12 fantastista päiväretkikohdetta Costa del Solilla

Costa del Solin upeat aurinkorannat ja vilkas yöelämä tarjoavat yllin kyllin viihdykettä, lämpöä ja rentoutumista kaipaaville matkailijoille. Suomalaisten lempirannikolla löytyy kuitenkin paljon muutakin nähtävää ja tehtävää. Andalusian tämän puoleinen rannikko on täynnä historiaa, henkeäsalpaavia maisemia ja upeita paikkoja jotka vain odottavat löytäjäänsä. 

Olemme laatineet listan 12 upeimmasta nähtävyydestä Costa del Solin alueella, joihin on helppo lähteä päiväretkelle Aurinkorannikolta. Tästä saat inspiraatiota seuraavalle matkallesi!

1. Acebuchal

Acebuchalin katukuva

Viehättävää Acebuchalin kylää kutsutaan myös "kadonneeksi kyläksi". Acebuchal sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Nerjan paratiisirannoilta ja sitä ympäröi Sierra Tejedan, Almijaran ja Alhaman vuoristo luonnonpuistoineen. Acebuchal on yksi Costa del Solin suojelluimmista aarteista. 

Achebuchal

Tämä pieni kylä joutui kohtaamaan lukuisia vastoinkäymisiä Francon vallan aikana. Kyläläiset jättivät Acebuchalin 1940-luvun lopussa, mutta sen jälkeen se on taas pikkuhiljaa herännyt henkiin. Nykyisin vierailu kylässä kuuluu monen Aurinkorannikon matkailijan lomasuunnitelmiin. Acebuchal on loistava esimerkki siitä, millaisia nämä Andalusian valkoiset kylät olivat kauan aikaa sitten. 

2. Frigiliana

Frigiliana

Kivenheiton päässä Acebuchalista sijaitsee toinen upea, valkoinen kylä: Frigiliana. Tätä kylää kutsutaan usein Andalusian kauneimmaksi "valkoiseksi puebloksi". Sen täydellisyyttä hipovat, kapeat kadut ja maaseudulle avautuva valokuvauksellinen maisema tekevät siitä todella ainutlaatuisen päiväretkikohteen Costa del Solilla. 

Frigiliana sijaitsee kauniilla Axarquian alueella, jossa näkee tyypillisesti kumpumaisia kukkuloita, viheriäitä niittyjä ja kauas avautuvia maisemia. Alueen tärkeä elinkeino maatalous vieläkin nojaa perinteisiin, ikivanhoihin menetelmiin. 

3. Ronda

Ronda

Ronda on historiaa, luontoa, gastronomiaa ja taidetta. Kaupungilla on tarjottavanaan hyvin arvokas historiallinen ja taiteellinen perintö, upeita maisemia ja sen sijainti äkkijyrkän Tajo-rotkon reunalla tekee siitä yhden Andalusian dramaattisimmista paikoista. Rondaan tullaan hakemaan parhaimmat matkavalokuvat ja nauttimaan kaupungin upeasta gastronomiasta. 

Ronda

Rondan vuoristokaupunki sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Marbellasta. Tämä viehättävä kaupunki on ripustautunut yli 800 metriä korkean Tajo-rotkon molemmille puolille ja niitä yhdistävältä sillalta avautuu upea maisema Serrania de Rondan vuoristolle. Rondaa ei kannata jättää väliin!

4. El Torcal

El Torcal, Antequera

El Torcal on yksi Andalusian ainutlaatuisimmista ja tärkeimmistä luonnonpuistoista. El Torcal sijaitsee Malagan maakunnassa, vain muutaman kilometrin päässä Antequerasta. Kuumaisemaa muistuttavassa puistossa näkee valtavia, ihmeellisiä kivimuodostelmia, jotka kuuluvat Euroopan vanhimpiin. 

Vuorikauris El Torcalissa, Antequerassa

El Torcalin luonnonpuisto on monen harvinaisen kasvi- ja eläinlajin suojelualuetta. Alueella tapaa hellyyttäviä vuorikauriita, maa- ja aarnikotkia sekä arkeologisia löytöjä, kuten luolamaalauksia ja dolmeeneja. El Torcalista löytyy myös tähtitieteellinen observatorio sekä loistavia luontopolkuja patikoitsijoille.

5. Granada

Alhambra, Granada

Granadaakaan ei voi yksinkertaisesti jättää väliin. Tämä Espanjan kauneimpiin kaupunkeihin kuuluva tarunomainen paikka sijaitsee vain hieman yli tunnin ajomatkan päässä aurinkoisilta Costa del Solin rannoilta.

Granada arab market

Granadan maamerkki ja kuuluisin nähtävyys on sen loistelias Alhambra, joka jättää vaativammankin matkailijan sanattomaksi. Historian lisäksi Granadaan tullaan nauttimaan sen loistavasta gastronomiasta jq varsinkin kaupungin tapaskulttuuri on monen mieleen. Granadasta pääsee hetkessä Costa del Solin upeille rannoille ja vaikkapa Sierra Nevadan lumisiin rinteisiin!

6. Caminito del Rey

Caminito del Rey

Malagan maakunnassa sijaitseva Caminito del Rey tunnettiin vielä hiljattain maailman vaarallisimpana kävelytienä. Tämä uhkarohkeiden tie pilvirajassa aukaistiin uudelleen suuren uudistusoperaation jälkeen hiljattain ja siitä tuli saman tien yksi maakunnan suosituimmista nähtävyyksistä. 

Caminito del Rey, El Chorro

Caminito del Rey rakennettiin 1900-luvun alussa helpottamaan tavaroiden ja työmiesten kulkemista El Chorrossa sijaitseville voimalaitoksille. Polku rapistui pahasti vuosien saatossa ja moni uhkarohkea kiipeilijä sai aikoinaan surmansa pudottuaan suoraan rotkoon. Nykyisin polulle lähtijän ei tarvitse riskeerata henkeään eikä se aiheuta enää niin suurta adrenaliinipiikkiä vierailijoissa, mutta sieltä avautuva upea maisema on kaiken vaivan arvoinen!

7. Mijas Pueblo

Mijas Pueblo

Mijas Costa on hyvin suosittu matkailukohde Costa del Solilla ja se sijaitsee aivan rannikolla Fuengirolan ja Marbellan välimaastossa. Mijas Pueblo taas kuuluu suomalaisten suosikki-päiväretkikohteisiin. Mijas Pueblo on ripottautunut korkean vuoren rinteelle ja sieltä avautuu upea näköala ympäröivälle rannikolle. Kylän upea vanhakaupunki, pienen kylän tunnelma ja sen vitivalkeat kalkkitalot tekevät siitä satumaisen vierailukohteen.  

Kannattaa varata aikaa vierailla arabialaisella muurilla ja puutarhoissa, joista avautuu yksi Costa del Solin upeimmista näköaloista. Myös Virgen de la Penan kappeli ja alueen patikkapolut kuuluvat matkailijoiden suosikkinähtävyyksiin Mijas Pueblossa.

8. Comares

Via Ferrata Puerta de la Agua, Comares

Jos olet vailla pientä adrenaliinipiikkiä, Malagan maakunnassa sijaitseva Comares tarjoaa sinulle mahdollisuuden vapauttaa pieni huimapäinen seikkailijasielusi. Tämän pienen vuoristokylän ympäriltä löytyy huikeita kiipeilyreittejä sekä Euroopan pisin köysirata. 

Comares, Axarquia, Malaga

Comares tarjoaa upeita maisemia ja sen historia on täynnä mielenkiintoisia vaiheita. Uskomusten mukaan kylä perustettiin 600-luvulla eaa. jonka jälkeen kylässä sijaitsi tärkeä maurilainen linnoitus. Comaresissa kannattaa maistaa kuuluisaa migas-paistosta, joka valmistetaan leivästä ja tarjoillaan makean viinin saattelemana.

9. Nerjan luolat

Nerjan luolat

Nerjan tippukiviluolat kuuluvat Espanjan vaikuttavimpiin luontonähtävyyksiin. Pieni poikajoukko löysi luolat vahingossa vuonna 1959, jonka jälkeen niitä on tutkittu tiedemiesten sakeiden joukkojen voimin. 

Nerjan tippukiviluolasta löytyy maailman pisin tippukivipylväs sekä neandertalinihmisten taiteilemia luolamaalauksia 42 000 vuoden takaa. Tätä arkeologista ja maantieteellistä ihmettä ei kannata jättää väliin. 

10. Los Alcornocalesin luonnonpuisto

Alcornocalesin luonnonpuisto

Alcornocalesin puisto on saanut nimensä alueen korkkitammipuiden tai espanjalaisittain "alcornocalesien" mukaan.

Puiston rikas biodiversiteetti (johon kuuluu yli 80 harvinaista kasvi- ja eläinlajia) ja arkeologiset löydöt neoliittiselta aikakaudelta ja pronssikaudelta tarjoavat upeita nähtävyyksiä puiston vierailijoille. Puiston sisältä löytyy upeita maurilaisia pienkyliä, kuten uskomaton Castellar de la Frontera.

Los Alcornocales (Cadiz)

Puiston suurin viehätys piilee sen maisemissa, jotka jaksavat vaikuttaa minä tahansa vuodenaikana. Puistoon tullaan bongailemaan harvinaisia eläimiä ja kasveja, haukkaamaan raitista ilmaa, osallistumaan opastetuille retkille tai vain nauttimaan päivästä perheen kesken. 

11. Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas, Cadiz

Setenil de las Bodegas on kylä, joka kannattelee suuria vuoria! Tämä kylä on niittänyt mainetta Espanjassa erikoisilla taloillaan, jotka on rakennettu suoraan kiven sisään. Erityisesti vanhassa kaupunginosassa sijaitsevat kalkitut talot aiheuttavat suurta hämmästystä. 

Tältä alueelta löytyy myös muita kyliä, joiden asuintaloja on rakennettu kiven tai maan sisään. Kaunis Guadix on yksi niistä. Kuitenkaan missään muualla rakennustyyli ei ole ollut niin hätkähdyttävä kuin Setenil de las Bodegasissa. 

Setenil de las Bodegas, Cadiz

Jos haluaa ottaa täydellisiä ja hämmästyttäviä matkavalokuvia, kannattaa suunnata Seteniliin. Auto kannattaa jättää ylös, kävellä alas vanhaankaupunkiin ja istahtaa hetkeksi johonkin hauskaan kiven sisään rakennettuun kahvilaan nauttimaan lasillisen paikallista viiniä. 

12. Malaga

Malaga

Myös Costa del Solin pääkaupunki ansaitsee oman kunniapaikkansa listaltamme. Málagasta löytyy loistava museoiden valikoima, roomalaisten ja arabilaisten monumenttien joukkio ja mikä parasta, valtava määrä upeita rantoja, yökiitäjän viihdykepaikkoja ja ravintoloita maan ja taivaan välistä. 

Malagan katedraali

Toisin kuin muualla, Malagassa on aina jotain meneillään. Malaga on eloisa ja erilaisia tapahtumia ja konsertteja järjestetään jatkuvasti. Malagassa järjestetään myös muutamia kansainvälisesti merkittäviä tapahtumia, kuten pääsiäisen juhlamenoja, vuosittainen Malagan elokuvafestivaali ja elokuun feria. Kaduilla soi elävä musiikki ja flamencotanssijoiden kantojen kopina täyttää kujat ja kulmat. Málagassa on valinnan varaa eikä tylsyydestä saa matkatoveria!

El Pimpi

Costa del Solin nähtävyydet