kaupungissa sijaitseva Aquamijasin vesipuisto houkuttelee perhelomalaisia kauempaakin. 
 
Rauhallisempaa aluetta etsivien kannattaa suunnata katseet Esteponan lomakohteeseen, joka on rauhallinen, tyypillinen espanjalaiskaupunki lähellä Marbellaa. Kaupungin satamasta lähtee erilaisia veneretkiä rannikolle, joista erityisesti delfiinien bongaus on lasten mieleen. Täältä voi kirkkaana päivänä hahmottaa myös Afrikan rannikon sekä jylhän Gibraltarin taivaan rannassa. 

Puerto deportivo de Estepona, Esteponan satama
 
Gibraltarista puheen ollen. Jos aika antaa periksi, kannattaa ehdottomasti suunnistaa päiväksi Britanniaan! Vajaan tunnin ajomatkan päässä Aurinkorannikolta pääsee nauttimaan nauttimaan ihka aitoa englantilaista aamiaista ja harjoittamaan brittiaksenttiaan paikallisten kanssa. Muista passi!

Costa del Solin suositut maaseutukohteet

Costa del Solin viehättävä maaseutu tarjoaa valtavan määrän paikkoja, joissa pääsee nauttimaan hurmaavasta tunnelmasta perusespanjalaisissa kylissä. Costa del Solin kauniit valkoisiksi kalkitut kylät, jylhät vuoristomaisemat sekä tasokkaat patikointireitit houkuttelevat myös rannikolla lomailevia tutkimaan Andalusian kaunista luontoa. 
 
Esittelemme seuraavaksi kohteet, missä yöpyä maaseudulla Costa del Solin rannikolla. Näissä paikoissa voi nauttia hiljaiselosta oliivilehtojen, viinitarhojen ja appelsiinipuiden tuoksussa. 

Näköala valkoiseen kylään

Costa del Solin kauneimpiin kyliin kuuluvan Frigilianan loma-asunnot viehättävät rauhaa ja kauniita rantoja etsiviä matkailijoita. Frigilianan koristellut mukulakivikadut, valkoiset rakennukset ja niiden punertavat katot luovat mahtavan kontrastin sinistä taivasta vasten ja Nerjan rannat ovat vain muutaman kilometrin päässä. Kylän asukkaat pitävät terasseillaan värikkäitä kukkaistutuksia, jasmiini- ja laventelipuita ja kaikki näyttää hipovan täydellisyyttä.
 
Frigilianasta voi lähteä patikoimaan Cerro de la Sabinan vuorelle, jolta löytyy myös mielenkiintoinen arabilinna Lízar, joka tunnetaan myös nimellä Castillo de Frigiliana. Vaikka linnasta on jäljellä enää rauniot, on se silti taianomainen paikka ja tarjoaa upean näköalan alas Frigilianaan ja rannikolle. 

Frigiliana
 
Yöpyminen Mijas Pueblossa hellii myöskin arjen raastamia hermoja. Frigilianaa muistuttava Mijasin kylä on erityisen suosittu päiväretkikohde Costa del Solilla ja kylässä on pienestä koostaan huolimatta paljon nähtävää. Kylä sijaitsee vain 8 kilometrin päässä Mijas Costan lomakohteesta. 
 
Mijasin kylässä koko perhe pääsee hauskan aasitaksin kyytiin, joka on kylän matkailuvaltti. Viime vuosisadalla paikalliset kulkivat Mijasissa töihin aasien selässä, joka näytti jo silloin matkailijoista huvittavalta. Tästä tämä hauska kulkuväline sai alkunsa ja vielä tänäkin päivänä aasit kierrättävät matkailijoita kylän suosituimpien nähtävyyksien ohi. 

Mijas Pueblo
Makeasta lomasta pitävät voivat pistäytyä Mayan Monkeyn suklaatehtaalla, joka sijaitsee Mijasin kylän keskustassa. Tehtaalla on myös viihtyisä kahvila, jossa voi ostaa suussa sulavia herkkuja tulijaisiksi kotiin. 
 
Myös suositusta Benalmádenan kaupungista löytyy "aidompi" espanjalaisalue, joka sijaitsee vain 6 kilometrin päässä Benalmádenan rannikkoalueesta. Benalmádenan kylän loma-asunnot ovat myös keskimäärin rannikkoaluetta edullisemmat, joten tiukan budjetin matkaajat löytävät sieltä varmasti paljon mielenkiintoisia kohteita. 
 
Benalmádenan kylässä voi havaita sen hurmaavan espanjalaisen pikkukaupungin tunnelman, jonka perässä niin moni matkaa tänne asti. Tunnelman lisäksi kylästä löytää loistavia tapas-paikkoja, joissa pääsee nauttimaan andalusialaisen keittiön parhaimmistosta kohtuuhintaan. 

Costa del Solin parhaat juhlapaikat

Costa del Solin upealla rantaviivalla löytyy lukematon määrä loistavia juhlamestoja, joissa pääsee heittämään kannat kattoon shampanjan virratessa aamun koittoon.
 
Kunniamaininnan Costa del Solin bilepaikoista vievät tietenkin Benalmádenan häikäisevä Puerto Marinan satama, Torremolinosin ja Nerjan rantaviivan lukemattomat baarit sekä myös Marbellan jetset-klubit ja Málagan trendikkäät cocktail-paikat. Costa del Solin juhlahumu ei kuitenkaan rajoitu vain yöaikaan, vaan pitkin rannikkoa löytyy lukuisia klubeja, jotka järjestävät kosteita päiväbileitä maailmankuulujen DJ:den tahdissa lämpimän auringon alla. 
 
Villejä juhlia järjestetään niin maalla kuin merellä - erityisen suositut bileristeilyt toteutetaan yleensä juuri päiväsaikaan ja niihin sisältyy kaikki juomista herkullisiin päivällisiin. Suosituimmat niistä lähtee juuri Benalmádenan suositusta Puerto Marinan satamasta. 

Costa del Solin polttarijuhlia merellä

Jos mielummin pitää jalat maan päällä, Marbellan loistavat rantaklubit tarjoavat yllin kyllin ohjelmaa päivin ja öin. Muista kuitenkin tarkistaa etukäteen luottokorttisi käyttörajat, sillä jetset-väen seassa ruskettumisella on hintansa. 
 
Jos kaipaat rennompaa ilmapiiriä, Playa de los Àlamosin rannalla Torremolinosissa järjestetään hauskoja kesäjuhlia pienemmällä budjetilla. Iltaa voi jatkaa Torren Discoteca Passionin yökerhossa (Avenida Palma de Mallorca) , joka on myös HLBT-väen suosiossa. 
 
Nerjassa illan aloittaa mukavasti Plaza Tutti Frutin aukiolla, josta löytyy mestoja moneen makuun. Jos kaipaa aitoa salsa- ja bachatatunnelmaa, kannattaa suunnata La Guaridaan perjantaisin ja Sala Rockefelleriin lauantaisin. 
 
Jos mieli tekee trendikkäitä cocktaileja upeissa maisemissa, suosittelemme kapuamaan Málagan kattoterasseille tunnelmoimaan. Kattoterasseja ja -loungeja on useita ja niistä avautuu upea näköala kaupunkiin. 

Terraza Club Chinitas (Pasaje Chinitas 3) on yksi suosikkipaikkamme aivan Málagan vanhankaupungin keskustassa, joka tarjoaa upeiden cocktailien lisäksi hienon näköalan katedraalille. Batik (Calle Alcazabilla 12) sijaitsee lähellä roomalaista teatteria, tarjoten kohtuuhintaisten juomien lisäksi kauniin näköalan Alcazaballe. 

Kattoterassilla Málagassa
 
Ehkäpä löydät oman paikkasi Costa del Solilla näiden suositusten perusteella. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja yleensä kaikki Aurinkorannikolla sijaitsevat lomakohteet on omalla tavallaan viehättäviä ja niiden välillä on helppo kulkea vuokra-autolla tai julkisilla kulkuvälineillä. Nerjasta alas Manilvaan asti löytyy toinen toistaan upeampia kohteita, joissa loma tuntuu aina onnistuvan niin pienellä kuin suuremmallakin lomabudjetilla.